Dodaj do ulubionych

Puste łóżeczko

28.08.09, 17:38
Pewnie słyszeliście już o tej sprawie:
miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,6894917,Sad_zabral_dziecko__bo_w_domu_byl_balagan.html
Idiotyzm. Od kiedy to takie rzeczy robi się za bałagan czy za to że ojciec jest stary, a matka lekko opóźniona?! Moim zdaniem jedyną słuszną przesłanką ku temu są: przemoc (fizyczna i psychiczna), chlanie (prowadzące często do tejże przemocy) oraz molestowanie. To wielka wpadka naszego wymiaru sprawiedliwości. Nie powinno do tego dojść. Tym bardziej że rodzina zebrała bardzo dobre recenzje ze strony proboszcza, ops-u, sąsiadów, psychologa i pedagoga. Wstyd! Ani bieda ani bałagan nie są powodem do tego by w taki sposób krzywdzić ludzi. Dla dziecka najważniejsze jest bycie z rodziną.
No i to "pozbawienie kobiecości" bez zgody zainteresowanej (sprawa jest wyjaśniana - "biali" twierdzą że tak musieli gdyż macica była uszkodzona). Widać lekarze chcieli ją mieć z głowy gdyby tak jeszcze kiedyś "wpadła". Mogli wcześniej powiadomić babkę o ryzyku, ale nie bo po co? Czubek nie zajarzy! Metody iście Mengelowskie. Szkoda gadać. Może dzięki dobrym ludziom uda się to wszystko jakoś odkręcić.
Obserwuj wątek
    • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 21:29
      No tak... to jedyna relacja jaka znamy...
      Tak naświetlona sytuacja może wydawać się czytelnikowi skandalem. Ale ja znam
      inne przypadki, gdy dzieci pozostawały w rodzinie tak długo, aż doszło do
      tragedii(maltretowania, wykorzystywania). Wtedy kuratorowi postawiono zarzut
      ,,zaniechania".
      Nieprawidłowości w rodzinie bardzo trudno zdiagnozować. Jeśli chodzi o
      wykorzystywanie tym bardziej.
      Odsyłam pana magistra pedagogiki do artykułu:
      szkolnictwo.pl/index.php?id=PU2298
    • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 21:46
      Dodam jeszcze, bo to temat z mojej półki:
      Niemowlę adoptowane zaraz po urodzeniu ma możliwość otrzymania opieki i
      wychowanie w rodzinie, gdzie poza więzią emocjonalną będą też sprzyjające
      warunki do prawidłowego rozwoju. U nas, w Polsce proces pozbawiania praw
      rodzicielskich trwa zbyt długo a cierpią na tym tylko małoletnie dzieci, które
      wraz z upływającym czasem mają coraz mniejsze szanse na wzrost w prawidłowo
      funkcjonującej rodzinie.
      • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 22:59
        Sterylizować meneli!
        23.
        • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:02
          Oryginał... tracisz klasę... pfe..;(
          Twe akcje tym samym spadają..
          • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:03
            Nie martw się,dam sobie radę.
            23.
            • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:05
              mniemam, że ja...
              • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:08
                Mniemaj sobie co tam chcesz.
                23.
                • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:22
                  napisałam już wszystko, co mam w tym temacie do powiedzenia a Ty Oryginale nie
                  oftopuj ;P
                  • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:28
                    Niewiele masz do powiedzenia,a ja robię to na co mam ochotę.
                    Na przykład dzisiaj nie mam zamiaru być grzeczny.
                    Takie moje zbójeckie prawo!
                    23.
                    • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 28.08.09, 23:44
                      Oj wiele, wiele, jeszcze się zdziwisz...
                      Rozkręcam się dopiero, więc jeśli do walki słowa gotów jesteś , to ruszaj i bądź
                      przygotowany na porażkę. ;P
        • janko-muzykant Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 12:43
          Ja za takie komenty bym ci twoje jaja kazal zjeść ty wredny kretynie siedzący
          przed kompem i wtryniający się w nie twoje sprawy
    • dlm-2 Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 08:00
      Przecież pokazywali w tvn-24 jak BIEDNA kobiecina się wypowiada, że lekarze dali
      jej coś do podpisania ale ona nie wiedziała co podpisuje.Dla mnie jest
      proste.Pani adwokat wkręciła się w sprawę niuchając odszkodowanie dla kobiety od
      szpitala , a dla siebie dość sporą prowizję i medialną reklamę.
      • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 11:48
        Właśnie sprawa owej prowizji jest tutaj istotna.Jestem przekonany,że
        szanowna mamusia juz dawno się pogubiła w liczeniu swoich kolejnych
        pociech.
        23.
        • janko-muzykant Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 12:46
          Ale gó... cie to obchodzi,żebys sie wypowiadał na ten temat musisz jeszcze mieć
          trochę tkanki mózgowej pod kopułką!!!!a tak w ogóle masz ty dzieci? Jeśli tak to
          należy je pomścić jeśli nie to chwała bogu
          • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 16:23
            Misiaczku kochany!
            Jakie to miłe,że troszczysz się o moje potomstwo.
            Serdecznie dziękuję,i życzę Tobie wszystkiego najlepszego.
            23.
    • bulczanka Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 17:52
      Nie chodzi o ten konkretny przypadek. To tylko najnowszy przykład tego w jaki sposób traktuje się ludzi o niższym statusie społecznym. Lekarze wiedzieli że babka jest troszkę "głupsza". Mogli więc powiedzieć jej co podpisuje prawda? Masz rację z tym że takie małe "bejbi" może teraz znaleźć o wiele lepszą rodzinę. Poprzedniej nie będzie pamiętać. Tylko po co to wszystko?! Z powodu jednej opinii kuratora?! Nie było tam ani przemocy ani molestowania. Kurator nie powinien podejmować żadnych czynności bez wcześniejszej rozmowy z ops-em i pedagogiem szkolnym. To oni posiadają najbardziej wiarygodne informacje o problemie. To ich zadaniem jest regularny monitoring rodziny i to oni potrafią rozpoznać (gł. na podstawie rozmowy z dzieciakami) czy faktycznie dzieje się coś niepokojącego. Tak się nie robi. Widać że odpowiednie służby nie potrafiły ze sobą współpracować. Tam przede wszystkim należało zwołać zespół interdyscyplinarny, a dopiero potem ewentualnie odbierać dzieci. Żal. No nic. Zobaczymy co przyniesie śledztwo. A w to odszkodowanie jakoś trudno mi uwierzyć.
      • dlm-2 Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 20:25
        Chyba nie za bardzo orientujesz się jak wygląda współpraca kuratora z
        MOPSem.Ktoś bardzo bliski w mojej rodzinie jest właśnie kuratorem i wiem że
        MOPS bardzo często bagatelizuje wiele rzeczy.Był przykład jak w rodzinie w tg
        objętej pomocą MOPS , było katowane dziecko.Pani z pomocy tłumaczyła się,że
        niczego nie zauważyła.Często nie chce się iść do kogoś kilka razy i
        sprawdzać.Niestety jest to taka praca która wymaga poświęcenia,a często pracują
        tam ludzie bo akurat było tam miejsce i się załapali.
        • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 21:00
          Pracownicy socjalni OPS-ów przeprowadzają wywiad w rodzinie na okoliczność
          udzielenia pomocy w ramach ustawy o pomocy społecznej. Pedagog szkolny również
          działa tylko w miarę swych kompetencji i pracuje z dzieckiem na terenie szkoły.
          Kurator pracujący z rodziną na mocy postanowienia sądu wie najwięcej o tej
          rodzinie. Odwiedza ja co najmniej raz w miesiącu, współpracuje z policją,
          OPS-em, szkołą lub zakładem w którym przebywają małoletnie dzieci.Jeżeli
          dostrzega zagrożenie dobra dziecka informuje o tym sędziego a ten na sesji
          wykonawczej wydaje odpowiednie postanowienie o ograniczeniu/pozbawieniu praw
          rodzicielskich/umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej itd
        • bulczanka Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 21:11
          Dlatego właśnie miał tam być zwołany zespół interdyscyplinarny tj. kurator,
          pedagog, pracownik socjalny, pracownik PCPR oraz dzielnicowy. Ci ludzie, z
          udziałem samych zainteresowanych powinni wspólnie uzgodnić co jest najlepsze dla
          rodziny. Z tego co wiem to wszyscy poza kuratorem stwierdzili że w rodzinie było
          OK.
          Ja wiem że to kuratorzy (szczególnie ci społeczni) olewają lub przynajmniej
          pomniejszają problemy zauważane przez socjalnych. Dzieje się to w naszym
          powiecie. Ale nie kłóćmy się. Ty nie jesteś d_agą5 a ja pink_aloisem. Z tego co
          wiadomo to kurator nie współpracował a nikim, a powinien.

PS. Pracownicy ops-u MUSZĄ mieć obecnie przynajmniej licencjata o
          kierunku/specjalności praca socjalna (na których odbywają po 200 godz. praktyk).
          Nie są to osoby przypadkowe. Od razu po zatrudnieniu czeka je szereg
          odpowiednich szkoleń.
          • bulczanka Re: Puste łóżeczko 29.08.09, 21:43
            Rodziny nie odwiedza się tylko po to by przeprowadzić wywiad i wydać decyzję. Jest jeszcze coś takiego jak praca socjalna. Niektórzy kuratorzy w ogóle nie odwiedzają rodzin. Dzwonią jedynie do pracowników ops-u gdyż to oni są najczęściej u klienta/podopiecznego. Tak jest m.in. w TG, Tworogu, Miasteczku i Nakle. Wszystko zależy od podejścia i zaangażowania jednych i drugich. Znam wielu socjalnych i wiem że raczej nie olewają ludzi i ich problemów. Znam też kilku kuratorów którym czasem jakby się nie chce. Kwestia "powołania".

Dla dlm-2:
            static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2008/27/DU20080270158.pdf
            oraz art. 116 ustawy o pomocy społ. Troszkę wiedzy nie zawadzi:P
            • dlm-2 Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 13:38
              A co ma wykształcenie z solidnym wykonywaniem pracy.
              • bulczanka Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 13:44
                A to że w przypadku pracowników socjalnych sama solidność nie wystarczy. Jest
                najważniejsza owszem, ale przepisy mówią swoje. Możesz być solidny, ale jeżeli
                nie uzyskasz licencjata = kwalifikacji (do 2013r) to zapomnij o tym zawodzie.
                Tak jest od kwietnia 2004r. W powiecie TG większość ma mgr. Coraz więcej ma już
                także II stopień specjalizacji.
                • matrix_30 Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 13:52
                  "To tylko najnowszy przykład tego w jaki sposób traktuje się ludzi o
                  niższym statusie społecznym". Nie ironizuję teraz, myślę jednak, że
                  to jest świetny temat na długą dyskusję, też mam swoje zdanie,
                  aleeeee pst...(miało nie być nie na temat:-)))
                • dlm-2 Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 15:11
                  Bułczanka,już się wypowiadałeś na temat swojego wykształcenia.Dodaj jeszcze
                  swoje zdjęcie żeby dokładnie było wiadomo że ty to TY.Jeszcze raz dodam co ma
                  wykształcenie z sumiennością wykonywania zawodu.Chyba widziałeś wykształconych
                  leni i nierobów -bo ja tak.
                  • bulczanka Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 17:21
                    Ślepa jesteś czy, mądra inaczej? Powyżej napisałem co ma wykształcenie z
                    sumiennością. Powtórzę więc raz jeszcze. Ustawa z 12 marca 2004 oraz
                    rozporządzenie J. Fedak z 25 stycznia 2008 wyraźnie mówi że pracownikiem
                    socjalnym może być osoba TYLKO z wykształceniem wyższym. Resort poszedł im na
                    rękę i dał czas na uzupełnienie tego do końca 2013 r. Life is brutal. Możesz być
                    super sumienna, ale bez tego świstka wedle prawa nie masz uprawnień.
                    Pewnie że widziałem absolwencików-leserów. Ale nie o tym tu mowa. Powiedziałaś
                    że w MOPS-ach pracują osoby przypadkowe. Było tak do 2004r. Teraz muszą nie
                    tylko mieć wyższe na odpowiednim kierunku, ale i odbyć ok. 200 godz. praktyk. To
                    tyle o kadrze ops-u. Wróćmy do łóżeczka:)
          • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 20:29
            cyt:,,(...)Ja wiem że to kuratorzy (szczególnie ci społeczni) olewają lub
            przynajmniej pomniejszają problemy zauważane przez socjalnych ..."
            - to już daleko idące, niebezpieczne uogólnienie.
            W kwestii wykształcenia: społeczny kurator sądowy również musi się legitymować
            dyplomem magistra, poza tym wykazywać niekaralnością oraz przejść odpowiednie
            szkolenie i przed rozpoczęciem działalności jest ,,zaprzysięgany" przed prezesem
            Sądu.
            • bulczanka Re: Puste łóżeczko 31.08.09, 21:19
              Społeczny kurator sądowy to najczęściej... pracownik socjalny. Wielu socjalnych dorabia jako społeczni (wywiady alkoholowe robią popołudniami lub w soboty). Sądy uwielbiają dawać kuratorskie posady socjalnym gdyż ci bardzo dużo wiedzą o dozorowanych osobach. Są dzięki temu bardziej efektywni. Niestety socjalni coraz bardziej zrażają się do tego rodzaju dorabiania ponieważ sądy obniżyły ostatnio ryczałty czy coś tam.

PS. Z tego co wiem to kurator społ. nie musi mieć mgr. Wiem bo kolega jest społecznym i nie ma mgr. To samo mówili mi socjalni z Bytomia. Co do reszty to się zgadzam.
              Nie licytujmy się na kompetencje obydwu tych grup. Temat wątku jest inny. I jedni i drudzy muszą mieć wyższe. Powinni także ze sobą ściśle współpracować by jak najlepiej rozwiązać problem indywidualnego przypadku (metoda grupowa stosowana jest rzadziej).
              • bulczanka Re: Puste łóżeczko 16.09.09, 19:55
                Mała wróciła do domu. I dobrze. Teraz tylko monitoring ops-u, PCPR-u oraz
                pedagoga i będzie git:)
                • oryginal23 Re: Puste łóżeczko 16.09.09, 21:26
                  Bystrego ma tatusia,wygląda też nieźle(tatuś)
                  23.
                  • d_aga5 Re: Puste łóżeczko 16.09.09, 21:48
                    Widziałam realcję....
                    Mało komfortowe warunki będzie miała Mała w domu rodzinnym. Wiekowa mamusia i
                    jeszcze starszy tatuś, ciekawe, jak dadzą radę nawet przy pomocy finansowej ops
                    -u. Ale tego pewnie się już nie dowiemy
                    • bulczanka Re: Puste łóżeczko 17.09.09, 07:23
                      Czegoś dowiemy się tylko wtedy kiedy w rodzinie znów wydarzy się coś złego. "Zło wszak jest atrakcyjne", jak mawiał mój wykładowca socjologii na zajęciach o dewiacjach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka