Dodaj do ulubionych

Norwegia - co i jak??

22.09.03, 15:46
Hejka
Marzymy z mężem o podróży do Norwegii. I tu następują pytania....
Jak zrobić aby wyszło to jak najtaniej? Kiedy jechać? Czy tydzień wystarczy,
czy lepiej na dłużej? Na jaką ogólną kwote wydatków się nastawić za dwie
osoby (studenci)??

Wiem, że taka wycieczka nie będzie tania, ale może dzięki odpowiedniej wiedzy
uda sie zmiejszyć koszty...
Obserwuj wątek
    • kurczak1976 Re: Norwegia - co i jak?? 22.09.03, 16:03
      Ja bylam w Norwegii kilka lat temu ale pewnie niewiele sie zmienilo.
      My oszczedzalismy spiac w namiocie na dziko, bo w tym kraju jest to legalne a
      miejsc na takie koczowanie nie brakuje. Generalnie im dalej na polnoc tym
      wiecej mozliwosci.
      Jedzenie jest bardzo drogie, ale trzeba poszukac bo w marketach jest kilka
      tanich produktow na ktorych mozna przezyc. Najlepiej wziac sobie ze soba
      troche jedzonka, jesli jedziecie samochodem to nawet wiecej niz troche.
      Jesli chodzi o transport to mailam Inter rail ktory zwrocil sie juz po kilku
      przejazdach pociagiem.

Tydzien to chyba troche malo jak na taka wyprawe. Norwegia jest duzym a raczej
      dlugim krajem w ktorym jest tyle do zobaczenia!!!!

Ale bardzo polecam!
      Kurczäk
    • taaniej sugestie 23.09.03, 11:22
      norwegia jest cholernie droga.
      podróże- tu nie da się zbyt wiele zaoszczędzić. koleje i promy są b.drogie,
      autobusy trochę tańsze. własny samochód to też spory wydatek: droższa benzyna,
      opłaty za drogi, przejazd tunelami, myto przy wjeździe do miast. samochód
      opłaca się gdy jedziecie w więcej osób. polecam: wszędzie ale to wszędzie
      pytajcie się zawsze o zniżki czyli po norwesku rabaty.
      jedzenie- nie rozumiem dlaczego dwie kulki lodów kosztują 11 zł, chleb 12 zł a
      smakuje to wszystko tak samo jak u nas. najtańsze jedzenie to pizze, kebaby itp
      (mam zresztą wrażenie, że to narodowe potrawy norwegów;). zakupy w rimi lub
      rema 1000, kawa z ciastkiem w 7eleven. chyba taniej się nie da...
      pora wyjazdu- maj, czerwiec najlepiej, nie ma jeszcze tej całej turystycznej
      stonki. lipiec to apogeum najazdu ludzi z całego świata. sierpień to już
      jesień. lata są ciepłe a ostatnio nawet wyjątkowo ciepłe. w bergen zawsze pada.
      noclegi- my korzystaliśmy ze schronisk i kwater prywatnych. ma to swoje dobre
      strony, bo można bliżej poznać norwegów u których nocujecie ( a przy okazji
      spać np. w cudownym starym domu państwa abrahamsenów nad zatoką w bergen).
      mimo ogromnych kosztów wyprawy warto jechać bo to wyjątkowo piękny kraj.
      zdjęcia w folderach nie są naciągane. my zrobiliśmy koło z oslo przez bergen,
      alesund do trondhaim i z powrotem do oslo przez roros. było super, zwłaszcza,
      że norwegowie są wyjątkowo życzliwi.
      pozdrawiam
      • legal.alien Re: sugestie 23.09.03, 11:39
        > jedzenie- nie rozumiem dlaczego dwie kulki lodów kosztują 11 zł, chleb 12 zł
        a
        Skad wzielas/wziales te ceny? Duze pudlo lodow w sklepie kosztuje gora 20 zl, a
        chleb zaleznie od typu od 4-8 zl za bochenek.
        Zywnosc jest bardzo droga, ale znowu nie przesadzaj.
        • taaniej Re: sugestie 23.09.03, 11:50
          w takiej cenie były sprzedawane lody na deptaku w trondhaim. ceny żarcia są
          naprawdę porażające w porównaniu z polską: woda mineralna 0,5l kosztuje 10
          koron czyli 5 zł a w kraju 1,20. koszyczek truskawek (chyba niecałe pół kilo)
          10 koron. podaję ceny z rimi. kto by sprzedał zwykłe truskawki w polsce w
          sezonie po 10 zł za kilo!
      • szatanciekocha Re: sugestie 23.09.03, 17:17
        taaniej napisała:
        SZATANCIEKOCHA NAPISAL:: SORRY ZE PISZE Z CAPSEM ALE CHCE ODROZNIC TEXT ZEBY
        LATWIEJ BYLO CZYTAC......
        > norwegia jest cholernie droga.
        TO ZALEZY..... JAK NA TO PATRZEC.....
        > podróże- tu nie da się zbyt wiele zaoszczędzić. koleje JECHALEM Z FLAM DO
        MYRDAL I SPOWROTEM, KOSZT 420,-NOK i promy są b.drogie, OKOLO 70,- NOK ZA 10-
        CIO MINUTOWY REJS
        > autobusy trochę tańsze. KOMUNIKACJA MIEJSKA JEST CHOLERNIE DROGA W BERGEN
        AUTOBUS OKOLO 7 KM KOSZTOWAL 32,-NOK W OSLO 35,-NOK ALE JEST SPOSOB ZEBY
        JEZDZIC TANIEJ, A NAWET GRATIS I TO CALKOWICIE LEGALNIE...własny samochód to
        też spory wydatek: droższa benzyna,... JAK MOZNA TWIERDZIC ZE JEST SPORO
        DROZSZA NIZ W POLSCE SKORO JEST DROZSZA RAPTEM O 1 ZL I TO TAK BEZ SZUKANIA ,
        JAK DOBRZE POSZUKASZ NA STACJACH BEZOBSLUGOWYCH ZNAJDZIES ZNAWET PRAWIE W TEJ
        SAMEJ CENIE CO W POLSCE, POZATYM JEST LEPSZEJ JAKOSCI I JEZDZIS ZWOLNIEJ, JA
        NA 70-CIO LITROWYM BAKU PRZEJEZDZALEM TAM PRAWIE TYSIAC KILOMETROW, W POLSCE
        PRZEJEZDZAM JAKIES 750 KM, WIEC WYCHODZI TAK SAMO!
        > opłaty za drogi, przejazd tunelami, myto przy wjeździe do miast. NIE SA TO
        TAKIE WIELKIE SUMY BIORAC POD UWAGE KONFORT JAZDY, HM, CHCIALBYM PLACICI ZA
        TAKIE DROGI WPOLSCE..MYTO PRZY WJEZDZIE DO MIAST HE,HE RAPTEM OSLO (15,-NOK) I
        BERGEN (10,- NOK) PODOBNO JESZCZE W STAVANGER SIE PLACI ZA WJAZD ALE TEGO NIE
        WIEM SPRAWDZE W PRZYSZLYM ROKU samochód
        > opłaca się gdy jedziecie w więcej osób.HM TO WCALE NIE JEST TAKIE PEWNE FAKT
        ZE PRZY WYNAJECIU NA STALE DOMKU I KOCZOWANIE W JEDNYM MIEJSCU TO I OWSZEM
        WYCHODZI DUZO TANIEJ, ALE W PRZYPADKU GDY JEZDZISZ PO CALEJ NORWEGI I
        CODZIENNIE MASZ INNY NOCLEG TO JUZ Z TYM TANIEJ BYM, SIE NIE ZGODZIL CHOCIAZBY
        PRZEZ TO ZE NA PROMACH CZY DROGACH CZY TUNELACH PLACI SIE ZA KAZDEGO
        PASAZERA, POD NAMIOT STANDARTEM SA DWIE OSOBY, ZA NASTEPNE JEST JUZ DOPLATA,
        FAKT WYCHODZI TANIEJ PRZY BILETACH WSTEPU NO ALE NIE KAZDY LUBI OGLADAC JAKIES
        STARE ZBROJE CZY DESKI CZY JAKIES INNE RUPIECIE polecam: wszędzie ale to
        wszędzie
        > pytajcie się zawsze o zniżki czyli po norwesku rabaty.
        > jedzenie- nie rozumiem dlaczego dwie kulki lodów kosztują 11 zł, chleb 12 zł
        a DLATEGO ZE W NORWEGII PRAKTYCZNIE NIEMA ROLNICTWA I CALE ZARCIE JEST TAM
        IMPORTOWANE....A Z TYMI CENAMI TO TROCHE PRZESADZILES, NO CHYBA ZE W KNAJPIE...
        > smakuje to wszystko tak samo jak u nas. najtańsze jedzenie to pizze, kebaby
        itp (mam zresztą wrażenie, że to narodowe potrawy norwegów;). zakupy w rimi
        lub rema 1000, kawa z ciastkiem w 7eleven. chyba taniej się nie da...
        > pora wyjazdu- maj, czerwiec najlepiej, nie ma jeszcze tej całej turystycznej
        > stonki. ( DOKLADNIE NAJLEPSZY CZERWIEC JESZCZE CENY NIE SA TAK MOCNO
        ZAWYZONE, JAK W LIPCU......lipiec to apogeum najazdu ludzi z całego świata.
        sierpień to już
        > jesień. NO I JUZ BYWAJA ZAMYKANE DROGI W ZWIAZKU Z OPADAMI SNIEGU lata są
        ciepłe a ostatnio nawet wyjątkowo ciepłe. w bergen zawsze pada. NIE ZAWSZE,
        JAK KTOS MA FART TO I TRAFI DWA TYGODNIE BEZ DESZCU CO PRAWDA TO NIE BYLEM JA,
        NIESTETY.......
        > noclegi- my korzystaliśmy ze schronisk i kwater prywatnych. ma to swoje
        dobre
        > strony, bo można bliżej poznać norwegów u których nocujecie ( a przy okazji
        > spać np. w cudownym starym domu państwa abrahamsenów nad zatoką w bergen).
        JA KORZYSTALEM Z DZIKICH NOCLEGOW I CAMPINGOW (NAMIOT), KOSZTY BARDZO ROZNE OD
        50,- NOK W LOM DO 180,- NOK W EKEBERGU W OSLO, PRZEWAZNIE OKOLO 90,- NOK
        > mimo ogromnych kosztów wyprawy warto jechać bo to wyjątkowo piękny kraj.
        > zdjęcia w folderach nie są naciągane. my zrobiliśmy koło z oslo przez
        bergen,
        > alesund do trondhaim i z powrotem do oslo przez roros. było super,
        zwłaszcza, ZDJECIA W FOLDERACH NIE SA NACIAGANE MY ZROBILISMY KOLO Z
        FREDRIKSTAD PRZEZ OSLO POTEM FANTASTYCZNA DROGA NR.7 DO BERGEN. POTEM FLAM,
        GEIRANGER ALESUND KRISTIANSUND FORDE FANTASTYCZNA DROGA NR.55 LILLEHAMMER
        DRAMMEN GOETEBORG MALMOE..
        > że norwegowie są wyjątkowo życzliwi. FAKT
        > pozdrawiam POZDRAWIAM

• legal.alien Re: sugestie 23.09.03, 20:56
          szatanciekocha napisał:

> TAKIE WIELKIE SUMY BIORAC POD UWAGE KONFORT JAZDY, HM, CHCIALBYM PLACICI ZA
          > TAKIE DROGI WPOLSCE.
          Gdzie ty masz w Norwegii tak wspaniale drogi??? Napewno lepsze niz w Polsce,
          ale mocno odbiegaja od standardow europejskich.
          .MYTO PRZY WJEZDZIE DO MIAST HE,HE RAPTEM OSLO (15,-NOK) I
          > BERGEN (10,- NOK) PODOBNO JESZCZE W STAVANGER SIE PLACI ZA WJAZD ALE TEGO
          NIE
          > WIEM SPRAWDZE W PRZYSZLYM ROKU
          10NOK w Stavangerze.

> a DLATEGO ZE W NORWEGII PRAKTYCZNIE NIEMA ROLNICTWA I CALE ZARCIE JEST TAM
          > IMPORTOWANE.
          Skad ta rewelacyjna informacja??? Norwegia ma rolnictwo, ale mocno dotowane i
          stad te ceny. Norwegia co coe moze zaskoczyc jest samowystarczalna jesli
          chodzi o podstawowa zywnosc tj. mieso, zboze, ziemniaki itp.
          • olafurlaga Re: sugestie 24.09.03, 12:55
            Dzieki za wszystkie info....
            Widzę, że chyba za 20 lat uzbieramy na taka wyprawę....
            ;o(((

Zwiedziliśmy już kawał świata, ale Norwegia chyba jeszcze na nas poczeka.
            Pozostaje mi oglądanie fotek z fiordami... A szkoda bo podobno tak fajnie z
            ręki jedzą..
            ;o))
            • monw Re: sugestie 30.09.03, 09:27
              Wróciłam 2 dni temu.
              Potwierdzam,że Norwegia to kraj cholernie drogi
              Przykładowe ceny:
              chleb (od 5,90 NOK w Rema1000)
              margaryna 500ml (17,90 Rema1000)
              kartka od 8 NOK, znaczek do Polandii 9 NOK
              Diesel od 8,60 NOK
              Czekolada (mleczna-żółta) 19,90 NOK
              Potrawa z renifera od 130 NOK
              Potrawa z wieloryba od 150 NOK
              Wstępy do muzeów 40-60 NOK (zawsze mówić student gdyż żadko sprawdzają legitki)

To bynajmniej nie dla odstraszenia ale dla przyjrzenia się realiom
              Jeśli dysponujecie samochodem (sprawnym!!!) i macie 2000/osobę to jedźcie na 2
              tygodnie (pod warunkiem,że zabierzecie jedzenie w słoikach i makaron do
              zagęszczania) w przeciwnym razie proponuję wybrać coś innego a Norwegie
              zostawić na lepsze czasy.
              Zresztą teraz jest już TAM zimno i ciagle pada (problemy z suszeniem ciuszków)

Jak coś to pisz: tourism2000@poczta.onet.pl
              Pozdrawiam Monika

• jita Re: sugestie 02.10.03, 12:59
              olafurlaga napisała:

> Dzieki za wszystkie info....
              > Widzę, że chyba za 20 lat uzbieramy na taka wyprawę....
              > ;o(((

Nie ma tak źle! Ja z mężem tylko w dwójkę wydaliśmy po 2000 PLN na osobę. Ale
              polecam podróż w cztery osoby jednym samochodem - noclegi w czteroosobowych
              domkach hytte - ok. 300 NOK za domek - koszty noclegów, paliwa, częściowo opłat
              promowych (za samochód) się rozkładają na cztery osoby. A w bagażniku jedzenie
              z Polski (gorące kubki, makarony i inne badziewie). Da się tak wytrzymać te 2-3
              tygodnie a wrażenia na całe życie. Nie ma na co czekać. W czerwcu - lipcu w
              drogę!
            • szatanciekocha uda ci sie! 03.10.03, 17:36
              co do fotek to ja swoje 14 filmow ogladam tak raz w tygodniu,
              hehehhe.....jeden z moich znajomych powiedzial ze do norwegii to trzeba sie
              wybrac u schylku zycia, hehehe bo zaden inny kraj juz tak nie zachwyci jak
              norwegia, hm, to chyb aprawda, bo ja nie bardzo mam chec sie wybierac na
              urlop w inne miejsca niz norwegia.... i juz sie nie moge doczekac........ nie
              czekaj 20 lat zbieraj juz teraz, pozycz, wykombinuj ale jedz koniecznie, pzdr!
              i zycze powodzenia aaa no i czekam na relacje, hehehe..... uda ci sie!
              • legal.alien Re: uda ci sie! 03.10.03, 19:35
                A byles w Szkocji?? Nie to polecam. Jeszcze ciekawsza od Norwegii. Podobne
                krajobrazy, a na dodatek zamki, kamienne kregi celtyckie itp.
                • kurczak1976 Re: uda ci sie! 04.10.03, 10:31
                  legal.alien napisał:

> A byles w Szkocji?? Nie to polecam. Jeszcze ciekawsza od Norwegii. Podobne
                  > krajobrazy, a na dodatek zamki, kamienne kregi celtyckie itp.

Szkocja jest piekna ale czy podobna do Norwegii!?
                  Norwegia to fiordy, skaliste, zlowieszcze gory, surowy klimat polnocy.
                  A Szkocja to lagodne wzgorza pokryte wrzosami, wilgotny ale przyjemny klimat i
                  jak napisales mnostwo tajemniczych kamiennych budowli i uroczych historycznych
                  miasteczek.

Jak dla mnie nie do porownania. Obydwa miejsca piekne ale na swoj wlasny
                  niepowtarzalny sposob!
                  • legal.alien Re: uda ci sie! 04.10.03, 20:41
                    kurczak1976 napisała:

> legal.alien napisał:
                    >
                    > > A byles w Szkocji?? Nie to polecam. Jeszcze ciekawsza od Norwegii. Podobne
                    >
                    > > krajobrazy, a na dodatek zamki, kamienne kregi celtyckie itp.
                    >
                    > Szkocja jest piekna ale czy podobna do Norwegii!?
                    Na pewno podobna do zachodniego wybrzeza.
                    > Norwegia to fiordy, skaliste, zlowieszcze gory, surowy klimat polnocy.

A byles w polnocnej Szkocji. Tam jest jeszcze bardziej surowo i klimat wcale
                    nie taki lagodny. Szczegolnie piekne i niesamowite wrazenie robi przejazdzka
                    wokol polnocnych wybrzezy, a potem w dol do Inverness. Piekne piaszczyste
                    plaze wsrod skal - niezapomnainy widok. Isle of Sky tez jest nieopowtazalna i
                    surowa. Gory tez zlowieszcze i mroczne, szczegolnie im bardziej na polnoc.

> A Szkocja to lagodne wzgorza pokryte wrzosami, wilgotny ale przyjemny klimat

Zalezy w ktorej czesci Szkocji. Pagurki tez nie takie lagodne i klimat nie
                    taki przyjemny.

i
                    > jak napisales mnostwo tajemniczych kamiennych budowli i uroczych
                    historycznych
                    > miasteczek.

A jeszcze destylarnie whisky, mojego ulubionego i ukochanego alkoholu.
                    >
                    > Jak dla mnie nie do porownania. Obydwa miejsca piekne ale na swoj wlasny
                    > niepowtarzalny sposob!

Jesli mam wybierac to wybieram Szkocje - wg. mnie najpiekniejszy i najbardziej
                    fascynujacy kraj w Europie, no i fantastyczni ludzie, w przeciwienstywie do
                    Norwegow, otwarci i ciepli. Nie maja zadnych uprzedzen do obcych, szczegolnie
                    do Polakow, ktorych nadal mieszka tam sporo ze starej i dobrej polskiej
                    emigracji wojennej. W Norwegii mieszkam, a w Szkocji bylem wielokrotnie, w tym
                    pare raze po pare miesiecy.
                • szatanciekocha POLSKINORWEGU, odjeb sie! 04.10.03, 21:23
                  niebylem w szkocji sadze ze niebede (wiesz wizy i tego typu sprawy) mialbym
                  jednak prosbe do ciebie:: mimo z ejestes wszechwiedzacym i najmadrzejszym
                  uzytkownikiem tego forum, bys nie odnosil sie do moich postow, czy nawiazywal
                  do moich postow..... dla ciebie bede zawsz ezasranym polakiem, i niech tak
                  zostanie ty nieprawdopodobnie fantastyczny POLSKINORWEGU!!
          • bergo1 Re: sugestie 29.09.03, 19:23
            dokladnie legal - zarcie wyprodukowane w Norge jest drozsze od tego
            importowanego. Ten ktos wczesniej nie wiedzial co pisze.... przyklad. sliwki
            importowane w Rimi latem mozna byo kupic po 10 nok za kilo ( czy koszyk juz nie
            pamietam ) a sliwki norweskie - wedlug mnie w smaku bardziej kwasne po 35 nok
            kilo. wiec teoria szatanciekocha pada.
            • szatanciekocha Re: sugestie 03.10.03, 17:32
              bergo1 napisała:

> dokladnie legal - zarcie wyprodukowane w Norge jest drozsze od tego
              > importowanego. Ten ktos wczesniej nie wiedzial co pisze.... przyklad. sliwki
              > importowane w Rimi latem mozna byo kupic po 10 nok za kilo ( czy koszyk juz
              nie
              >
              > pamietam ) a sliwki norweskie - wedlug mnie w smaku bardziej kwasne po 35
              nok
              > kilo. wiec teoria szatanciekocha pada.
              ------------
              • legal.alien Re: sugestie 03.10.03, 19:33
                Tylko, ze dotowany jest producent, a nie kupujacy. Zrozumiales??
                • szatanciekocha TY POLSKINORWEGU 04.10.03, 21:19
                  NIEZROZUMIALEM.......... widze ze za wszelka cene chcesz sie popisac ze
                  nalezysz do najwiekszych znawcow norwegii, bo tam mieszkasz i ok! i tego ci
                  zazdroszcze ze tam mieszkasz, mimo to jak zwykle dotknela cie polsak choroba
                  emigrantow ze trzeba wyzszosc pokazac ze ten co tu w kraju zostal to bydlo i
                  syf i tego ci gratuluje i nieodmawiam, zyjesz w pieknym kraju zujesz w
                  bezstresowym kraju, pozwolmi zyc w syfie jakim zyje bez potrzeby polemiki czy
                  tlumaczenia ze zyje w bagnie i mam spojrzenie z perspektywy syfu ktore ty
                  widzisz moze miesiac w roku...... I OTO BYM CIE PROSIL NIE KOMENTUJ I NIE
                  ODNOS SIE DO MOICH WYPOWIEDZI...... DLA CIEBIE NIEISTNIEJE
                  TY ::POLSKINORWEGU::: HLEHLEHEHE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka