nieogarniak 08.08.09, 12:11 elo, mam pytanie co mi może zrobic policja jak mnie złapie a nie będe miał prawka na motor ?? i np. jeśli mnie raz złapią to co będzie za drugim razem /? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pink_alois Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 12:13 Motocykliści niosą śmierć, ci bez prawka powinni być wieszani. To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy-bolus Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 16:48 Mandat ci wlepia i tyle bo prawka ci nie zabiera gdyz go nie posiadasz a zakazu prowadzenia w/w motoru nie moga tobie zakazać lecz co najwyżej moga cię ostrzec przed dalszym takim postępowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 16:52 a za drugim,trzecim razem to samo?? a czy w ogole mogą mi odholować motor czy coś ?? zamierzam się nan im tylko uczyć jeżdząc 30-60min dziennie ;] i najdalej kilkaset metrów... choć smao prawdopodobieństwo że mnie złapią jest małe wjade do lasu/na pole i będe sie uczył :P Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 18:25 Jeżeli kierujesz pojazdem bez uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu, to podpadasz pod art. 94 § 1 kodeksu wykroczeń. Grozi ci za to mandat w wysokości 300 zł. Wykroczenie to nie ma przypisanej wartości punktowej. Większym problemem jest fakt, że w takiej sytuacji nie obejmuje Cię wykupione na pojazd ubezpieczenie OC (jeżeli takowe posiadasz) - więc jeśli przypadkiem zdarzy ci się kolizja, to: 1. Niezależnie od tego, kto ją spowodował - wina jest twoja; 2. Za szkody powstałe w pojeździe twoim i "przeciwnika" zapłacisz z własnej kieszeni; 3. Jeśli będzie to wypadek, w którym będą ofiary - sąd może (i pewnie to zrobi) zmienić ci kwalifikację czynu z nieumyślnego na umyślne spowodowanie śmierci, i wtedy nie masz co liczyć na karę w zawieszeniu; Zastanów się, czy warto. PS. Może cię jeszcze spotkać to co niedawno kolesia, którego policjanci zastrzelili bo zaczął uciekać, wiec lepiej sobie odpuść. Za duże ryzyko:P Odpowiedz Link Zgłoś
nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 18:54 wiesz ja chce tylko ok. 60min po lesie/polu pouczyć się jeździć aż prawka nie zrobię :P a na polu chyba nikogo nie zabije :D nawet watpie ze po polu policja bedzie jezdzic :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 19:13 Po lesie i polu możesz śmigać bez prawka. Tyle że na crossie:P Pewnie że poza miastem nie powinni cię złapać. Wypadku też raczej nie spowodujesz. Chyba że sarenka wybiegnie ci na przeciw - wtedy łopata i szybkie ukrywanie dowodów przed służbą leśną/leśniczymi:) Jesteś w trakcie robienia tego prawka czy dopiero masz zamiar je kiedyś zrobić? Jeżeli to pierwsze to OK - wprawiasz się jeżdżąc po lasku/polu. Natomiast jeśli to drugie to kiepsko. Na ulicy obowiązują nieco inne zasady niż w lesie:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 20:06 wiem że ulica to nie las :D ale chce sie nauczyć ogólnie jeździć na czymś innym niż skuter a do tego to czy las czy ulica - wszystko jedno :D Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 20:40 Żartowałem przecież:) Gdybym miał troszkę więcej kasy to kupiłbym sobie takiego Ducati. Wiem że to cholernie niebezpieczne, dawcy, warzywa itp, ale jakoś zawsze mnie to kusiło. Ta prędkość i w ogóle. Niestety maszyny te nie są raczej dostosowane do polskich dróg. Większa niezauważona dziurka i DUP! Przez resztę życia jemy za pomocą słomki:P. Trochę strach, mimo że codziennie widzę tych maniaków. Ale kusi, nie zaprzeczę;) Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 20:45 Bym zapomniał - miłej nauki na czymś innym niż skuter:) Bądź ostrożny. Licho nie śpi. PS. Wiesz czemu łysi motocykliści jeżdżą z otwartym rozporkiem? - żeby poczuć wiatr we włosach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 21:48 Widzę,ze kolejny gość będzie hałasował i smrodził w polach. Pamiętaj,że właściciele dużych psów też spuszczają je tam ze smyczy. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
nieogarniak Re: mo0tor - jazda bez prawa jazdy 08.08.09, 22:00 oryginal wiem :D bedzie motor bedzie na czym uciekac :DD Odpowiedz Link Zgłoś