12.06.14, 09:43
Witam!
Od jakiegoś czasu dręczą mnie skurcze u mojej córeczki. Zuzia ma prawie 8miesięcy. W ciągu dwóch tygodni zrobiła ogromne postępy. Zaczęła raczkować,siadać i stać z podporą. Jest bardzo aktywna, nie ma mowy o siedzeniu w miejscu, cały dzień raczkuje, siedzi i się wspina. Nie ma czasu na spanie, wieczorem jest problem z położeniem jej do łóżka, automatycznie przekręca się na brzuch i siada, zdarza jej sie przysypiać na siedząco. Jednak nie w tym problem. Od jakiś dwóch tygodni zauważyłam,że zaczęła "pocierać" uchem o ramie zarówno prawym jak i lewym. Teraz wygląda to tak jakby łapał ją skurcz, czasami słabszy a czasami mocniejszy na tyle mocny,że sie denerwuje. Byłam już u lekarza rodzinnego jednak ten stwierdził,że nie widzi w tym nic niepokojącego. Byliśmy również u laryngologa i ten rownież uważa,że wszystko jest ok. Rodzinna chyba uważa mnie za nadopiekuńczą matke ale tu chodzi o to,że widze jak Zu to czasami męczy. Dodam,że na chwilę obecną idą jej ząbki (6ząbków-tak twierdzi rodzinna). Proszę o odpowiedź,bo zwariuje a mój mąż twierdzi,że sobie coś wmawiam i za powinnam gdzieś wyjść.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Skurcze 12.06.14, 22:12
      Nie pogryzły jej czasem komary? A może ma uczulenie?
      Jeśli nie, to nagraj to na telefonie i pokaż lekarzowi (najlepiej neurologowi)
      • paula1407 Re: Skurcze 13.06.14, 06:01
        Nie,nie pogryzły ją komary. Nagrałam to na telefon i pokazałam rodzinnej,ona stwierdziła,ze nie widzi w tym nic niepokojącego. Jak można nie wkdzieć nic pokojącego w tym,że dziecko co jakiś czas przechyla głowe na bok? (Przyciąga ją do ramienia).
        • paula1407 Re: Skurcze 13.06.14, 13:23
          Zapomniałam dodać,że czasami też sie zdarza,że sie wzdrygnie tak jakby przeszedł po Niej dreszcz i trzymana na rękach odgina się do tyłu ale nie jestem pewna czy to ma jakiś związek bo odnosze wrażenie,że to w ramach protestu. Może czyjeś dziecko miało podobne objawy?
          • dwustumilowylas Re: Skurcze 14.06.14, 12:15
            synek też sie wzdrygał (nadal zresztą to robi), my byliśmy pod obserwacja neurologów wiec każdy nowy, inny ruch u młodego mnie niepokoił. Wszystko nagrywalismy, pokazywaliśmy neurologom i rehabilitantce. Okazało sie, ze "trzesie sie" kiedy robi kupe. Odginanie, wyginanie tez przechodzilismy - tak jak napisałaś zachowywał sie tak kiedy coś mu nie pasowało (najcześciej kiedy nie chciał być na rękach), ale takze przy problemach z brzuchem (miał potezny refluks).

Tak wiec mogę napisac "moje dziecko miało podobne objawy", ale czy to Cie uspokoi?
          • rulsanka Re: Skurcze 15.06.14, 18:49
            wzdrygnięcie towarzyszy zazwyczaj sikaniu :)
            a wyginanie się do tyłu to jak najbardziej może być protest
            • paula1407 Re: Skurcze 15.06.14, 21:42
              Ostatnio troche ustapilo. To juz nie wyglada jak tik czy skurcz tylko co jakis czas Zu przyciaga glowke do ramienia (tak jakby zagladala gdzies). Ruch nie jest juz taki gwaltowny. Ma napiete miesnie na karku,moze to jest spowodowane tym,ze baaardzo duzo sie rusza,non stop raczkuje,w miejscu nie usiedzi. Czasami mysle,ze faktycznie moze panikuje ale wole dmuchac na zimne.
              • arcobaleno77 Re: Skurcze 21.07.14, 20:33
                Witam
                U mojej prawie 10cio miesiecznej coreczki od jakis dwoch tyg. obserwuje to samo. Tylko ze pociera tylko o prawe ramie. Paula...u Twojej coreczki minelo? Ktos inny ma pomysl co to moze byc?
                • paula1407 Re: Skurcze 21.07.14, 22:48
                  Całe szczęście minęło. Sądze,że było to spowodowane przeciażeniem mięśni ewentualnie ząbkowaniem. Może idą jej ząbki? Ewentualnie może coś się dzieje z uszkiem? Nauczyłam się na własnym przykładzie,że nie ma co panikować za wczasu :)
                  • arcobaleno77 Re: Skurcze 22.07.14, 15:58
                    Dzieki Paula za odpowiedz
                    Tak ida jej gorne jedynki (przy dolnych nic takiego sie nie dzialo)
                    A co do miesni to mala chodzila na terapie (po feriach mamy jeszcze dwa spotkania) bo miala przykurcz wlasnie miesni prawej strony szyi, choc juz od jakiegos czasu trzymala glowe prosto. Jesli to ten problem to dlaczego dopiero teraz sie pojawilo? (to tylko retoryczne pytanie, nie musisz odpowiadac, przeciez nie znasz odpowiedz tak jak i ja :-))
                    Po jakim czasie minelo u Ciebie?
                    Pozdrawiam
                    • paula1407 Re: Skurcze 23.07.14, 12:56
                      Hmm to trwało jakieś 2-3 tygodnie. A co do ząbkowania to podobno potrafi być tak bolesne,że dziecka organizm wariuje. U mnie skolei teraz malutka jest przeziębiona, bierze leki i mało sika a od wczoraj robi rzadkie kupy także jest kolejny powód do zmartwień.. Nie mam pojecia,czy to wina leków,czy może sprawa ząbków, bo ku naszemu zdziwieniu po dolnych jedynkach pojawiły się górne dwójki a teraz wyżynają się jedynki. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka