08.04.10, 15:22
Ponoć mają zlikwidować dps w Miedarach. W placówce mieszka sobie ok. 100
chorych psychicznie facetów. Miasto ma problem co się potem z nimi stanie
ponieważ tego typu obiektów (o takim przeznaczeniu) do których można by ich
ewentualnie przenieść jest w Polsce bardzo mało.

A może wypuszczą ich wolno na ulice TG? Nie ma przecież nic lepszego niż
socjoterapia w terenie;)
Obserwuj wątek
    • laurah Re: Dom zły 08.04.10, 19:10
      No to pięknie! ;)
      Na ulicach nie brakuje typków idących zygzakiem, że nie wspomnę o tych
      zataczających się "elementach". Jest szansa, że do nich dołączą chorzy
      psychicznie. Zapowiada się wprost ciekawie ;P
      • hevotg Re: Dom zły 08.04.10, 19:34
        laurah byłaś tam? Wiesz w jakim stanie są pacjenci? Nie? To weź sobie daruj
        zbędne komentarze. Osobiście nie życzę nikomu takiej choroby, bo zdarzyło mi się
        być tam 2 lub 3 razy i serio ściska gardło.
        • bulczanka Re: Dom zły 08.04.10, 20:33
          Racja, coś okropnego. Ja kiedyś widziałem atak szału gościa ze schizofrenią paranoidalną (w dps na ohio). Trzeba było 4 chłopów i końskiej dawki "uspojakacza" żeby się opanował.

PS. Ciekawe gdzie wyślą tych chorych z Miedar. TG nie ma kasy na ten dom. Likwidacja ponoć jest konieczna.
      • oryginal23 Re: Dom zły 09.04.10, 10:04
        laurah.
        Gratuluję "głębokich" przemyśleń.
        23.
      • laurah Re: Dom zły 09.04.10, 15:32
        Nie byłam w DPS. A poczucie humoru każdy ma inne. Jak nie śmieszą mnie Wasze
        żarty, to Was nie obrażam. Tak, czy nie?
        Właśnie.
        • hevotg Re: Dom zły 09.04.10, 18:28
          Często ludzie mylą brak poczucia humoru z brakiem inteligencji...
    • sunr.ise Re: Dom zły 10.04.10, 15:57
      Wasza ignorancja nie ma granic. Może tak najpierw byście się zainteresowali
      tematem,zamiast pisać takie głupoty. Robicie z siebie tak ograniczone istoty,ze
      szkoda słów.
      I w woli wyjaśnienia w DPS-ie w Miedarach mieszkają mężczyźni niepełnosprawni
      intelektualnie (czytaj: upośledzeni),a nie chorzy psychicznie. Jest to
      diametralna różnica.
      Dlatego proponuje wyjść do tych ludzi i choć trochę ich poznać. Może wówczas
      choć trochę zmądrzejecie.
      • bulczanka Re: Dom zły 10.04.10, 16:46
        A kto mówi o nich źle? Kto ich ignoruje?
        Zastanawiamy się jedynie gdzie zostaną przeniesieni.
        • sunr.ise Re: Dom zły 10.04.10, 17:16
          Nie zrozumiałeś mnie, pisząc o ignorancji nie miałam na myśli faktu,że ich
          ignorujecie. Tylko dla mnie ignorancją jest również niewiedza, bo jak można
          mylić chorobę psychiczną z niepełnosprawnością intelektualną?
          Odnośnie obrażania ich. W jednej z odpowiedzi cytuje: "Na ulicach nie brakuje
          typków idących zygzakiem, że nie wspomnę o tych
          zataczających się "elementach". Jest szansa, że do nich dołączą chorzy
          psychicznie." Porównywanie tych ludzi do "elementów" idących zygzakiem nie jest
          dla Ciebie obrazą?
          Jestem bardzo na tym punkcie uczulona,bo skończyłam oligofrenopedagogikę i
          pracuję z ludźmi niepełnosprawnymi intelektualnie,a także z osobami chorymi
          psychicznie i niestety ludzie boją się moich podopiecznych (a wynika to z
          niewiedzy na ich temat),a swoją obawę wyrazają agresją lub obrazą słowną.

Jeśli chodzi o likwidacje DPS-u to fakt prawdopodobnie dojdzie do likwidacji ze
          względu na niespełnianie standrdów Unii Europejskiej (np. brak wind w budynku).
          Doszły mnie słuchy,że część podopiecznych ma trafić do innych DPS-ów, a część z
          nich ma być umieszczona w jakimś budynku koło szpitala nr 1 w TG.
          Pozdrawiam.
          • bulczanka Re: Dom zły 10.04.10, 18:23
            Oligofrenopedagogikę powiadasz.
            Czy nie przyświecały temu informacje o tym że po takiej szkole zarabia się ok. 300 zł netto więcej? Dotyczy to gł. zawodu nauczyciela czy opiekuna. Mniej pracy za większą kasę. W taki sposób kalkuluje to wiele pań uczących się na tym kierunku.
            Ja ukończyłem tylko normalną pedagogikę. O specjalności nie chcę mówić ponieważ ktoś pewnie by mnie skojarzył (TG to małe miasto). 3 lata zajmowałem się również pedagogiką specjalną, a więc oligofreno również. Nie musisz mi tłumaczyć jakie są różnice między niepełnosprawnością intelektualną, a chorobą psychiczną. Znam je. Ludzie natomiast obie te rzeczy uogólniają ponieważ różnica między nimi wcale nie jest taka duża jak mówisz. Różne opracowania różnie to określają.
            Co do koleżanki laurah to faktycznie strzeliła gafę, ale jest to moja wina ponieważ w pierwszym poście niepotrzebnie pisałem o wypuszczeniu tych osób na ulice TG.
            Masz rację mówiąc że strach wynika z niewiedzy. To tak samo jak np. AIDS czy schizofrenii. To strach przed nagłym, niespodziewanym atakiem furii itp.
            Rzeczywiście dps w Miedarach zlikwidują z powodu nie spełnienia unijnych wymogów. A pytanie gdzie przeniosą wszystkich podopiecznych pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi. Nie wiadomo tak na 100%. Mówi sie nawet o domu na gliwickiej (w przypadku tych trudniejszych przypadków). Okazja by starostwo, PCPR itp. się popisały.
            • sunr.ise Re: Dom zły 10.04.10, 19:15
              Masz racje, pedagog specjalny dostaje więcej kasy ze względu na dodatki. Jednak
              należy brać pod uwagę również warunki pracy. A nie oszukujmy się nie jest to
              łatwy zawód. Skoro miałeś do czynienia z oligofreno, myślę,że nie muszę
              tłumaczyć Ci dlaczego Sądzę,że kwestia niepełnosprawności mieszkańców DPS-u
              została już wyjaśniona.
              A miejsce przeniesienia? Z tego co wiem to, decyzja o przeniesieniu mieszkańców
              trwa już kilka lat i jak widać do dnia dzisiejszego nadal są w Miedarach. Na
              Gliwicką na pewno nie zostaną przeniesieni,bo to Dom tylko dla kobiet.
              Zgadzam się,że tarnogórskie instytucje mają w końcu możliwość wykazania się,
              jeśli doszłoby do przenoszenia mieszkańców. Tylko co z tego wyniknie? Mam tylko
              nadzieję,że wszystko rozstrzygnie się na korzyść podopiecznych:)
              • bulczanka Re: Dom zły 10.04.10, 20:42
                Ja również mam taka nadzieję.
                Dodam tylko że wiele młodych osób stojących przed wyborem studiów wybiera oligofreno właśnie dlatego że podobno praca z upośledzonymi (gł. dziećmi) jest o wiele łatwiejsza niż z ich zdrowymi rówieśnikami. Są mniej wymagający i fałszywi. Nie ma w nich cwaniactwa i chęci umyślnego krzywdzenia.
                Niestety większość osób pracujących z takowymi nie ma powołania. Robi to by zarobić, a się nie narobić. Nie raz słyszałem hasła typu "z nich i tak już nic nie będzie" itp.
                • sunr.ise Re: Dom zły 10.04.10, 22:22
                  To prawda,że pracę znacznie ułatwia fakt, iż dzieci niepełnosprawne
                  intelektualnie nie są przesiąknięte fałszem, są kochane i naprawdę cudownie się
                  z nimi pracuje. Jednak pisząc o trudzie zawodu,mam na myśli sam proces
                  rewalidacyjny,który niestety nie należy do najłatwiejszych. Zresztą sam na pewno
                  to wiesz:)
                  Chyba,że jak piszesz nie jest się nauczycielem z powołania i nie traktuje się
                  dzieci poważnie...
                  • bulczanka Re: Dom zły 10.04.10, 22:40
                    Pracujesz z dorosłymi czy dziećmi? DPS-e czy oświacie?
                    • sunr.ise Re: Dom zły 10.04.10, 22:55
                      Z dziećmi i dorosłymi, szczegółów jednak nie będę podawać,bo jak sam napisałeś
                      Tarnowskie Góry są małym miastem...
          • tukantg Re: Dom zły 10.04.10, 23:59
            > Tylko dla mnie ignorancją jest również niewiedza, bo jak można
            > mylić chorobę psychiczną z niepełnosprawnością intelektualną?

Ja nie wiedziałem, że jest jakaś różnica. Zamiast się pieklić, lepiej
            uświadomiłabyś ludziom, jaka jest różnica! Nie każdy na tym forum skończył
            oligo...cośtam :)
            • oryginal23 Re: Dom zły 11.04.10, 21:43
              A ja byłem przekonany, ze tutaj sami giganci wiedzy.
              Tuka, zmieniłeś moje patrzenie na piszących na forum TG, dziękuję.
              23.
            • bulczanka Re: Dom zły 11.04.10, 22:56
              Kurcze jakby ci to prosto wytłumaczyć.
              Powiem tak: niepełnosprawność intelektualna to takie wolniejsze myślenie. Mają to np. niektóre dzieciaki w szkole przy ul. gruzełki.
              Z kolei choroba psychiczna to... choroba psychiczna:P
              Taka ostrzejsza, groźniejsza i trudniejsza do opanowania odmiana niepełnosprawności intelektualnej:)
              Może być?
              • tukantg Re: Dom zły 11.04.10, 23:04
                Może być, rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka