Dodaj do ulubionych

dzieck wygina sie

09.06.08, 22:18
witam! moja 6 tygodniowa corka przed snem, lub gdy wypadnie jej smozek wygina
sie na bok i robi takiego bananka, nie hce tez spac na lewym boku tylko na
prawym. w ciagu dnia robi to zadko i jesli usnie przy piersi tez. niw wiem jak
to zmiwnic powiedzieli mi ze musze isc do lekarza i na rehabilitacje. jestem
zalamana pomocy. czy jest chora, czy bedzei cos nie tak z nia.
Obserwuj wątek
    • betty-226 Re: dzieck wygina sie 09.06.08, 22:35
      Czeka Cię rutynowa wizyta u pediatry, szczepienie, czy już byłaś?
      Jeśli nie byłaś, to na najbliższej wizycie zwróć uwagę lekarzowi. To pewnie asymetria ułożeniowa pozostała po życiu płodowym.
      W międzyczasie zapoznaj się z technikami pielęgnacji niemowlęcia proponowanymi przez Pana Pawła
      www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
      Szerzej na ich temat w książce "Co nieco o rozwoju dziecka".
      Prezentowane tam sposoby podnoszenia, noszenia, odkładania, przewijania dziecka są bardzo pomocne w walce z takimi problemami.
      Oczywiście przede wszystkim nie załamuj się, bo nie masz powodów :)
      • betti-25 Re: dzieck wygina sie 10.06.08, 07:38
        dziękuje za radę naprawdę uspokoiłaś mnie :) jeszcze raz dziękuje
      • amii5 Re: dzieck wygina sie 16.06.08, 22:45
        betty-226 czy u Ciebie było podobnie, już przeszło? Ja mam
        identyczną sytuację. jak wygląda rehabilitacja??
        • betty-226 Re: dzieck wygina sie 16.06.08, 23:55
          Mój maluch miał asymetryczne ułożenie, owszem. Kiedy leżał niby na płasko, jego bródka wyraźnie skierowana była do jednego z ramion i w tę samą stronę kierował się brzuszek. U niego asymetrię potęgował fakt, że miał główkę zdeformowaną nieco, uszka nie były na jednym poziomie.
          Jakoś nie przejmowałam się tym zbytnio, bo wiedziałam, że w brzuchu miał ciasno, długi się urodził i wiedziałam, że z czasem się wyrówna, a pewna asymetria w pierwszych tygodniach życia jest naturalna.
          Jak młody miał tydzień, wylądowaliśmy w szpitalu z żółtaczką. A ponieważ przyjmował go na oddział bardzo nadgorliwy lekarz, któremu bardzo nie podobało się jego ułożenie w foteliku samochodowym, zlecił badanie neurologiczne, USG przezciemieniowe - więc tę kwestię miałam z głowy. I wg neurologa wszystko grało.
          Potem oczywiście były rutynowe kontrole u naszego wspaniałego pediatry :) który kontrolował, czy asymetria ustępuje.
          I tyle. Rehabilitacja nie była konieczna. Asymetria ułożenia ciała zniknęła koło 2 miesiąca, główka zaokrągliła się jakiś miesiąc później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka