Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pana Pawła

04.04.09, 20:10
Witam,
moja 4,5 miesieczna córeczka od ok 3 tyg bardzo rwie sie do siadania. Nie "pomagamy" jej podajac ręce czy lapiac pod paszki. Ale wystarczy, ze mala jest w jakiekolwiek innej pozycji niz lezaca rwie do przodu. Na bujaczku siada sama nie lecac do przodu mimo ze bujak nastawiony na pozycje najbardziej plaska, w foteliku prawie to samo nie wspomne już o tym kiedy jest na raczkach to zadko kiedy glowke ma oparta o nasza klatke piersiową. Lapie wtedy stopy i "zwisa" w polsiadzie. Z pozycji leżącej podnosi glowke i plecki (w okolicach lopatek) tak na ok 30- 45 stopni. W pozycji calkiem lezacej wytrzymuje max 10-15 minut, nastepnie przekreca sie na bok - brzuch. jak jej sie znudzi na brzuchu nie ma juz mozliwosci zeby polezala na plecach
PYTANIE:
Czy w jakikolwiek sposob powinnismy blokowac jej wyczyny??
Czy tak czeste podnoszenie sie do pozycji siedzacej w tym wieku bardzo obciaza kregoslup??
czy mozna ja przeniesc z gondoli do rozkladanej prawie na plasko spacerowki (w gondoli jest po 1 cm odstepu miedzy bokami a glowka czy nozkami - mloda jest dluga i bardzo szczupla)
Z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Pytanie do Pana Pawła 13.04.09, 10:34
      Witam,
      - skoro w gondoli pozostało po 1 cm od brzegu to nie mają Państwo
      możliwości Jej nie przenieść do "płaskiej" spacerówki.
      - mogą Państwo zrezygnować z kładzenia JEj w leżaczku i foteliki ( z
      wyjątkiem przejazdów)
      - prosze stosować w noszeniu i trzyamniu pozycje dalekie od pionu
      - polecam pływalnię - ile się da
      - zablokować Jej tendencji, inaczej niż kanalizując Jej aktywność w
      innym kierunku Państwu się nie uda. To nie jest proste, ale może być
      czasem zabawne
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • wladcapierscienia Re: Pytanie do Pana Pawła 23.04.09, 15:34
        Panie Pawle bardzo dziękuję.
        Młoda jest naprawde w tej materii niemozliwa i noszenie jej inaczej niz w pionie wymaga od nas niezych wygibasów:) na plasko robi kołyske a na rekach inaczej niz w pionie wije sie jak wegorz:)
        teraz ma juz 5 miesiecy i tydzien. kiedy ewentualnie mozna jej juz pozwolic na "siadanie" i jeszcze chcialam sie spytac jak wygladaja etapy siadania u dziecka??
        bo tak calkiem z plaskiego to chyba jeszcze dlugo nie prawda??
        • epb3 Re: Pytanie do Pana Pawła 24.04.09, 13:54
          wladcapierscienia napisała:

> jak wygladaja etapy siadania u dziecka
          > ??
          > bo tak calkiem z plaskiego to chyba jeszcze dlugo nie prawda??

Dzieci nei siadaja z lezenia na plecach. Raczej z czworaka. Moje dziecko
          najpierw pelzalo potem raczkowalo a potem siadalo.
          Ale nei przejmuj sie tym. Ona juz dokladnie bedzei wiedziala jak usiąść;)
          poprostu kladz ja zawsze na plaskiej powierzchni, i tak zeby nie miala sie jak
          podciagac. z reszta sobie poradzi.

a jesli chodzi o basen - to mozesz chodzic we wlasnym zakresie. tylko na taki
          gdzie jest maly basen z ciepla wodą.
          zabawy - jak wejdziesz z nią do wody, to samo przyjdzie jak sie bawic.(w
          ksiązcze P.Pawla są przykladowe zabawy).
          na zorganizowane zajecia w moim przypadku tez warto bylo sie zapisac.
      • wladcapierscienia Re: Pytanie do Pana Pawła 23.04.09, 15:49
        dodatm jeszcze, ze basen planujemy od czerwca (wczesniej mloda zlapala nietypowa odmiane rotawirusa i ponad miesiac dochodzila do siebie) a teraz nie ma miejsc.
        chyba, ze mozna chodzic we wlasnym zakresie ale ani woda nie jest dostosowana ani nie bardzo wiem jak sie z nia w tej wodzie bawic. narazie 2 razy w tyg pluskamy sie w duzej wannie co sprawia naszej gwiezdzie niezla frajde

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka