Dodaj do ulubionych

Polska czcionka

21.01.06, 18:06
Witam.

Chciałabym wiedzieć co sądzicie na temat powszchnej praktyki wśród piszących
wszelakiego rodzaju posty, polegającej na nieużywaniu polskich znaków? Nie
wydaje się Wam to mało kulturalne?
W końcu kultura języka - zarówno mówionego, jak i pisanego - nalezy do kanonów
dobrego wychowania a wydaje mi się, że pomijanie polskich znaków pokazuje, że
nie traktujemy czytającego z szacunkiem. To tak jakby mówić do kogoś z ustami
zasłoniętymi dłonią albo będąc odwróconym w drugą stronę.

Już widzę te posty, w których będzie napisane: "nie uzywam bo nie mam polskich
znakow"... nagle okazuje się, że 95% forumowiczów nie ma polskiej czcionki?
Zadziwiające...

Dla przypomnienia:
ą -> alt + a
ę -> alt + e
ó -> alt + o
ś -> alt + s
ł -> alt + l
ż -> alt + z
ź -> alt + x
ć -> alt + c
ń -> alt + n

Wielka Litera -> shift + literka

Zatem - korzystajmy w pełni z klawiatury!

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • setorika Re: Polska czcionka 22.01.06, 00:24
      Zgadzam się, tylko ten alt to taki złośliwy bywa, że mimo walenia w ten własnie
      klawisz, nie wszystkie ogonki wychodzą.
      Zauważ jeszcze, że nie wszyscy klikaja z Polski, więc nie wszyscy maja możliwość
      stukania ogonków...
    • mietowe_loczki Re: Polska czcionka 22.01.06, 15:41
      Jęk.
    • karolina_29 Jestem za. 22.01.06, 16:13
      Nieużywanie polskich znaków ułatwia czytanie forumowiczom przebywającym za
      granicą.
      • sbd_no_name Re: Jestem za. 22.01.06, 21:18
        Ale utrudnia pozostałym.

Gdyby kierować się takim wyznacznikiem to wszystkie polskie strony internetowe
        byłbyby pozbawione ogonków.
        • p-iotr Jestem przeciw 23.01.06, 09:30
          > Ale utrudnia pozostałym.

Bez przesady. Nawet bez uzywania polskich znakow czytajacy moze bez trudu
          zrozumiec kazde slowo (no, 98%). Sam pracowalem w zagranicznej firmie i wiem
          jaki to bol, gdy twoj komp nie ma polskiego oprogramowania.

Tak czy inaczej kiedy w moim tekscie pojawia sie watpliwosc (bo slowo
          bez "ogonkow" znaczy zupelnie co innego niz to z "ogonkami"), wtedy zazwyczaj
          owe "ogonki" dodaje, aby byc wlasciwie zrozumianym.

pzdr

-
          • sbd_no_name Re: Jestem przeciw 23.01.06, 17:18
            > Sam pracowalem w zagranicznej firmie i wiem
            > jaki to bol, gdy twoj komp nie ma polskiego oprogramowania.

heheh... zagraniczna firma powiadasz.... i miałeś czas, żeby na forum siedzieć? ;p

pzdr smile
            • kol.3 Re: do sbd_no_name 23.01.06, 20:05
              Gdzie pisze że p-iotr pisywał na forum w godzinach pracy w swojej firmie
              zagranicznej?
              • sbd_no_name Re: do sbd_no_name 23.01.06, 22:08

> Gdzie pisze że p-iotr pisywał na forum w godzinach pracy w swojej firmie
                > zagranicznej?

Po pierwsze:
                nie "pisze" a: "jest napisane"

Po drugie:
                to był lekki żart.
                • p-iotr Re: do sbd_no_name 24.01.06, 08:35
                  > Po drugie:
                  > to był lekki żart.

I niesmaczny w dodatku. Typowa strategia niskich lotow: koncza sie argumenty,
                  wiec przyczepmy sie do szczegolow.

A po drugie - nic Ci do tego co robie w pracy i kiedy pisze na forum.
                  • sbd_no_name Re: do sbd_no_name 24.01.06, 09:56
                    p-iotr napisał:

> > Po drugie:
                    > > to był lekki żart.
                    >
                    > I niesmaczny w dodatku. Typowa strategia niskich lotow: koncza sie argumenty,
                    > wiec przyczepmy sie do szczegolow.
                    >
                    > A po drugie - nic Ci do tego co robie w pracy i kiedy pisze na forum.

Tak - masz rację - faktycznie brak słów. Brak słów na zaściankowość i prymitywizm.

Miłej pracy - efektywnej.
                    • p-iotr Re: do sbd_no_name 24.01.06, 16:26
                      Pozwola Panstwo, ze nie skomentuje..
                    • wojtek33 Re: do sbd_no_name 24.01.06, 20:17
                      sbd_no_name napisała:

> Brak słów na zaściankowość i prymitywizm.

Pani to chyba fora pomyliła, prawda?
                    • kicior99 Re: do sbd_no_name 26.01.06, 16:59
                      Tez pracuje w zagranicznej firmie, nie mam dostepu do zadnego polskiego modulu
                      i rozumiem tych, ktorzy bronia pisania bez polskich znakow. Co do poziomu
                      dyskusji - widzialem juz lepsze =) BTW w mojej firmie mam mozliwosc korzystania
                      z internetu do celow prywatnych o ile czynie to w przerwie lub okresie, kiedy
                      naprawde nie ma pracy.
                      • utalia Re: do sbd_no_name 28.01.06, 00:31
                        Nie muwazam aby pisanie jak ja teraz w ten sposob bylo z mojej strony brakiem
                        szacunku dla forumowiczow. bardzo lubie forum i czesto sie wypowiadam na rozne
                        tematy. Traktuje to jako rodzaj rozmowy, bardzo sie ekscytuje wieloma
                        dyskusjami a mam malo czasu w zwiazku z tym latwiej mi nieuzywac alta. Poza tym
                        mam male dziecko, ktore moze w kazdej chwoili odciagnac mnie od klawiatury
                        dlatego zmuszona jestem wybierac albo nie pisac wcale albo w taki sposob.
                        Jesli pisze prywatny list, do danej osoby to nie pozwolilabym sobie na tego
                        typu uhybienie ale internet charakteryzuje sie szybkoscia, ltwoscia dostepu i
                        tego typu pisanie jest praktykowane.
                        Przywiazuje duza wage do szczegolow np. przy stole ale w tym wypadku
                        rozgrzeszam sie
                        • bronislaw Re: do sbd_no_name 28.01.06, 23:37
                          > mam malo czasu w zwiazku z tym latwiej mi
                          > nieuzywac alta.

Na to akurat jest precyzyjne okreslenie: lenistwo.

> Poza tym mam male dziecko,

To jest hit miesiaca.
                          • utalia Re: do sbd_no_name 29.01.06, 14:02
                            ciesze sie ze az tak Cie poruszylam wybranymi fragmentami mojej wypowiedzi.
                            Jestes mistrzem manipulacji, barwa
                            • p-iotr Re: do sbd_no_name 01.02.06, 10:29
                              Prawde mowiac Utalio, to z tym Dzieckiem troszeczke "pojechalas po bandzie",
                              jak to sie w pewnych kregach mowi... wink

pzdr
                              • kicior99 Re: do sbd_no_name 10.02.06, 11:52
                                A mnie sie podoba. Przypomina mi anegdotki o Hodzy Nasredinie...
      • ampolion Re: Jestem za. 19.02.06, 23:13
        Bzdura! Jestem w NYC i nie mam problemu w ustawieniu komputera tak by za
        pomocą "Alt" wpisywać polskie czcionki. Trzeba tylko wiedzieć gdzie ten system
        w kompie siedzi.
        A już szczególnie razi pisanie wszystkiego małymi lub dużymi literami bo tak
        się to robi w SMSach (ki diabeł?...) i ponieważ tak wygodniej. Tylko niechlujom
        i leniom.
        • bo.tak Re: Jestem za. 24.02.06, 13:00
          bzdura. Mam "pracowy" komputer i nie mam na nim praw administratora i nie mogę
          dodawać języków.
          Dodatkowo : tylko dlatego że ty się na tym znasz i potrafisz zmieniać ustawienia
          w Windowsie (tudzież innym systemie na którym pracujesz) nie znaczy że wszyscy
          takową wiedzę posiadają....

dobrze, że piszę z domu, bo by mi się jeszcze dostało za "nieogonkowanie"
      • artremi Re: Jestem za. 20.02.07, 02:32
        Ja przebywam za granica i widze na ekranie polskie znaki.
        Niestety nie mam zainstalowanej mozliwosci uzywania polskich liter i tak
        naprawde to nie wiem jak to zrobic.

karolina_29 napisała:

> Nieużywanie polskich znaków ułatwia czytanie forumowiczom przebywającym za
        > granicą.
      • d0ct0re Re: Jestem za. 02.05.07, 00:32
        karolina_29 napisała:

> Nieużywanie polskich znaków ułatwia czytanie forumowiczom przebywającym za
        > granicą.

Nie prawda. Wszystkie przeglądarki (poza przedpotopowymi) akceptują wiele
        standardów kodowania znaków, w tym znaków diakrytycznych języka polskiego.
        Wystarczy, że będziemy posługiwać się obowiązującym standardem kodowania znaków,
        jakim jest ISO 8859.2 lub UTF8, ewentualnie promowaną przez Microsoft stroną
        kodową Win 1250.
        Co do pisania bez polskich znaków, wybaczalne jest tylko wtedy, kiedy nie ma
        technicznych możliwości ich wprowadzenia. Przykładowo, pracujemy w zagranicznej
        firmie, a nasze prawa dostępu nie pozwalają na zmianę konfiguracji. Pozostaje
        pytanie, czy powinniśmy wtedy marnować czas na forum?
        Wszystkie szanujące się systemy operacyjnie, niezależnie od języka, mają
        możliwość ustawienia dowolnego układu klawiatury.
    • kacha.bacha Re: Polska czcionka 22.01.06, 21:58
      Jestem za. Dodam jeszcze, że niektóre posty są nieczytelne, pełno w nich
      literówek i błędów ortograficznych. Ja, piszę rzadko i zawsze w wordzie, dzięki
      temu unikam błędów i nie muszę tłumaczyć się dysgrafią! Pozdrawiam
    • bronislaw Re: Polska czcionka 23.01.06, 19:13
      U mnie nie dziala.
    • mietowe_loczki Re: Polska czcionka 23.01.06, 20:51
      Jestem zdziwiona, naprawde. Nie przyszlo mi do glowy, ze nieuzywanie polskich
      znakow ma cokolwiek wspolnego z nieokrzesaniem i brakiem kultury. Problem jest
      mocno, ale to mocno, wydumany.
      • sbd_no_name Re: Polska czcionka 23.01.06, 22:15
        mietowe_loczki napisała:

> Jestem zdziwiona, naprawde. Nie przyszlo mi do glowy, ze nieuzywanie polskich
        > znakow ma cokolwiek wspolnego z nieokrzesaniem i brakiem kultury. Problem jest
        > mocno, ale to mocno, wydumany.

Jeśli uważasz, że celowe zubażanie języka ojczystego i "puszczanie w świat jego
        okrojonej wersji" jest korzystnym działaniem to rzeczywiście nie dojdziemy do
        consensusu.
        • mietowe_loczki Re: Polska czcionka 24.01.06, 10:45
          Nie wiem, gdzie widzisz pyskówkę. Szczegół. Rozumiem, że nie przyjmujesz do
          wiadomości, że klawiatury osób przebywających za granicą zwyczajnie nie
          posiadają polskich znaków?

Jeżeli już tak bardzo dbasz o język polski, zadbaj o swoją interpunkcję. To
          właściwie pierwsza uwaga, jaka mi się automatycznie nasunęła po lekturze Twoich
          postów.
    • sbd_no_name Re: Polska czcionka 24.01.06, 10:01
      Ta dyskusja jest bez sensu bo zaczyna się zwykła pyskówka, dlatego lepiej ją
      zamknąć.

Pozdrawiam.
      • mietowe_loczki Re: Polska czcionka 24.01.06, 12:31
        Aha. Przeczytałam Twoje poprzednie wpisy - rozmowę z p-iotrem. Miałaś rację z
        tą pyskówką. Samokrytyka godna pochwały.
    • garraretka ..bo to eleganckie jest... 24.01.06, 10:13
      Ja używam naszych "ogonków" bo uważam, że jest to eleganckie smile
    • wojtek33 Re: Polska czcionka 24.01.06, 13:26
      Hint: wpiszcie w google słowo 'netykieta'.
      Rozwinięcie: Używanie języka "polskawego" w Internecie jest historyczną
      zaszłością z czasów, gdy nie istniał żaden standard kodowania polskich znaków.
      Obecnie, przy prawidłowo ustawionej w przeglądarce stronie kodowej
      (środkowoeuropejski ISO-8859-2, a jeszcze lepiej unicode UTF-8) i prawidłowo
      napisanej stronie www nie powinno być żadnego problemu przy wyświetlaniu
      polskich znaków (warunek: obie strony muszą mieć prawidłowo skonfigurowaną
      przeglądarkę). Nie ma też większego problemu w doinstalowaniu do systemu na
      domowym, zagranicznym komputerze polskich znaków, trzeba tylko chcieć i umieć
      czytać 'helpa'.
      Nie wiem, czy używanie polskich znaków jest "kulturalne", ale ich brak na pewno
      niezgodny jest z netykietą.
      • thoriss Re: Polska czcionka 20.03.06, 20:50
        A ja pozwole sie nie zgodzic, przynajmniej z czescia Twojej wypowiedzi. Zgadzam sie, ze jestesmy ofiarami roznej masci standardow, jednak nie zgodze sie, ze dzisiaj zycie z ogonkami jest takie bezproblemowe.
        Ot, chocby wyobraz sobie serwis skrzynki pocztowej przez www. Sam serwis uzywa (wspomnianego i polecanego przez Ciebie) kodowania ISO-8859-2, jednak dostales od kogos maila w (wspomnianym i polecanym przez Ciebie) UTF-8. I co? Ustawiajac odpowiednio przegladarke, albo bedziesz mial krzaczki w skrzynce, albo wykrzaczy sie mail. I tak, wiem, ze zawsze poczte mozna odbierac jakims klientem, a nie przez www ale nie o to w tym przykladzie chodziwink
        Jak widac, ofiarami stadardow zostaniemy juz chyba do konca, dlatego ja preferuje w komunikacji przez internet pisac bez ogonkow.

Pozdrawiam
    • nauma Re: Polska czcionka 25.01.06, 10:58
      A ci, co nie używają polskich ogonków w necie, tak samo piszą np. prace
      dyplomowe, dokumenty w pracy, listy do rodziny i znajomych oraz mają zamiar
      uczyć swe dzieci, że ogonki są fanaberią? Nie wiem jak inni, ale dla mnie
      używanie języka polskiego w taki sposób jest z jednej strony zwykłym lenistwem,
      z drugiej niechlujstwem, a na dobitkę swego rodzaju nieszanowaniem rozmówców, z
      którymi częstokroć rozmawia się na poważne tematy...
      • bronislaw Re: Polska czcionka 25.01.06, 13:20
        Nie wiem jak inni, ale dla mnie
        > używanie języka polskiego w taki sposób jest z jednej strony
        > zwykłym lenistwem, z drugiej niechlujstwem, a na dobitkę swego rodzaju
        > nieszanowaniem rozmówców, z którymi częstokroć rozmawia się na poważne
        tematy...

Zastanawiam sie jak moze wygladac taka "rozmowa" skoro wsrod wymienionych
        epitetow zabraklo odniesienia do wielokrotnie tu juz poruszonej kwestii prostej
        niemoznosci uzywania polskich literek. To tyle nawiazujac do nieszanowania
        niechlujnych i leniwych rozmowcow.
      • mietowe_loczki Re: Polska czcionka 25.01.06, 14:57
        Nie wiem, jak inni, ale ja myślę, że podmiotu od orzeczenia nie oddziela się
        przecinkiem. Taki błąd to przykład zwykłego lenistwa, niechlujstwa
        i nieszanowania rozmówców, a co więcej, pogardy dla języka polskiego. Jestem
        zdegustowana.
        • bronislaw ...niech pierwszy rzuci kamieniem... 25.01.06, 17:20
          Tak, mnie to tez bardzo bulwersuje.
          Jeszcze bardziej bulwersuje mnie, no po prostu oburza nieslychanie, gdy ktos
          uklada tak niestylistyczne zdania jak to pierwsze w poprzedniej wypowiedzi.
          Takiej niechlujnosci dawno nie widzialem. Wstyd!
          • mietowe_loczki Re: ...niech pierwszy rzuci kamieniem... 25.01.06, 19:42
            Ależ proszę pana. Kwestia stylu to sprawa subiektywna. Kwestia interpunkcji już
            nie. Oburza mnie to niesłychanie, kiedy ktoś tak odwraca priorytety. Cóż to za
            brak szacunku dla jakiegokolwiek szacunku.
        • nauma Re: Polska czcionka 01.02.06, 15:14
          Nie twierdzę, "mietowe_loczki", że jestem doskonały i zdaję sobie sprawę z
          tego, że czasami popełniam błąd - mimowolnie. Nb. błąd, który nagminnie
          przewija się w prasie, a nawet w książkach... Cóż, nagminność błędu nie
          usprawiedliwia; trudno. Jednakże czym innym jest mimowolny błąd, a czym innym
          byki w co drugim słowie lub premedytacja polegająca na koślawieniu języka - czy
          to z lenistwa, czy to z dziwacznego przekonania, że ortografia, gramatyka
          tudzież polski alfabet są przeżytkiem.
    • joanna.c Re: Polska czcionka 30.01.06, 17:51
      Nieużywanie polskiej czcionki, pisanie "ciurkiem" bez używania przecinków,
      kropek i innych znaków to jest często brak znajomości języka ojczystego i jego
      zasad.
      Na pewno są sytuacje, gdy wkradają się pewne błędy [emocje, pośpiech], ale
      przecież nie zawsze towarzyszą one pisaniu na forach w Internecie.
      Mam wrażenie,że istnieje swoiste przyzwolenie na kaleczenie języka polskiego
      [smsy, blogi-pełne błędów, skrótów]. Ktoś powie-takie czasy.... Oczywiście, ale
      aby pisać poprawnie-to też jest pewien wysiłek myślowy. I niektórych na to nie
      stać. I są bardzo z tego faktu zadowoleni.
      Pozdrawiam
      • bronislaw Re: Polska czcionka 30.01.06, 22:02
        Tradycyjnie juz zabraklo odniesienia do wielokrotnie tu juz poruszonej kwestii
        prostej niemozliwosci uzywania polskich literek ze wzgledow technicznych.
        I niektórych na to nie stać. I są bardzo z tego faktu zadowoleni.
        • nauma Re: Polska czcionka 01.02.06, 15:07
          Technicznie rzecz biorąc używanie polskiej czcionki nie jest problemem. Udało
          mi się używać polskich "ogonków" nie tylko w Niemczech czy na Węgrzech, ale
          i... w kafejce internetowej w Tunezji. Owszem, może się zdarzyć, że ktoś
          korzysta z komputera lub oprogramowania bez polskiej czcionki - jednakże
          dziwnym trafem osoba, która się tym tłumaczy, potrafi zapodać takie kwiatki
          jak "jerzyc sie" albo "poszlem".
          Hmmm, Bronislawie, masz w końcu polską czcionkę, czy nie? W tym wątku pisałeś
          bez ogonków, a tu nagle widzę "I niektórych na to nie stać. I są bardzo z tego
          faktu zadowoleni". Jak to jest???
          • bronislaw Re: Polska czcionka 01.02.06, 15:54
            Nie, nie mam i nie moge miec. Komputer nie jest moj i nie moge sobie na nim nic
            instalowac.

> bez ogonków, a tu nagle widzę "I niektórych na to nie stać.
            > I są bardzo z tego faktu zadowoleni". Jak to jest???

Pozwolilem sobie uzyc wyrazenia poprzedniczki. Takie adekwatne bylo.

PS A i tak najbardziej podoba mi sie wytlumaczenia o braku czasu na
            wciskanie "Alt". Genialne! List pozwolilem sobie rozeslac po znajomych, mieli
            niezly ubaw.
    • spin_spin_sugar Re: Polska czcionka 31.01.06, 13:23
      no to masz problem...a sms-y Cię nie wkurzają??? w telefonach nierzadko nie ma
      polskich znakooftongue_out wink))
      • p-iotr Re: Polska czcionka 01.02.06, 10:31
        "znakoof" ???????

Czy piszesz takze "jush" oraz "tesh" albo moze W tAkI sPoSoB?

uncertain
        • spin_spin_sugar Re: Polska czcionka 03.02.06, 16:38
          piszę tak, gdy mam na to ochotę i zależy do kogo piszęwink
          • antari Re: Polska czcionka 02.07.06, 12:47
            A może jest to pozytywny objaw??? O rozwoju jezyka slyszeli?????
    • minka5 Re: Polska czcionka 02.02.06, 11:10
      Uprzejmnie prosze o informacje. Polskie literki mam w Word. Nie potrafie
      jednak, jak ktos napisal, ustawic odpowiednio swojego komputera, aby rowniez
      korzystac z nich i przy pisaniu listow, jak i na forach.
      Czy ktos zechcialby mi to dokladnie wytlumaczyc? Jak mam to zrobic?
      Z gory dziekuje, proszac o calkowita 'lopatologie'.
      Pozdrawiam.
    • magswitch Re: Polska czcionka 06.02.06, 14:05
      A czy zastanawialas sie nad tym, ze nie wszyscy pisza z Polski ? Ja akurat nie
      mam polskich znakow, wiec pewnie w ogole nie powinnam pisac aby nie urazic
      osoby czytajacej brakiem szacunku . Kobieto, wyluzuj..
    • nadinka_nadinka Re: Polska czcionka 08.02.06, 17:52
      niektorzy nie maja polskiej czcionki, jak juz wspomniano wczesniej. a niektorym
      zostal nawyk z czasow irc-a, kiedy polskiej czcionki nie bylo. strasznie ciezki
      do zwalczenia, niestety wink
      • ampolion Re: Polska czcionka 18.03.06, 05:39
        A dużych liter do wstawiania na początku zdania też nie mają?
        • nadinka_nadinka Re: Polska czcionka 26.03.06, 21:29
          ampolion napisał:

> A dużych liter do wstawiania na początku zdania też nie mają?

ano nie maja wink
          • utalia Re: Polska czcionka 31.03.06, 00:49
            A co to znaczy "po bandzie"????
            • p-iotr Re: Polska czcionka 03.04.06, 11:30
              Ostro, po krawedzi, na granicy..
    • paloma49 Re: Polska czcionka 20.03.06, 17:26
      Za granicą też można mieć polską czcionkę, nawet bez klawiatury. Tu jest jak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=37337836
      • kicior99 Re: Polska czcionka 03.04.06, 11:38
        zwlaszcza jak nie masz mozliwosci instalowania czegokolwiek... Wielu nie
        korzysta z wlasnych komputerow, a jedynie z kafejek. Pamietaj o tym.
        • kinia1987 Re: Polska czcionka 25.05.06, 23:25
          no i sie wlasnie dowiedzialam, ze pisze niezgodnie z netykieta i jestem
          niekulturalnym niechlujem
          ehh, widac, ze czlek sie uczy cale zycie i ciagle dowiaduje o sobie czegos
          nowego
          smile))))))))))
          • kicior99 Re: Polska czcionka 26.06.06, 12:57
            Nieprawda, wez tylko pod uwage ze nie wszyscy maja takie same mozliwosci.
    • garraretka Dobry link. 25.06.06, 17:02

• garraretka Re: Dobry link. 25.06.06, 17:03
        Dobry link i szybki enter wink
        www.bykom-stop.avx.pl/
        • coolermaster6 Re: Dobry link. 30.06.06, 12:23
          A ja uważam, że dużo bardziej jest czytelny tekst gdy używa się polskich znaków,
          to jednak czasami z pośpiechu piszę bez tych wszystkich ogonków. I nigdy nie
          pomyślałam że ktoś mógłby odebrać to jako okazanie braku szacunku. Nie lubię
          tylko gdy pisze się imiona z małych liter, jakoś odbieram to jako brak szacunku
          do noszącego to imię. Ale wiem również że często to zwykły pośpiech, a nie brak
          kultury.
          • jacek-pisarczyk Re: Dobry link. 01.07.06, 19:53
            Do tego wypada także okazać szacunek dla swojego języka. Za chwilę niektórzy
            bedą chcieli by pisać skrótami bo tak jest szybciej... Ja wolę jednak bardziej
            trdycyjną i zgodną z podstawowymi zasadmi języka pisownię. Pozdrawiam
            • marrapog Tłumaczę 02.07.06, 22:22
              Z web jest sprawa prostsza. Aby zobaczyć stronę prawidłowo musi nastąpić zbieg 6
              następujących czynników:
              po stronie serwera:
              - strona kodowa strony web,
              - obługa tejże strony kodowej przez serwer,
              - zainstalowana czcionka w systemie zawierająca znaki w danej stronie kodowej.
              po stronie klienta:
              - przeglądarka umożliwiająca obejrzenie strony w podanym kodowaniu,
              - tablica w systemie umożliwiająca tłumaczenie z kodowania strony web na
              kodowanie systemu /przykładowo: strona gazeta.pl zrobiona jest w 8859-2 a
              windows, zależnie od wersji wyświetla albo cp1250 albo utf-8/,
              - czcionka z polskimi znakami.
              Te 6 czynników jest zwykle spełnione.

W przypadku emaila ilość wymaganych czynników rośnie do 10.
              Innymi słowy: jeśli niedotrzymany jest choćby jeden z dziesięciu warunków
              odbiorca ujrzy nieczytelne i wkurzające krzaki.
              Właśnie z tego powodu używa się polskiego "bez ogonków".

Głównym winowajcą jest microsoft, który latami narzucał rozwiązania niezgodne ze
              standardami.
    • paulina_zet Re: Polska czcionka 12.07.06, 15:07
      Moj ojciec jest informatykiem, udziela sie w wielu grupach dyskusyjnych,
      stronach hobbystow itd., wiec ma obeznanie w temacie. Ja, jako wychowana przez
      niego, mysle ze mam tu cos do powiedzenia. Osobiscie, wypowiadajac sie w
      internecie na powszechnie odwiedzanych stronach, staram sie unikac stosowania
      znakow wymagajacych odpowiedniej regulacji klawiatury. To dlatego, bo nieraz
      zdarza mi sie wchodzic na strony z masa przedziwnych znakow, lub odbierac poczte
      z takimi niespodziankami wplecionymi w tekst. Bezpieczniej jest wiec nie uzywac
      altow itp. - klawiszy, ktorych zastosowanie ma inny rezultat w roznych krajach.
      Namawiam rowniez do tego innych - nie komplikujmy sobie zycia jakimis wyssanymi
      z palca zasadami. To nie sa bledy ortograficzne ani interpunkcyjne, a naprawde
      DA sie rozczytac, zrozumiec tekst, a kiedy moga pojawic sie watpliwosci, czy aby
      czytajacy nasza wypowiedz moze ja nie tak zrozumiec, zastosujmy tylko w takim
      wypadku ten altęłłą.
      Ale moj tata uzywa. I polskich znakow na polskich stronach, i niemieckich na
      niemieckich, i rosyjskich na rosyjskich.
      Wiec moze przesadzam? No tak, nie ma czegos takiego jak uniwersalność.
      Róbta co chceta, dla mnie to żadna obraza jeśli ktoś się zwraca bez tych
      dodatkowych znaczków. smile

pozdrawiam
      • p-iotr Re: Polska czcionka 12.07.06, 16:23
        Bardzo madra wypowiedz.
        Pozdrawiam Cie Paulina!!
      • konflikt Re: Polska czcionka 21.10.06, 21:00
        Mój ulubiony zwrot w języku polskawym: "Zrob mi laske"...
        • turzyca Re: Polska czcionka 21.10.06, 23:00
          Ten zwrot można usłyszeć od osób pochodzących z Kresów wink Nie wiem, dlaczego
          niektórych to śmieszy, dla mnie ł przedniojęzykowe i l to dwa różne dzwięki, ale
          widocznie nie wszyscy słyszą.

A co do polskich ogonków. Jeżeli dostanę tekst bez polskich znaków
          diakrytycznych, zrozumiem go bez problemów. Tak jak rozumiem rosyjski bez jo
          (czasami te kropeczki są opuszczane), czy niemiecki bez umlautów i escetu.
          Jestem w stanie zrozumieć tekst z trójeczką w indeksie górnym zamiast ł lub
          kilkuznakowym kodem zamiast polskich liter, choć irytuje mnie to niepomiernie.
          Ale mam problem ze zrozumieniem tekstu, który jest napisany z potwornymi błędami
          ortograficznymi, frazeologicznymi i semantycznymi, literówkami, bez przecinków i
          kropek, bez podziału na akapity. Zrozumienie tekstu, który jest zapisem
          wypowiedzi na jednym tchu (czyli zupelnie bez żadnych znaków przestankowych,
          często bez przerw między wyrazami, prawie zawsze bez logicznej struktury
          przyczynowo-skutkowej), przekracza moje możliwości.

Z moich perypetii z polskimi znakami:
          1. Kilkukrotne umawianie się z kolegą-dyslektykiem, który ma trudności z
          rozumieniem tekstów bez polskich znaków diakrytycznych i bunt naszych skrzynek
          pocztowych oraz przeglądarek/programów pocztowych. Jedyne co działało to UTF-7.
          Jakby ktoś nie wiedział, to możliwości mieliśmy sporo, bo jest norma
          zaakceptowana przez instytucje normalizujące (w tym przez Polski Komitet
          Normalizacyjny), niezgodna z nią norma Windowsa oraz UTF-8.
          2. Miesiące spędzone poza granicami kraju i korzystanie z komputerów
          uniwersyteckich, na których opcji polskiej czcionki nie było, a nie mogłam
          dokonywać żadnych zmian.
          3. Doświadczenie z zeszłego miesiąca gdy kilka długich maili napisanych na moim
          laptopie po przekopiowaniu na komputer z oprogramowaniem niemieckim zamieniło
          się w dziwaczny tekst najeżony tajemniczymi symbolami. Windows nie rozpoznał
          własnego kodowania.

Brakiem wychowania i poszanowania dla języka ojczystego nie jest więc dla mnie
          nieużywanie polskich znaków diakrytycznych, bo to może wiązać się z techniczną
          niemożnością ich użycia, ale kaleczenie języka popełnianiem podstawowych błędów
          językowych.
          • paero123 Re: Polska czcionka 15.03.07, 14:18
            A takie zdanie: "Napiłbym się wódy" w polskawym wygląda: "Napilbym sie wody" co
            wypacza intencję autora i może doprowadzić do zabójstwa w afekcie!!! wink Chyba,
            że napisać "Napilbym sie woody" ale to już zbyt wydumane jak jush, boshe,
            zdrofko itp.
    • zettrzy Re: Polska czcionka 22.10.06, 04:15
      czy nie zastanowilo Cie kiedys dlaczego w nikach nie wolno uzywac ogonkow,
      kreseczek i takich tam? nie? to pomysl, a byc moze sama zrozumiesz dlaczego nie
      uzywanie takiej czcionki nie ma nic wspolnego z wychowaniem
    • kate-gun Re: Polska czcionka 22.10.06, 18:45
      Doprawdy nie wiem co to ma wspolnego z dobrym wychowaniem.
      Wychodze z zalozenia, ze najwazniejsza jest poprawna gramatycznie skladnia i
      ortografia. Jesli chodzi o bledy ortograficzne, jestem na nie wrecz
      ortodoksyjnie uczulona, ale polskie znaki to sprawa czysto kosmetyczna. Tak jak
      nie kazdy ma czas na piekne kaligrafowanie, tak nie kazdy ma czas zeby bawic
      sie w polska czcionke.
      To tylko forum.

A jesli dla kogos brak polskich znakow jest przeszkoda uniemozliwiajaca
      zrozumienie czyjegos przeslania, to ma b.powazny problem.
      • anksunamoon Re: Polska czcionka 23.10.06, 12:57
        No, nie rozumiem. Czemu większość twierdzi, że NIE MA CZASU na korzystanie z
        polskich czcionek? Przecież Alt wciskamy w tym samym momencie co lieterkę, więc
        czasu to nie zabiera! Choć rzeczywiście, jak się pisze jedym palcem, to moze to
        być kłopot.
        Ps. Świetnie rozumiem, że można czasem zrobić literówkę, albo nie do końca
        wcisnąć alt, tudzież źle zsynchronizować oba przyciski.
        • kicior99 Re: Polska czcionka 23.10.06, 14:03
          w zagranicznych kafejkach nawet nie ma czasu na wprowadzenie polskich
          symboli!!! Place za korzystanie z netu a nie dlubanie w systemie. Poza tym
          zgadzam sie z wypowiedzia autorki, ktora stawia na najbardziej "miedzynarodowy"
          system. W wielu przypadkach zamiast polskich liter otrzymuje krzaczki (jesli
          txt jest kodowany w innym standadzie i rowniez jako odbiorca niepotrzebnie sie
          stresuje, trace czas i pieniadze. Dlatego piszac na sieci nigdy nie uzywam
          polskich znakow (nawet jesli mam je zainstalowane)
          • kicior99 Re: Polska czcionka 04.03.07, 09:12
            Informuje ze mam juz wlasnego kompa i bardzo szybki net w domu - ale jednak dalej bede pisal bez polskich znakow diakrytycznych - ze wzgledow opisanych powyzej przez niektorych. Jestem zwolennikiem tej drugiej szkoly i nie upatruje sie w tym niczego niestosownego.
            • wojtek33 Re: Polska czcionka 04.03.07, 11:02
              kicior99 napisał:

> ej bede pisal bez polskich znakow diakrytycznych - ze wzgledow opisanych powyze
              > j przez niektorych. Jestem zwolennikiem tej drugiej szkoly i nie upatruje sie
              > w tym niczego niestosownego.

Nie robisz nam zadnej laski ;-P
    • zettrzy Re: Polska czcionka 23.10.06, 19:38
      tu jest jeszcze cos w tej materii:

Re: Gdzie z tym isc?????
      mijaczek 23.10.06, 13:32 + odpowiedz

khm khm... ktos, czyli moje 13 m-czne dziecko zmienilo ustawienia klawiatury i
      myslac, ze wpisywalam haslo, mylilam sie...
      dziekuje za pomco i przepraszam za zamieszanie...
      hehe

to dla tych ktorym sie wydaje ze alt jest altem raz na cala wiecznosc i polskie
      znaki to nic wiecej niz "wcisniecie dodatkowego klucza"
      • kicior99 Re: Polska czcionka 24.10.06, 15:59
        poza tym nie majac polskiego modulu znaki mozna zaprogramowac tylko dla Word-a.
        • uyu Re: Polska czcionka 21.02.07, 01:23
          U mnie to wcale nie dziala! I to chyba normalne, bo mam francuskiego compa. Za
          to mam: éèçàù smile))
    • mimarika Re: Polska czcionka 21.02.07, 15:36
      nie zgadzam się. b. częso piszę z in. kontynentu, a nie zawsze mam mozliwość
      ciągnąć ze sobą "laptopka". i nikt nigdy na mnie sie nie obraził, za brak pol.
      czcionkismile)
      pozdrawiam.
    • masher Re: Polska czcionka 23.02.07, 21:57
      bez przesady, na polskich forach nie uzywam polskich znakow i nigdy nie bylo
      raczej sytuacji bym byl nie komunikatywny. wszak tu chodzi o komunikatywnosc.
      rownie dobrze mozna pomijac pewne gloski i dalej tekst bedzie zrozumialy. czy to
      brak szacunku do jezyka polskiego? smiem watpic. kultura jezyka to nie polskie
      znaki a to jak ktos i co pisze. na to tylko zwracam uwage a nie na znaki.
    • paddinktun Re: Polska czcionka a robaczki 15.03.07, 17:31
      Wypowiem sie wlasnie jako osoba nie uzywajaca polskich znakow. Z internetu
      korzystam od prawie 10 lat. Niewiele mniej lat temu zetknelam sie z tzw.
      netykieta. Jeden z jej punktow zaklada nieuzywanie polskich znakow - wynika to
      z szacunku dla odbiorcy, ktory w mailu moglby otrzymac "robaczki" (inne znaki w
      miejscu polskich). Poniewaz sama takie robaczki otrzymywalam przyjelam
      natychmiast te zasade i w komunikacji Internetowej stala sie ona moja druga
      natura.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka