Dodaj do ulubionych

Jak oceniacie Stena Line???

06.09.04, 18:09
Witam ponownie,

Wlasnie wrocilem z kolejnej podrozy do Kopenhagi Polferriesem ze Swinoujscia. Plynalem rejsem dziennym i musze wam powiedziec, ze panujace na promie warunki tym razem mnie rozczarowaly. Rejs dzienny to jednak wielka prowizorka - brud, chaos, niedbale sprzatanie na oczach gosci, halas. Po wejsciu na prom okazalo sie, ze musimy czekac na wysprzatanie kabiny. W naszej lazience nie bylo mydla, zlew byl zatkany, a klimatyzacja zepsuta (saczylo sie tak malo powietrza, ze myslalem ze zdechne, a poza tym dwa razy poczulem w kabinie duszacy zapach spalin). Najgorsze, ze halas i dragania byly takie, jakby ktos walil mlotem pneumatycznym, musielismy wydzierac sie, o spaniu nie bylo mowy. Poniewaz nie bylem tak podekscytowany podroza, jak w czasie swego pierwszego w zyciu rejsu, moglem dostrzec tez inne mankamenty Pomeranii. Lazienki w kabinach sa odpychajace, ciasne, beznadziejnie oswietlone, panuje w nich halas, duchota, sa malo estetyczne i oblesne. Czy macie podobne odczucia? Moja mama wraz ze swa kolezanka plynie do Kopenhagi za 2 tygodnie, mam nadzieje, ze bedzie jej sie jednak podobalo.

Ja z kolei chce sie teraz wybrac na krotka wycieczke do Karlskrony ze Stena Line. Poplyne w czwartek Stena Baltica (to zdaje sie ten lepszy prom, bo drugi ponoc jest kiepski). Chcialbym poprosic was o recenzje. Czy w kabinach wewnetrznych (poklad 4-7) sa lazienki? Czy standart kabin i lazieniek jest podobny do tego, co prezentuje Pomerania Polferriesu? Czy sam prom jest wiekszy/ladniejszy/bardziej nowoczesny od Pomeranii? Jak sie czuliscie na tym statku, jak wam minela podroz? Czy jest co zwiedzac w Karlskronie?

Poprosze o odpowiedz i caluje was bardzo goraco.
Wasz Yingele.
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 06.09.04, 19:18
      jingele napisał:

> Ja z kolei chce sie teraz wybrac na krotka wycieczke do Karlskrony ze Stena
      Lin
      > e. Poplyne w czwartek Stena Baltica (to zdaje sie ten lepszy prom, bo drugi
      pon
      > oc jest kiepski). Chcialbym poprosic was o recenzje. Czy w kabinach
      wewnetrznyc
      > h (poklad 4-7) sa lazienki?

wszystkie kabiny maja lazienki! ja mialam dwojke wewnetrzna - bylo ciasno (w
      zasadzie miska toaletowa byla w prysznicu!)ale czysto, cicho i nawet bylo czym
      oddychac choc spalam na gorze. Moj kuzyn mial czworke z oknem-duza i mila. Na
      Stena Nordica podobnie, stad tylko, ze jest to prom malutki, nie ma calego
      zaplecza rozrywkowego: dyskoteki, dansingu, restauracji kina itp. Oba promy w
      miare czyste i schludne choc nie najnowsze....Unity Line "POLONIA" to
      rzeczywiscie jedyny prwadziwie nowoczesny prom plywajacy do Polski

Czy standart kabin i lazieniek jest podobny do tego
      > , co prezentuje Pomerania Polferriesu?

Nie wiem jaki standard prezentuje Pomerania, ale plynelam prawie 10 lat temu
      innym Polferrisem i bylo "zabytkowo" choc czysto

Czy sam prom jest wiekszy/ladniejszy/bar
      > dziej nowoczesny od Pomeranii? Jak sie czuliscie na tym statku, jak wam
      minela
      > podroz? Czy jest co zwiedzac w Karlskronie?

Nie ma....;-). Mozesz za to zrobic zakupy, polecam dzem z borowek, 1 kg jedyne
      19.90 SEK
      >
      > Poprosze o odpowiedz i caluje was bardzo goraco.

och!!! ale czulosci.....rumienie sie

> Wasz Yingele.
    • aka10 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 06.09.04, 19:20
      Porownanie tych dwoch promow to "niebo a ziemia".Stena Baltica jest bardzo
      przyjemnym promem.Nordica nie plynelam,za to poprzednia Stena Traveller byla
      bardziej promem towarowym,stad mniej ciekawym,jesli ktos sie chcial
      zabawic,potenczyc,czy zrobic wieksze zakupy w sklepie.Polferries'em juz sie
      nigdy w zyciu nie wybiore,chyba,ze promy zostana zmienione na calkiem nowe.Te
      plywajace obecnie,to "trumny".Pozdrawiam.Ps. www.stenaline.pl
      • pia.ed Pomerania 06.09.04, 20:05
        Zwiedzalam Pomeranie, kiedy przez jakis czas plywala Swinoujscie- Malmo.
        Po zwiedzeniu nie mialam watpliwosci, ze wole jechac 60 km do Ystad , niz te
        2 km do Pomeranii. Miala standart z czasow swojej mlodosci czyli z lat 60-tych.
      • vecka Pływające trumny. 07.09.04, 22:11
        Witam,

zgadzam sie z aka10, ze prom Polferries to pływajaca trumna. Przezylam tam
        bardzo ciezkie chwile, zwlaszcza na poczatku jak prom ruszyl, bo zaczelo sie
        wszytko trzesc, lampy zaczely stukac i ogolnie wszytkie sciany trzeszczaly tak
        jakby sie mialy za chwile rozpasc.Ogolnie tragedia jak dla mnie. Poszlam do
        kina, ktore jest na pokladzie nr 2 to nie moglam skupic sie na filmie, tak
        glosno chodzilo wszytko pod statkiem. Odglosy nie byly mile, przychodzily mi do
        glowy najgorsze mysli. Mimo, ze mialam wykupiona kabine, to poszlam na gore na
        fotele spac, bo w kabinie nie wyrabialam nerwowo jak to wszytko tak sie trzeslo
        i bardzo bujalo.
        Nastepnym razem chyba poztstanie mi samolot.
        Plynelam tez do Kalskrony i bylo duzo lepiej, nic nie trzeszczalo.
        POzdr.
    • anniken Re: Jak oceniacie Stena Line??? 07.09.04, 23:58
      Wspolczuje niemilych wrazen z promu :(

Plywalam promami Polferries wiele lat temu.
      Wtedy rowniez bylo na nich nieciekawie.
      Ostatnio korzystalam kilka razy z "Polonii" Unity Line.
      Jest to piekny prom z dobrym standardem, przestronnymi kabinami klasy lux i
      business, i dobrze marketingowo zorganizowanymi rozrywkami.
      Mam jednak mieszane uczucia jesli chodzi o service.
      Piekna restauracja z kuszacym bufetem. Poczestowalam sie tym, co w bufecie,
      zjadlam, i po obiedzie poszlam poczestowac sie herbata, ktora byla wystawiona
      na stole obok bufetu. I wtedy nagle okazalo sie, ze ta herbata byla dla
      wycieczki siedzacej obok. Nie bylo na ten temat zadnej wywieszki, i spodziewam
      sie, ze nie ja jedna popelnilam ten straszny "blad". Poprosilam, aby dopisano
      te herbate do mojego rachunku za obiad, ale kelner zrobil wielki numer z tego,
      ze sie nia poczestowalam, i zaserwowal mi pogadanke na temat
      mojego "przewinienia".
      Urok dobrego obiadu w milej atmosferze diabli wzieli, a ja jako placacy gosc
      restauracji zostalam zbesztana przez obsluge. Nie do przyjecia :(
      Tuz przed przyplynieciem do Swinoujscia, kiedy przez megafony poproszono
      pasazerow o opuszczenie kabin, jednoczesnie ktos zaczal lomotac w drzwi mojej
      kabiny. Za drzwiami staly dwie panie z obslugi kabin, ktore nieprzyjemnym tonem
      zbesztaly mnie za to, ze jeszcze nie wyszlam, a one chca sprzatac.
      Nie do przyjecia :(
      Ogolnie mialam wrazenie, ze pasazerowie sa tam dla obslugi, a nie odwrotnie.

I jedno pozytywne wrazenie, dla rownowagi ;)
      Kiedys na tych promach widoczni byli przede wszystkim pasazerowie ze
      Skandynawii, ktorzy glosno sie bawili, podczas gdy pasazerowie z Polski w
      wiekszosci przemykali pod scianami, biwakowali w salach bez obslugi lub
      koczowali na bagazu w korytarzach.
      Teraz na "Polonii" bawia sie Polacy :)
      Nieliczni Szwedzi i Norwegowie, oszolomieni standardem, ktorego sie nie
      spodziewali, jak rowniez cenami ;), zdaja sie byc stonowani, zwlaszcza w
      porownaniu ze wspomnieniami jakie mam z tych podrozy z lat 80-tych.
      Kto wtedy plywal - ten wie ;)
    • sozka Re: Jak oceniacie Stena Line??? 09.09.04, 22:35
      Podróżowałam tym promem podczas wakacji, było super- w dzień imprezy dla
      dzieci, w nocy - smaczne spanko. W Karlskronie nic ciekawego nie widziałam,
      wybraliśmy się na wycieczkę na Olland - wyspę oddaloną ok. 100 km, gdzie
      zwiedziliśmy gród Wikingów i Latarnię z rezerwatem ptaków (południe), na
      północy spore wesołe miasteczko, ciekawa plaża kamienna. Zjeździliśmy wyspy
      wokół Karlskrony - Turku albo Sturku - skąd można dopłynąć stateczkiem do
      interesująceg fortu! W Karlskronie byliśmy 2 dni i to stanowczo za mało by
      zobaczyć wszystko. Obok knajpek przy największym placu jest Inf, Turyst. gdzie
      znajdziesz dużo więcej informacji niż np. na stronie Stena Line.
    • kamcia_79 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 25.10.04, 08:30
      Podbijam wątek.

Mam zamiar wybrac sie na jednodniowa wycieczkę do Karlskrony. W stena line jest
      promocja za 95zł, wiec myslę że warto. Czy ktos moze dodac jeszcze swoj
      komentarz?
      • ernest16 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 25.10.04, 14:49
        Byłem w rejsie za 95 zł do Karlskrony. Też w promocji internetowej. Za 29 zł,
        na promie, wykupiłem wycieczkę po Karlskrone. Cena obejmowała autobus do i z
        miasta. Dodatkowo jej uczestnicy dostali do Muzeum Marynarki 50 % rabatu na
        bilet wstępu (zamiast 50 kosztował 25 koron). Generalnie rejs i wycieczka
        okazała się zgodna z ofertą. Czekam na kolejną okazję. Tym razem chętnie
        zwiedziłbym Kalmar.
        • kamcia_79 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 25.10.04, 15:50
          witam,
          Skoro byłes na tym rejsie, to pozwole sobie jeszcze zdac kilka pytan:
          Czy wystarczy nowy dowód osobisty?
          Jak z jedzeniem na promie? Myslę że chyba taniej wyjdzie zjesc cos w Karskrone?
          Jak kajuty? Rozumiem że sa z łazienką, ale czy bez okna to klaustrofobii nie
          dostanę?
          Co z cenami w miasteczku? np ciuchy, kosmetyki?
          Pozdr

• ernest16 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 26.10.04, 11:17
            Na dowód osobisty można zejść na ląd. Osobiście schodziłem na paszport. Kabina
            dwójka, bez okna z węzełkiem sanitarnym - bo to w promocji przysługuje- jest
            ciasna. Na początku mogą być problemy. W miarę działa klimatyzacja.
            Przyzwyczaisz się.
            Kawa i herbata na promie kosztuje od 6 zł. Za piwo zapłaciłem 11 zł. Generalnie
            ceny zależą od kategorii restauracji. W sklepie na promie np. ceny alkoholi są
            kilka zł niższe w odniesieniu do polskiego typowego sklepu i kilka zł wyższe
            od cen w Makro, oczywiście tego w Polsce . Ze strony Stena Line można pobrać
            plik z aktualną ofertą.
            W mieście kawa kosztuje 15 koron. Można żądać darmowych dolewek. Jest to
            satndardowe zachowanie. Nie znam cen np. w Mc Donaldzie. Znajduje się przy
            przystanku, z którego odchodzą z Centrum autobusy miejskie, w tym i do
            terminalu promowego. Myślę, że propozycja na promie obiadokolacji za 59 koron
            jest propozycją nad którą warto zastanowić się.
            Ceny w Szwecji ? W Karlskrone jest centrum handlowe. Jest ono pierwowzorem dla
            Klifu w Gdyni Orłowie. Jednak gdyński Klif bije go o dwie głowy. Odzież
            podobnych marek i modeli w Szwecji jest nieznacznie tańsza.
            Życzę miłego rejsu. Nie graj na automatach, bandytach jędnoręcznych i w
            kasynie. Wiedza o rachunku prawdopodobieństwa wyniesiona ze studiów nie pomogła
            mi.
            Dodatkowe informacje to już jedynie mogą być po za forum ernest16@gazeta.pl
            • kamcia_79 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 09:37
              Dzieki za info.
              Tak na marginesie ta obiadokolacja to jest za 138 SEK, sniadanie jest za 59 SEK
              Pozdr.
              • ernest16 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 10:47
                ,,Obiadokolacja za 59 koron do wyboru danie dnia'' przeczytałem w programie
                wycieczki. Czy to jest prawda ? Nie wiem. Nie skorzystałem z tej propozycji.
                Ostatecznie możesz tzw. suchy prowiant ze sobą wziąść. To tylko 34 godziny.
                W każdym razie jest to bardzo interesująca, w tej cenie, propozycja. Trochę mi
                jest żal, że przestał pływać z Gdańska - Westerplatte prom DSFD. Za 95 zł, w
                promocji, w kabinie dwójce, można było zwiedzić Kopenhagę. W pełnej ofercie za
                niespełna 400 zł Kopenhagę i Oslo w 4 dniowym rejsie.

• pia.ed Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 12:09
                  Obiadokolacja (59 kr) kosztuje dokladnie tyle, ile duzy hamburger z frytkami
                  i piciem w kopenhaskim Mac Donald.
                  I to nie ten extra large!
                  • ernest16 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 13:08
                    Z cenami to róznie jest. W Polsce w reustarcjach kawa kosztuje od 4 do 8 zł
                    (przetoczyłem 15 koron w Karlskrone). Gałka lodów kosztuje 1,50 zł, na duńskim
                    Bornholmie o ile pamiętam 3 korony. Czy Skandynawia jest droga ? Zaczyna to być
                    powoli nieaktualnym sterotypem. Inna sprawa, że w Polsce minimalna płaca jest
                    bardzo niska i powszechnie stosowana, co najwyżej często płaci się niewiele
                    więcej.
                  • pia.ed Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 14:10
                    Napisalam te informacje wylacznie po to, ze jezeli ktos nie bierze
                    obiado-kolacji z mysla, ze za te cene zje taniej w Mac Donaldzie (gdzie
                    jeszcze nie tak dawno ceny byly calkiem do przyjecia), to powinien sie
                    zastanowic.
                    W Malmo juz od 45 sek zje sie w wielu miejscach lunch z goracym daniem,
                    dowolna iloscia salatki, chlebem/chrupkami z kostka masla, lekkim piwem lub
                    lemoniada, i kawa ze smietanka po jedzeniu.
                    Z te cene najesz sie do oporu!
                    A po hamburgerze w tej cenie wychodzisz glodny z Mac Donald lub Burger King.
                    • guido_contini Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 14:44
                      A kiedy jest opor? To bylo tak na marginesie.

Na podstawie moich wrazen z przed roku oceniam Stena Line bardzo pozytywnie,
                      szczegolnie czesc gastronomiczna bo kazdy moze znalezc miejsce odpowiednie dla
                      jego zasobow pienieznych. Koneserom szczegolnie polecam mala restauracyjke z
                      fortepianem.
                      Natomiast przestrzegam osoby z wrazliwymi zoladkami przed jedzeniem na Polonii,
                      niejednokrotnie juz raportowano przypadki salomoneli.
                      Czesc hotelowa natomiast jest o wiele przyjemniejsza na Polonii. Nie znam
                      natomiast promu Skandynawia i chyba nie bedzie mi dane poznac.
                      Mit o drozyznie w Skandynawii moze nie zanika. Tu trzeba wziasc pod uwage trzy
                      panstwa. Norwegia i Dania nie naleza to tanich natomiast w Szwecji potanialo
                      wiele. Dzisiaj naprawde mozna dostac walute za pieniadze wcale nie szukajac
                      szczegolnych okazji. Najdrozsze na Swiecie sa chyba taksowki w Oslo.
                      Pozdrawiam
                      • pia.ed Dzien w Kopenhadze 27.10.04, 20:33
                        Opor jest wtedy, kiedy sie porzadnie najadles...
                        Tak jak sie najadlam, kiedy w Warszawie za 11,95 zl dostalam hamburgera XXL ze
                        wszystkimi dodatkami.

A tak na marginesie.
                        W zeszlym roku latem wzielam mojego znajomego z Polski do Kopenhagi.
                        Zawsze mam ze soba jakas kanapke czy owoce, bo lubie usiasc na lawce w parku,
                        obserwowac ludzi i spokojnie cos przegryzc zamiast tloczyc sie w upale
                        w jakims barze.
                        Znajomy powiedzial ze nie, on idzie jesc w Mac Donald i oczywiscie placi sam,
                        bo ma karte platnicza!
                        Wszedl i jeszcze szybciej wyszedl przerazony cenami!
                        ody ktore w Polsce kupowal za 1,50 zl, kosztowaly w Kopenhadze 11 dunskich
                        koron czyli 13,75 sek, prawie 7 zl wg kursu z zeszlego roku.
                        O hamburgerach juz nie wspomne...
                      • legal.alien Re: Jak oceniacie Stena Line??? 29.10.04, 07:24
                        W Stavanger taksowki sa jeszcze drozsze, za samo zlamanie licznika biora prawie
                        50NOK.
                • kamcia_79 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 27.10.04, 18:38
                  no to jak jest z ta kolacją, bo na stronie stenaline,pisze jak byk:

Restauracja Globetrotter

Bufet śniadaniowy

Dorośli 59,- SEK (ok. 29 zł.)
                  Dzieci 29,- SEK (ok. 14 zł.)

W cenę bufetu kolacyjnego wliczone są kawa i soki.

Bufet kolacyjny - włoski (od 17.09)

Dorośli 139,- SEK (ok. 68 zł.)
                  Dzieci 69,- SEK (ok. 34 zł.)

• ernest16 Re: Jak oceniacie Stena Line??? 28.10.04, 07:39
                    Chyba oboje mamy rację. W programie rejsu ,,Szwecja w jeden dzień'' którą
                    wziąłem z kasy biletowej na terminalu cenę podano dla restauracji Kafeteria
                    Baltica. Przypomina ona bar samoobsługowy. Po wyborze dań płaci się przy
                    wyjściu u kasjera. Restauracja o której piszesz jest w wyższym standardzie.
                    Jest ona w formie ,,szwedzkiego stołu''. Osobiście zachowałem się jak ,,pia'' -
                    suchy prowiant, owoce, ławeczka w parku. Chociaż z ławeczkami był problem. Moim
                    zdaniem były większości zajęte przez tzw. element (szwedzki).
                    Po za tym wycieczkę można ,,odbić'' sobie na sprzedaży papierosów. Bo o to
                    byłem zaczepiony. Jestem uczciwym obywatelem. W takie ,,klocki'' nie bawiłem
                    się. Po powrocie opisałem człowieka, który próbował odemnie kupić papierosy
                    bratu. Pływał jako oficer marynarki handlowej. Jego zdaniem był on szwedzkim
                    celnikiem.
                    Generalna uwaga - nie należy pomagać przenosić przez granice (jakąkolwiek)
                    cudzych bagaży, tak przynajmniej radził mi kolega ze Straży Granicznej. A dla
                    zmotoryzowanych: kilometr za terminalem stała Policja z alkomatem. Zatrzymywano
                    wszystkich. :)
                    • pia.ed Karlskrona, przemyt 28.10.04, 12:24
                      Poniewaz niedawno pisano duzo o jednodniowych rejsach do Kopenhagi, wiec
                      dopiero teraz uswiadomilam sobie, ze Ty zrobiles rejs do do Karlskrona!

Przeliczalam wszystko na korony dunskie, ktore sa 25% drozsze niz koron
                      szwedzkich. Podejrzewalam, ze podana wysoka cena musi dotyczyc restauracji.
                      Jezdze wylacznie "Polonia" i tam w kawiarni mozna zjesc cos goracego
                      za 25 sek, czyli cena obiadokolacji (59 sek) na Twoim promie jak najbardziej
                      sie zgadza.
                      Nie sadze, aby czlowiek pytajacy o papierosy byl podstawiony, wyjasnienie
                      pozniej.
                      W Malmo przy autokarach z Polski, tzw spritbuss-ach, z ktorych calkiem
                      otwarcie sprzedaje sie wodke i papierosy, od czasu do czasu pojawiaja sie
                      ubrani po cywilnemu policjanci, symuluja kupno i wtedy wkracza do akcji
                      policja konfiskujac wszystko co nielegalne w autobusie.

Celnicy w Ystad nie zdaza sie takimi "drobiazgami" zajmowac, bo tamtedy
                      wplywaja z Polski narkotyki wartosci milionow sek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka