jan.kran 11.11.02, 10:23 Ja nie lubie Skandynawii. Ale moze mnie ktos przekona. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
norge75 Re: nie lubie 11.11.02, 19:35 > Ja nie lubie Skandynawii. Ale moze mnie ktos przekona. Pozdrowienia. A dlaczego? Ja uwielbiam, bo jest zupelnie inna niz pozostala czesc Europy, przynajmniej tak mi sie wydaje. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: nie lubie 12.11.02, 02:12 Od 20 lat mieszkam poza Polska Od czterech w Norwegii. Polacy w Norwegii wedlug moich obserwacji dziela sie na bardzo zadowolonych i bardzo niezadowolonych. Ja marudze. Najgorsze w Norwegii to szkola i sluzba zdrowia.Zaznaczam z gory, ze moj maz jest bardzo wyksztalconym lekarzem z wieloletnia praktyka poza Norwegia. Ja nauczycielka i pracowalam w Norwegii.Moje dzeci chodzily do niemieckiej szkoly, potem do norweskiej, a teraz syn znowu do niemieckiej. I blagam nie porownuj Norwegii do Polski, bo ciagle to slysze od zwolennikow Norwegii. Od moich dzieci wychowanych w Europie slysze tylko brzydkie wyrazy na temat tego kraju. Staram sie caly czas znalezc dobre strony pobytu tu i jest ich dwie sztuki. Moze mnie przekonasz do Norwegii? Maruda. Odpowiedz Link Zgłoś
norge75 Re: nie lubie 12.11.02, 10:21 Ja takze mieszkalem przez pewien czas Norwegii (w Tromsø) i rowniez czesto narzekalem. Teraz mieszkam "na kontynencie" w Holandii i patrze na to troche inaczej. Domyslam sie, ze mieszkasz na poludniu, bo nie narzekasz (jak na razie) na pogode. Mysle, ze duza zaleta Norwegii to poczucie bezpieczenstwa. Rowniez dopiero po wyjezdzie zaczalem doceniac niesamowite piekno tego kraju. Brakuje mi takze zorzy polarnej, chociaz to moze brzmi glupio. Beste hilsener! p.s. Jakie sa Twoje dwie sztuki zalet pobytu w Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: nie lubie 12.11.02, 10:45 Ja z kolei mieszkalam wiele lat przedtem we Francji i Niemczech. Nie czuje sie tu bezpieczna,bo musze tu duzo placic za lekarza i boje sie niekompetencji w wielu dziedzinach. Mieszkam w Oslo,przedtem w Drammen.To ostatnie bylo straszne, a Oslo lubie bardzo. Zalety .Mam szanse znalezc prace mimo,ze jestem stara i do tego cudzoziemka.Moje dzieci moga dostac 80000 Nok pozyczki na studia rocznie i studiowac wszedzie. No i moge czytac Andersena prawie w oryginale... Med venlig hilsen. Odpowiedz Link Zgłoś
ernika Re: nie lubie 12.11.02, 12:19 A ja uwielbiam Norwegię! Znam ją tylko jako turystka, byłam dwa razy i wybieram się znowu. Zachwyca mnie nieodmiennie surowa natura- fiordy, góry, no wszystko... I jeszcze ta cisza, zupełny brak przeludnienia. Wędrowałam troche po świecie i nigdzie nie poczułam tak wyraźnie, że Ziemia jest "żyjącą planetą". Nic nie wiem na temat życia codziennego, nie udało mi się poznać bliżej żadnych Norwegów, ale myślę, że pod tym wzgledem nigdzie nie ma raju na ziemii, zawsze człowiek się o coś potyka. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: nie lubie 13.11.02, 00:31 Nie znam tej dzikiej Norwegii i wierze,ze jest piekna. Ja tez jak jade do Polski na wakacje to widze ten kraj inymi oczami niz jego stali mieszkancy. I jakies takie mile jest w Norwegii, ze oni sa tacy zwiazani z przyroda. Ale tu znowu maruda sie odzywa. Moje dzieci wychowane w ekologicznych Niemczech ciagle sa zdziwione .Oni sa niestety bardzo pod tym wzgledem do tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
ernika Re: nie lubie 13.11.02, 09:17 Zgadzam się absolutnie, że inaczej odbiera się kraj mieszkając w nim, a inaczej tylko go czasem odwiedzając. Ja mieszkam na Śląsku, i czasem jestem chora z tej brzydoty i nędzy jaka jest dookoła, ale byłam ostatnio na wakacjach na Mazurach i byłam zaskoczona- że tak jest pięknie i na dodatek w Polsce! Ale jestem zdziwiona, że piszesz o niskiej świadomości ekologicznej w Norwegii, moje wrażenie było wręcz odwrotne- pod tym względem ciężko byłoby coś Norwegom zarzucić. Zawalone śmieciami lasy czy coś w tym stylu prędzej można spotkać właśnie w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: ekologia w Norwegii. 13.11.02, 11:44 Mieszkalam 12 lat w Niemczech. Wszedzie byly specjalne pojemniki na zuzyte baterie. Na poczcie pojemnik na zuzyte korki. Moja znajoma Niemka przezyla szok w norweskim supermarkecie widzac marmolade w plastikowym sloiku. W Niemczeczech niemalze kazdy sklep sprzedaje firmowe torby szmaciane. Torby papierowe sa wszedzie. Tu tego nie uswiadczysz.Wiele Niemek kupujac wedliny ma wlasne plastikowe pudelko do ktorego sprzedawca wklada towar. Na duze zakupy jezdzi sie z plastikowym koszem, zeby nie uzywac toreb pl astikowych.Wszystko co sie da jest robione z surowcow wtornych, papeteria,zeszyty.Dzieci sa szkolone od urodzenia w swiadomosci ekologicznej.Musialam wiele razy rezygnowac z zakupu niektorych produktow na prosbe moich dzieci, bo byly nieprawidlowo zapakowane. Nic z tego nie ma w Norwegii. Najgorzej jest z bateriami. Po szczegolowych informacjach moich dzieci co robi przyrodzie bateria wyrzucona do kubla czuje sie jak zbrodniarz robiac to.Zaznaczam,ze nie jestem szalona ekolozka tylko zyjac w tym spoleczenstwie musialam sie dostosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ernika Re: ekologia w Norwegii. 13.11.02, 21:35 Niemcy są faktycznie bardzo wrażliwi w kwestii ekologii, znajoma Niemka bardzo mnie skrzyczała, gdy zatłukłam muchę na jej oknie- ona praktykowała życie w zgodzie z fauną i florą. Z polskiego punktu widzenia szczytem szczęścia byłoby gdyby ludzie nie wywozili śmieci do lasu i nie spuszczali szamba do rzeki lub sąsiadowi na grządki. Dlatego mnie, Polkę, oszałamia krystaliczna czystość przyrody skandynawskiej. Ja tego nie znam z "własnego podwórka", niestety!!! O segregowaniu śmieci nikt chyba nawet tutaj nie słyszał... Interesowałoby mnie, jak znosicie "noc polarną", czy jest faktycznie tak depresyjna, i czy jesień naprawdę zaczyna się już w sierpniu? Odpowiedz Link Zgłoś
starshine Re: ekologia w Norwegii. 13.11.02, 21:55 spedzam teraz czas jakis na poludniu Norwegii. Os sierpnia. Jesien w sierpniu? Jezeli juz, to na pewno nie w tym roku. Lata, jakie mnie tu przywitalo na pewno nie mozna nazwac jesienia. I dodam, ze lato to trwalo gdzies do polowy wrzesnia. Ale podobno ten rok byl wyjatkowy. Teraz dookola jest bialo, na dworze mroz... taka prawdziwa zima. Chociaz ciemno robi sie jak na moj gust troche wczesnie.... A co dopiero tym, ktorzy mieszkaja gdzies na Polnocy... Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: ekologia w Norwegii. 02.12.02, 15:09 " Dlatego mnie, Polkę, oszałamia krystaliczna czystość przyrody skandynawskiej. Ja tego nie znam z "własnego podwórka", niestety!!! " Cóż, z tą krystaliczną czystożcią to różnie bywa. Nie wiem jak to wygląda w Norwegii, ale w Szwecji znane mi są tereny skażone różnego rodzaju metalami i odpadami przemysłowymi, zaśmiecone lasy, zakwaszone jeziora itd... Więc również skandynawska czystość przyrody jest pojęciem względnym.. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: nie lubie-Ernika 22.11.02, 18:06 Na ktore slaskie miasto tak narzekasz?Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ernika Re: odp. dla Ako 27.11.02, 12:34 Witam! Generalnie nie lubie krajobrazów przemysłowych więc estetycznie nie odpowiadają mi śląskie miasta. Jest parę fajnych miejsc np. są ładne lasy między Gliwicami a Kędzierzynem (stale tam jeżdzę na rowerze i polecam)i na pewno da się żyć na Śląsku. Najbardziej chyba dobija mnie wszechobecny kurz i sadza. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zlotko9m Re: nie lubie 14.11.02, 19:34 Ale podoba Ci sie literatura norweska :) No nie:) czekam na ciekawe propozycje i pozdrawiam cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: nie lubie 15.11.02, 00:41 God kveld! Norweska malo znam. Ale to co znam mi sie podoba. Kiedys byla w Polsce taka seria skandynawska, bardzo lubilam,ale to byla glownie literatura szwedzka. Lubie tez mieszkac w Oslo. Pozdrawiam. Urszula Maria Odpowiedz Link Zgłoś
zlotko9m Re: nie lubie 15.11.02, 09:47 A propos tej skandynawskiej serii... :) W Krakowie w przejsciu podzeimnym na dworcu PKP jest olbrzymi kiermasz uzywanych ksiazek. Moja szkola jest obok dworca i codziennie tamtedy przechodzilam i polowalam na ksiazki o Norge. Raz znalazlam jedna ABC Oslo, potem przewodnik po Norwegii w jez. norweskim a potem.....cisza. Sporo bylo o szwecji, Finlandii lecz nie o Norge. ( jest to troche zaniedbany kraj, np. wielkiego slownika pol-norw. nie uswiadczysz ) I tuz przed wyjazdem dostrzeglam kartonik z lit-skandynawska - rzucilam sie i wszystkie ksiazki ( bylo ich tylko 5) napisane przez autorow norewskich wykupilam - oj kosztowalo mnie to az.30 zl. Wiec sobie teraz czytam:) Jeszcze mam nowelki Hamsuna. Wracam za miesiac i polowanie bedzie kontynuowane. Pluje sobie caly czas w brode, ze nie kupilam Peer Gynta w jednym antykawriacie ( ok15 zl)!!! Nie mialam akurat gotowki, a potem juz tam nie wrocilam. Nie wiem czy ta ksiazka dalej tam jest.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
starshine Re: nie lubie 24.11.02, 18:48 chcesz powiedziec, ze mozna dostac Peer Gynta po polsku? A ja tyle szukalam... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotko9m Re: nie lubie 24.11.02, 20:30 Mozna... bylo dostac na pewno, nie wiem czy jest jakies nowe wydanie, to co widzialam w tym sklepie nie wygladalo na stare:) Wiec powodzenia, ale mam nadzieje, ze mi go nie zwiniesz sprzed nosa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
starshine Re: nie lubie 25.11.02, 08:55 w chwili obecnej nie mam szans - jestem w Norwegii Odpowiedz Link Zgłoś
zlotko9m Re: nie lubie 25.11.02, 12:03 ja tez, 18 grudnia jade do Polski, wiec mam nadzieje jakies szanse na upolowanie ksiazki moze beda :)...... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotko9m Re: nie lubie 26.11.02, 17:12 w Bergen, a ty :) Prosze nie pisz tylko, ze w Oslo.... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotko9m Re: nie lubie 26.11.02, 19:20 O kurcze! Nie wiem gdzie to jest..ups. Ale sprawdze na mapie :) Zimno tam? U nas niby 3 stopnie a zmrozone drogi , slisko i tak jakby zimniej niz 3 stopni - ale tak juz niestety jest nad morzem. W weekend jade do Jotunheimen - taaam jest trochu zimniej i mnostwooo sniegu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: nie lubie 05.12.02, 10:55 Przeczytaj sobie "Glod" Hamsuna, duzo ci powie o mentalnosci Norwegow i jej podstawach. Wprawdzie powiesc to wielu krytykow uznaje za plagiat Zbrodni I kary, ale warto przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
lutefisk Re: nie lubie 15.11.02, 11:25 Sporo ksiazek po polsku ma biblioteka Deichmana w Oslo. Mysle ze prowadza tez wypozyczalnie wysylkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ruotsi Re: nie lubie 04.12.02, 18:25 Skandynawia to nie tylko Norwegia, a rowniez Dania i Szwecja. Norwegia jest niepodleglym krajem chyba od 1906 roku. Wczesniej byla pod wplywem Szwecji. Jedno co mnie bardzo zainteresowalo to Twoje spojrzenie na zycie codzienne. Spojrzenie typowe dla ludzi, ktorzy mieszkali przez dluzszy okres w Niemczech. Moji rodzice sa wlasnie Niemcami i stad to porownanie. Skandynawaia to niemal ze jednosc. Mentalna, kulturowa, socjalna. Oczywiscie sa male niuanse w pojeciach pomiedzy tymi krajami, zaczynajac na liberalnej Danii konczac na konserwarywnej Norewegii ale rdzen jest ten sam. Sa to kraje wielkiej demokracji, obojetnie w ktorym kierunku biegna odcienie. Kraje, gdzie czlowiek i jego prawa stoja w centrum, gdzie uprawnienie kobiet osiagnelo swiatowe apogeum. Do nie dawna Norwegia byla biedna kuzynka Szwecji ale wiadomo do jakiej ekspansji doszlo i dzisiaj jest jednym z najbogatszym panstwem swiata. Ze fiordy i strumienie jeszcze nie plyna mlekiem i miodem, to tylko dzieki temu , ze prowadzi sie tam relatywnie madra polityke ekonomiczna. Poza tym wytworzono specjalne mechanizmy aby ludzie nie bogacili sie niezbednie nadmiernie. Zreszta takie sa zalozenia w calej Skandynawii. Owszem, wszedzie popelnia sie bledy - ludzka rzecz. Swiadomosc ekologiczna jest tak wysoko rozwinieta u skandynawow, ze nie widoczne sa kamapnie ochrony srodowiska jak w Niemczech np. Worki z plastyku sa ekologiczne i rozkladaja sie pod wplywem wilgoci i powietrza. Skandynawowie zyja relatywniw wygodne zycie ale zarazem bardzo skromnie udekorowane, na ogol bez przepychu. System szkolny jest oparty na selekcji naturalnej. Stad napewno zdziwienie Twoje jako nauczycielki tego braku dyscypliny typ Polska , Niemcy. Wszyscy mowia sobie na ty ale wiedza rowniez gdzie idzie granica poszanowania drugiej osoby. Oczywiscie to jest tak generalnie, a ze wandale i inne osoby o pschopatycznym zachowaniu tez sie zdarzaja, to chyba normalne. Skandynawia, to kraje o surowym klimacie. Jesienie i zimy to okres wyjatkowo trudny. Tu trzeba sie oznaczac silna psychika. Poza tym ludzie tu mieszkajacy maja juz to zakodowane, ze musza tylko liczyc na siebie. Skandynawowie, szczegolnie Szwedzi, naleza do wspanialych organizatorow, tak jak dunczycy do najlepszych handlowcow. Szwedzi poza tym ostatnio bija wszelkie rekordy jezeli chodzi o fantazje kulinarne. Dwadziescia piec lat temu, sprowadzano tutaj kucharzy z Niemiec. Norwegowie staraja sie wszystkiego teraz nauczyc. Sluzba zdrowia, pomimo wielkich redukcji i uproszczen jest na bardzo wysokim pozimie i bardzo dostepna rowniez finansowo (wiem, ze w Niemczech bardziej dostepna ale tylko tam). Napewno oficjalny brak hierarchi nie podobal sie Twojemu mezowi. Niestety ale jako cudzoziemcy jestesmy obdarzeni brakiem zufania i aby je pozyskac musimy byc trzykrotnie lepsi od tubylcow. Wiec polacy musza wygrywac wszystkie mecze w hokeja ze Szwecja, produkowac lepsze piwo od dunczykow i wydobywac wiecej nafty od norwegow. Moze to zabrzmialo troche pesymistycznie ale wiadomo tez, ze polak potrafi. Zapraszam do Skandynawii. Naprawde warto poswiecic sobie wakacje zeby zaczac w Ystad, nastepnie pojechac do Björkliden i Narviku aby wrocic zachodnim wybrzezem Norwegi i Szwecji by moc odwiedzic zamek hamleta i ojczyzne A.C.Andersena, ktory byl dunczykiem a nie norwegiem. Tobie natomiast pragne pograulowac poruszenia tematu. Bardzo wartosciowa mysl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: nie lubie 05.12.02, 10:20 Sa rzeczy za ktore szanuja Norwegie. Ten kraj przestal praktycznie istniec w srednowieczu. Do 17 maja 1814 byl w unii z Dania, potem do 1905 ze Szwecja. Tak ze faktycznie Norwegia nie ma jeszcze stu lat!!! Jednak zachowali swoj jezyk i kulture. Znam wielu cudzoziemcow, ktorzy dobrze sie czuja w Skandynawii. Ja powoli sie przyzwyczajam :-) Ja zaczynam widziec coraz wieksze roznice miedzy Szwecja, a Dania, ktore sa w Unii, a Norwegia. Mieszkasz w Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: do Ruotsi (alias Svenne?) 06.12.02, 15:56 ruotsi napisał: 1."" Kraje, gdzie czlowiek i jego prawa stoja w centrum"" 2."" Poza tym wytworzono specjalne mechanizmy aby ludzie nie bogacili sie niezbednie nadmiernie."" 3.""Swiadomosc ekologiczna jest tak wysoko rozwinieta u skandynawow, ze nie widoczne sa kamapnie ochrony srodowiska jak w Niemczech "" 4.""System szkolny jest oparty na selekcji naturalnej."" ad1. Ze czlowiek to sie moge zgodzic, ale jego prawa? Nie widze zadnej roznicy porownujac z innymi krajami. ad2. Te mechanizmy to fasada. Tam tez ( jak i wszedzie indziej ) znajdziesz zamoznych i biednych, wlascicieli ogromnych fortun i bezdomnych ad3. Juz o tym pisalem, ze znalezc tam mozna wszystko tzn. zlomowiska w lasach, tony smieci w ustronnych nieczynnych juz kopalniach, jeziora z woda tak zakwaszona i przesycona np. zwiazkow rteci, ze calkowicie nie przydatna do uzytku. ""Skandynawowie, szczegolnie Szwedzi, naleza do wspanialych organizatorow"" No no. Skandynawski balagan jest dokladnie taki sam jak polski z tym, ze lepiej zakamuflowany ""Szwedzi poza tym ostatnio bija wszelkie rekordy jezeli chodzi o fantazje"" kulinarne"" Nie wiem co masz na mysli. Pyttipanne czy moze fiskpinnar? Eee.. "" Sluzba zdrowia, pomimo wielkich redukcji i uproszczen jest na bardzo wysokim pozimie"" Wyposazenie szpitali i przychodni jest b. dobre. Gorzej z personelem. No, i te kolejki, kolejki... Kiedys chcialem zamowic wizyte u laryngologa. Nie ma sprawy, prosze bardzo, ale najblizszy wolny czas wypadal za ... 18 m-cy! Poltora roku! Nie czarujmy sie, Raju na ziemi NIE MA! Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: do Ruotsi (alias Svenne?) 06.12.02, 18:15 No to w Norwegii lepiej, mnie wyznaczyli wizyte u laryngologa "tylko" za 3-mce. Odpowiedz Link Zgłoś
xingxing Re: nie lubie 28.07.21, 09:06 ,,Skandynawia, to kraje o surowym klimacie. Jesienie i zimy to okres wyjatkowo trudny. Tu trzeba sie oznaczac silna psychika. Poza tym ludzie tu mieszkajacy maja juz to zakodowane, ze musza tylko liczyc na siebie" I właśnie z tych dwóch powodów również nie przepadam za Skandynawią. Co do tej wolności i praw człowieka to nie do końca się zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ruotsi Re: do k_rol 06.12.02, 18:24 Widze, ze wyjatkowo niemile doswiadczenia spotkaly ciebie w Szwecji. Mnie spotkaly raczej przyjemne, jezeli nie tylko przyjemne. Temat ocean ale postaram sie argumentowac. Wczesniej napisalem, ze bledy popelnia sie wszedzie. Niestety system jest stworzony dla calej grupy spoleczenej, a nie dopasowany dla jednostki. ad1. sam zgadzasz sie ze mna, ze czlowiek jest w centrum, a wiec i jego prawa, a z prawem do czegos wiaza sie rowniez obowiazki. Napewno dlugo rozwiazywalibysmy to rownanie. Nie chce byc ekstermalny nadmieniajac Turcje ale pozwole sobie wymienic Irlandie, Grecje, ktore byly zmuszone do korygacji swoich konstytucji z chwila wstepowania do EU chociaz nie wszystko zostalo zmienione do konca ku dobru czlowieka. ad2 nie ma doskonalych mechanizmow. Sam bylem zwolennikiem hasla: bogaci obywatele bogaty kraj. Wlasciciele wielkich fortun na ogol nie mieszkaja w Szwecji. W pierwszej dziesiatce najbogatszych szwajcarow masz az trzech szwedow z rausingiem na 3- miejscu. Porownajmy zatem ilosc bezdomnych w sztockholmie z iloscia bezdomnych w warszawie, w koncu sa to tak samo duze miasta. ad3. w uprzymioslowionej Szwecji latwo bylo o tego rodzaju zanieczyszczenia, ktore sa skrupulatnie dzisiaj odkrywane po przez analityczne spojrzenie wstecz. Ze takie fenomeny wystepuja oznacza to ze nie myslano wowczas ekologiczniejak i rowniez swiadczy to o braku wyobrazni i odpowiedzialnosci niektorych osob ale dzisiaj szuka sie winnych, a jezeli nie uda sie ich ustalic panstwo placi rachunek za usuniecie zanieczyszczen, co oczywiscie nie podoba sie takiemu jak ty, smiertelnemu podatkownikowi. ad4 tutaj nie wyrazilem swojej mysli do konca. Dlaczego tak uwazam. nie wszyscy moga byc lekarzami, nie wszyscy moja predyspozycje byc motorniczymi w metrze. Selekcja naturalna w moim mniemaniu polega nie na zmuszaniu sie do uczenia, a uczenia swiadomosci ze nalezy sie uczyc. W calej Europie zaistnial trend eksperymentowania w oswiacie. ad organizacja. zycze Polsce takiego balaganu organizacyjnego jaki panuje w Szwecji. Poza tym, skoro lepiej zakamuflowany tzn, ze lepiej zorganizowany. ad kulinaria Widocznie nie slyszales ,ze ostatnie trzy lata to szwedzi zajmuja czolowe pozycje na mistrzostwach kulinarnych swiata i europy . Poza tym rzadko bywasz w miejscach gdzie chodzi sie aby pocieszyc podniebienie. Polecam: Trappa ner i Malmö, Måns Byckare lub Maritim i Simrishamn a jezeli masz ochote na kuchnie francuska to polecam Absinth w Stockholmie, nie mowiac juz o sezonowych restauracjach w skärgården, gdzie konsumenci sa naprawde wybredni. Pyttipanna moze byc swojego rodzaju delikatesem tak jak kszanka, nie mowiac o ogrku kiszonym, ktorych niestety nie ma Szwecji. Szkoda. ad sluzba zdrowia. Owszem to nie ta sama co jeszcze 5 lat temu. Nie do konca sie z toba zgodze o 18 miesiacach czekania na wizyte. Do specjalisty kieruje pacjeta lekarz pierwszego kontaktu. Jezeli uzna, ze to jest niepotrzebne, a pacjent sie upiera, profilaktycznie daje mu taki termin. Poza tym sa prywatne specjalistyczne przychodnie gdzie mozna szukac pomocy. Nie odpowiada szwedzka, mozna skorzystac z dunskiej, norweskiej lu finskiej albo hiszpanskiej jezeli sie jest tam na urlopie. Nie zapomnij tylko blankietu 101. Raj to ziemia, tylko kazdy z nas ma inne pojecie o raju. Dodam jeszcze, ze polityka socjalna w krajach skandynawskich jest niestety w koncowym efekcie demoralizujaca. Czlowiek istota marna, zada tylko wiecej i wiecej, szczegolnie dla siebie samego. Nie toleruje uszczuplen i restrykcji. Szczegolnie osiedlency i "uchodzcy spod znaku stanu wojennego" moga narzekac, za wszelkie udostepnienia, za opieke socjalna, pokryte koszty leczenia dentystycznego, za meble i sprzet gospodarstwa domowego oraz inne temu podobne. W latach 68 - 69 inna grupa uchodzcow tez miala pretensje, a Niemcy mowili swego czasu "glupi szwedzi", pozniej popelnili takie same glupstwo. Dla pocieszenia wszystkich tych co nie lubia Skandynawii lub zle sie tam czuja chce dodac, o ile sytuacja bedzie sie rozwijala jak w przeciagu ostatnich 20 lat to juz wkrotce islam bedzie narodowa religia w calej Skandynawii. Cale szczescie, ze jestem ateista. To byla moja ostatnia wypowiedz. Wiecej nie chce debatowac.. Przepraszam jezeli kogos urazilem. Bylo to niezamierzone. Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: do ruotsi 07.12.02, 20:03 Ziemia jest Rajem, ale Ziemia to nie skandynawia. Zreszta mam nadzieje, ze prawdziwy Raj ma mniej wspolnego z Pieklem niz ten ziemski. Rozumiem, ze chcesz widziec w Skandynawii pewna wyjatkowosc. Ale to zwykla mara. To samo znajdziesz w innych miejscach. Dla mnie wazniejsze jest zwykle, proste spojrzenie w oczy niz sympatyczny skadinad lecz udawany usmiech. Tych ostatnich w Skandynawii bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
ruotsi Re: do k_rol 08.12.02, 19:34 Mialem juz nie zabierac glosu ale musze to powiedziec, ze Ty jestes wlasnie typowym przykladem polskiego oportunizmu. Skoro Skandynawia to nie Ziemia to moze Jupiter albo Venus, albo moze Mars? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: do ruotsi 08.12.02, 21:16 Witaj - dziekuje za wszystkie Twoje wypowiedzi na Forum. W bardzo racjonalny, ale nie pozbawiony widocznej sympatii, sposob przedstawiles zarowno zalety jak i wady (nieliczne) Skandynawii. Nad tym, ze ktos ma calkiem inne od Twojego i wiekszosci osob z tego forum, spojrzenie na Skandynawie musimy przejsc do porzadku dziennego. Sa ludzie, ktorzy swoje niechetne nastawienie do otaczajacej rzeczywistosci musza manifestowac na kazdym kroku, ale sa i inni. Trudno. Dla mnie, ktora nigdy nie byla, i pewnie nigdy nie bedzie w krajach polnocy, Twoja wypowiedz jest naprawde wartosciowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: do ruotsi 07.12.02, 20:03 Ziemia jest Rajem, ale Ziemia to nie Skandynawia. Zreszta mam nadzieje, ze prawdziwy Raj ma mniej wspolnego z Pieklem niz ten ziemski. Rozumiem, ze chcesz widziec w Skandynawii pewna wyjatkowosc. Ale to zwykla mara. To samo znajdziesz w innych miejscach. Dla mnie wazniejsze jest zwykle, proste spojrzenie w oczy niz sympatyczny skadinad lecz udawany usmiech. Tych ostatnich w Skandynawii bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: do wedrowiec2 08.12.02, 21:35 Wszedlem na temat " nie lubie" wiec Twoje uwagi sa po prostu niesprawiedliwe. Twierdze, ze nie ma kraju na tym padole, w ktorym znajdziesz same zalety lub same wady. Rowniez Skandynawia jako czesc kontynentu europejskiego nie wyroznia sie niczym szczegolnym. Ot, polnocna czesc Europy pelna piekna i brzydoty, tak ciepla jak i lodowata, kolorowa i szara, bogata i zarazem biedna. Natomiast w kazdym kraju znalezc mozna cechy typowe dla zamieszkalych w nim ludzi. Moim zdaniem to wlasnie ten aspekt widzenia swiata jest pelem niespodzianek i emocji. Reasumujac uwazam, ze Skandynawia do zludzenia przypomina pozostala czesc Europy polnocnej tyle tylko, ze ciagnie w niej chlodem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: do k rol 08.12.02, 21:53 Witaj - sądzę, że nie zrozumiales intecji jan.kran (ona zainicjowala tę dyskusje). Haslo rzeczywiscie brzmialo -"nie lubie Skandynawii", ale potem jest prosba o uzasadnienie, ze Skandywia jest do polubienia. Prosze bardzo - nie "dobijaj psychicznie" swoimi wypowiedziami osoby, ktora musi mieszkac w Norwegii (a moze jest na nia skazana?:))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: do k rol 08.12.02, 21:55 przepraszam za "literówki", ale dzis cały dzien pracuje na komputerze i efekty niestety widac Odpowiedz Link Zgłoś
mary_z_danii Re: nie lubie - a wlasciwie czego? 08.12.02, 22:13 jan.kran napisała: > Ja nie lubie Skandynawii. Ale moze mnie ktos przekona. Pozdrowienia. _______________ Wlaczam sie w te dyskusje dopiero teraz. Bylas uprzejma stwierdzic, ze nie lubisz Skandynawii. Z tego, co czytam w tym watku, chodzi glownie o Norwegie (bedaca niezaprzeczalnie czescia Skandynawii;). Odpowiedz mi jednak, prosze, co masz na mysli piszac "Skandynawia"? Czy polwysep Skandynawski (lacznie z Finlandia)? Czy Skandynawie w pojeciu historycznym i jezykowym, czyli lacznie z Islandia i Dania, a bez Finlandii? Bez dokladnej definicji z twojej strony, cala dyskusja brzmi jak madre wywody tzw. Zachodniej Europy na temat tzw. Wschodniej Europy - pojecie dosc czesto ostatnio uzywanego w zwiazku z rozszerzeniem Unii Europejskiej. Jeszcze dokladniej mowiac: kraje kandydujace do UE (od Estonii poprzez Polske do krajow balkanskich) wrzucane sa do wspolnego worka pt:" Europa Wschodnia". Czy masz takie same kryteria odnosnie Skandynawii? Ulatwie ci odpowiedz: Skandynawia jest podobnie zroznicowana jak tzw. Europa Wschodnia. Pozdrawiam oczekujac odpowiedzi Mary Odpowiedz Link Zgłoś
mary_z_danii Re: nie lubie - a wlasciwie czego? Do jan.kran. 09.12.02, 22:10 Podnosze watek, oczekujac odpowiedzi. Moze po prostu nie zauwazylas mego poprzedniego wpisu ;) Pozdro Mary Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: do wedrowiec2 09.12.02, 10:41 Z tego co piszesz wynika, ze wdepnalem w towarzystwo wzajemnej adoracji typu "chcialabym , a boje sie". Jesli tak to zycze milych doznan :-)) Zreszta, nowy temat juz rozpoczety wiec tylko dmuchac w zagle... Odpowiedz Link Zgłoś
ruotsi Re: do k_rol 09.12.02, 11:04 k_rol napisał: > Z tego co piszesz wynika, ze wdepnalem w towarzystwo wzajemnej adoracji > typu "chcialabym , a boje sie". Jesli tak to zycze milych doznan :-)) > Zreszta, nowy temat juz rozpoczety wiec tylko dmuchac w zagle... Wyglada, ze chcesz miec ostatnie slowo w dyskusji. To jest tylko dowodem Twojego oportunizmu i szowinizmu. Szanuje to, ze nie lubisz Skandynawii i wcale mi to nie przeszkadza. Oczekiwalem od Ciebie prawdziwych i rzeczowych kontrargumentow. Niestety brak ich. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: do ruotsi 09.12.02, 11:54 ""To jest tylko dowodem Twojego oportunizmu i szowinizmu. Szanuje to, ze nie lubisz Skandynawii i wcale mi to nie przeszkadza. Oczekiwalem od Ciebie prawdziwych i rzeczowych kontrargumentow. Niestety brak ich. Pozdrowienia"" Daruj sobie zlosliwosci. Jakos nie przyswoiles sobie jak widze tradycji demokracji, ktore podziwiasz w Skandynawii. Nigdy nie powiedzialem, ze Skandynawii nie lubie. Gdybys przeczytal moj tekst bez uprzedzen to moze zrozumialbys, ze wykazuje w nim slabosc argumentacji jakoby Skandynawia byla czyms wyjatkowym. Jest to kwestia punktu widzenia. I siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: nie lubie 29.10.21, 15:07 Po tylu latach nie zauwazylas piekna tej czesci Europy, to bedzie trudno. Ja kocham Skandynawie Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Nie lubie... 04.11.21, 01:47 guido_contini napisał: > Po tylu latach nie zauwazylas piekna tej czesci Europy, to bedzie trudno. > Ja kocham Skandynawie Nie mialam okazji zobaczyc tego tematu w roku 2002, ale teraz znalazlam dwie osoby, ktore mialam okazje poznac osobiscie: wedrowiec2 i guido_contini. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: nie lubie 29.10.21, 15:11 Po tylu latach trudne bedzie przekonac. Powodow moze byc wiele i nie bede wnikal dlaczego sie Tobie nie udalo. Ja kocham Skandynawie za jej minusy i plusy, a tych jest wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: nie lubie 01.12.21, 23:53 Xingxing, mnie Szwecja od pierwszych chwil mojego pobytu po prostu sie podobala. To ze czasem Szwedzi trzymaja sie na dystans?. Mnie to nie przeszkadza, bo kazdy sam wybiera sobie towarzystwo. Jedno jest pewne: powrot do Polski nigdy nie przyszedl mi do glowy! Odpowiedz Link Zgłoś