nanena
12.01.14, 10:49
Witam
Moja córka skończyła właśnie 11 m-cy, rozwija się wg mnie dobrze, pięknie siedzi, raczkuje, jest bardzo mobilnym dzieckiem, od jakiegoś czasu zaczęła stawać przy różnych meblach i innych wersalkach. Problemem jest sposób jej wstawania i samego stania. Wstaje zawsze z prawej nogi i stoi mocno na niej, podkurczając tym samym lewą stopę i palce (robi takiego bociana) potrafi stać na obu nóżkach ale widać, że mocniej i lepiej stoi na prawej nodze, kiedy usiłuje zejść na dól podkurcza lewą stopę i szuka nia podłoża, siada i potem znowu wstaje z prawej stopy. Lewa stopę aktywizuje przy wysoko umieszczonych przedmiotach które chce dosięgnąć (np magnesy na lodówce) Odkąd zauważyłam takie postępowanie puszczam ja boso po domu. Minimalnie bardziej aktywizuje lewą stopę. Dodam, że kostki sa proste, ładnie pracują, nie czuję żadnego napięcia.
Córka od urodzenia nie miała zdiagnozowanego żadnego napięcia, czy innych nieprawidłowości.
Wczoraj wybrałam sie do znajomego fizjoterapeuty, który zwrócił uwagę na tę stopę i zalecił ćwiczenia a jeśli to nie pomoże to i cała terapię. Oczywiście po przyjściu do domu przeszukałam forum i natknęłam sie na Pana wypowiedzi, że w sumie to normalne zachowanie z podkurczniem palców u stóp.
proszę o Pana opinię w tej kwestii.
Dodam, że córka stoi lecz jeszcze nie przemieszcza się przy meblach.
Dziękuję i pozdrawiam