Dodaj do ulubionych

Kształt główki

13.05.13, 11:33
Witam,
Pytanie do mam: do kiedy kształtuje się główka dziecka? Znalazłam w necie wiele sprzecznych informacji co do tego. Czy u 10 miesięcznego dziecka jest jeszcze szansa na wyrównanie się dość nierównej główki - z tyłu są 2 dołeczki, wgłębienia i ogólnie jest bardzo nierówna. Ciemie jeszcze nie zarosło. Dodam że jeszcze nie siedzi, nie raczkuje - narazie tylko obroty wokół osi, ładne piwoty, leżenie na brzuchu itd.
będę wdzięczna za odp.
pozdrawiam
ammy
Obserwuj wątek
    • aniamamalenki Re: Kształt główki 14.05.13, 14:52
      Według mojej wiedzy główka sama już się nie wyrówna, nie chcę być złym prorokiem, ale to mogły szwy czaszkowe za szybko zarosnąć, proszę niech Pani pójdzie do pediatry i zasugeruje taką możliwość. Wszystko można wyleczyć, aha, a jak obwód główki?
      • ammy80 Re: Kształt główki 14.05.13, 15:55
        Obwód jest w normie, a jeśli chodzi o szwy to konsultowaliśmy to z neurologiem i to nie jest na pewno to. Ta nierówność zmniejsza się powoli z miesiąca na miesiąc - bo była większa - największa ok 4- 5 miesiąca. Ale niepokoje sie o to czy to się wyrówna do końca. Czytałam że poki ciemie nie zarosło to jest szansa do ok 18 msc. Włoski są bardzo jasne więc widać jak wygląda czaszka .
        • kasienka43 Re: Kształt główki 16.05.13, 22:38
          masz rację - główka się kształtuje do ok 18 m-c ale z doświadczenia na synku napisze ci - ma obecnie 3 lata, miał strasznie płaską główkę (zła podaż wit d3) ,mam wrażenie że wraz z zwiększaniem się jej ; jest coraz ładniejsza i nie widać tego a też ma jasne włoski - NIE PRZEJMUJ SIĘ - wyrówna się jak zacznie chodzić.
          • ammy80 Re: Kształt główki 27.05.13, 11:44
            czytałam o kaskach ale nie chce zakładać - z róźnych względów..
            Główka powolutku się wyrównuje - to już trwa ładne 5 miesięcy - powolutku powolutku. To co było widoczne po bokach już zniknęło - liczne nierówności. Został jeszcze tył (właściwie jego górna część). Część osób mówi że już tak zostanie a część że jest jeszcze szansa na wyrównanie poki ciemie nie zarosło. Mam nadzieje ze tak będzie.
            • krystyna22warszawska Re: Kształt główki 03.06.13, 11:16
              Główka dzieci - niemowląt rośnie b. często trochę nierównomiernie. Nierówności powinny się wyrównać a profilaktycznie powinno się dziecko układać w różnych pozycjach do snu. Jesli nie przebywa ciągle na plecach to nie ma sie co martwić. Jesli chodzi o małe wgłębienia z tyłu to tez powinno się wyrównać ale na to potrzeba więcej czasu. U nas też były małe nierówności ale z boku i to się wyrównuje. Najczęściej one wynikają z asymterii lub ułożenia w 1 pozycji.
              Bądź dobrej myśli!
              • kumax Re: Kształt główki 20.06.13, 09:57
                u nas podobna sytacja - z tyłu główka jest dość płaska. Podejrzewam że od lezenia na plecach. I najbardziej płaska jest u gory glowki. Moze miał ktos sytuacje ze głowka była plaska i wrociło to do normy ?
    • kluska77 Re: Kształt główki 22.06.13, 19:05
      Moja córka złapała nierówność w trzecim miesiacu życia z powodu asymetrii. Asymetria się cofnęła, główka pozostałą nieco krzywa. Ale z miesiąca na miesiąc lepiej. Teraz ma ponad 10 miesięcy i pawie tego nie widać. Moim zdaniem kluczowe jest zarośnięcie ciemiączka, póki jest niezarośnięte, jeszcze jest szansa, potem kształt raczej zostaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka