Dodaj do ulubionych

szaro, szaro, szaro

06.02.03, 10:15
wlasnie, jakos tak szaro sie w TGorach zrobilo... moze by to miasto nieco
ozywic?! macie jakies propozycje? moim zdaniem przydaloby sie odswiezyc
kolory kamienic. nawet ten "groszkowy" budynek Sedlaczka i Muzeum nie bylby
zly - pod warunkiem, ze odcien bylby mniej brudny ;O)
kolorowo pozdrawiam!

...::ewek
evek@gazeta.pl
...::Wim Wenders:
www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10537&t=1043254089925
Obserwuj wątek
    • loggy_ Re: szaro, szaro, szaro 06.02.03, 11:50
      Owszem mozna "odszarzyc" miasto, ale nie(!!!!) poprzez kolorowe szyldy
      reklamowe sklepow i lokali!! Szyldy, ktore w swoim wygladzie przypominaja
      raczej wschodniorosyjski jarmark czy jakis odpust. Szyldy ktore sa kiczowate i
      brzydkie. Szyldy ktore tworza jednolity obraz chaosu!

Malowanie kamienic owszem - jak najbardziej, tym bardziej, ze odpowiedni dobor
      kolorow moze podkreslic wyjatkowosc budowli i jej piekno. Ale samo malowanie
      nie zawsze wystarczy! Czasami konieczny jest remont elewacji i dachu.
      Jesli chodzi o kolorystyke to jestem za cieplymi pastelowymi kolorami,
      dobranymi moze nawet i odwaznie ale ze smakiem i gustem. Jesli o to chodzi to
      mozemy sie wzorowac na Opolskim rynku.
      Po malowaniu pozostaje jeszcze problem wandali graficiarzy! Proponuje zlapanego
      graficiarza lub jego rodzine obciazac kosztami malowania calej elewacji
      kamienicy.
      L.
      • Gość: Jerry Re: szaro, szaro, szaro IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 09:46
        Zgadzam się z wami, Tarnowskie Góry sa bardzo zaniedbane, a Rynek, który TG
        jako nieliczne miasto na Śląsku mają, powinien być wizytówką miasta.
        Przez prawie całe swoje dotychczasowe życie mieszkałem w Opolu i tym bardziej
        przykro mi, że TG tak bardzo odbiegają od Opola.
        Obecnie mieszkam na Przyjażni i nie liczę na to, że w najbliższych latach coś
        się tam poprawi ale ... centrum powinno błyszczeć!!!
        Jeśli przyjezdżają do mnie znajomi z poza TG, co ja moge im pokazać???
        Wiem, wiem, jest Sztolnia Czarneg Pstrąga,można latem pójść do Leśniczówki w
        Reptach(bardzo przyjemne miejsce:-),jest park w Świerklańcu ( to juz poza TG)no
        i co???
        Nie ma czego pokazać W MIEŚCIE,żeby się nie wstydzić, niestety. W centrum jest
        tak wiele szpecących to miasto budynków, nie wiem nawet na jakich to jest
        ulicach, bo nie znam jeszcze dobrze ich nazw, ale są na pewno.Ul. Krakowska,
        Rynek i przylegające do niego uliczki powinny być gruntownie odnowione.
        Wiem, wiem, TG nie mają kasy i temat się zamyka. Jeśli chodzi o mnie
        chciałbym,żeby powstało Tesco,żeby miasto (jeśli tylko są chętni) sprzedawało
        grunty, budynki, cokolwiek aby uzyskać pieniądze na remonty.
        Wiem, że porównywać Opola do TG nie można, bo to jesnak miasto wojewódzie a nie
        powiatowe.
        W ostatnich dwóch latach wybudowano w Opolu Obi, Castoramę, Makro, Kinopleks,
        wcześniej Reala, (który notabene robi najwyższe obtoty wśród 25 Reali w
        Polsce).Kończy się budowa dużego salonu Mercedesa. Za sam grunt pod REAL miasto
        otrzymało 17,5 mln zł!!!( 3 lata temu). Nie wiem ile za pozostałe grunty
        otrzymało miasto ale jest to na pewno kwota kilkudziesięciu mln zł. Budżet TG
        na 2003 r. wynosi ok. 90 mln zł i nie wiem, czy dotyczy mista czy całego
        powiatu.
        Sorry za tak długi tekst ale musiałem "wylać" z siebie żal za stan obecny
        miasta. Obecnie czuje się mieszkańcem TG i boli mnie gdy ktoś żle mówi o TG,
        podobnie gdy ktoś kiedyś zle mówił o Opolu.
        Pozdrawiam wszystkich mieszkańców TG i oczekuję wielu wypowiedzi w tym temacie.
        J.
        • Gość: Forman Re: szaro, szaro, szaro IP: proxy 10.03.03, 10:46
          Widocznie w Opolu są lepsi gospodarze miasta.Poza tym Opolanie zawsze słynęli
          z gospodarności i czystości czego my też jako Ślązacy powinniśmy im zazdrościć
          i ich naśladować.
    • Gość: Forman Re: szaro, szaro, szaro IP: proxy 06.02.03, 15:28
      Taka jest dziś pogoda,że wszystko wydaje szare i brudne.Ale pomyśl
    • Gość: Ktos Re: szaro, szaro, szaro IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 13:42
      Z tego co pamiętam ten temat był już poruszany, a dokładniej mówiło się jakie
      to miasto jest zaniedbane. Nie mówiąc już o osiedlach, które swoją szarzyzną
      przeraźliwie odstraszają, ale o samym rynku, na którym co niektóre budynki
      wręcz rozsypują się. Ale żeby było zabawniej mieszkańcy TG wcale nie podzielali
      takiej opinii. No cóż... widać tarnogórzanie nie dowidzą tego co widzieć
      powinni:-) Pozdrowienia dla widzących i niedowidzących z szarych TG.
    • mo_mo Re: szaro, szaro, szaro 09.02.03, 16:15
      nawet groszek nie byłby zły, gdyby tylko był świeży
    • Gość: Forman Re:szaro,brudno,niechlujnie IP: proxy 09.03.03, 21:38

Polecam szczególnie właścicielom obiektów na zdjęciach.Wiosna tuż-tuż.

tarnowskiegory.naszemiasto.pl/wydarzenia/253273.html
      • evek Re:szaro,brudno,niechlujnie 10.03.03, 09:25
        ten fotoreportaz jest tendencyjny. fakt - w tych miejscach jest syf, co widac.
        szkoda tylko, ze nie napisano dokladnie co to za miejsca (pewnie autor tego
        tekstu w tym miejscu nie byl, tylko napisal takie "madre" komentarze), a poza
        tym, to bez wysilku (niestety) takie zdjecia mozna zrobic w kazdym miescie.
        szkoda, ze my tak rzadko sami zabieramy sie za sprzatanie terenu dookola
        nas...ten fakt pozostaje faktem, niestety.
        no to do miotel! :O)
        • Gość: Forman Re:szaro,brudno,niechlujnie IP: proxy 10.03.03, 10:37
          Zgadzam się z Tobą że wszędzie jest syf nawet w stolycy,tylko w centrum przy
          urzędzie zegar powinien być odnowiony -bądż co bądż nie jest on w "podwórku"
          ale na tzw.talerzu i nie przynosi chluby miastu.Zobaczymy jak miasto zmieni
          sie plus gdy zaczną się porządki wiosenne.Dawno temu data 1 maja była impulsem
          do działania.A swoją drogą zegar niemalże widać z okna straży miejskiej,ale
          straż przecież w nocy nie pracowała.
    • Gość: Forman Re: kolorowo,zielono IP: proxy / 192.168.3.* 05.06.03, 10:09
      I pachnąco w przyrodzie i otoczeniu ?
      Od razu świat wydaje sie piękniejszy wiosną,a nie długo będzie niebiesko od
      flag UE.
      A podobno nie można ich kupić,tylko kto i po co chce je kupować ?
      • loggy_ Re: kolorowo,zielono 05.06.03, 10:58
        Ciekawe czy spalenie flagi UE jest jakas kara? Czy to jest
        bezczeszczenie symboli narodowych? Chyba nie, bo nie ma
        narodu unijnego....
        Tak tylko teoretyzuje bo i tak flagi bym nie kupil.
        L.
        • yasny Re: kolorowo,zielono 06.06.03, 13:51
          loggy_ napisał:

> Ciekawe czy spalenie flagi UE jest jakas kara?
          hehe
          jakbys sie nie podpisal, to i tak bym sie mogl domyslac kto to napisal ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka