Dodaj do ulubionych

plusy Bielan

18.02.11, 20:32
nie wiem czy był juz taki post, bo oczywiscie Pan Łukasz sie strasznie tu rozpisał na tym forum, ale ciekawi mnie jedno, a mianowicie:
jak zareklamujecie Bielany ? czym zachęcić moża ludzi by u Was zamieszkać.

p.s.
pomińmy te "zielone płuca" hihih:)
Obserwuj wątek
    • lukasz.1978 Re: plusy Bielan 18.02.11, 20:37
      Dużym plusem Bielan jest komunikacja z centrum. Do centrum Warszawy raczej nie więcej niż pół godziny jazdy - samochodem (w zasadzie brak korków), metrem, nawet żółwiastym tramwajem. Autobusem też.

Kolejny plus - istnienie Starych Bielan. Piękne miejsce, z klimatem, w sam raz na spacery dla tych, którzy choć na chwilę chcą odpocząć od zgiełku i od blokowiska.

Wreszcie bliskość Puszczy Kampinoskiej, a więc błyskawicznie można wyrwać się z miasta i odpocząć na łonie natury, nie trzeba się w tym celu przedzierać przez pół Warszawy.
      • joaszkaa Re: plusy Bielan 18.02.11, 20:45
        Bródno
        godzina 16.30 --dojazd do centrum - autobus 506- 20 minut i jestem.

kolejny plus- coraz wiecej ścieżek rowerowych - na wiosne kupuje rower

i wreszcie - dojazd do Nieporętu a wiec odpoczynek i w lesie i nad wodą - autem 15 minut. :)
        • lukasz.1978 Re: plusy Bielan 18.02.11, 20:53
          Joaszko, a nie zlikwidują Wam 506?
          forum.gazeta.pl/forum/w,484,121993926,121993926,likwidacja_506_.html
          Nie żebym Wam życzył, broń Boże... A przy okazji to w korkach ono nie stoi, zwłaszcza po południu przed Mostem Grota?

PS. Z Bielan do puszczy 15 minut... rowerem :)
          • joaszkaa Re: plusy Bielan 18.02.11, 21:01
            widzę, że jesteś bardzo zorientowany co sie dzieje, jestem pod wrażeniem:)
            niestety nie doczytałam tego, a poki co korzystam.
            poza tym jestem tym szcześliwcem, który ma prace w miejscu zamieszkania, wiec ide spacerkiem 15 min i nie korzystam z komunikacji.
            • lukasz.1978 Re: plusy Bielan 18.02.11, 21:03
              > poza tym jestem tym szcześliwcem, który ma prace w miejscu zamieszkania, wiec i
              > de spacerkiem 15 min i nie korzystam z komunikacji.

A no to gratuluję. Na Bielanach z miejscami pracy jest niestety cieniutko, w jakiejkolwiek branży. No ale nie będę się rozpisywał, bo ten wątek o bielańskich plusach miał traktować a nie o minusach :)
    • staruszeczka Re: plusy Bielan 18.02.11, 21:27
      jak to jakie plusy
      ja tu mieszkam
      ;)
      cicho, spokojnie, zielono
      a do Centrym w razie co, myk metrem i już:)
      • lukasz.1978 Re: plusy Bielan 18.02.11, 22:25
        > jak to jakie plusy
        > ja tu mieszkam
        > ;)

Hehe, no jest to jakiś argument :))
    • aprilis7 Re: plusy Bielan 19.02.11, 10:16
      1. Duzo terenow do chodzenia (lasek belanski, Lasek Lindego, Park Mlociński, Kepa Potocka) ja mam od razu prawie od domu bez konieczności dojazdu autobusem czy samochodem
      2. Duzo ściezek rowerowych (z Marymontu moge sciezkami dojechac do Centrum i do Puszczy Kampinoskiej bez koniecznosci jazdy wzdluz ruchliwych ulic. (Teraz troche trudniej do Parku Młocińskiego bo buduja most i ciezko sie tam przedostac ale to chwilowe.)
      3. Bardzo dobry dojazd do centrum -metrem o kazdej godzinie dnia taki sam czas przejazdu
      4. Bardzo dobry dojazd samochodem praktycznie bez korkow. Dla mnie w dojezdzie niezwykle wazne jest, ze jest tyle mozliwych tras, ktorymi moge dojechac do domu wiec jak gdzies cos sie stanie na trasie to jade inna droga i po sprawie kazda inna odleglość jest porownywalna. Wychodzac z domu zastanawiam sie, ktora droga lepiej jechac bo kazda rownie dobra.
      5. Plus indywidualny - wiekszość moich przyjaciol mieszka na Bielanach wiec mam do nich blisko;)
      6. Moi przyjaciele w weekend zawsze moga zaparkowac blisko mojego domu - wiem, że to plus lokalny bo nie na calych Bielanach pewnie tak jest ale dla mnie wazny

• lukasz.1978 Re: plusy Bielan 19.02.11, 10:23
        > 6. Moi przyjaciele w weekend zawsze moga zaparkowac blisko mojego domu - wiem,
        > że to plus lokalny bo nie na calych Bielanach pewnie tak jest ale dla mnie wazn
        > y

To jest wbrew pozorom bardzo wazne. Na przykład moi rodzice mieszkają na Bemowie (Osmańczyka - nowe budownictwo), tam stoi dom na domu, a miejsc parkingowych jak na lekarstewo (niby każdy ma podziemne, ale wiele rodzin ma dwa samochody, no i goście też przyjeżdżają przecież), więc efekt jest taki, że jak się jedzie tam samochodem w gości, to miejsca do zaparkowania znaleźć nie sposób, krąży się czasem do 15 minut.

Ja na szczęście mam blisko (3 km), więc jak jadę do rodziców w gości, to piechotą lub zbiorkomem, auto już sobie dawno odpuściłem. No ale jak ktoś przyjeżdża tam z daleka, to ma problem.
        • amoniak2 Re: plusy Bielan 02.03.11, 22:40
          To jest takie miejsce na ludzką miarę.
    • lukasz.1978 Jakie widzicie plusy? 01.04.11, 20:46
      Od założenia tego wątku minęło już sporo czasu, przez ten czas zawitało na forum sporo nowych osób.

A więc jakie widzicie plusy mieszkania na Bielanach?
    • arturwrzeciono Re: plusy Bielan 15.04.11, 13:40
      Mieszkam tu (Wrzeciono) od paru lat i choć są też minusy to:

1. ZIELEŃ (Las Bielański i Park Młociński ) - idealne na spacery, bieganie i rower.
      2. Metro + rozbudowane linie tramwajowe.
      3. Mniejsze markety tj. lidl czy biedronka - do kina to można pojechać bliżej centrum, a duże sklepy i korki w około nich są zbędne dla mnie.
      4. Masa przedszkoli, żłobków itd.
      5. Zmieniający się mieszkańcy - przypływ młodych ambitnych ludzi.
      • lukasz.1978 Re: plusy Bielan 15.04.11, 13:47
        > - do kina to można pojechać bliżej centrum

Można zawsze, ale skoro i tak jest puste pole na Serku... Grzechem jest nie wykorzystać :)
        • arturwrzeciono Re: plusy Bielan 15.04.11, 14:00
          tak ale każdy taki obiekt musi mieć parkingi, dojazdy itd. i nie wiem czy warto zamieniać Bielany w betonową dżungle

lepiej promować i dbać o ZIELEŃ!!!
          • lukasz.1978 Re: plusy Bielan 15.04.11, 14:06
            > tak ale każdy taki obiekt musi mieć parkingi, dojazdy itd. i nie wiem czy warto
            > zamieniać Bielany w betonową dżungle
            >
            > lepiej promować i dbać o ZIELEŃ!!!

Ja sobie wyobrażam obiekty na Serku mające parkingi jedynie podziemne a oprócz obiektów budowlanych także coś w rodzaju rynku czyli strefę tylko dla pieszych z knajpkami itd.

A zieleni u nas nie brakuje i raczej nikt nie postuluje jej wycinania :)
            • slonce_bielan Re: plusy Bielan 17.04.11, 14:27

największy plus, to taki, że JA tu mieszkam :D :D

a tak na serio dla mnie, jakoo miłośniczki roweru dużo ścieżek rowerowych, możliwość dojechania ścieżkami na Kępę Potocką, do Centrum, na Bemowo, do Kampinosu, ogólnie bliskość lasu - to lubię :)

a na Kępę w każdy słoneczny dzień kiedy jestem w Warszawie jadę rowerem, zabieram kocyk, książkę i jadę się opalać, a jak nie ma słońca, to tak po prostu poleżeć, poczytać

szybki dojazd do Centrum to też plus

metro to też plus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka