Dodaj do ulubionych

Doskonały temat.

13.08.09, 12:24
Pijecie wodę z kranu bez przegotowania?
23.
Obserwuj wątek
    • matrix_30 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 12:27
      Bez "przygotowania" nigdy :-)
    • matrix_30 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:00
      A tak poważnie... własnie przeprowadzając sie doszłam do wniosku, że
      woda w jednej dzielnicy jest inna od wody w innej dzielnicy:-( Do
      tej pory miałam wode w kranie, która zawierała bardzo dużą ilość
      chloru, w konsekwencji przegotowania jej stawała sie znośna, bez
      skutków ubocznych dla organizmu. Natomiast teraz zagotowałam
      dwukrotnie wodę w bezprzewodowym i mam osad jakby zawierała tony
      kamienia. Może znasz jakieś rozwiazanie na taką wodę? chyba, że
      zostaje mi tylko mineralna? Wiem, że w mieście, w którym mieszkam
      jest jakaś super oczyszczalnia - właśnie na poziomie tej "mojej"
      nowej dzielnicy, ale czy tam się uzdatnia jakoś wodę pitną, czy
      tylko oczyszcza sie ścieki?
      • oryginal23 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:07
        Wszelakie rozwiązania to moja specjalność,dobre rady to ulubione zajęcie.
        Brakuje mi tylko jednego elementu dla rozwiazania Twojego problemu.
        W jakim mieście mieszkasz?
        23.
        • matrix_30 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:30
          W szalonym, trochę nudnym, dość znanym...ale cóż takie miasto dla
          swojej rodziny wybrał mój ojciec... no to rozwiazuj zagatkę:-)
          • matrix_30 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 13:31
            (zagadkę - miało być - sorki)
            • kasia2511 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 14:01
              ja piję nieprzegotowaną ;P
      • bulczanka Re: Doskonały temat. 13.08.09, 14:48
        Temat wymyślony na siłę. Do doskonałości mu bardzo daleko. Ja zaraz zapytam na forum "w jakiej postaci lubicie ziemniaki: gniecione czy w całości?" No i dlaczego?. Żal. Odpowiem jednak koleżance:
        Jeżeli chcesz mieć w kranie wodę dobrą w smaku i pozbawiona syfu to zaopatrz się w filtr kranowy.
        www.global.com.pl/sklep/index.php?p=p_2&sName=Filtry-na-kran
        Ponoć pomagają. Mnie wystarczy przegotowana. Poczytaj sobie dla relaksu:
        www.biomedical.pl/dieta/woda-z-kranu-a-zdrowie-oczyszczanie-za-pomoca-filtrowania-415.html
        • dlm-2 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 15:03
          W tg mieszkam od 8 lat.Stwierdzam,że woda jest znakomita piję ją prosto z
          kranu.Jakoś jeszcze nie zachorowałam i myślę że nie zachoruję.
          • valiza Re: Doskonały temat. 13.08.09, 16:01
            brrrrrrry woda z kranu przenigdy, chyba że na kacu.
            brat natomiast pije i nie da se przetłumaczyć że tak nie wolno
            <nununu> dziś już stary koń, póki co dobrze się ma, tylko mu daszek
            urósł ale to raczej od piwa ;p
            • bulczanka Re: Doskonały temat. 13.08.09, 17:53
              Woda z wodociągów jest uzdatniona i powinna spełniać normy, ale bywa, że zanim trafi do kranów, ulega wtórnemu zanieczyszczeniu w sieci wodociągowej. Tak może się dziać, jeśli sieć jest stara lub kiedy jest remontowana. Do wody trafiają wtedy drobiny piasku i resztki materiałów uszczelniających czy odrywających się osadów. Lepiej jest mimo wszystko przynajmniej ją zagotować. Zanieczyszczenia nie zawsze są widoczne. W sklepach dostępne są również testery do sprawdzania czy w naszej wodzie nie ma tak czasem niebezpiecznych bakterii Echerichia coli. Uważać powinny szczególnie osoby z nadwrażliwością jelit gdyż taka woda zawiera w sobie często jakieś mikroorganizmy (kwasy huminowe i fulwowe, ameby, bakterie, pierwotniaki, wrotki, okrzemki, algi itp). Tak więc w przypadku tychże ludzi nieprzegotowana woda (czy raczej jej składniki) niejako gryzie się z sokami jelitowymi i żółcią czego efektem może być rozwolnienie. Woda to środowisko życia wielu stworzonek. Możemy to zaobserwować np. odstawiając pełną szklankę na kilka dni. Po tym czasie woda robi się jasno - zielonkawa (duże stężenie bakterii). Nie popadajmy jednak w skrajność. Dla pewności pijmy przegotowaną. Wszak w dobie nowoczesnego sprzętu AGD to nie problem. Zabijemy w ten sposób przynajmniej część intruzów:P Pozostała zaś część normalnemu i w miarę zdrowemu ludkowi nie zaszkodzi.
              • oryginal23 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 20:20
                Jak do tematu"na siłę"nieźle się młody czlowieku przygotowałeś.
                W szkole nie nazywali Ciebie koledzy kujonem?
                23.
                • bulczanka Re: Doskonały temat. 13.08.09, 20:36
                  Nie nazywali mnie kujonem gdyż zawsze byłem cholernie słaby z matmy i fizy. Jest
                  tak do dziś. To moja pięta achillesowa. Po szkole średniej robiłem wszystko żeby
                  uczyć się wyłącznie przedmiotów. humanistycznych. Na szczęście wtedy kierunek
                  wybierasz już tylko ty;) Zgodnie z upodobaniami.
                  • oryginal23 Re: Doskonały temat. 13.08.09, 20:40
                    Pytałem bo temat się Tobie nie podobał a tyle napisałeś.
                    Zniecierpliwiony oczekuję Twojego autorskiego tematu.
                    Pozdrawiam.
                    23.
                    • bulczanka Re: Doskonały temat. 14.08.09, 07:56
                      Temat nadal mi się nie podoba jednak udzieliłem się w nim co by koleżance matrix
                      rozjaśnić sytuację:P Mojego wątku się doczekasz. Coming soon. Pytanie tylko jaki
                      miałby być byś ty i twój majordomus nie zamienili go w telenowelę rodem z "co
                      tam będzie":P Tamtego serialu już chyba nikt poza wami nie ogląda.
                      • oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 08:17
                        Ty ogladasz,sprawdziłem.
                        23.
                        • robingut Re: Doskonały temat. 14.08.09, 11:19
                          Szef dziś czujny jak żuraw! Tonę już od kilku dni w tej wodzie, ale
                          nie chciałem sie odzywać, bo nie zabieram głosu na każdy temat, a o
                          laniu wody wiem wszystko. Jednak muszę powiedziec, że kolega
                          forumowicz Bulczanka ładnie o tej wodzie napisał i w szczegółach.
                          Chyba przestanę ją pić, a nawet zacznę się myć w gorzale, bo tak
                          bezpieczniej. Ale skoro kolega forumowicz Bulczanka nie lubi
                          naszych telenowel to, my mu możemy pokazać, że dobra władza może być
                          troszke dowcipna i jednocześnie poważna, a nie tylko śmieszna, jak
                          to czasem bywa. I my mu na tym jego wątku możemy tego dowieść. W
                          skrajnym przypadku zrobić z - Szef wie z czego - "Jesień
                          średniowiecza"
                          • oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 12:19
                            Moje zapatrywanie na średniowiecze jest raczej pozytywne,ale zastanawiam się czy warto pisać dlaczego tak jest.
                            Potem nasz młody człowiek będzie narzekał,że nudzę i piszę nie na temat.
                            Nowa władza jest czujna,czujna i otwarta na wszelakie propozycje.
                            W zwiazku z powyższym proponuję sjestę.
                            23.
                            • robingut Re: Doskonały temat. 14.08.09, 14:48
                              Szef myśli pozytywnie o średniowieczu, bo stamtąd przecież pochodzi
                              kochany Robin. Potwierdza sie tym sposobem prawda, że z pełnym
                              brzuchem człowiek myśli powoli, ale lojalnie. I niech sobie Szef tę
                              znaną sentencję podczas sjesty dokładnie przemyśli.
                              Nasz młody kolega, tak jakby "się zmęł". Trudne, a niepotrzebne, bo
                              ja go lubię za zapał, choć bezpieczniej na razie zapałek mu do rąk
                              nie dawać. Albo się domyślił, że z tą jesienią to chodzi o cytat z
                              filmu co to troszke fikcja, a troszę reality pulpa. Tak jak nasze
                              kochane miasto. Nic tylko formować. W foremeczki, wygładzić i -
                              babeczki.
                              • oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 20:12
                                Nie czas na gładzenie,formowanie.
                                Ciosać trzeba!
                                23.
                                • robingut Re: Doskonały temat. 14.08.09, 21:08
                                  Z babeczkami Szefie to ostrożnie, bo to stworzonka delikatne, ale
                                  ostre też się zdarzają. Teraz stąd znikam, bo tu o zwykłej wodzie.
                                  Jakby było co o "ognistej" Szef mnie poprosi. Jednego nie odmówię.
                                  • oryginal23 Re: Doskonały temat. 14.08.09, 23:03
                                    Racja.Można się napić.
                                    W końcu jutro dzień Wojska Polskiego!
                                    23.
                                    • matrix_30 Re: Doskonały temat. 24.08.09, 08:07
                                      Oryginal, rozwiązałeś??? Dodam, ze po koncercie 15-tego zdążyłam
                                      jeszcze na mecz.... więc gdzie mieszkam?
                                      • messalina_only Re: Doskonały temat. 24.08.09, 09:21
                                        Woda z kranu w Tarnowskich Górach jest znacznie lepsza niz ta w Katowicach czy Bytomiu.Nie wspomnę o śmierdzącej cieczy kapiącej z kranów w Warszawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka