oryginal23 13.08.09, 12:24 Pijecie wodę z kranu bez przegotowania? 23. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrix_30 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:00 A tak poważnie... własnie przeprowadzając sie doszłam do wniosku, że woda w jednej dzielnicy jest inna od wody w innej dzielnicy:-( Do tej pory miałam wode w kranie, która zawierała bardzo dużą ilość chloru, w konsekwencji przegotowania jej stawała sie znośna, bez skutków ubocznych dla organizmu. Natomiast teraz zagotowałam dwukrotnie wodę w bezprzewodowym i mam osad jakby zawierała tony kamienia. Może znasz jakieś rozwiazanie na taką wodę? chyba, że zostaje mi tylko mineralna? Wiem, że w mieście, w którym mieszkam jest jakaś super oczyszczalnia - właśnie na poziomie tej "mojej" nowej dzielnicy, ale czy tam się uzdatnia jakoś wodę pitną, czy tylko oczyszcza sie ścieki? Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:07 Wszelakie rozwiązania to moja specjalność,dobre rady to ulubione zajęcie. Brakuje mi tylko jednego elementu dla rozwiazania Twojego problemu. W jakim mieście mieszkasz? 23. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_30 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:30 W szalonym, trochę nudnym, dość znanym...ale cóż takie miasto dla swojej rodziny wybrał mój ojciec... no to rozwiazuj zagatkę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Doskonały temat. 13.08.09, 14:48 Temat wymyślony na siłę. Do doskonałości mu bardzo daleko. Ja zaraz zapytam na forum "w jakiej postaci lubicie ziemniaki: gniecione czy w całości?" No i dlaczego?. Żal. Odpowiem jednak koleżance: Jeżeli chcesz mieć w kranie wodę dobrą w smaku i pozbawiona syfu to zaopatrz się w filtr kranowy. www.global.com.pl/sklep/index.php?p=p_2&sName=Filtry-na-kran Ponoć pomagają. Mnie wystarczy przegotowana. Poczytaj sobie dla relaksu: www.biomedical.pl/dieta/woda-z-kranu-a-zdrowie-oczyszczanie-za-pomoca-filtrowania-415.html Odpowiedz Link Zgłoś
dlm-2 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 15:03 W tg mieszkam od 8 lat.Stwierdzam,że woda jest znakomita piję ją prosto z kranu.Jakoś jeszcze nie zachorowałam i myślę że nie zachoruję. Odpowiedz Link Zgłoś
valiza Re: Doskonały temat. 13.08.09, 16:01 brrrrrrry woda z kranu przenigdy, chyba że na kacu. brat natomiast pije i nie da se przetłumaczyć że tak nie wolno <nununu> dziś już stary koń, póki co dobrze się ma, tylko mu daszek urósł ale to raczej od piwa ;p Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Doskonały temat. 13.08.09, 17:53 Woda z wodociągów jest uzdatniona i powinna spełniać normy, ale bywa, że zanim trafi do kranów, ulega wtórnemu zanieczyszczeniu w sieci wodociągowej. Tak może się dziać, jeśli sieć jest stara lub kiedy jest remontowana. Do wody trafiają wtedy drobiny piasku i resztki materiałów uszczelniających czy odrywających się osadów. Lepiej jest mimo wszystko przynajmniej ją zagotować. Zanieczyszczenia nie zawsze są widoczne. W sklepach dostępne są również testery do sprawdzania czy w naszej wodzie nie ma tak czasem niebezpiecznych bakterii Echerichia coli. Uważać powinny szczególnie osoby z nadwrażliwością jelit gdyż taka woda zawiera w sobie często jakieś mikroorganizmy (kwasy huminowe i fulwowe, ameby, bakterie, pierwotniaki, wrotki, okrzemki, algi itp). Tak więc w przypadku tychże ludzi nieprzegotowana woda (czy raczej jej składniki) niejako gryzie się z sokami jelitowymi i żółcią czego efektem może być rozwolnienie. Woda to środowisko życia wielu stworzonek. Możemy to zaobserwować np. odstawiając pełną szklankę na kilka dni. Po tym czasie woda robi się jasno - zielonkawa (duże stężenie bakterii). Nie popadajmy jednak w skrajność. Dla pewności pijmy przegotowaną. Wszak w dobie nowoczesnego sprzętu AGD to nie problem. Zabijemy w ten sposób przynajmniej część intruzów:P Pozostała zaś część normalnemu i w miarę zdrowemu ludkowi nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 20:20 Jak do tematu"na siłę"nieźle się młody czlowieku przygotowałeś. W szkole nie nazywali Ciebie koledzy kujonem? 23. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Doskonały temat. 13.08.09, 20:36 Nie nazywali mnie kujonem gdyż zawsze byłem cholernie słaby z matmy i fizy. Jest tak do dziś. To moja pięta achillesowa. Po szkole średniej robiłem wszystko żeby uczyć się wyłącznie przedmiotów. humanistycznych. Na szczęście wtedy kierunek wybierasz już tylko ty;) Zgodnie z upodobaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 20:40 Pytałem bo temat się Tobie nie podobał a tyle napisałeś. Zniecierpliwiony oczekuję Twojego autorskiego tematu. Pozdrawiam. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Doskonały temat. 14.08.09, 07:56 Temat nadal mi się nie podoba jednak udzieliłem się w nim co by koleżance matrix rozjaśnić sytuację:P Mojego wątku się doczekasz. Coming soon. Pytanie tylko jaki miałby być byś ty i twój majordomus nie zamienili go w telenowelę rodem z "co tam będzie":P Tamtego serialu już chyba nikt poza wami nie ogląda. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Doskonały temat. 14.08.09, 11:19 Szef dziś czujny jak żuraw! Tonę już od kilku dni w tej wodzie, ale nie chciałem sie odzywać, bo nie zabieram głosu na każdy temat, a o laniu wody wiem wszystko. Jednak muszę powiedziec, że kolega forumowicz Bulczanka ładnie o tej wodzie napisał i w szczegółach. Chyba przestanę ją pić, a nawet zacznę się myć w gorzale, bo tak bezpieczniej. Ale skoro kolega forumowicz Bulczanka nie lubi naszych telenowel to, my mu możemy pokazać, że dobra władza może być troszke dowcipna i jednocześnie poważna, a nie tylko śmieszna, jak to czasem bywa. I my mu na tym jego wątku możemy tego dowieść. W skrajnym przypadku zrobić z - Szef wie z czego - "Jesień średniowiecza" Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 12:19 Moje zapatrywanie na średniowiecze jest raczej pozytywne,ale zastanawiam się czy warto pisać dlaczego tak jest. Potem nasz młody człowiek będzie narzekał,że nudzę i piszę nie na temat. Nowa władza jest czujna,czujna i otwarta na wszelakie propozycje. W zwiazku z powyższym proponuję sjestę. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Doskonały temat. 14.08.09, 14:48 Szef myśli pozytywnie o średniowieczu, bo stamtąd przecież pochodzi kochany Robin. Potwierdza sie tym sposobem prawda, że z pełnym brzuchem człowiek myśli powoli, ale lojalnie. I niech sobie Szef tę znaną sentencję podczas sjesty dokładnie przemyśli. Nasz młody kolega, tak jakby "się zmęł". Trudne, a niepotrzebne, bo ja go lubię za zapał, choć bezpieczniej na razie zapałek mu do rąk nie dawać. Albo się domyślił, że z tą jesienią to chodzi o cytat z filmu co to troszke fikcja, a troszę reality pulpa. Tak jak nasze kochane miasto. Nic tylko formować. W foremeczki, wygładzić i - babeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 20:12 Nie czas na gładzenie,formowanie. Ciosać trzeba! 23. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Doskonały temat. 14.08.09, 21:08 Z babeczkami Szefie to ostrożnie, bo to stworzonka delikatne, ale ostre też się zdarzają. Teraz stąd znikam, bo tu o zwykłej wodzie. Jakby było co o "ognistej" Szef mnie poprosi. Jednego nie odmówię. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 23:03 Racja.Można się napić. W końcu jutro dzień Wojska Polskiego! 23. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_30 Re: Doskonały temat. 24.08.09, 08:07 Oryginal, rozwiązałeś??? Dodam, ze po koncercie 15-tego zdążyłam jeszcze na mecz.... więc gdzie mieszkam? Odpowiedz Link Zgłoś
messalina_only Re: Doskonały temat. 24.08.09, 09:21 Woda z kranu w Tarnowskich Górach jest znacznie lepsza niz ta w Katowicach czy Bytomiu.Nie wspomnę o śmierdzącej cieczy kapiącej z kranów w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś