Dodaj do ulubionych

Tarnowskie Góry? Gdzie to jest??

21.09.12, 10:00
Mieszkam w TG od 35 lat czyli od urodzenia, pech ( a może nie pech) chciał, że pracuję od 14 lat w Katowicach!!! Od zawsze promuję wśród moich znajomych i klientów nasze urokliwe miasto. Muszę się z Wami podzielić jedną bardzo niepokojącą sprawą.
Dla osób z Katowic, Mysłowic itp miejscowości TG to koniec świata, tam się nie jeździ bo to strasznie daleko. Po co maja tutaj przyjeżdżać?

Przykra sprawa by jedno z najładniejszych miast na Śląsku było tak mało znane w promieniu 50 kilometrów. Czarę goryczy przelał niedawno poznany Katowiczanin ( notabene człowiek który bywał w wielu miejscach, mieszkając nawet przez parę lat w Dubaju) który zapytał mnie czy TG to takie miasto jak Piekary Śląskie?? Nic nie mam do Piekar, ale nie czarujmy się różni nas wszystko.
Teraz moje pytanie do władz miasta co robicie by nasze miasto promować nie na świecie, nie w kraju, ale na Śląsku??
Irytuje mnie ta sprawa już od lat!!!
Ps. Osoby które namówiłem do odwiedzin u mnie były zachwycone miastem, jakością i klimatem knajpek, Kopalnią Zabytkową, Parkiem Repeckim z podziwem i opadniętą koparą rozglądali się przy ujściu Dramy.
Dlaczego Bytom może stawiać bilbordy na trasie do K-c z wychwalaniem miasta dając na bilbord kamienicę lub jakiś średnio ciekawy budynek bo co innego mają pokazać czym się mają pochwalić, a my nic totalnie nic!!!!
Obserwuj wątek
    • der-chef Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 13:01
      Ps. Osoby które namówiłem do odwiedzin u mnie były zachwycone miastem, jakością
      > i klimatem knajpek,

Knajpki miały urok w latach 1965 do 1980, istniały jeszcze kluby "Czarny Pstrąg" i "Mikstura", miasto było pełne ludzi do późnej nocy.

Kopalnią Zabytkową,

Nic oryginalnego, są w województwie ciekawsze miejsca.

Parkiem Repeckim

Park, jak każdy inny kawałek lasu.

z podziwem i opadnię
      > tą koparą rozglądali się przy ujściu Dramy.

Pewnie się rozglądali jak uciec z tego bagna.
      • ciekawoscrazydwa Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 13:44
        Jak ci tu tak źle i męczy Cię to miasto to po co tu siedzisz-mieszkasz??
        • der-chef Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 13:52
          ciekawoscrazydwa napisał:

> Jak ci tu tak źle i męczy Cię to miasto to po co tu siedzisz-mieszkasz??

Jeśli tak Ci się podoba, to dlaczego nie pracujesz w Tarnowskich Górach dla Tarnowskich Gór tylko w Katowicach?
          • ciekawoscrazydwa Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 13:57
            Rynek pracy mnie do tego zmusił, rozpoczynam ten wątek by poruszyć temat promocji miasta a nie po to by się z Tobą sprzeczać na marnym poziomie!!
            • der-chef Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 14:09
              ciekawoscrazydwa napisał:

> Rynek pracy mnie do tego zmusił, rozpoczynam ten wątek by poruszyć temat promoc
              > ji miasta a nie po to by się z Tobą sprzeczać na marnym poziomie!!
              >

I ta wypowiedź świadczy o Twoim poziomie.
            • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 14:13
              To prawda, nie ma co przesadzać z atrakcyjnością tego miasta i jego klimatem.
              Atrakcje dość pospolite, o klimacie nie ma mowy, po 18.00 to pustynia.
              Mieszkańcy jeszcze coś może znajdą dla siebie(kino olbrzym, miejsca do spaceru, basen)
              ale powodów do przyjeżdżania tutaj z innych miast nie widzę.
              I niech nikt mi nie mówi, ze tu jest jakaś starówka, kilka starych domów to troszkę za mało.
              Pospolite, powiatowe miasteczko, w którym można żyć, ale nie ma co przeceniać jego uroku.
              Zadupie proszę państwa, zwykłe zadupie.
              23.
            • jerry_72 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 14:16
              Nie bardzo rozumiem co Cię tak dziwi?
              TG to powiatowe miasto jakich wiele zarówno na Śląsku jak i w Polsce.

To że jest tu ładniej niż w Bytomiu czy Piekarach to po pierwsze Twoja subiektywna ocena, po drugie marna pociecha. Równać powinno się do lepszych.

ps. A jak wygląda centrum TG? Nędza i rozpacz. To jest moja subiektywna ocena. I co na to powiesz?
              • ciekawoscrazydwa Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 15:21
                Przykra sprawa postrzegania własnego miasta!!!
                "Miasteczko jakich wiele" podaj mi chociaż pięć miejscowości w naszym regionie które uważasz za znacznie lepsze od naszej!!!
                • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 16:01
                  Lepsze?
                  Może nieco dokładniej napisz, co masz na myśli.
                  Ładniejsza, większa, ciekawsza, starsza, mniejsza, bardziej zielona.......?
                  23.
                  • ciekawoscrazydwa Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 16:07
                    krótko !!
                    Godne większego zainteresowanie niż TG!!
                    Mówimy o fajnym miasteczku a nie blokowisku typu Tychy
                    • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 17:54
                      W promieniu 50 km nie ma ciekawszego turystycznie miasta niż TG. Mam tu na myśli wycieczkę z pobytem nawet 2-3 dniowym. Ale brak jest zainteresowania postrzeganiem miasta i jego najbliższej okolicy w ten sposób. Ocena w rodzaju "nic tu nie ma" jest właściwa wielu mieszkańcom najróżniejszych miejscowości, usprawiedliwiona w pewnym stopniu tym, że inaczej widzi miejscowy a inaczej obcy a oboje czego innego oczekują. Pozwalam sobie zauważyć,że w Gizie są tylko piramidy, a Chrystus zrobił wino z tego co miał.
                      Przykład totalnego idiotyzmu to Park Wodny. Przed Gwarkami nie było tam żadnej praktycznie informacji na ich temat. W Gwarki nikt się nie przyjedzie pluskać, więc mamy to w mokrej d...
                      Park Wodny - Wyspa Robinsona którego dawno należałoby zjeść i wypluć.
          • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 17:14
            Nie ważne gdzie pracujesz, ważne gdzie płacisz podatki, a to związane jest z zameldowaniem osoby lub własnej firmy
            37% podatku od dochodów osobistych wpływa do budżetu miejscowości zameldowania
            6,71 z podatku CIT firmy zarejestrowanej w danej miejscowości
            • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 18:25
              http://<a href="www.youtube.com/watch?v=_wH0vx7UABo&feature=fvwrel[/video]" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=_wH0vx7UABo&feature=fvwrel
              To jest 40km od TG
              • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 19:29
                Robin masz rację!
                Facet nie daje pieniędzy na nasze prześliczne miasto i jeszcze wydziwia.
                To skandal!
                Fakt, ze ładniejsze są Gliwice, Pszczyna, nawet Toszek, ale skandal pozostaje skandalem.
                23.
                • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 20:30
                  Pewnie że mam i dobrze o tym wiesz, boś w ciemię nie bity. A facet nie musi dawać swoich , bo wiem że biedny, ale nasze to by mógł. Ile kosztuje wydrukowanie 5 plakatów? 100 zł? Jakiś niewydziwny projekt to chyba w jego dziale promocji też by potrafili zlepić w komputerku, nie uważasz? Nie wierzę, żeby tam zatrudniał ofermy, ale nie ma prikazu to, co się mają wychylać? Spółka niby miejska, a drutami by się najlepiej odgrodzili i tylko na bramkach kasy.
                  Jak to kiedyś będzie spółka prywatna to, ona może robić co chce, ale jeśli jest miejska to, ma też podziałać dla miasta jeśli jest to możliwe, a jest.
                  Gliwice są ładne, ale to prawie moloch. Cieszyn znam i ten za Olzą też. Jest OK. W Pszczynie to nawet byłem niedawno. Wiesz czym się różnią poza szczegółami od TG - są mniejsze i wysprzątane.Nie ma tyle tego syfu co u nas oblepia wszystkie mury. Mają żubry? No to co. Możemy zrobić swoją zagrodę dla osłów. TG utraciły swój przemysłowy charakter i nie ma jeszcze koncepcji czym się mają stać poza rozległą sypialnią, która będzie coraz droższa. To nie ja mówię, to mówią fachmani od urbanistyki i nie tylko polscy. Wiesz, że w Irlandii burzą nowe osiedla? Przejdź się to zobaczysz, że i u nas cienko. For sale! For sale!
                  Mały chłopczyk pyta u piekarza - Macie stare bułki?
                  - Mamy.
                  -To po coście tyle napiekli?
                  Dałbym Ci tu przez trzy dni popalić, potem wykąpał, zaprosił na dobry obiadek i ululał. Ty płacisz. To nie jest Rooswell, tu się nie rozbili kosmici, tu coś prawdziwego znajdziesz i ...for sale! A nie tylko sale i komórki. Tak mi ćwierkają wiewiórki.
                • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 20:44
                  Orguś ,dałeś kleksa :) Toszek porównywać z TG to przegięcie w drugą stronę .Mamy piękne miasto .Park miejski jest naprawdę przepiękny ,Dolomity (niby Bytom ,ale nasze :)) Radzionków "Księża Góra" -kto był ? ,Pniowiec ?
                  Dla mnie piękno miasta to równowaga pomiędzy naturą a przemysłem , historii i cywilizacji ,a także mentalność ludzi.Gliwice maja piękny rynek poza tym tylko więcej ulic . Pszczyna piękny skansen i pałac więcej tam nic nie pamiętam .Chorzów,zasługuje na stolicę Śląska .Będzin ,Sosnowiec,Czeladź to producenci patologi (wybaczcie taką jednoznaczność ,ale za każdym razem kiedy chciałem zmienić zdanie o tym regionie to skończyło się negatywnie)...zapomniałbym o Kaletach tam przyjazne nastawienie mieszkańców do "przyjezdnych" jest naprawdę wzorowe .
                  Najgorzej jest w byłym województwie Częstochowskim ,tam to nawet za szklankę "kranówki" trzeba zapłacić -(raz auto mi się zagrzało i poprosiłem o 5l. wody tubylca który i owszem mi pomógł ,ale dychę musiałem mu dać :) to samo w Myszkowie ,Żarkach ,Zawierciu
                  To taki mały zarys "atrakcyjności regionu" .
                  Mógłbym pisać doktorat z tematu - "Tarnowskie Góry blisko czy daleko?" ,ale jednak granica na Brynicy zrobiła swoje ,nie tylko w Historii ,ale i w genach .
                  • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 21:49
                    Doktoratu nie pisz, wiesz sam dlaczego.
                    Ludzie wszędzie tacy sami, reszta to uprzedzenia i świnie wszędzie napotkasz,
                    bo sporo ich na świecie, choć sam za intonacją tych "za Brynicą" nie przepadam.
                    Tarnowskie Góry to nieciekawa dziura i tyle.
                    23.
                    • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 22:26
                      Ok niech ci będzie mamy piękną "dziurę" .
                  • jerry_72 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 22:28
                    strefas napisał:
                    Park miejski jest naprawdę przepiękny .

No naprawdę, prześliczny jest ten nasz park, drugiego takiego ze świeca szukać:)

Wiesz jak się mówi o takich jak ty?
                    W dupie byłeś , g... widziałeś.
                    • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 22:36
                      jerry_72 napisał:

> strefas napisał:
                      > Park miejski jest naprawdę przepiękny .
                      >
                      > No naprawdę, prześliczny jest ten nasz park, drugiego takiego ze świeca szukać:
                      > )
                      >
                      > Wiesz jak się mówi o takich jak ty?
                      > W dupie byłeś , g... widziałeś.
                      :) WZOROWY POZIOM WYPOWIEDZI :))
                      • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 22:40
                        jerry-72 - weź i zbanuj się na tym twoim zadupiu internetowym .
                        • jerry_72 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 22:51
                          Gdzie tym swoim busem najdalej dojechałeś?
                          Do Piekar?:)

Nie dziw się, że się z ciebie naśmiewam.
                          To co piszesz jest śmieszne.
                          • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 21.09.12, 22:58
                            jerry_72 napisał:

>
                            > Nie dziw się, że się z ciebie naśmiewam.
                            > To co piszesz jest śmieszne.
                            Dzięki Bogu ,bo to co ty piszesz jest tragiczne .
                            • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 12:49
                              To jak widzę uprzejmości już wymienione.
                              W temacie parku powiem tylko, ze z parkiem to nie ma on wiele wspólnego.
                              Toż to parko-las ciemny i wilgotny bez trawników, kwiatów i oświetlenia
                              większości alejek. Fontanna ledwo ciurka, kosze zazwyczaj pełne i nawet kibelka
                              nie ma.
                              Zapewniam, że są ładniejsze parki w tym kraju, nawet na śląsku.
                              No, to sobie ponarzekałem, zaraz mi lepiej, prawdziwym Polakiem jestem,
                              do PiS wstąpię i radiomaryia włączę.
                              23.

• ciekawoscrazydwa Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 13:30
                                Zaczyna nabierać ta rozmowa jakiegoś sensy, pomijając globtrotera jerry_72 ten wie wszystko i był wszędzie, ale pesymistów i u nas nie brakuje.
                                To fakt, że park miejski nie wymaga aż tak dużej inwestycji by zrobić z niego bardzo przyjemne miejsce. Był sobie kiedyś wyciąg który jako dziecko bardzo miło wspominam, ale te czasy już nie wrócą (chociaż fajnie jakbym się mylił) zrobić dzierżawę całej górki niech ktoś zrobi fajną knajpkę
                                w okresie letnim a jaki fajny kop sturlać się wracając do domu haha niech jest otwarta nawet do rana. Sam bym tam siedział bo letnich knajpek dłużej otwartych mamy jak na lekarstwo:) Miasto by za dzierżawę jakieś drobne dostało i jest na kwietniki bo to fakt, że poza chodnikami to tam się nic nie zmieniło od lat.
                                ... ale i tak wraca temat promocji miasta dalej uważam, że tego w ogóle nie ma!!!
                                Może i z "Czech" :) nas czytają i pomyśli o tym ze swoją świtą.
                              • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 14:25
                                Wczoraj w parku duży Burek
                                Obesrywał każdą dziurę.
                                Nieco mniejszy włócząc w trawce
                                Brzuszek, od. lał się przy ławce.
                                Nie wiem czy fontanna ciurka
                                Tym, co wyciurkało z Burka.
                                Kiedy piesków pan jest głąbem,
                                Jutro zrobią to na klombie.
                                Chciałem mu coś szepnąć, wpiepszyć
                                Ale z psami był i większy.
                                W parku nie pal. Nie pij też.
                                Za to os.ra ciebie pies.
                                Lecz w kamieniu kuję dziś:
                                Że Oryginał wstąpił w PIS.
                                I niech potem w parku będzie.
                                Burek zdolny o s.r.a ć wszędzie.
                                Miasto Gwarków - czapki z głów.
                                I dla głąbów i dla psów.

Wiesz Oryginale, że ja nigdy nie napiszę "Piękne miasto", bo ja mam oczy. Nie napiszę "Wenecja Północy" tylko dlatego, że gdzieś pękła rura a politycy leją wodę. Ale widziałem tablice na hałdzie. Komu przeszkadzała? Bobrom, przyszły podgryzły a potem spaliły w ognisku. Na ścieżce od hałdy do Srebrnej Góry postawili dwie ławki i podobną tablicę. I też jakiś głąb ją zniszczył. Tak zupełnie bez sensu. Czemu się więc dziwić, że burmistrz klombów w parku nie robi? Nie stać go na beton. Bo betonem musiałby je zalać, by ktoś z nich kwiatków nie powyrywał. Po co? A tak, dla jaj. Zasieki z kolczastego drutu? Wynieśliby do Olmetu.
                                • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 15:48
                                  Poruszasz temat hałdy i dewastacji, ale zapominasz, ze sama hałda to ślad po dewastacji,
                                  czyli krecim ryciu nijakich gwarków i ich kumpli, którzy na wierzchu płukali sobie urobek.
                                  Podtrzymując tradycję współcześni dewastują hałdę i to co na niej ustawione.

23.

• strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 19:40
                                    Czasami "dzika natura" jest dużo bardziej atrakcyjna niż nieudolna pielęgnacja człowieka . Piękno parku miejskiego polega na tym ,że człowiek może usiąść na ławce z dala od zgiełku cywilizacji.Takich rarytasów nie ma np.w Piekarach śl.(No chyba ,że ktoś lubi cmentarze) .
                                    Dla jednych piękno to wielki ruch uliczny ,dla innych to cisza i śpiew ptaków ,ja zaliczam się do tych drugich .
                                  • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 20:17
                                    Twoja prawda mnie nie kole.
                                    Wiem o Rybce, jego wole.
                                    Oryginale, znam ten temat,
                                    Ale jednak mam dylemat.
                                    Wieża Eiffla ma stać, być,
                                    Czy ją jednak w ziemię wryć?
                                    Hałda i ten park się przyda,
                                    Zanim stanie piramida.
                                    Za budulec oczywiście,
                                    Posłużą nam palmy liście.
                                    Skąd tu palmy? Wiele spotkasz
                                    Na cmentarzu, na nagrobkach.
                                    A śpiew ptaków? Owszem - tak.
                                    Gdy to nie "niebieski ptak'.

Jeden temat - wieża Babel.
                                    Rozpoznanie moje słabe?
                                    • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 22.09.12, 23:50
                                      W parku jest się z dala od zgiełku cywilizacji?
                                      Owszem, jeżeli jesteś głuchy jak pień.
                                      23.
                                      • strefas Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 23.09.12, 09:58
                                        Widzę ,że bywałeś tylko przy "Parkowej" :)
                                        • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 23.09.12, 19:49
                                          Mniejsza z tym, park jest kiepsko utrzymany i tyle, dziczy szukać można w lesie.
                                          Wszelkie działania podejmowane przez miasto w rejonie parku (wyłączę z tego plac zabaw, bo tam sporo się zmieniło) to chaotyczne, bezplanowe czynności, które z pewnością są kosztowne, ale efektów ich nie widać.
                                          Dlaczego nie zatrudni się na stałe dwóch gości, którzy zaopatrzeni w podstawowy sprzęt
                                          (bez cudów techniki nawet) są w stanie w ciągu roku doprowadzić park do porządku wykonując REGULARNIE I SYSTEMATYCZNIE podstawowe prace pielęgnacyjne i konserwacyjne?
                                          Nie wiem, pewnie lepiej płacić krocie Remondisowi, czy innej cholerze, której nikt
                                          nie rozlicza(porządnie)z wykonanych prac.
                                          23.
    • ewa009 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 28.09.12, 21:51
      Witajcie

Moi rodzice z tą ponad 40 lat temu z tegoż pięknego miasta przenieśli się bardziej na południe naszego regionu. Ja od 5 lat mieszkam w TG, ot taki los. Miasto w moim subiektywnym oczywiście odbiorze jest miasteczkiem w którym poza Gwarkami nic ciekawego się nie dzieje. Mieszkam w dzielnicy ludzi zapracowanych, którzy po pracy całodziennej wracają do swoich domów aby się wyspać i zregenerować siły na dzień kolejny. Urok knajpek--hmmmm więcej, tych z urokiem jest w Rybniku lub Żorach. Moi rodzice z sentymentem wspominają Tarnowskie Góry ale od pewnego czasu nie lubią tu się pojawiać . Rynek zeszpecony "bańkami" nie jest rynkiem jaki oni pamietają. Ogólnie to bardzo ciche miasteczko, szare i smutne :-( tak je odbieram porównując z Rybnikiem, Żorami, Wodzisławiem a nawet Jastrzębiem choć to blokowisko. Pozdrawiam
      • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 28.09.12, 22:38
        Rozumiem, ale zapytam: Co się ciekawego powinno dziać?
        • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 29.09.12, 14:54
          Gołych bab brakuje, taka jest prawda.
          23.
          • robingut Re: Tarnowskie Góry? Gdzie to jest?? 29.09.12, 16:00
            Żartujesz? Jak bez kiecki,
            To muszą być raczej babeczki.
    • republique byłem tam wczoraj - potwierdzam koniec świata 03.10.12, 09:33
      + 2 razy światła po 5 minut na bezdrożu w okolicach lotniska, byłem w szoku że w ogóle w TG ktos chce mieszkac a O ZGROZO nawet sie buduje ( kompleks blokowy przy lidlu na wjeździe ) uprzedzam ze ostatnim razem byłem 15 lat temu na jakiejs 18tce, jest gorzej niz te 15 lat temu
      • ciekawoscrazydwa Re: byłem tam wczoraj - potwierdzam koniec świata 03.10.12, 09:53
        republique napisał:

> + 2 razy światła po 5 minut na bezdrożu w okolicach lotniska, byłem w szoku że
        > w ogóle w TG ktos chce mieszkac a O ZGROZO nawet sie buduje ( kompleks blokowy
        > przy lidlu na wjeździe ) uprzedzam ze ostatnim razem byłem 15 lat temu na jakie
        > js 18tce, jest gorzej niz te 15 lat temu

Tak z ciekawości Kolega z jakiej miejscowości do nas przyjechał i czy przejechał tylko obwodnicą, że takie krytyczne słowa??
        • oryginal23 Re: byłem tam wczoraj - potwierdzam koniec świata 03.10.12, 10:12
          Ja natomiast rozumiem, że miasto i okolica mogą się nie podobać.
          W porównaniu do kanionu rzeki Kolorado w skali atrakcji TG to naprawdę kiepszczyzna.
          Gość na forum światowy zawitał, sam ten fakt na kolana powala.
          23.
          • republique Re: byłem tam wczoraj - potwierdzam koniec świata 03.10.12, 12:22
            byłem wczoraj miedzy 17 a 19.30 , ciemno szaro buro , ludzi brak - żywej duszy , jedynie jakies grupki przy monopolowych ( a ponoć byłem w centrum) , można było odnieśc wrażenie że panuje jakaś epidemia i się wszyscy gdzies pochowali - nie ma co się buńczuczyć , bo tak wczoraj w centrum Tarnowskich Gór było - i nie moja to wina ... dojazd i wyjazd taki sam nieużytki ciemno ruiny - jakis domek - zdziwiony byłem wyjeżdżając szybko do Bytomia - przez jakies oborniki albo coś w tym stylu że te dwa miasta są tak blisko siebie a tyle je dzieli
            • ciekawoscrazydwa Re: byłem tam wczoraj - potwierdzam koniec świata 03.10.12, 13:32
              Co za gość haha
              Wczoraj pogoda była makabryczna, deszcz padał a ten chce by ludzie spacerowali po mieście a tak właściwie to jak byłeś w centrum jak w samym centrum nie ma nocnego :)

[/b]republique napisał:

> byłem wczoraj miedzy 17 a 19.30 , ciemno szaro buro , ludzi brak - żywej duszy
              > , jedynie jakies grupki przy monopolowych ( a ponoć byłem w centrum) , można by
              > ło odnieśc wrażenie że panuje jakaś epidemia i się wszyscy gdzies pochowali - n
              > ie ma co się buńczuczyć , bo tak wczoraj w centrum Tarnowskich Gór było - i nie
              > moja to wina ... dojazd i wyjazd taki sam nieużytki ciemno ruiny - jakis domek
              > - zdziwiony byłem wyjeżdżając szybko do Bytomia - przez jakies oborniki albo c
              > oś w tym stylu że te dwa miasta są tak blisko siebie a tyle je dzieli
            • jerry_72 na szczęście jest cudowny Bytom:) 03.10.12, 13:57
              republique napisał:
              zdziwiony byłem wyjeżdżając szybko do Bytomia - przez jakieś oborniki albo c
              > oś w tym stylu że te dwa miasta są tak blisko siebie a tyle je dzieli

Jestem ostatni w chwaleniu TG ale tym porównaniem z Bytomiem to pojechałeś na maxa:)

Bytom to najbardziej NIEATRAKCYJNE do zamieszkania miasto w Polsce, wyprzedza nawet Łódź czy Wałbrzych. Szkody górnicze, zapadające się dzielnice- Karb, mnóstwo patologii w centrum, mieszkanie można kupić za 1000 zł/m2, gdzie indziej są tak niskie ceny?
              W pipidówkach jest drożej, pomyślałeś dlaczego?
              • republique Re: 03.10.12, 14:23
                Zawracam kolege to wątku przewodniego. Gdzie leżą Tarnowskie Góry ? - już wiem - gdzieś za Bytomiem ( nie rozpływam się na tym miastem , jest tam mega bieda- ale to jednak miasto , które większośc Polaków zna ... )
                • jerry_72 Re: 03.10.12, 15:35
                  To że jest za Bytomiem o czymś świadczy?
                  Człowieku, Bytom jest WIĘKSZYM miastem i dlatego tak właśnie jest.
                  ALE... wyludnia się w sposób błyskawiczny.

Bytom, w 1988 było: 228 tys., w 2008 r.: 201 tys.
                  Obecnie mieszka tam 175 tys ludzi...

czyli jak łatwo policzyć ubyło w ciągu 24 lat 53 000 mieszkańców, to niewiele mniej niż całe TG...
                  Czy ludzie uciekają z miasta w którym żyje się dobrze?

TG też mają mniej mieszkańców niż jeszcze kilka-kilkanaście lat wstecz, ale ten proces nie jest tak widoczny.

Człowieku, Bytom jest tragiczny i tak też się kojarzy w całej Polsce.
                  Więc może podaj jakiś inny, sensowny przykład i się już nie kompromituj...

PS. Wiem, że mieszkasz w Bytomiu, ale to akurat nie moje zmartwienie:)
                • strefas Re: Fajny koleś :) 03.10.12, 19:21
                  Ciekawe czy tylko w Polsce Tarnowskie Góry są bardziej znane niż Bytom ? Ciekawe ilu zagranicznych turystów odwiedza Bytom a ilu Tarnowskie Góry?- a teraz synku"republique" idź do konta przemyśl swoje wypowiedzi .
                  • republique Re: rzeczowo jeżeli już 03.10.12, 21:33
                    że co ? że ilu zagranicznych turystów o czym pamiętać ? co za bełkot - i po co ja wezme zagranicznych turystow ? kopalnie pokazać? tak ? , jest Guido w Zabrzu - lepsza o niebo, bądź soli w Wieliczce i Bochni ( kompletnie nie ten poziom bo o dwa albo dwadzieścia nieb lepsza- a ile mozna oglądać kopalnie w Polsce non stop ?- chyba ze jakis zagraniczny miłośnik kopalni )

Dobra Bytom zły przykład, bo bieda , szkody gónicze itd -do tego wyludnia się,
                    ALE uwaga byłem dzisiaj ok 20 w Gliwicach - przy tym Mieście to Tarnowskie to już prowincja. Rózniło sie wszystkim tym co zobaczyłem w TG a że nie zobaczyłęm nic ciekawego ( niestety może taki dzień i niemiałem szczęścia - opisałem już we wcześniejszym poście) więc Gliwice mi sie bardzo podobają ( dużo młodych, starych, różnych ludzi - miasto tętni życiem)ma ład i skład, nie jest czarno buro i ponuro jak na śląsku - mogłbym tam mieszkać,
                    jak ktoś zapyta "GDZIE SĄ TE TARNOWSAKIE GÓRY - powiem na północ od Gliwic na południe od Częstochowy- już nikt z was nie będzie miał do mnie pretensji , zaraz ktoś powie PEWNO Z GLIWIC albo z CZESTOCHOWY albo z ZABRZA - wszsytkie teorie bo ktos prawde powiedziało miasteczku
                    • jerry_72 Re: rzeczowo jeżeli już 03.10.12, 21:37
                      republique napisał
                      ALE uwaga byłem dzisiaj ok 20 w Gliwicach - przy tym Mieście to Tarnowskie to już prowincja.

Uwaga!!!
                      Byłem niedawno we Wrocławiu, w piątek znów tam jadę.
                      przy Wrocku Gliwice są straszną prowincją, no po prostu żenada.
                      I ten śmieszny, mały ryneczek...

Czy nie widzisz, że sam się ośmieszasz?
                      • republique Re: Tarnowskie Góry - gdzie to jest ? 03.10.12, 21:54
                        Gdzie? - nie wiem.
                        • strefas Re: Tarnowskie Góry - gdzie to jest ? 03.10.12, 22:00
                          Prowadzenie dialogu z tym niereformowalnym czymś, jest bez sensu.
                        • jerry_72 Re: Tarnowskie Góry - gdzie to jest ? 03.10.12, 22:04
                          Nie wiesz gdzie?
                          Porównujesz TG do Bytomia- nie wyszło, bo Bytom to niestety miasto bez przyszłości, o czym wszyscy wiedzą.
                          I co robisz dalej? Teraz porównujesz do Gliwic.
                          A w jakim celu i co chcesz udowodnić?
                          Gliwice to 4-ro krotnie większe miasto, na skrzyżowaniu A1 i A4, z dobrą uczelnią wyższą, gdzie w samej strefie ekonomicznej pracuje niewiele mniej osób niż pracuje w całych TG ( a może i więcej). Więc siłą rzeczy dzieje się więcej i znajomość miasta jest DUŻO większa.
                          I co z tego?

Porównaj to miasto z podobnej wielkości powiatowym miastem w Polsce.
                          Może wtedy dojdziesz do nieco innych wniosków.
                          • oryginal23 Re: Tarnowskie Góry - gdzie to jest ? 03.10.12, 23:36
                            Uważaj!
                            Zaproponuje Sandomierz i nici z wniosków na plus TG.
                            23.
                            • strefas Re: Tarnowskie Góry - gdzie to jest ? 03.10.12, 23:45
                              E tam Kraków już wymienił :)
                              • jerry_72 powiem- Licheń 04.10.12, 08:30
                                Jeszcze mu Licheń został- totalna dziura a ile się dzieje.
                                A turystów ilu- przeliczając na stałego mieszkańca mają chyba najlepszy wskaźnik w Polsce:)
                  • robingut Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 10:47
                    Przeczytałem wszystko i widzę, że kolega Republikanin był tu raczej chwilę, przejazdem i napisał podobnie do Cezara - Przybyłem , zobaczyłem, nie spodobało mi się. Daremnym się z nim spierać, porównania robić i wyrzuty. Może gdyby był nieco dłużej, napisałby troszkę inaczej. Takie było jego wrażenie, a więc coś jest nie tak. I to powinno zastanowić naszych kochanych władców, którzy nie wiedzą jeszcze czym to miasto ma być w przyszłości. Jaki ma mieć charakter. Ale przecież i mieszkańcy nie mają na ten temat żadnego zdania.lub wyobrażenia.
                    Na razie ci co mogą, sprzedają działki. Łatwo przyszło, łatwo poszło.Nie ma miejskiego architekta, nikogo nie interesuje coś, co nazywa się krajobraz. O reklamach miałem zaszczyt juz pisać.
                    Co się dziwić Republikaninowi, gdy mówi "Król jest nagi". Ja bym powiedział - Niedbale, a czasem niechlujnie ubrany, choć w szafie ciuchy są.
                    Np. Pl. Wolności - trzeba podmalować ten mały domek 2, wille obok nieco ogarnąć oraz "Inny Sląsk" podmalować i miejsce do przyjęcia. Pierzeję Piłsudskiego właściciele też całkiem nieźle podpicowali. Willa na rondzie jest OK. Krakowska - no jeszcze z 4 domki i tez do przyjęcia. Rynek - szpecą te Podcienia i rozpadająca się 14. Nawet z tej 13 można coś farbką zrobić. Tylna - jeden syfilis.
                    Piszę tylko o wyglądzie. Atmosferę robią ludzie.
                    • republique Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 11:09
                      w końcu jakiś konstruktywny post.
                      Z kimś takim chętnie bym się przeszedł po tym mieście, a nie ze ślepcami któzy każde realne słowo krytyki reagują atakiem
                      • jerry_72 Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 11:25
                        Człowieku, mnie się wiele rzeczy nie podoba w TG.
                        Ale słabi mnie jak porównujesz Gliwice do TG, gdzie oczywiście Gliwice wypadają na korzyść, choć w gruncie rzeczy to bardzo zaniedbane miasto.
                        • p.m.w.d.k Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 11:53
                          Jeżeli chodzi o Gliwice, to uważam, że masz racje, a szkoda, bo Gliwice to jedno
                          z ładniejszych miast na Śląsku. Miało kiedyś swój klimat, ale chyba już po klimacie, przepadł.
                          Zgadzasz się ?
                        • ciekawoscrazydwa Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 12:01
                          W pewnym sensie chciałem podziękować Republique bo poruszyłeś mocno osoby które na początku tego tematu mocno krytykowały TG jak np. Jerry_72 czy Oryginal23 obudził się w nich podświadomie patriotyzm lokalny :) aha nie bluzgajcie mnie teraz za to co napisałem haha
                          Dalej wracamy do początku wątku czyli ciekawe ( już nie piszę, że piękne z klimatem bo znowu rozpętam burzę ) nasze miasto jest mało znane nawet na samym Śląsku i ktoś powinien wydać trochę naszych pieniędzy na ten cel. Nie wiem czy tak dobrze mi z oczu patrzy:) ale często zatrzymują się ludzie i pytają jak mają dojechać do kopalni, sztolni czy nawet na "fantastyczne" baseny. Dlaczego w śródmieściu nie ma drogowskazów i niech mi nie piszę jakiś radny " bo ukradną". Chyba, że jest takie założenie a niech błądzą więcej zwiedzą haha
                          • strefas Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 21:39
                            Nie zgadzam się ,znaki informacyjne są i na obwodnicy i przy zjeździe z autostrady S1,ale są ludzie którzy nawet z mapą zabłądzą (najczęściej z nawigacją).Mówimy o przyjezdnych a ok 30% tarnogórzan nie było w ogóle w tej kopalni ,50% nie było w parku wodnym (może byli ,ale nie korzystali) wniosek jest jeden -ludzie odpowiedzialni za marketing w tych firmach powinni iść na doszkolenie -Najlepszą reklamą jest "poczta pantoflowa" i to jest najwyższa wiedza handlowa ,potem jest sypanie kasą na reklamówki które tylko mają na zadanie doinformować zainteresowanego .Jak myślicie kto by w tedy mówił ,że w Krasiejowie się bardziej opłaci wydawać kasę ? tam bilet rodzinny 120zł a w parku wodnym np.50zł na 8h -nie trzeba daleko jechać (a nawet można iść pieszo)
                            • oryginal23 Re: Fajny koleś :) 04.10.12, 23:39
                              Nawet na A4 jest drogowskaz do kopalni, ale nawet najlepsze oznakowanie bez odpowiedniej
                              promocji niewiele zdziała.
                              Inną sprawą jest to, że trudno wypromować coś, co atrakcją jest "średnią"
                              23.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka