Dodaj do ulubionych

Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie?

31.03.04, 15:00
Chcialabym sie dowiedziec, na jak dlugo przed planowanym terminem,
trzeba sie zglosic do Urzedu.
Czy slub jest w Urzedzie?
Czy sa jakies specjalne zwyczaje przed?
Prosze o informacje...
Nie wiem nawet czy wyglada to tak jak u nas w Polsce?
Krotka procedura, krótka sukienka :)?

Dziekuje za pomoc!!! Pozdrawiam ;)
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 01.04.04, 08:50
      A moze najprosciej bedzie, gdy pojdziesz do Ufficio Stato Civile -
      uff.matrimoni w swoim Comune i sie dowiesz?
      Zwykle para sie tam zglasza (bez umawiania sie, w godz.otwarcia biura) i
      robia "richiesta dei documenti" dla strony wloskiej; Ty o dokumenty z Polski
      starasz sie sama lub przez konsulat pol.; potem umawia sie na "giuramento" -
      roznie sie na nie czeka w roznych Comune. Przez dwie niedziele robione sa
      cywilne zapowiedzi ("pubblicazioni"). Potem umawiacie sie na slub. Stroj jaki
      chcesz... Swiadkowie moga byc inni przy "giuramento" i inni przy slubie.
      Polskie dokumenty (akt ur. + zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do malzenstwa za
      granica) do niedawna musialy byc tlumaczone i legalizowane (akt), a na podst.
      zaswiadczenia pol.konsulat wydawal "nulla osta" wg modelu wloskiego.
      • angie555 Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 01.04.04, 13:26
        Dorrit serdeczne dzieki.
        Sadze ze wszystkie dokumenty potrzebne mam przy sobie...
        Poza tym za dwa tyg. lece do Polski wiec chcialabym wiedziec
        czy cos moze jeszcze jest mi potrzebne.
        Nie wiesz jak dlugo czeka sie na takie zaswiadczenia z konsulatu?

Dzieki za info :)
        • dorrit Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 01.04.04, 13:41
          Jesli masz przy sobie polskie zaswiadczenie z USC o zdolnosci prawnej do
          zawarcia malzenstwa za granica, to konsulat powinien Ci wydac Nulla Osta w
          ciagu tego samego dnia (chyba, ze maja tego dnia jakies przepelnienie). No i
          musisz zaplacic oplate konsularna, a ile to teraz jest, to nie wiem, ale
          przygotuj sie na 80 euro minimum. Jesli przy tym legalizujesz akt urodzenia i
          jego tlumaczenie, to tez robia od razu plus oplacasz legalizacje. Sa otwarci 9-
          11 oprocz czwartku - w czwartki 14-16 i wtedy sa najgorsze tlumy.
          • angie555 Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 02.04.04, 12:58
            Dorrit bardzo Ci dziekuje za wszystkie informacje, ale
            moja ciekawosc nie zna granic; czy slub jest tylko w j. wloskim?
            A jesli mieszkam w Ostia Lido to czy jest mozliwy slub cywilny w Rzymie?
            Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam bardzo!!! Angie
            • dorrit Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 02.04.04, 13:24
              Co do jezyka, to sie spytaj w Comune (w Ostii gdzies na Via Claudio czy obok
              masz Circoscrizione a tam Ufficio Stato Civile i Uff.Matrimoni), bo ja nie
              wiem. Norma w wielu krajach jest slub w jezyku danego kraju, gdy jest
              koniecznosc to w obecnosci tlumacza przysieglego.
              Slub cywilny moze byc w Rzymie - jest pare miejsc (nieduzo): na Kapitolu, w
              bylym kosciele (chiesa sconsacrata) na Via delle Camene, niedaleko Terme di
              Caracalla czy nawet w tejze circoscrizione w Ostii jest sala. W kosciele byloby
              na pewno "ladniej"...
              Popatrz na strony: www.sposarsiaroma.it.
              pozdrawiam
              • angie555 Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 02.04.04, 20:43
                dziekuje raz jeszcze!!!
                pozdrawiam
                • agatatoron Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 20.10.04, 18:20
                  Ja robilam Nulla Osta w listopadzie 2003 mialam zezwolenie prawne ze moge tu
                  zawrzec malzenstwo i akt urodzenia tlumaczylam to wszystko i na darmo.W
                  konsulacie w Milano wziwli mi tylko zezwolenie prawne po polsku a wydali Nulla
                  Osta po wlosku pracujace tam polki.I jestem zdziwiona ze zaplacilas tylko 36
                  euro bo ja wtedy zaplacilam 99 euro.musialam czekac pòl dnia bo rano odbieraja
                  podania a po poludniu je odbieraj.Nie wiem czy teraz jak jestesmy w UE tak sie
                  pozmienialo???
                  • bambolinka Re: Cywilny we Wloszech.... Jak i gdzie? 21.10.04, 23:45
                    oj, to chyba rzeczywiscie mialas pecha.
                    jedno sie zgadza - faktycznie teoretycznie zostawia sie dokumenty rano, a po
                    poludniu odbiera, ale jak nie ma za duzo ludzi, to dziewczyny robia na miejscu.
                    • agatatoron ReDo bambolinki 22.10.04, 14:53
                      Moze Ty mialas takie szczescie ze ci wydali na miejscu!Piszesz:"jedno sie
                      zgadza....."Wszystko sie zgadza tlumaczenia byly nie potrzebne akt urodzenia
                      tez a ze zaplacilam 99 euro to tez fakt:"ALE PIENIADZE TO NIE WSZYSTKO"
                      • bambolinka Re: ReDo bambolinki 25.10.04, 13:40
                        chyba nie zrozumialam twojej wypowiedzi... niech bedzie, ze wszystko sie
                        zgadza, jesli tak ci na tym zalezy.
          • bambolinka do DORRIT 15.10.04, 20:19
            chcialabym zapytac sie, gdzie dorrit wyrabialas sobie nulla osta?????

twoj post narobil wczoraj niezlego rabanu wczoraj w moim zyciu, dzis bylam w
            konsulacie po nulla osta i zaplacilam dokladnie tyle ile mi powiedzieli w
            mailu, czyli 36 euro i ani grosza wiecej! jednak wczoraj przed wyjazdem
            przeczytalam twojego posta i wpadlam w panike.
            to bzdura!
            no chyba ze tak bylo dawno temu...
            nulla osta dostalam na miejscu, bez czekania, w przecigau 5 minut. bez zadnych
            problemow.
            pozdrawiam!
            • pulzara Re: do bambolinki 18.10.04, 09:51
              Jakie dokumenty wzielas ze soba do konsulatu? Zaswiadczenie o zdolnosci do
              zawarcia malzenstwa i akt urodzenia przetlumaczone przysiegle??
              • linn_linn Re: giuramento 18.10.04, 10:36
                Czy przy slubach konkordaowych tez obowiazuej "giuramento"? Ja sobie tego faktu
                nie przypominam. A moze co sie zmienilo?
            • dorrit Re: do bambolinka 18.10.04, 10:59
              Ciesze sie, ze cena, ktora na oko wymienilam, byla bzdura i zaplacilas 36 euro.
              Jak wyzej napisalam, nie wiem, ile teraz dokladnie N.Osta kosztuje, a cene 80
              euro wymienilam przeliczajac "stara" cene z lirow z okresu, gdy pracowalam w
              konsulacie (do 2000 r.) - wynosila wowczas 160 000 lirow, czyli prawie 80 euro
              i zapowiadaly sie podwyzki. Stad sie wziela ta "bzdura".
              • bambolinka Re: do bambolinka 18.10.04, 23:15
                mialam ze sona zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku wydane przez moje
                usc w polsce i pelny odpis aktu urodzenia, bez zadnego tlumaczenia!!!!!!!!
                dziewczyny, przestancie panikowac, nic nie musicie tlumaczyc!
                to jest polski konsulat, obslugiwaly mnie dwie przemile mlode Polki, wreszcie
                jakis przyjemny personel, wszystko milo, sprawnie, szybko i bezproblemowo.
                pozdrawiam!
                • linn_linn Re: do bambolinka 19.10.04, 09:16
                  Mozesz dopelnic formalnosci z pominieciem konsulatu i wtedy tlumaczenia sa
                  konieczne.
                  • dorrit bambolinka - a kto tu niby panikuje? n/txt 19.10.04, 11:18
                    • dorrit Personel 19.10.04, 11:28
                      Ciesze sie, ze personel sprawil na Tobie dobre wrazenie. Tez uwazam, ze
                      przynajmniej ten tzw. nizszego szczebla (panie w "okienku", oraz
                      sekretariat/centrala konsulatu, nie mylic z ambasada!) jest w porzadku -
                      pracuja tam fajne "miejscowe" dziewczyny, sa uczynne, staraja sie.
                      Nie to, co kiedys bywalo...
                    • bambolinka Re: bambolinka - a kto tu niby panikuje? n/txt 19.10.04, 15:37
                      np. kolezanka pulzara
                      • pulzara Re: bambolinka - a kto tu niby panikuje? n/txt 20.10.04, 09:54
                        bambolinka napisała:

> np. kolezanka pulzara

bardzo prosze nie mylic zadawania pytan z panikowaniem

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka