Dodaj do ulubionych

rybę nożem czy widelcem?

09.01.13, 05:52
Kiedy jadamy rybę nożem i widelcem, a kiedy dwoma widelcami?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 06:27
      Rybę sztućcami do ryb, 2 widelcami nie jadamy w ogóle.
    • nikodem123 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 06:36
      Tu akurat się całkowicie nie zgadzam.
      Nie masz sztućców do ryb, to musisz działać tym co masz.

Przepraszam za zamieszanie. To był test, czy całkowicie zostałem zbanowany za to, że domagam się przeprosin za nazwanie mnie prostakiem. wink

Jak się ryby jada, to ja akurat wiem. wink
      Z podziałem na te "z głową", filety i na przykład śledzie solone czy w oleju.
      • claratrueba Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 08:34
        > Tu akurat się całkowicie nie zgadzam.
        > Nie masz sztućców do ryb, to musisz działać tym co masz.

Normalnymi, "mięsnymi" sztućcami.
        Dla osoby jedzącej ryby sztućcami do ryb, posługiwanie się w tym celu normalnymi jest proste bo technikę można stosować podobną. Jak się je dwoma widelcami to ja nie mam pojęcia.
        • kol.3 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 17:01
          Tym bardziej, że w restauracjach do ryb podają teraz zwykle sztućce jak do mięsa.
          • aqua48 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 19:47
            kol.3 napisała:

> Tym bardziej, że w restauracjach do ryb podają teraz zwykle sztućce jak do mięs
            > a.

Wystarczy poprosić o sztućce do ryb, albo drugi widelec...
            • nikodem123 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 21:43
              Sprawa jest bardzo prosta, bo s-v nie jest po to, aby utrudniać życie, ale aby je ułatwiać.

Nóż do ryb nie pasuje, bo przecina ości. Pokawałkowane ości są bardziej niebezpieczne. Dlatego nóż do ryb przypomina tępą łopatkę.

I już jest cała seria właściwych zachowań:

* Śledzia marynowanego - zwykłym nożem i widelcem, bo jest sfiletowany i ma miękkie ości, bo wytrawione w occie. Zestaw do ryb byłby dla mnie dziwactwem.

* filety, a szczególnie typu tuńczyk - nóż i widelec. U tuńczyka ości jak kości.

* ryby "z głową" typu pstrąg. Spróbujcie dwoma widelcami! To nie jest tylko wymysł s-v! To na prawdę ułatwia konsumpcję! Dwoma widelcami łatwo jest postawić rybę na brzuchu i poczynając od grzbietu oddzielić filet. Potem wydobyć kręgosłup z pozostałymi ośćmi i drugi filet gotowy. Talerz zawsze wygląda elegancko.

Gdy zabierzemy się nożem i widelcem, to ryba w krótkim czasie będzie rozdziobana, pojawi się problem: co zrobić z ością, która trafiła to ust albo do gardła. Talerz będzie przypominał żerowisko sępów.

Wygląd talerza po konsumpcji też się liczy.
              Widok jedzących rybę z głową nożem i widelcem mnie nie razi. Bardziej lituje. Ludzie nie wiedzą, że zgodnie s-v byłoby łatwiej.
              Jednak finał, gdy zmiętolona w kulkę chusteczka papierowa, po obtarciu ust, ląduje na środku talerza, na tej pozostałości po sępie... Choć tak często spotykany, to dla mnie wciąż mocny widok.

• dominikjandomin Re: rybę nożem czy widelcem? 05.02.13, 13:00
                nikodem123 napisał:

> * ryby "z głową" typu pstrąg. Spróbujcie dwoma widelcami! To nie jest tylko wym
                > ysł s-v! To na prawdę ułatwia konsumpcję! Dwoma widelcami łatwo jest postawić r
                > ybę na brzuchu i poczynając od grzbietu oddzielić filet. Potem wydobyć kręgosł
                > up z pozostałymi ośćmi i drugi filet gotowy. Talerz zawsze wygląda elegancko.

To nie jest zgodne z SV, chyba że tym z PRLu.

Rybę je się nożem i widelcem, do tego trzymając je odwrotnie - widelec w prawej ręce. Nóż nie służy do krojenia, tylko do podtrzymywania.
                • nikodem123y Re: rybę nożem czy widelcem? 05.02.13, 23:31
                  Ciekawa koncepcja.

Nigdy nie widziałem człowieka trzymającego nóż w lewej ręce, a widelec w prawej.

Ponieważ jest to praktyczne rozwiązanie, więc s-v jest według mnie jest "na tak".

Problem jest w tym, że nie wolno być dziwadłem. Czy ten pomysł "z nożem w lewej ręce" jest Twoim pomysłem, czy gdzieś już jest stosowany?

P.S.
                  Napisałeś:
                  > To nie jest zgodne z SV, chyba że tym z PRLu.

Poczułeś się lepiej dotykając mnie? Siebie wywyższając?
                  Cieszę się!
                  Lubię sprawiać ludziom radości.
                  Szczególnie tym, którzy uznają się za specjalistów od s-v.,
                  Uwierz mi, radość jest wtedy dla mnie przepyszna.
                  Dziękuję.
                  • dominikjandomin Re: rybę nożem czy widelcem? 06.02.13, 19:56
                    nikodem123y napisała:

> Ciekawa koncepcja.
                    >
                    > Nigdy nie widziałem człowieka trzymającego nóż w lewej ręce, a widelec w prawej
                    > .
                    >
                    > Ponieważ jest to praktyczne rozwiązanie, więc s-v jest według mnie jest "na tak
                    > ".
                    >
                    > Problem jest w tym, że nie wolno być dziwadłem. Czy ten pomysł "z nożem w lewej
                    > ręce" jest Twoim pomysłem, czy gdzieś już jest stosowany?

W niemieckich rodach arystokratycznych. Nie, ja nie bywam, to z książki Starowieyskiego.

>
                    > P.S.
                    > Napisałeś:
                    > > To nie jest zgodne z SV, chyba że tym z PRLu.
                    >
                    > Poczułeś się lepiej dotykając mnie?

Naprawdę tak to odebrałeś?

Po prostu nie trafiłem na zagraniczne poradniki, ani polskie przedwojenne, które by tak radziły - może jestem niedoczytany. Taka opcja - dwa widelce - była w Polsce nauczana oficjalnie w latach PRLu. Wg mnie ze względu na braki w zaopatrzeniu w sztućce i programową walkę z zastaną kulturą, ale mogę się mylić.
            • kol.3 Re: rybę nożem czy widelcem? 10.01.13, 17:38
              Nie wszystkie restauracje mają sztućce do ryb, te które nie mają, podają zwykle sztućce. Ja podaję fakty, nie oceniam, na ile jest to prawidłowe.
              • nikodem123 Re: rybę nożem czy widelcem? 10.01.13, 22:46
                Zadaniem dobrej restauracji jest nie wprowadzanie klienta w zakłopotanie.

Bardzo dobre restauracje podają nóż do ryb i widelec.
                Ja osobiście nie lubię takich udziwnień, jak nóż do ryb. Dwa widelce, uważam, o wiele lepiej się sprawdzają. Ryby są miękkie, a nóż do ryb tępy, więc po co wydziwiać.

Te piętro niżej, podają dwa widelce i nóż - niech sobie klient wybiera.

Te które do pstrąga podają zwykły nóż z widelcem nie nadają się, aby zaprosić tam gości.

A co na to moderatorka beata?
            • dominikjandomin Re: rybę nożem czy widelcem? 05.02.13, 13:01
              aqua48 napisała:

> kol.3 napisała:
              >
              > > Tym bardziej, że w restauracjach do ryb podają teraz zwykle sztućce jak d
              > o mięs
              > > a.
              >
              > Wystarczy poprosić o sztućce do ryb, albo drugi widelec...

Sztućców do ryb nie będą mieli, a widelec? Po co? To, że w PRLu tak uczyli, nie oznacza, że w "zgniłym imperializmie zachodnim" tak się jada.
              • voxave Re: rybę nożem czy widelcem? 05.02.13, 16:33
                Na zgniłym jada się palcyma smile
      • matylda1001 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 13:21
        nikodem123 napisał:

> Przepraszam za zamieszanie. To był test, czy całkowicie zostałem zbanowany za to, że domagam się przeprosin za nazwanie mnie prostakiem. wink
        > Jak się ryby jada, to ja akurat wiem. wink<

O ile Twoje pytanie brzmi zupełnie niewinnie, o tyle wyjaśnienie w jakim celu je zadałeś jest trollowaniem. Wczoraj wieczorem wyraziłeś nadzieję na to, że ktoś czyta Twoje kasowane (moim zdaniem słusznie) posty. Wiedz zatem, że ja czytam, i ich treść coraz bardziej pogrąża Cię w moich oczach. Domagasz się przeprosin za nazwanie Cię prostakiem... nie zauważyłam, żeby coś podobnego miało miejsce. Tak więc kończ Waść, wstydu (sobie) oszczędź smile i albo kulturalnie baw się razem z nami, albo...?
        • nikodem123 Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 22:17
          matylda1001 napisała:

> nikodem123 napisał:
          >
          > Domagasz się przeprosin za nazwanie Cię prostakiem... nie zauważyłam, żeby coś podobnego miało miejsce.

Na tym właśnie polega problem tego forum. Ty tego nie zauważasz. Inni tego nie rozumieją.
          Osoba, która się o mnie wypowiedziała słowami: "dla mnie nie jesteś dżentelmenem" też tego nie zauważyła, że nazwała mnie prostakiem.

Przecież można było: "jestem zdumiona, że dżentelmen wypowiada takie słowa". I byłbym zamurowany i "ugotowany". To takie proste.
          I odbyła się na forum s-v zwykła pyskówka! O czasy, o ludzie!

To są podstawowe zasady s-v. Jeśli ktoś natarczywie domaga się przeprosin, to się go przeprasza tylko po to, aby skończyć zamieszanie. Tej gracji tu brakuje.

• dominikjandomin Re: rybę nożem czy widelcem? 05.02.13, 13:04
            A jesteś dżentelmenem? Po kłótni tego nie widać.
            • nikodem123y Re: rybę nożem czy widelcem? 05.02.13, 23:44
              Dżentelmen takiego pytania nie zadaje.

Nawet prostakowi, takiemu jak ja.
    • mad_telepath Re: rybę nożem czy widelcem? 09.01.13, 11:17
      www.restaurants.pl/savoir_vivre/ryby.htm
      • nikodem12345 Internetowe s-v? 12.01.13, 00:46
        W internecie można opublikować wszystko. Nawet coś takiego...

Z Twojego linku:

"Ryby podawane jako danie główne powinny być tak przygotowane by nie wymagały krojenia , a ości powinny być z nich usunięte."

" by nie wymagały krojenia"
        A która ryba (oprócz tuńczyka) wymaga krojenia?

A "ości usunięte"?
        Czyli podajemy wyłącznie filety?

Przecież to jest non-sens.
    • voxave Re: rybę nożem czy widelcem? 10.01.13, 04:26
      Nożem nigdy-------chyba że to jest specjalny nóż do ryb.
      • beata_ Nikodem123 MERYTORYCZNIE napisał: 11.01.13, 21:00
        nikodem123 napisał:

> A nie mówiłem!
        >
        > To jest ortodoksyjne podejście, ale zawsze bezpieczne.
        >
        > Moim zdaniem śledzie marynowane i tuńczyk (z filetem z łososia gorzej, bo tam m
        > ogą być ości) noża się nie boją.
        >
        > [...]
        • nikodem123 Re: Nikodem123 MERYTORYCZNIE napisał: 11.01.13, 21:24
          a jakie jest zdanie beaty?
          • matylda1001 Re: Nikodem123 MERYTORYCZNIE napisał: 11.01.13, 21:28
            Do jasnej ......! daj sobie spokój bo to juz nudne!
          • beata_ Całkowicie zgadzam się z Tobą, Nikodemie123. 11.01.13, 21:40
            Ale chyba nie mam obowiązku o tym pisać? smile
            Tak jak nie muszę wyrażać poparcia pod każdym postem, z którym się zgadzam.
            • nikodem123y Re: Całkowicie zgadzam się z Tobą, Nikodemie123. 13.01.13, 00:58
              skoro się zgadzasz to może pokój?
              • beata_ Zależy to tylko od Ciebie. [n/t] 13.01.13, 14:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka