Dodaj do ulubionych

mo0tor - jazda bez prawa jazdy

08.08.09, 12:11
elo, mam pytanie co mi może zrobic policja jak mnie złapie a nie będe miał
prawka na motor ?? i np. jeśli mnie raz złapią to co będzie za drugim razem /?

pozdro
Obserwuj wątek
    • pink_alois Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 12:13
      Motocykliści niosą śmierć, ci bez prawka powinni być wieszani.
      To tyle
    • najlepszy-bolus Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 16:48
      Mandat ci wlepia i tyle bo prawka ci nie zabiera gdyz go nie
      posiadasz a zakazu prowadzenia w/w motoru nie moga tobie zakazać
      lecz co najwyżej moga cię ostrzec przed dalszym takim postępowaniem.
      • nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 16:52
        a za drugim,trzecim razem to samo??

a czy w ogole mogą mi odholować motor czy coś ?? zamierzam się nan im tylko
        uczyć jeżdząc 30-60min dziennie ;] i najdalej kilkaset metrów... choć smao
        prawdopodobieństwo że mnie złapią jest małe wjade do lasu/na pole i będe sie
        uczył :P
        • bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 18:25
          Jeżeli kierujesz pojazdem bez uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu, to podpadasz pod art. 94 § 1 kodeksu wykroczeń. Grozi ci za to mandat w wysokości 300 zł. Wykroczenie to nie ma przypisanej wartości punktowej.
          Większym problemem jest fakt, że w takiej sytuacji nie obejmuje Cię wykupione na pojazd ubezpieczenie OC (jeżeli takowe posiadasz) - więc jeśli przypadkiem zdarzy ci się kolizja, to:
          1. Niezależnie od tego, kto ją spowodował - wina jest twoja;
          2. Za szkody powstałe w pojeździe twoim i "przeciwnika" zapłacisz z własnej kieszeni;
          3. Jeśli będzie to wypadek, w którym będą ofiary - sąd może (i pewnie to zrobi) zmienić ci kwalifikację czynu z nieumyślnego na umyślne spowodowanie śmierci, i wtedy nie masz co liczyć na karę w zawieszeniu;
          Zastanów się, czy warto.

PS. Może cię jeszcze spotkać to co niedawno kolesia, którego policjanci zastrzelili bo zaczął uciekać, wiec lepiej sobie odpuść. Za duże ryzyko:P
          • nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 18:54
            wiesz ja chce tylko ok. 60min po lesie/polu pouczyć się jeździć aż prawka nie
            zrobię :P a na polu chyba nikogo nie zabije :D nawet watpie ze po polu policja
            bedzie jezdzic :DDD
            • bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 19:13
              Po lesie i polu możesz śmigać bez prawka. Tyle że na crossie:P Pewnie że poza
              miastem nie powinni cię złapać. Wypadku też raczej nie spowodujesz. Chyba że
              sarenka wybiegnie ci na przeciw - wtedy łopata i szybkie ukrywanie dowodów przed
              służbą leśną/leśniczymi:) Jesteś w trakcie robienia tego prawka czy dopiero masz
              zamiar je kiedyś zrobić? Jeżeli to pierwsze to OK - wprawiasz się jeżdżąc po
              lasku/polu. Natomiast jeśli to drugie to kiepsko. Na ulicy obowiązują nieco inne
              zasady niż w lesie:PPP
              • nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 20:06
                wiem że ulica to nie las :D ale chce sie nauczyć ogólnie jeździć na czymś innym
                niż skuter a do tego to czy las czy ulica - wszystko jedno :D
                • bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 20:40
                  Żartowałem przecież:) Gdybym miał troszkę więcej kasy to kupiłbym sobie takiego
                  Ducati. Wiem że to cholernie niebezpieczne, dawcy, warzywa itp, ale jakoś zawsze
                  mnie to kusiło. Ta prędkość i w ogóle. Niestety maszyny te nie są raczej
                  dostosowane do polskich dróg. Większa niezauważona dziurka i DUP! Przez resztę
                  życia jemy za pomocą słomki:P. Trochę strach, mimo że codziennie widzę tych
                  maniaków. Ale kusi, nie zaprzeczę;)
                  • bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 20:45
                    Bym zapomniał - miłej nauki na czymś innym niż skuter:) Bądź ostrożny. Licho nie
                    śpi.

PS. Wiesz czemu łysi motocykliści jeżdżą z otwartym rozporkiem?
                    - żeby poczuć wiatr we włosach:)))
                    • oryginal23 Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 21:48
                      Widzę,ze kolejny gość będzie hałasował i smrodził w polach.
                      Pamiętaj,że właściciele dużych psów też spuszczają je tam ze smyczy.
                      23.
                      • nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 22:00
                        oryginal wiem :D
                        bedzie motor bedzie na czym uciekac :DD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka