Dodaj do ulubionych

Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie

IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.06.07, 19:56
Serdecznie zapraszamy na
spotkanie z kulturą żydowską,
które odbędzie się wpiwnicach starego konwiktu
dnia 28 czerwca (czwartek) o godzinie 17.30

Gośćmi spotkania będą:

Dariusz Walerjański, współpracownik Żydowskiego Instytutu Historycznego w
Warszawie dział dokumentacji zabytków,
członek Towarzystwa Opieki nad Zabytkami,
na co dzień historyk, adiunkt w Muzuem Górnictwa Węglowego w Zabrzu,
który wygłosi wykład na temat:
"Zapisane w kamieniu - najciekawsze zabytki kultury żydowskiej w
województwie śląskim".

Ryszard Kowalski, fotograf i filmowiec z Miasteczka Śląskiego,
który przedstawi reportaż z odsłonięcia pomnika w miejscu tarnogórskiej
synagogi.

Spotkaniu towarzyszyć będzie przegląd przezroczy i wystawa fotografii
cmentarzy żydowskich.

wstęp wolny
Obserwuj wątek
    • mirotg Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie 23.06.07, 13:08
      Kasicoo-dziekuje za szybka reakcje,na ten debilny post.Do dzisiaj mialem
      watpliwosci co do niektorych Twoich ingerencji.Ale w tym przypadku moje wyraza
      szacunku!.
      • Gość: piwnice.konwiktu mirotg ?? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.06.07, 10:50
        czy Twój post na pewno miał być w tym miejscu ??
        • mirotg Re: mirotg ?? 24.06.07, 10:55
          Mam nadzieje ze tak.Poprostu Kasicaa usunela post,Ktory byl oglednie
          mowiac,chamski.A dotyczyl wlasnie tej tematyki.
    • Gość: dan Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 11:15
      gdzie ta piwnica w konwikcie jak tam trafic ? proszę o info
      • Gość: piwnice.konwiktu Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.06.07, 18:15
        mirog - nie zdążyłam przeczytać tamtego postu, na szczęście....

kościół Królowej Pokoju to potocznie Konwikt,
        na skrzyżowaniu (a raczj na zbiegu) ul. Powstańców, ul. Opolskiej, ul. Okrzei,
        w starym budynku kościoła, wejście jak do kancelarii i schodami w dół
        • mirotg Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie 25.06.07, 08:56
          Szkoda ze nie bede mogl na tym spotkaniu byc.Mam nadzieje ze ,moze ktos poruszy
          sprawe cmentarza.Najwyzszy czas,aby zajac sie na powaznie ta sprawa.
          • Gość: piwnice.konwiktu Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: 212.2.101.* 25.06.07, 12:36
            Będzie wystawa zdjęć cmantarzy żydowskich, zdjecia są przywiezione z Wrocławaia
            z Towarzystwa im. Edyty Stein. Myślę, że to odbry początek rozmowy o naszym
            cmentarzu.
            • mirotg Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie 25.06.07, 12:46
              Zycze powodzenia.Moze uda sie Wam stworzyc cos na wzor stowarzyszen ktore
              dzialaja w naszym kraju,a maja za cel odnowe starych cmentarzy.Przeciez ten
              cmentarz to kawal historii naszego miasta.Jezeli cos takiego powstanie,to
              skladam akces do takiego stowarzyszenia.
              • Gość: piwnice.konwiktu Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: 212.2.101.* 25.06.07, 13:56
                Może nasze spotkanie kogoś zainspiruje i popchnie do działania :-)

My organizujemy spotkania na różne tematy (było juz Spotkanie z kulturą
                Bliskiego Wschodu oraz Spotkanie przyrodniczo-ekologiczne). Mamy w planie
                stowrzyć stowarzyszenie ale nie ukrywam, że o odnowie starych cmentarzy wogle
                nie myślałyśmy ... Ale kto wie, co kiedyś będziemy robić
                • Gość: piwnice.konwiktu podnoszę wątek bo to już jutro IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.06.07, 14:00
                  przypominam - czwartek 17.30
                • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 27.06.07, 23:44
                  a tak sie to dobrze zapowiadalo,a tu kolejne stowarzyszenie , projekty walka o
                  kase, statut i co bedzie jak zwykle
    • sirions Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie 27.06.07, 23:09
      Bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się w ogóle cykl spotkań w piwiniach kościoła.
      Jeśli wyrobię się z czasem postaram zagościć. Czy można prosić o jakiś kontakt (najlepiej meilowy) z organizatorem tych spotkań?
      Pozdrawiam
      • Gość: piwnice.konwiktu Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.06.07, 08:26
        póki co nie jest to stowarzyszenia ani nic podobnego,
        za wszystko płacimy ze swoich pieniędzy (niby na razie niewiele bo tylko np.
        herbata, ksero, mnóstwo telefonów...) ale krytyka, że ktoś coś robi to niestety
        normalne....

kontakt: agulka04@azeta.pl
        • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 08:52
          to nie jest krytyka, prosze dobrze odczytac to co napisalem( czytanie tego co
          sie chce to tez juz norma) bardzo cenie taka inicjatywe i uwazam ze jest
          prawdziwa i warto to spierac jestem za!!!!! ale widze jak dzialaja
          stowarzyszenia na poczatku jest ok a dalej przepychanki i cala idea bierze w
          leb, czy zeby sie spotkac z dziewczyna trzeba brac slub ? ale to tylko moja
          opinia i wcale nie krytyczna takie mam zdanie i jeszcze raz prosze czytac to co
          jest napisane
          • Gość: piwniece.konwiktu Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.06.07, 10:21
            "a tak sie to dobrze zapowiadalo,a tu kolejne stowarzyszenie , projekty walka o
            kase, statut i co bedzie jak zwykle"

jestem ścisłowcem więc mogę mieć problemy z "co autor miał na myśli" ale jak
            czytam, że "dobrze się zapowiadało" i "będzie jak zwykle" to jakoś mnie to
            optymizmem nie napawa....
            ale skoro nie jest to krytyka to dizękuję za poparcie :-)
            i zapraszam do współpracy bo na razie to są tylko 3 osoby
            • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 11:15
              dziekuje za zaproszenie, niestety swoje plany realizuje a nie chce dziesiecu
              rzeczy robic naraz, a wieciej niz 3 to banda -tak mowia, ale bede kibicowal zeby
              sie udalo bo pomysl dobry, bo to jest tak jak sie staje przed czysta kartka
              papieru i cos sie narysuje i jest fajne a potem sie zaczyna poprawiac pod kogos
              i na koniec wychodzi gniot tak sie obawiam ze moze tak byc ze stowarzyszeniem bo
              to powinno przyniesc radosc tym co to robia bo tak lubia a nie ze juz musza
              • Gość: piwnice.konwiktu Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.06.07, 11:22
                w takim razie zapraszamy na spotkanie :-)

a stowarzyszenie mamy w planach, ale może uda się pozyskać jakieś sparcie
                finansowe bez jego utworzenia (pomarzyć wolno...)
                • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 11:41
                  dzikuje za zaproszenie, a skoro mowimy o kulturze zydowskiej to nie mozna by tak
                  sami z siebie zebrac sie moze jeszcze jakas mlodziez nie wszyscy wyjechali i sa
                  zajeci i posprzatac ten zydowski cmentarz, checi to jest dzisiaj deficytowy
                  towar nie na tym to polega zeby wystawic pomnik ( nie za swoje pieniadze) skoro
                  sie wali cmentarz i jest tam syf,
                  wiem ze fajnie daje sie rady ale znam ludzi w beskidzie niskim oni to robia, tez
                  zaczynali w paru ale to tylko taka sugestia nie krytyka
                  • Gość: majka Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:20
                    Jeżeli chodzi o posprzatanie cmentarza żydowskiego, to ja jestem chętna. Może
                    rzeczywiście udałoby się coś zorganizować?
                    • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 13:42
                      no to sie wezmy, jestem za tylko tak spontanicznie bez pompy prasy urzednikow i
                      calego tego narosla ideologicznego
                      • Gość: majka Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:27
                        Dokładnie tak. Jeżeli ktoś naprawdę chce zrobić coś konkretnego, to cała
                        otoczka medialno-społeczna nie jest chyba konieczna. Czy jest kotś kto chciałby
                        się jeszcze przyłączyć?
                        • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 14:39
                          nie wiem czy sa chetni,ja moge byc, dzisiaj macie spotkanie moze tam
                          zaproponujesz moze ktos bedzie chetny, ale najpierw trzeba tam pojsc zobaczyc
                          stan faktyczny ocenic co mozna zrobic realnie na poczatek, mozna tez dac haslo
                          na necie ale najpierw sie przygotowac zeby para nie poszla w gwizdek
                          • Gość: majka Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:41
                            • Gość: majka Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:44
                              Przepraszam za pusty post. Niestety na spotkanie się dziś nie wybieram, choć
                              żałuję, że nie mogę pójść. Myślę, że należałoby utworzyć nowy wątek na forum,
                              dot. tego konkretnie tematu, czyli porządkowania cmentarza żydowskiego w TG.
                              Myślę, że to wstyd dla miasta by taka nekropolia ale również zabytek był tak
                              zapuszczony i zaniedbany.
                              • Gość: tylko nie to Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 14:52
                                no widze ze myslisz jak ja albo bardzo podobnie z tym watkiem to nie o to chodzi
                                to bedzie pusta gadka ( kawiarniane stoliki piwo albo narzekanie na miasto)
                                wlasnie tego nie lubie, nie jestem zwolennikiem pomnikow zadnych!!!!! wydawanie
                                pieniedzy na nic ale to inna kwestia, jak chcesz sie tym zajac to sprawdz co
                                trzeba zrobic czy spotkajmy sie gdzies idzmy tam razem a potem haslo na necie i
                                moze ktos sie zalapie
    • Gość: spóźniona Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 21:35
      Po małym spóźnieniu udało mi się wysłuchać większą część wykładu D.W. Ogólnie
      był ciekawy i ze swadą prowadzony. Były, co ważne, małe wytyki odnośnie
      zaniedbań w pielęgnacji żydowskiego dziedzictwa kulturowego w T. Górach i
      Miasteczku Śl. Wszystko było by zatem OK, gdyby nie drobny, ale czy drobny,
      lapsus jaki się wymsknął facetowi, o tym jako niby to Śląsk był pod zaborem
      pruskim. Słuchacze pominęli sprawę jednak wymownym milczeniem, by gościa nie
      peszyć.
      • Gość: piwnice.konwiktu już po spotkaniu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.06.07, 21:44
        a myśmy jeszcze jeszcze zostały, zostali prowadzący i dwóch panów i rozmowa
        trwała do 20.40...
        szkoda, że były problemy sprzętowe, bo pan Waleriański miał przygotowaną
        prezentację

jutro przenosimy tą wystawę do kościoła, będzie ją można oglądać przez ok. 2
        tygodnie

do osób, które chciałyby zająć się cmentarzem: podbno z taką inicjatywą ruszają
        uczniowie "budowlanki", nawet padło nazwisko opiekuna, ale zapomniałam ....
        trzeba pamiętać, że to jest inna religia: pan Waleriański podkreslił, że
        sprzątanie cmentarza żydowskiego musi się odbywać na podstawie wytycznych Rabina
        • Gość: tylko nie to Re: już po spotkaniu IP: *.compnet.com.pl 28.06.07, 22:46
          o Boze szukaj teraz Rabina, potem konserwator i wszyscy swieci " wsrod
          prawdziwych przyjaciol budynki na cmentarzu szlag trafi" a mialo byc tak dobrze
          a wyszlo jak zawsze i to mowil facet ktory nawet nie wie pod jakim zaborem slas
          byl ale reszte wie najlepiej , dobranoc
          • Gość: majka Re: już po spotkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 07:34
            No niestety masz rację...
            • Gość: piwnice.konwiktu Re: już po spotkaniu IP: 212.2.101.* 29.06.07, 09:44
              konserwatora zabytków to nie wiem czy trzeba by szukać bo nie wiem czy to jest
              zabytek ala na pewno trzeba to robić pod nadzorem kogoś z ich religii,
              może nie wiedział, pod jakim zaborem ale skoro jest Zydem to chyba wie, na
              jakiej zasadzie się porządkuje ich cmentarze

proponuje skonkatować się z tą grupą z "budowlanki", może im się już udało coś
              zdziałać (chodzi mi o formalności)
              • Gość: tylko nie to Re: już po spotkaniu IP: *.compnet.com.pl 29.06.07, 10:14
                smieci sprzata sie chyba tak samo w kazdej kulturze - z ziemi do kosza!czy to
                jest zabytek czy nie to nie wiem ale jest to chyba jedyna pamiatka po tej
                kulturze w TG,najlepiej to bedzie chyba tkie rozwiazanie , niech sie to rozwali
                ( w tym czsie co jakis czas nalezy robic zdjecia bo moze kiedys jakis konkurs o
                bylym cmentarzu sie pojawi)jak juz bedzie po to jakas fundacja niech pomnik
                postawi wernisaz z tych zdjec ktore juz byly pare wykladow i tydzien kultury
                zydowskiej gotowy mozna to juz wpisac do kalendarza kulturalnego miasta a jak
                kiedys przeczytalem taki kalendarz kazdy kulturalny czlowiek w TG powinien miec
                w malym palcu a moze lepiej miec w glowie
                • Gość: Marg Re: już po spotkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:03
                  Hej! Śmieci sprząta się tak samo, tylko że śmieci to tam akurat zbyt wiele nie
                  ma. Są stare znicze i plastikowe kwiatki w części katolickiej i w sumie tyle.
                  Jeśli chcielibyście sprzątać zgodnie z tym co mówią Żydzi, to właściwie niczego
                  tam nie wolno ruszać. Nie można stawiać wywróconych macew, kopać w ziemi na
                  głębokość większą niż bodajże 20 cm, wyrywać roślin tam rosnących (chwastów też)
                  itd.. W zeszłym roku sprzątaliśmy cmentarz, a zainicjowali to ludzie, którzy
                  potem postawili pomnik(żeby była jakaś pamiątka po tej kulturze :)).
                  Spotykaliśmy sie w jakies 7- 10 osób i próbowaliśmy coś tam ogarnąć, ale jak
                  odwiedzicie nasz kirkut, to zobaczycie ile tam jest roboty :). Udało na się "coś
                  tam" zrobić tylko w niewielkiej części cmentarza. Drugą grupą sprzątająca była
                  ekipa z budowlanki. Wygrali jakiś konkurs na najlepsze zajecia pozalekcyjne (czy
                  jakoś tak) ogłoszony przez starostwo, dostali pieniądze na to i także działali.
                  Przeprowadzali także inwentaryzację grobów. Ich pracę było lepiej widać, ale
                  tłumaczę to sobie tym, że było ich dużo więcej ;)I nie chodzi mi tutaj o jakąś
                  konkurencję kto lepszy, bo nie o to chodzi. Ważne, że ktoś się zainteresował i
                  coś zrobił, a im więcej osób tym lepiej. W tym roku jakoś nie pomyśleliśmy
                  jeszcze o sprzątaniu, ale rozumiecie... sesja i takie tam :)
          • Gość: angol Re: już po spotkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:19
            Masz 100% racji!
            W efekcie takich różnych "wymagań" może się to skończyć hasłem - "niech se Żydy
            z Rabinem same posprzątają!"
            ...i jak sie potem dziwić???
    • sirions Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie 02.07.07, 18:20
      I wywiązała się ciekawa dyskusja, padł nawet ciekawy pomysł. Mam tylko pytaia w związku z powyższą dyskusją, czy grupa uczniów z Budowlanki sprzątała cmentarz tylko raz, czy planują to robić również w przyszłości? Bo jeśli planują znowu, tm można posłać informację w internet i na pewno zbierze się paru dodatkowych ochotników.

Pozdrawiam!
    • Gość: gość Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.strong-pc.com 04.07.07, 14:20
      i jak było? ciekawie?
      • agulka04 Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie 04.07.07, 14:38
        mnie się podobało - było dużo ciekawostek i anegdotek - ale jako organizator
        chyba nie powinnam się na ten temat wypowiadać....
        troszkę można tu poczytać i zobaczyć:

tarnowskiegory.blox.pl/2007/07/Co-sie-dzieje-w-piwnicach-starego-konwiktu.html
    • Gość: gość Re: Spotkanie z kulturą żydowską - zaproszenie IP: *.strong-pc.com 06.07.07, 13:08
      tarnowskiegory.blox.pl/html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka