yasny 16.09.03, 23:20 kwieciarnia - kiedys byla na rojcy (moze jeszcze jest :)), na dworcu w katowicach sprzedawano branzolety, a w nakle sl. sprzedaja baterje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr_scott Re: Problemy z ortografia 17.09.03, 00:18 a i tak nasze foróm jest najleprze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Problemy z ortografia IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 01:04 A propos kwiaciarni... W Żarach jest jedna o wdzięcznej ( ? ;)) nazwie "Glorioza". Nie wiecie, co to oznacza? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: Problemy z ortografia IP: squid:* / 10.0.5.* 21.09.03, 11:45 Gość portalu: Karol napisał(a): > A propos kwiaciarni... W Żarach jest jedna o wdzięcznej ( ? ;)) nazwie "Glorioz > a". Nie wiecie, co to oznacza? ;)) Wiemy i się nie dziwimy, bo Glorioza to nazwa kwiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Problemy z ortografia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 07:22 A muj wój mieszka na fzhut ot Hożowa i pżes to ja terz lóbiem Hożuf (w tym nie ma ani krzty prawdy). A jeśli chodzi o nazwy sklepów - przy drodze do Piekar , w okolicy Fiat-a , po lewej stronie jest SALON MODY KRISTA. Oryginalnie wymyślili ale jo by tam jakoś niy chcioł kupować. Jak zaczną szyć męskie rzeczy to może otworzą SALON MODY GERHAT , ZEFLIK , a może HANZLIK ? greg. ps. Jeszcze mi się jedno przypomniało - kiedyś , za komuny jeszcze , jeździł po Tarnowskich Górach taki przewóz pracowników , który z przodu , na tabliczce miał napisany kierunek : SZCZYBNICA. Przysięgam , że tak było ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: Problemy z ortografia IP: squid:* / 10.0.5.* 21.09.03, 11:51 Gość portalu: greg napisał(a): > A muj wój mieszka na fzhut ot Hożowa i pżes to ja terz lóbiem Hożuf (w tym nie > ma ani krzty prawdy). > A jeśli chodzi o nazwy sklepów - przy drodze do Piekar , w okolicy Fiat- a , > po lewej stronie jest SALON MODY KRISTA. Oryginalnie wymyślili ale jo by tam > jakoś niy chcioł kupować. > Jak zaczną szyć męskie rzeczy to może otworzą SALON MODY GERHAT , ZEFLIK , a > może HANZLIK ? > > greg. > > ps. Jeszcze mi się jedno przypomniało - kiedyś , za komuny jeszcze , jeździł po > > Tarnowskich Górach taki przewóz pracowników , który z przodu , na tabliczce > miał napisany kierunek : SZCZYBNICA. Przysięgam , że tak było ! Może to i było dobrze napisane ? Pewnie prof. Miodek by to umiał wyjaśnić. Nazwa mojej ukochanej (kiedyś miasta) Strzybnicy wzięła się jak wiadomo od tego co tu w hucie Fryderyk wytapiano. Było to albo strzybło, albo szczybło więc ta tabliczka mogła być poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Problemy z ortografia 17.09.03, 08:46 Znajoma polonistka opowiadala jak jej dziewczyna napisala na sprawdzianie: Stefan Rzeromski. Inna napisala "gżip" (mialo byc grzyb). L. Odpowiedz Link Zgłoś
usia.t Re: Problemy z ortografia 17.09.03, 12:47 Na naszym forum mamy wątek "Pyżowice w powietrzu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Problemy z ortografia IP: *.protonet.pl 17.09.03, 12:57 Daleko szukać....... U nas na rynku w podsieniach mamy sklep pod nazwą "POD CIENIAMI". Można tylko westchnąć "ło ciyyyyniu"! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kayaszka Re: Problemy z ortografia IP: *.protonet.pl 18.09.03, 10:58 I tak większość mieszkańców naszego miasta twierdzi, że sa to "podsienie". Odpowiedz Link Zgłoś
kar83 Re: Problemy z ortografia 18.09.03, 11:14 Choćby w poprzednim wątku... "U nas na rynku w podsieniach " :) Karol Odpowiedz Link Zgłoś
kar83 Re: Problemy z ortografia 18.09.03, 11:16 Często popełnia się błąd pisząc standart zamiast standard. To tak w nawiązaniu do jedengo z temtów wątków na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: Problemy z ortografia IP: squid:* / 10.0.5.* 21.09.03, 11:35 Ma naród polski problemy z ortografią, to widać już na tym forum od dawna. Popatrzcie na temat postu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Problemy z ortografia IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 11:58 Nie wcisnąć "Shifta" to chyba nie jest problem z ortografią... ale może się nie znam. W każdym razie "ó" czy nawet "o" różni się od "u", "d" od "t", "ął" czy "al" od "oł" etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: Problemy z ortografia IP: squid:* / 10.0.5.* 21.09.03, 12:10 Gość portalu: Karol napisał(a): > Nie wcisnąć "Shifta" to chyba nie jest problem z ortografią... ale może się nie > znam. W każdym razie "ó" czy nawet "o" różni się od "u", "d" od "t", "ął" czy > "al" od "oł" etc. Ale tego, że nie wcisnąłeś "Shifta" (tylko po co ?; jak już to "Alta") czytający nie wie. "Tak Cię piszą jak Cię widzą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Problemy z ortografia IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 12:30 No fakt, Alta - moj błąd. Jednak myślę, że czytający są na tyle inteligentni, by się zorientować i odróżnić błąd ortograficzny od czegoś w rodzaju "literówki". Przynajmniej nie mam zamiaru nikomu czegoś takeigo wypominać... Nie chodzi mi o to, żeby komuś wytykać błędy i pomyłki, tylko zwrócić uwagę, bo ktoś rzeczywiście może być nieświadomy, że źle pisze. Gdyby tam pisało "ortografiom:, to co innego, ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Problemy z ortografia 21.09.03, 15:16 dla mnie to raczej kwestia wygody i pewnych przyzwyczajen, ogolnie - znaki narodowe w niektorych sytacjach stanowily problem; wielu ludzi nie uzywa polskich znakow piszac na forach, ircu ,grupach dyskusyjnych, teraz ten problem zanika (nask wprowadza mozliwosc rejestracji domen z polskimi znakami np. www.łódź.pl) i uzywanie "ogonkow" jest w wiekszosci miejsc "bezpieczne" (mam na mysli poska czesc internetu) Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Problemy z ortografia 21.09.03, 12:55 "Gdzie drwale rąbią- tam wióry lecą".Błędy sie zdarzają nawet dziennikarzom nie tylko brukowców. Żeby tego problemu nie było Odpowiedz Link Zgłoś
kayaszka Re: Problemy z ortografia 21.09.03, 13:27 Ja w tym momencie poruszę jeszcze wątek kulturalny, a wiec człowiek kulturalny, niektórych pomyłek innych ludzi „ nie widzi” i głośno ich nie komentuje. A śmiejemy się tylko z naszej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Problemy z ortografia 21.09.03, 15:01 kayaszka napisała: > Ja w tym momencie poruszę jeszcze wątek kulturalny, a wiec człowiek > kulturalny, niektórych pomyłek innych ludzi „ nie widzi” i głośno i > ch nie > komentuje. > A śmiejemy się tylko z naszej głupoty. Zgadzam się w całości z Tobą ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Problemy z ortografia IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 13:39 Mi ogólnie nie przeszkadza, gdy ktoś zwraca mi uwagę i potrafię się przyznać do błędu. Nie lubię tylko, gdy ktoś najzwyczajniej w świecie się "czepia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: Problemy z ortografia IP: squid:* / 10.0.5.* 21.09.03, 18:58 Gość portalu: Karol napisał(a): > Mi ogólnie nie przeszkadza, gdy ktoś zwraca mi uwagę i potrafię się przyznać do > błędu. Nie lubię tylko, gdy ktoś najzwyczajniej w świecie się "czepia". Och Karol !! To jest tak; jak piszesz na forum to możesz to zawsze przed wysłaniem sprawdzić. Nikt się Ciebie wtedy nie będzie czepiał. OK! Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: polskie litery 21.09.03, 19:45 czy naprawde pisanie bez polskich liter uwazacie za karygodne? L. PS. wyraz "BURMISZCZ" na tym forum pisze celowo z bledem, by okreslic moj stosunek do piastujacych ten urzad w TG - to tyle tytulem wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: polskie litery IP: squid:* / 10.0.5.* 22.09.03, 18:40 loggic napisał: > czy naprawde pisanie bez polskich liter uwazacie za karygodne? > L. > > PS. wyraz "BURMISZCZ" na tym forum pisze celowo z bledem, by okreslic moj > stosunek do piastujacych ten urzad w TG - to tyle tytulem wyjasnienia. > Ja osobiście uważam to za ciężkie przestępstwo! Pamiętaj, że pisząc po polsku jesteś zobowiązany do używania wszystkich liter alfabetu tegoż języka. .....iż swój język mają !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nickowa Re: Problemy z ortografia 21.09.03, 21:27 Dorzucę jeszcze to co niedawno widziałam w Minimalu Czyli "obważanki"... ciekawe czy były tak dobre jak obwarzanki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Problemy z ortografia IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 12:59 W jednym sklepie kupujemy prażynki, w innym prażonki :) Czy to jakiś zabieg w celu ominięcia praw do zastrzeżonej nazwy, niczym przemianowanie "adidasa" na "adidosa" ?? ;))) Chyba, że tak również można mówić, a ja o tym nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
usia.t Re: Problemy z ortografia 22.09.03, 14:09 gżegżółka - czy ktoś wie co to za ptak? To popularny ptak dyktandowy! Czy to kukułka , czy jakiś inny ptak? Odpowiedz Link Zgłoś
nickowa Re: Problemy z ortografia 22.09.03, 18:22 usia.t napisała: > gżegżółka - czy ktoś wie co to za ptak? To popularny ptak dyktandowy! > > Czy to kukułka , czy jakiś inny ptak? kukułka !!! a to z encyklopedii... KUKUŁKI Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA KUKUŁKI, Cuculiformes, rząd obejmujący 127 gat. drobnych lub średniej wielkości ptaków; upierzenie brun., szare lub czarne; doskonale chodzą po drzewach; żywią się gł. owadami, także drobnymi kręgowcami; niektóre uprawiają pasożytnictwo lęgowe — zabezpieczenie przed zmarnowaniem się jaj składanych w b. wielu zniesieniach; gniazdowniki; są nietowarzyskie i płochliwe; zamieszkują lasy Starego Świata; w Polsce 1 gat.: kukułka (gżegżółka), Cuculus canorus, dł. ok. 35 cm, popielatołupkowa, spodem biała, w poprzeczne czarne pręgi; „kukanie” jest śpiewem samca; owadożerna; zimuje w Afryce, chroniona. Odpowiedz Link Zgłoś
usia.t Re: Problemy z ortografia 23.09.03, 11:16 > > > gżegżółka - czy ktoś wie co to za ptak? To popularny ptak > dyktandowy! > > > > Czy to kukułka , czy jakiś inny ptak? > > kukułka !!! a to z encyklopedii... > KUKUŁKI > Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA > KUKUŁKI, Cuculiformes, rząd obejmujący 127 gat. drobnych lub średniej > wielkości ptaków; upierzenie brun., szare lub czarne; doskonale chodzą po > drzewach; żywią się gł. owadami, także drobnymi kręgowcami; niektóre uprawiają > pasożytnictwo lęgowe — zabezpieczenie przed zmarnowaniem się jaj składany > ch w > b. wielu zniesieniach; gniazdowniki; są nietowarzyskie i płochliwe; > zamieszkują lasy Starego Świata; w Polsce 1 gat.: kukułka (gżegżółka), Cuculus > canorus, dł. ok. 35 cm, popielatołupkowa, spodem biała, w poprzeczne czarne > pręgi; „kukanie” jest śpiewem samca; owadożerna; zimuje w Afryce, c > hroniona. > L Dzięki! Jest jeszcze określenie regionalne: zazula.To akurat łatwe w pisowni! Odpowiedz Link Zgłoś