Dodaj do ulubionych

Białe show

02.05.10, 20:33
Już niedługo tysiące ośmiolatków po raz pierwszy przyjmie do swych serc ciało Chrystusa. Rodzice zaszpanują bankietem, a goście prezentami i kreacjami bo to przecież one, a nie komunia są najważniejsze. W tym roku znów modne są notebooki, iPhony, skuterki i quady. Wszędzie przepych, rozmach, rewia mody, strzelające z każdego konta lustrzanki. Byle odbębnić te uroczystości kościelne i przejść do meritum;P Po tym wszystkim będzie trzeba spłacać kredyty ale co tam! Grunt że ten jeden dzień będzie niezapomniany. A ilość pozytywnych komentarzy pod zdjęciami (przy drogiej knajpie, w nowej kiecce) na NK - bezcenna.
Komunia święta już dawno zatraciła swoje prawdziwe znaczenie, głębię, wartość.
Dzieciaki jednoczą się z Chrystusem trzymając nie biblię i różaniec, a laptopa lub najnowszą nokię.

Trudno to wszystko wypośrodkować i zrównoważyć. Ciekawe jak to będzie wyglądało powiedzmy za 20 lat.
Obserwuj wątek
    • korpaczek Re: Białe show 02.05.10, 20:48
      W dużej mierze masz rację.Niestety.
    • miastotg Re: Białe show 03.05.10, 11:39
      To się nazywa postęp. Bulczanka a pomyśl jak wyglądała I komunia 50 czy 100 lat
      temu. Wtedy np na komunie może ktoś dostał konia a 10 lat temu rower czy rolki i
      to był wypas a teraz dają iPody itp .....
    • robingut Re: Białe show 03.05.10, 17:17
      Gdyby Chrystus żył dzisiaj, nie chodziłby ze swymi towarzyszami po Ziemi
      Świętej. Miałby swoją stronę www. a po całym świecie rozsyłał nie apostołów
      tylko maile.
      • bulczanka Re: Białe show 03.05.10, 18:01
        Taaa. I byłby na naszej klasie. Ciekawe ilu by miał znajomych;)
    • tukantg Re: Białe show 03.05.10, 21:00
      > Ciekawe jak to będzie wyglądało powiedzmy za 20 lat.

Wyluzuj, w 2012 koniec świata :)
      • bulczanka Re: Białe show 03.05.10, 21:05
        Byle po euro. Chociaż... nie chcę być świadkiem tego wstydu i narodowej siary:P
    • annahelena30 Re: Białe show 03.05.10, 22:05
      No aż się boje jak moje dziecko za parę lat pójdzie do komunii, jak już teraz
      trzeba takie szopki odstawiać. Może w ramach prezentu chrzestni się na
      mieszkanie zrzucą ;)
      Za 20 lat to pewnie do komunii pójdzie tylko garstka, bo podobno społeczeństwo
      się laicyzuje.
      • robingut Re: Białe show 04.05.10, 01:42
        Anno i Heleno, odczekaj te 20 lat i może zamiast mieszkania chrzestni wówczas
        szarpnę się na willę:)
      • bulczanka Re: Białe show 04.05.10, 18:48
        Społeczeństwo się laicyzuje ale bardzo powoli. Komunia jeszcze długo będzie okazją i pretekstem do szpanu, pokazówy i kiczu.
        Wszyscy jesteśmy Wojnarami z "Wesela".
    • 4youtobayashi Re: Białe show 05.05.10, 15:06
      Wiesz, co pamiętam ze swojej komunii? MIejsce na półce na prezenty.
      Pewnie jakies tam przeżycia były, ale cóż moze przeżywać dziecko,
      które dwa lata wcześniej posłano do komunii? Mam trochę żal do
      rodziców, ze tak zdecydowali.
      • bulczanka Re: Białe show 05.05.10, 18:19
        Ej no oni tak zdecydowali bo byłeś za mądry jak na swój wiek.
        A tak na poważnie - ja pamiętam stres (musiałem gadać do mikrofonu w czasie mszy:/), niewygodne, obciachowe, białe ubranko z logiem supermana IHS (w tym lakierki szpanerki) oraz bmx którego dostałem od dziadków.
        Innych przeżyć nie pamiętam.
        • 4youtobayashi Re: Białe show 05.05.10, 18:34
          > bo byłeś za mądry jak na swój wiek.
          Chciałabym:) Moja siostra jest dwa lata starsza i było im tak
          wygodniej:)

Dla mnie największym stresem była spowiedź... :/ Że czegoś zapomnę
          itd. A już koszmarem było, gdy po spowiedzi nie potrafiłam sobie
          przyponieć, czy się z tego czy tamtego grzechu wyspowiadałam:/
          Generalnie moje "wychowywanie w wierze" uważam za bardzo
          traumatyczne przeżycie. Strach przed Bogiem, bo - a jakże! - jak
          nabroiłam to slyszałam: pan bóg cię skarał! /celowo z małej/. Itd.
          Trochę trwało, zanim wszystko sobie poukładałam. A teraz mam ciężki
          kryzys wiary. I nie wiem, czy dam radę z tego wyjść... :(
          • bulczanka Re: Białe show 05.05.10, 18:53
            Słuchaj, to wina księży i ich wojskowego, surowego podejścia do sprawy. Są jak Hiszpanie, którzy przypłynęli niegdyś na dziki Jukatan.
            Tak do kościoła dzieciaków nie przyciągną. O efektach sama napisałaś. Myślę dokładnie tak samo. Robi się z Boga starszaka.
            Również przeżywam kryzys wiary i do znudzenia będę powtarzał że jeżeli coś się nie zmieni, jeżeli to wszystko nie zacznie być bardziej utylitarne to KK upadnie. Na własne życzenie.
            • adambadziejewicz Re: Białe show 05.05.10, 23:09
              Bułczanko,
              z Boga nie robi się straszaka.
              W przeciwieństwie do Chrystusa w Nowym, Bóg przedstawiany w Starym Testamencie
              jest okrutnym, złym starcem. Jest mściwy, złośliwy, niesprawiedliwy, stosuje
              zbiorową odpowiedzialność...
              Babci czytywała mi do snu te "przypowieści" i zawsze potem miałem kłopoty z
              zasypianiem. Dla dzieci może być straszakiem, a potem wielu z tego nie wyrasta ;-)
          • strefas Re: Białe show 05.05.11, 23:19
            Przecież Bóg to przyjaciel ,a nie kat ....który prawdziwy przyjaciel karci cie za wszystka ?
            To kościół kreuje Boga na kata który każe za byle gó... ,a robi to aby manipulować takimi wrażliwymi ludźmi jak ty .Nasze grzechy są naszym drogowskazem do drogi z napisem "Niebo"
            Czym więcej grzechów tym dłużej błądzimy po jakiś zadu..ioach ,czyli nie spowiedź a praktyczne wyeliminowanie grzechu i nie powtarzanie już więcej go prowadzi do celu .
    • annahelena30 Re: Białe show 05.05.10, 22:22
      4youtobayashi widzę, że i traumę związana ze spowiedzią mam nie tylko ja ;/
      KK ciężko idą zmiany, wiele jeszcze wody upłynie w rzece nim zmieni się pogląd
      KK na wiele współczesnych tematów: rodzicielstwo, macierzyństwo, kobiecość itp.
      Pewnie każdy z Was widział film "Stygmaty". Podoba mi się to zdanie zacytowane
      na końcu filmu (film również świetny):"Królestwo Boga jest wewnątrz Ciebie. I
      wokół Ciebie. Nie pałace zrobione z drewna i kamienia. Podziel kawałek drewna i
      ja tam będę. Podnieś kamień i znajdziesz mnie" (fragment apokryficznej ewangelii
      św. Tomasza).

Czy ktoś tym dzieciom przygotowującym się do pierwszej komunii świętej
      powiedział, że jak się nie wyryje wszystkich przykazań kościelnych, grzechów
      głównych i nie zapomnij wspomnieć o zabiciu komara na spowiedzi to wciąż się
      jest dobrym człowiekiem?
      • bulczanka Re: Białe show 06.05.10, 19:12
        Zabicie komara to grzech entomologiczny. Nie warto kłóć sumienia;)
        • oryginal23 Re: Białe show 06.05.10, 23:47
          To też twoje?
          23.
          • bulczanka Re: Białe show 07.05.10, 21:02
            To cover reklamy o śmieciach. Mój cover.
    • bulczanka W sumie ma rację 07.05.10, 21:45
      wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title,Sytuacja-Kosciola-przypomina-wzburzone-morze,wid,12245846,wiadomosc.html?ticaid=1a1fd&_ticrsn=5
      • bulczanka Re: W sumie ma rację 09.05.10, 12:12
        Dzieciaki najgorsze mają już za sobą. Teraz najważniejsze czyli otwieranie kopert, boxów, całowanie ze starymi ciotkami i żarcie.
    • bulczanka Re: Białe show 05.05.11, 20:57
      Po roku wątek wart odświeżenia:)
      • tukantg Re: Białe show 05.05.11, 21:30
        > Po roku wątek wart odświeżenia:)

A sądzisz, że coś się zmieniło? ;-)
        • bulczanka Re: Białe show 05.05.11, 21:33
          Przeciwnie:/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka