Gość: ewek IP: 62.233.139.* 23.07.02, 13:22 patrze sobie wlasnie na Tarnowskie Gory z perspektywy stolicy i wiecie co - Tarnowskie Gory sa najlepszym miejscem na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kamil Re: z oddali IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 14:22 Mieszkam blisko 30 lat w TG i wybacz, ale nie rozumiem co Cie tu zachwyca. Brud, zaniedbane miasto i sypiące się stare domy i sypiące sie nowe bloki? Moze zwrocisz moja uwage na cos, czego ja nie dostrzegam w tym miescie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loggy Re: z oddali IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 23.07.02, 14:36 Sporbuj pomieszkac w W-wie to sie dowiesz... ;) L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: z oddali IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 14:47 Nie twierdze, ze W-wa jest miastem moich marzen, ale z pewnoscia jest o wiele ladniejsza, jest wiele ciekawych miejsc i jest np. gdzie spedzac wolne popoludnia. A co jest w TG? Ten nedzny park miejski, ktory jest miejscem spotkan miejskich pijaczkow? Przejdz sie glownymi ulicami TG, np. kolo Kosciola Piotra i Pawla. Przeciez tam sa same rudery gdziekolwiek czlowiek nie odwroci glowy. Dla mnie TG sa kompletnie zaniedbanym miastem jak wiele w Polsce. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loggy Re: z oddali IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 23.07.02, 15:01 A ludzie!?!?!?! Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jaki "wspanialy" jest kontakt z rodowitymi W-wiakami (czyt. urodzonymi w promieniu do 150 km od centrum lub takimi ktorych rodzice sprowadzili sie po wojnie do miasta z jakiejs zapadlej dziry na wschodzie gdzie psy d... szczekaly a sloma do dzis im z butow wychodzi i wychodzic bedzie jeszcze przez 2-3 pokolenia). W porownaniu z tym rozmowa z pijaczkiem na dworcu autobusowym w TG moze byc budujaca. ;) L. PS. oczywiscie TG maja rowniez wady o czym swiadczyc moze wiekszosc watkow tego forum ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewek Re: z oddali IP: 62.233.139.* 23.07.02, 15:56 niezapomniane wrazenia ma sie po takim spotkaniu. a jak jeszcze czlowiek musi z takimi przebywac czas dluzszy... mam nadzieje, ze TGory ominie "licytacja" kto prawdziwie z tego miasta a kto nie! :O) a w ogole to forum TGorskie jest chyba jednym z liczniejszych?! nie ma co sie czepiac o szczegoly i tematy mysle - kazdy musi sie wygadac (nawet "rodowity" warszawiak ;O) pozdrowienia dla prawdziwych tarnogorzan! Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: z oddali 12.04.04, 22:44 Gość portalu: Kamil napisał(a): > Nie twierdze, ze W-wa jest miastem moich marzen, ale z pewnoscia jest o wiele > ladniejsza, jest wiele ciekawych miejsc i jest np. gdzie spedzac wolne > popoludnia. A co jest w TG? Ten nedzny park miejski, ktory jest miejscem > spotkan miejskich pijaczkow? Przejdz sie glownymi ulicami TG, np. kolo Kosciola > Piotra i Pawla. Przeciez tam sa same rudery gdziekolwiek czlowiek nie odwroci > glowy. Dla mnie TG sa kompletnie zaniedbanym miastem jak wiele w Polsce. Pozdr. nic bardziej mylnego... nie doceniasz TG bo chybaś nigdy nie boł trocha dalij jak na dworcu... bo trza wziąść koło i pojechać np do segietu... na repty... a we w-wie kaj pojedziesz?? do dzielnicy obok?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewek Re: z oddali IP: 62.233.139.* 23.07.02, 14:49 Gość portalu: loggy napisał(a): > Sporbuj pomieszkac w W-wie to sie dowiesz... > ;) > > L. NO WLASNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewek Re: z oddali IP: 62.233.139.* 23.07.02, 14:42 1. wsiadasz na rower i po kilku minutach jestes w lesie 2. ... albo nad Zalewem 3. do przyjaciol masz blisko i nawet jak mieszkaja na drugim koncu miasta, to dojdziesz do nich na piechote 4. Big Milk w TGorach kosztuje tyle ile kosztowac powinien- czyli 1 zl 5. blisko jest mama, co wraca z pracy o 15:00 i chce jej sie upiec ciasto 6. chleb jest jadalny przez kilka dni 7. nie spedzasz polowy dnia w samochodzie stojacym w korku 8. pytasz przechodnia o droge i on ci odpowiada, bo zna 9. jest Pod-Nad Lubosow 10. ...i "TGSTC" 11. nie wszystkie domy sie sypia, a Rynek jest na prawde milym miejscem (wszystkim moim znajomym spoza TGory sie podoba!) 12. o 5:00 rano, latem, jest najlepsze swiatlo do robienia zdjec - nie tylko w centrum miasta...(ale polecam trase od Rynku w kierunku Kosciola sw. Piotra i Pawla oraz ul. Gorniczej) ... wymieniac dalej?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewek Re: z oddali IP: 62.233.139.* 23.07.02, 14:43 1. wsiadasz na rower i po kilku minutach jestes w lesie 2. ... albo nad Zalewem 3. do przyjaciol masz blisko i nawet jak mieszkaja na drugim koncu miasta, to dojdziesz do nich na piechote 4. Big Milk w TGorach kosztuje tyle ile kosztowac powinien- czyli 1 zl 5. blisko jest mama, co wraca z pracy o 15:00 i chce jej sie upiec ciasto 6. chleb jest jadalny przez kilka dni 7. nie spedzasz polowy dnia w samochodzie stojacym w korku 8. pytasz przechodnia o droge i on ci odpowiada, bo zna 9. jest Pod-Nad Lubosow 10. ...i "TGSTC" 11. nie wszystkie domy sie sypia, a Rynek jest na prawde milym miejscem (wszystkim moim znajomym spoza TGory sie podoba!) 12. o 5:00 rano, latem, jest najlepsze swiatlo do robienia zdjec - nie tylko w centrum miasta...(ale polecam trase od Rynku w kierunku Kosciola sw. Piotra i Pawla oraz ul. Gorniczej) ... wymieniac dalej?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: z oddali IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 14:53 To sa Twoje subiektywne odczucia. To oczywiste, ze TG sa malym miasteczkiem, ktorego przejscie zajmuje kilkanascie minut. I niech jest malym miasteczkiem, w takich jest najwiekszy urok. Chodzi mi tylko o wzgledy czysto architektoniczne i zwiazane z tym odnawianie tego co juz jest, jesli nic nowego sie nie buduje. Wystarczyloby tylko odnowic centrum i osiedla i naprawde byloby juz w miare przyjemnie. Wierz mi, ze bloki na Przyjazni niczym nie roznia sie od biedoty ukrainskiej, czy rumunskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loggy Re: z oddali IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 23.07.02, 14:57 Gość portalu: Kamil napisał(a): > Wierz mi, ze bloki na Przyjazni niczym nie roznia sie od biedoty > ukrainskiej, czy rumunskiej. Nie sadze zeby to bylo zgodne z prawda... ;) Oczywiscie mimo tego nie uwazam ze Przyjazn jest idealna... L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: z oddali IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 15:01 Bylem na Ukrainie, widzialem. Mam porownanie. Nie chodzi mi o standard zycia i wyglad mieszkan wewnatrz, bo tam juz bywa ladnie. Chodzi mi o to co widze na zewnatrz, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loggy Re: z oddali IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 23.07.02, 15:13 Widzisz ja bylem na ten przyklad na Litwie i naprawde w porownaniu z ich blokowiskami to Przyjazn wyglada niezle. Przede wszystkim jest tu u nas duzo wiecej zieleni! Oczywiscie ciagle jest to przepasc w porowaniu z osiedlami np. w Niemczech gdzie na kazdym balkonie sa kwiatki i inne bajery. Ale mysle ze to (wyglad bloku) po czesci lezy w gesti samych mieszkancow, a kto normalny zajmowal by sie jakims ekstra strojeniem skoro czasem trudno nawet zwiazac koniec z koncem. Inna sprawa jest poczucie porzadku w spoleczenstwie ktore wystepuje w calym kraju w mniejwiecej zblizonym natezeniu czyli jest bardzo niskie. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: z oddali IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 07:34 Zgadzam się całkowicie z Kamilem. Również kilkakrotnie byłem na Ukrainie i mogę śmiało powiedzieć,że "Przyjażń" nie różni się wiele od ukraińskich blokowisk. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewek Re: z oddali IP: 62.233.139.* 23.07.02, 15:05 nie sama architektura zyje czlowiek. nie ma w Polsce idealnego miasta ktore byloby w 100% odnowione i sliczne - przynajmniej nie spotkalam sie z takim. dla mnie najwazniejszy jest klimat i ludzie - a TGory maja obie te sprawy NIEPOWTARZALNE! i chociaz np. nie lubie blokowisk, to lubie Przyjazn, bo mam tam fajnych znajomych i mile wspomnienia - a wobec tego nawet bloki mi nie przeszkadzaja! :O) najwazniejsze to miec swoje TGory!!! i powiem ci, ze to sie liczy jak czlowiek jest 300 km od nich. pozdrowienia! (dla Tarnogorzan :O) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolek Re: z oddali IP: 213.134.142.* 24.07.02, 13:52 ale dyskusja! no no! :O) Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: z oddali 12.04.04, 22:56 pamiętam kiedyś jeszcze malowali te bloki... niedawno je ocieplali... moze czas, aby Kamil sie rozejżał i powiedzial jak to teraz widzi?? zaly czas coś robią... raz w tej raz w tamtej dzielnicy... nie mozna sie zajmowac ino blokowiskami np... one maja gwarance zywotnosci 25lat... i kiedys trza bedzie wybudowac nowe... jak na razie są nawet nawet... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mccornic Re: z oddali 16.08.02, 11:42 No tak... jak masz odpowiednia perspektywe to kazde miasto moze byc najpiekniejsze. A jak porownujesz z Warszawa to juz doslownie kazde ;-) McCornic Odpowiedz Link Zgłoś
evek Re: z oddali 16.08.02, 15:45 mccornic napisał: > No tak... jak masz odpowiednia perspektywe to kazde miasto moze byc > najpiekniejsze. > A jak porownujesz z Warszawa to juz doslownie kazde ;-) > > McCornic prawie sie zgadzam, ale nie do konca. to kwestia emocjonalnego przywiazania do TGor. ja tam daje warszawie jeszcze szanse i zostaje na jakis czas. pozdrawiam! ... ewek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: z oddali IP: proxy / 192.168.3.* 02.08.03, 07:14 Potwierdzam w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: z oddali 10.04.04, 14:02 Gość portalu: ewek napisał(a): > patrze sobie wlasnie na Tarnowskie Gory z perspektywy stolicy i wiecie co - > Tarnowskie Gory sa najlepszym miejscem na swiecie! ja tez zawsze chętnie wracam do TG :) coś w nich jest :D Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos mozna śmiało cytować ino trocha zmodyfikowac ;) 12.04.04, 22:53 mam tak samo jak Ty.... miasto moje a w nim.... i tu juz mozna wymieciać wiele zeczy... ;) nigdy nie bedzie idealne ale zawsze będzie tam dążyć... Odpowiedz Link Zgłoś
dantetg Re: z oddali 12.04.04, 23:35 baaa...pytanie, na jasne,ze jestesmy DA BEST! ! ! Milutki post,fajnie, ze ktos nas docenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: z oddali 13.04.04, 08:20 dantetg napisał: > baaa...pytanie, na jasne,ze jestesmy DA BEST! ! ! > Milutki post,fajnie, ze ktos nas docenia! chciales napisac, ze ktos docenia wlasne miasto.... Odpowiedz Link Zgłoś