12.11.15, 14:52
Witam, moje dziecko ma 2,5 roku. Jest wiotki. Ur. się w 37 tyg, gdzieś "po drodze wyszło nam"CMV (nie wiadomo na jakim etapie). Rehabilitujemy się od 4 mc życia, głównie Bobathem, przez krótki czas Vojtą (ok. 2 mc, ale strasznie płatał i terapeutka odesłała nas z powrotem).
Mamy też zajęcia SI.
Mam wrażenie, że nie ma zbyt wielkiej poprawy. Maluch nadal siedzi z okrągłymi plecami, nóżki ustawia na zewnątrz (stopy). Boję się skoliozy.
Czy mogłaby Pani polecić tak na odległość jakieś ćwiczenia, może książki, itp., które pomogłyby uzyskać prawidłową postawę dziecku.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: ONM 13.11.15, 00:51
      Droga Pani,

bardzo chciałabym pomóc na odległość, jednakże nie mogę doradzać w ten sposób, ponieważ z tego, co zrozumiałam, problem Pani synka jest raczej złożony. Czasami skuteczna okazuje się zmiana terapeuty, być może synek otrzymuje zbyt mało bodźców? Rehabilitacja w przypadku ONM jest dość specyficzna, powinna przebiegać w dużym stopniu na intensywnym bodźcowaniu dziecka, aby podnieść jego aktywność. W przypadku ONM praktycznie zawsze zaburzone jest czucie głębokie i świadomość ciała. W dużym stopniu właśnie na poprawie funkcjonowania dziecka w tym obszarze powinna skupiać się terapia SI w przypadku Pani synka.
      Zrezygnowała Pani z terapii Vojty. Rozumiem, że trudno znieść płacz dziecka, ale może warto byłoby spróbować ponownie? Metoda Vojty często doskonale sprawdza się w przypadku dzieci z ONM.

Pozdrawiam serdecznie!
      • dawo11 Re: ONM 15.11.15, 20:19
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.
        Jest Pani świetna, nawet na odległość:). Czytając to , co Pani napisała wydaje mi się bardzo trafne. Poszukam o tym czuciu głębokim i chyba zmienię terapeutę (chociaż trochę mi szkoda, bo synek bardzo lubi tę panią, a do zmian wolno się przyzwyczaja).
        Co do Vojty, to właśnie terapeutka od Vojty poleciła nam zmienić, chociaż mi wydawało się,że synek właśnie dzięki niej ruszył (a może to zbieg okoliczności, sama nie wiem). Po ok miesiącu ćwiczeń zaczął w ciągu tygodnia siadać, raczkować i wstawać!
        Pozdrawiam serdecznie
        • paulina_budzinska Re: ONM 16.11.15, 21:57
          Witam Panią ponownie,

mam nadzieję, że moja opinia rzeczywiście okaże się pomocna :).
          Proszę podzielić się na forum dalszym przebiegiem terapii synka, to będą na pewno cenne informacje dla Forumowiczów.

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka