Dodaj do ulubionych

Gdzie można kupic polskie książki (Rzym)

04.10.04, 15:26
Czy nie jestescie przypadkiem zorientowani,
czy istnieje jakies miejsce w okolicach Rzymu,
gdzie mozliwy jest zakup polskich ksiazek...
Przywiozlam sobie kilka pozycji do Wloch, lecz niestety one sie juz
skonczyly, natomiast podroz do Polski szykuje mi sie dopiero w grudniu.
Dzieki serdeczne za pomoc.... chce czytac polskie ksiazki.... :{
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 04.10.04, 22:58
      wloskie czytaj!
      z dwoch powodow:
      1. dobre sa
      2. w Rzymie dosyc trudno o polskie tytuly. W ksiegarni Feltrinelli przy piazza
      della Reppubblica (osobna ksiegrania obcojezyczna) widzialem jakies polskie
      tytuly, ale oferta chaotyczna i dziesieciokrotne przebicie cenowe :///
      • viki2lav Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 08:25
        czasem cos przywiaza pod kosciol, zwykle nie to co by czlowiek pragnal, wiec im
        to nie zchodzi i kurzem zarasta
        • dono_di_dio Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 10:46
          Naprzeciwko stacji Tiburtina znajduje sie sklepik z polskimi czasopismami i
          ksiazkami. Czasami mozna znalezc cos ciekawego.
          Pozdrowionka-Jo
          • dorrit Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 11:30
            Ja mam "ten sam bol": przywiozlam sobie, wydawaloby sie, sporo polskich ksiazek
            w czerwcu, latem bylo juz "po wszystkim". A wyszlo pare niezlych w ostatnich
            latach. Jak mi sie kiedys (kiedy?) uda, wpadne do tego sklepiku na Tiburtinie i
            sprawdze, co maja, tylko ze to ode mnie tak daleeekoooo...
            Pozostaja Ci zakupy via internet - np. na www.merlin.pl oferta jest b. bogata.
            Ja akurat nie lubie zakupow przez internet, zwl. karta kredytowa, wiec
            pozostaja mi metody tradycyjne...
            Nie bardzo lubie czytac wloskie ksiazki, chyba to, na co trafiam, ma jak dla
            mnie rozlazly jezyk. Wole polskie oraz angielskie - w tych ostatnich uwielbiam
            ton, zwiezlosc i poczucie humoru.
            • linn_linn Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 12:22
              Karte kredytowa mozesz yzyc tzw. ladowana / np. PostePay, ale istnieje wiele
              innych /. Ryzykujesz tylko to, co masz na karcie. Mozesz doladowywac w razie
              potrzeb.
            • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 14:59
              doritt > ja to samo, jesli juz czytac obcojezyczne to angielskie... Moj wloski
              jak pisalam nie bardzo. Jakkolwiek polecam wloskiego pisarza (ktorego ksiazki
              czytalam po polsku) ktory nazywa sie Antonio Baricco. Mam ksiazki u siebie w
              domu wiec moge Ci pozyczyc... ;) pozdrawiam
          • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 14:56
            Dono di dio: serdeczne dzieki, juz sobie wszystko notuje co i gdzie :)
      • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 14:56
        kubissimo nie jestem na tak dobrym etapie wloskiego, niestety,
        Siedze tutaj od pol roku ale do czytania ksiazek moja znajomosc sie nie nadaje.
        • testardo Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 15.07.05, 21:08
          To czytaj te, ktore juz znasz! NAwet nie wiesz jak wiele mozesz zrozumiec wcale
          super nie znajac jezyka, zacznij od ksiazek dla dzieci, ktore maja prosty jezyk.
          Bedziesz zaskoczona ile wynotujesz ciekawych zwrotow czy nowych slowek! Tylko
          nie szukaj kazdego slowka w slowniku, czytaj czytaj, po stronie zrob
          podsumowanie co z tego rozumiesz i lec dalej! Ja czytalam ksiazki dla
          kilkulatkow po 3 miesiacach nauki, obrazki troche pomagaly ,a terazczytam juz
          coraz bardzoiej zaawansowane i dopoki nie zaczne myslec "o matko, czytam po
          wlosku!" to naprawde duzo rozumiem i angazuje sie w akcje. Jzu nie moge sie
          doczekac kiedy bede eco w oryginale czytac. BTW pojawiajace sie wczesniej
          pojecie wloskich ksiazek nie znaczy przeciez jedynie wloskich autorow, dobre sa
          tlumaczenia tych ktorych znamy, jak christie, king czy inni. AJ tez z calego
          serca zachecam do czytania po wlosku, bez czekania na moment, w ktorym poziom
          znajomosci jezyka bedzie "odpowiedni". JA mam odwrotny problem, bo sobie
          przywiozlam duzo ksiazek po polsku,a potem sie wkurzalam,ze idac na latwizne
          czytam po poslku i nie robie postepow we wloskich, wiec odeslalam wszytsko do
          polski.Sorki za bledy i chaos wypowiedzi,ale musze sie spieszyc piszac, mama
          nadzieje, ze si capisce.
          • viki2lav Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 16.07.05, 09:01
            bardzo praktyczne podejscie do sprawy, ja zaczynalam od dukania na
            plazy, "czytalam" gazety, z ktorych ani slowa.... dopiero potem lekcje,
            prawdziwa nauka. eeeh kiedy to bylo, czemu ten czas tak leci!
    • porannarosa Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 12:29
      popros rodzine, niech wysla poczta
      • linn_linn Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 13:25
        Moge sie mylic, ale jest chyba w Rzymie nowy polski sklep / byl artykyìul w
        jednym z numerow miesiecznika "Nasz Swat" /. Jesli dobrze pamietam, jest tam
        prasa i ksiazki. Musialabym dokopac sie do czasopisma.
        • dorrit Linn, dokopiesz sie? jesli tak, to dzieki! :)) n/t 05.10.04, 13:37

• daisy123 Re: Linn, dokopiesz sie? jesli tak, to dzieki! :) 05.10.04, 14:47

Odnosnie karty to jest tez i "Kalibra". Uzywam w zyciu codziennym i chwale
            sobie. Ksiazek z Polski przywiozlam sobie sporo i... mam jeszcze troche do
            czytania. A moze cos Wam pozyczyc???
            Dorrit, a moze wezmiesz sie za czytanie po wlosku ksiazek tlumaczonych z
            angielskiego? Wiem, ze to nie to samo co orginal, ale jezyk zwiezlejszy i czyta
            sie lepiej niz te orginalne wloskie.
            • angie555 Re: Linn, dokopiesz sie? jesli tak, to dzieki! :) 05.10.04, 15:02
              daisy_ ja tez mam troche ksiazek (malutko) i mozemy sie wymienic, a gdzie
              mieszkasz??
            • dorrit Daisy!!! :)) 07.10.04, 09:39
              daisy123 napisała:
              > Dorrit, a moze wezmiesz sie za czytanie po wlosku ksiazek tlumaczonych z
              > angielskiego? Wiem, ze to nie to samo co orginal, ale jezyk zwiezlejszy i
              czyta sie lepiej niz te orginalne wloskie.

Daisy, z pewnoscia czyta sie lepiej, ale wlasnie o to chodzi, ze angielskie
              wole czytac w oryginale, po co po wlosku? Niektore sa swietne np. jesli chodzi
              o dialogi, np. ogromnie podobala mi sie 2. czesc o Bridget Jones ("Bridget
              Jones: The Edge of Reason"). Ze juz nie wspomne o klasyce - b. lubie
              np. "Opowiesc o dwoch miastach" Dickensa, znam tylko z oryginalu, raczej nie
              chce poznawac po wlosku. Albo Agatha Christie... "polknelam" wiele jej
              kryminalow zanim w Polsce zaczal sie boom jej tlumaczen i cale szczescie.
              Wloskie niezle napisane ksiazki tez sa i troche ich czytalam, ale teraz z braku
              czasu na szukanie zazwyczaj siegam po pewniki - czyli po znanych mi autorow
              polskich i anglojezycznych.

Pozdrawiam, czytanie to moje hobby od dziecinstwa i moglabym mowic o tym
              godzinami!
              • angie555 Re: Dorrit... jesli lubisz czytac... 07.10.04, 09:42
                jesli lubisz czytac to polecam Alessandro Baricco,
                jak juz pisalam, czytalam po polsku i jestem pod wrazeniem,
                byc moze znasz OCENO MARE? niesamowite aczkolwiek krotka powiesc...

pozdrawiam!'
                A
                • dorrit Angie! 07.10.04, 09:48
                  Nie znam Baricco. O czym/jak pisze?
                  Ja mam czas na czytanie glownie w drodze do i z pracy, dosc szybko mi idzie,
                  godzina jazdy w jedna strone...
                  Ja mieszkam w Acilii, a wlasciwie miedzy Acilia a Vitinia (w okolicy Via di
                  Malafede) - to nawet dosc blisko Ciebie (ale w dzielnicy bywam po poludniu,
                  jestem wtedy z maluchami na placu zabaw), wiec przystepuje od razu do interesu:
                  co masz z polskich ksiazek, co ew. moglabys wypozyczyc...?
                  Pozdrawiam!
                  • angie555 Re: Angie! 07.10.04, 09:55
                    > Nie znam Baricco. O czym/jak pisze?

Baricco polecil mi moj facet, on ma fiola na punkcie czytania,
                    i jesli czytasz po wlosku to mamy istna biblioteke w domu
                    (moze by Ci cos uzyczyl).

> co masz z polskich ksiazek, co ew. moglabys wypozyczyc...?

Tak jak wspomnialam mam garstke ksiazek:

Mam najnowsza ksiazke Krystyny Jandy WWW.MALPA.PL (zaczelam - dosc dobrze sie
                    czyta, swietnie pisze Krystyna, ma lekkie piorko)

Mam Coetze "Hanba"
                    Mam P. Coelho (nie wiem czy lubisz bo ja kocham)
                    DEMON I PANNA PRYM, WYWIAD Z COELHO I JEDENASCIE MINUT (jeszcze nie czytane)
                    Mam Baricco ale tylko trzy powiesci OCENANO MARE, BEZ KRWI i JEDWAB.

Powiem tak, jesli lubisz Coelho, to Ci sie spodoba Baricco.
                    Wiem gdzie jest Acilia ale nie znam tego miasteczka.
                    Ja mieszkam blisko stacji Ostia Lido Centro.
                    > Pozdrawiam!
                    >
                    >
                    • dorrit Re: Angie! 07.10.04, 10:32
                      To chetnie reflektowalabym na ksiazke Jandy... bo meczy mnie glod bardziej
                      polskich ksiazek... (Coelho, skoro i tak musze go czytac w tlumaczeniu, to
                      wloskie mi wystarczy; w kazdym razie dziekuje!).
                      Jak juz skonczysz Jande, daj znac, co? Moze sie jakos umowimy... jesli sie uda.
                      Zazwyczaj masz napiety rozklad dnia? Ja wracam z pracy ok. 16 i odbieram dzieci
                      z przedszkola, po czym idziemy na plac zabaw w dzielnicy - do kolacji.
                      Oczywiscie przy znosnej pogodzie i braku chorob...
                      • angie555 Re: Angie! 07.10.04, 10:47
                        Ja siedze w domu caly czas (nie liczac spacerow z psem i robienia zakupow).
                        Ksiazke Jandy moge Ci pozyczyc ad hoc
                        bo zaczelam czytac wywiad z Coelho :)
                        Moze sie skontaktujemy przez gg albo maila?
                        gg 4348928
                        mail alterya@alterya.com
                        • dorrit OK, mailem, bo gg nie uzywam (dorrit@gazeta.pl) nt 07.10.04, 11:35

• angie555 wyslalam CI maila!! 07.10.04, 12:21
        • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 15:01
          LINN LINN bylabym CI bardzo wdzieczna...

Tak jak pisala dorit wiem ze mozna skorzystac
          z merlin.pl ale za przesylke chca 20 zl.
          a za kazda ksiazke dodatkowo doliczaja 20 zl. za sztuke,
          no i ta karta kredytowa....
          • linn_linn Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 06.10.04, 16:48
            Postaram sie znalezc. Pamietam artykul.
            • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 07.10.04, 09:39
              ... byloby super,
              a niedlugo mam nadzieje podjade do tego
              sklepu przy Tiburtina,
              dla mnie rowniez to nie tak blisko bo mieszkam w Ostii....
              • linn_linn Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 08.10.04, 09:22
                Znalazlam 2 ostatnie numery miesiecznika "Nasz Swiat", ale tam artykulu nie ma.
                Byl we wczesniejszych, albo w jednym z ostatnich Biuletynow "Polonia Wloska" /
                ktore ostatnio pozyczylam /. W necie tegorocznych biuletynow niestety nie ma.
                To, co pamietam, to fakt, ze osoba prowadzaca sklep pracowala w Polsce
                w "Orbisie", w kasach zagranicznych. Sklep prawdopodobnie jest na Parioli, ale
                tego nie jestem pewna.
      • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 14:59
        nie mam kogo.
    • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 05.10.04, 15:06
      w razie potrzeby to moje gg - 4348928.
    • daisy123 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 06.10.04, 15:31
      angie 555: mieszkam kolo Mediolanu, ale paczke zawsz moge przeslac. Bodzjze do
      30 kg placi sie te 4 euro wiec nie ma problemu.
      Gazet od czasu do czsu tez moge komus przeslac. W tej chwili nic nie mam, bo
      wydalam kolezance do Niemiec, ale z reguly "makulatury polskiej" mam sporo.
      • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 07.10.04, 09:43
        > angie 555: mieszkam kolo Mediolanu, ale paczke zawsz moge przeslac. Bodzjze
        do
        > 30 kg placi sie te 4 euro wiec nie ma problemu.

MOWISZ SERIO?
        • daisy123 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 07.10.04, 13:58
          > angie 555: mieszkam kolo Mediolanu, ale paczke zawsz moge przeslac. Bodzjze
          do
          > 30 kg placi sie te 4 euro wiec nie ma problemu.

MOWISZ SERIO?

Tak Napisz na priva to Ci dam ewentualna liste ksiazek, ktore Ci moge pozyczyc.
          • angie555 Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 08.10.04, 11:55
            Daisy... wyslalam CI maila :)
            • linn_linn Re: sklep polski w Rzymie 10.10.04, 09:10
              Znalazlam wspomniany wywiad, ale niestety mozna tam kupic tylko
              miesiecznik "Nasz swiat" / oprocz oczywiscie artykulow spozywczych /.
              Podaje adres, aby znowu sie nie zgubil:
              „Le Delizie di Dorota“
              Via Trionfale 9230
              / miedzy stacjami Monte Mario a San Filippo Neri pociagu FM3 Roma – Cesano /
              8:00 – 20:00 bez przerwy obiadowej
              Pierwszym sklepem jest oczywiscie sklep przy stacji Roma Tiburtina, Via Lorenzo
              Magnifico.
              Teraz przypominam sobie, ze kupilam tam kiedys polskie czasopisma.
              • angie555 Re: sklep polski w Rzymie 11.10.04, 22:29
                Super wielkie dzieki linn_linn, juz sobie to wszystko notuje.
                Pozdrawiam Cie serdecznie!! pa!!!
                • linn_linn Re: sklep polski w Rzymie 12.10.04, 10:38
                  Skoro ksiazek nie da sie kupic, pomysl przesylania sobie ich w paczkach jest
                  bardzo dobry. Wystraczy nawiazac kontakty e-mailowe, zrobic spisy posiadancyh
                  ksizaek i ustalic zawartosc paczek.
              • saretta888 Re: sklep polski w Rzymie 07.07.14, 18:30
                Sklep polski na via Trionfale juz nie istnieje. Jesli chodzi o czasopisma lub artykuly spozywcze z polski to najlepiej zaopatrzony sklep polski znajdziecie na viale Trastevere 233 w Rzymie, niedaleko centrum.
    • bambolinka Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 12.10.04, 12:47
      Hej,
      W Rzymie sa na pewno 2 polskie sklepy, ten przy Tiburtinie ma ksiazki na pewno,
      ale jest drogi, ale tego drugiego nie znam....
      Pzdr!

ps. jesli chodzi o wymiane ksiazek, to ja tak wlasnie robie z kilkoma znajomymi
      Polkami z Wloch. Wysylamy je do siebie w paczkach,bo tu zwykla niezaleznie od
      kg ma te sama cene. poza tym mozna ksiazki podac w autokarze z Polski. Niech
      ktos z waszych znajomych czy rodzinki poprosi kierowce, paczka nie moze byc za
      duza, ale za 10 zl kazdy sie zgodzi;-)
      • linn_linn Re: Gdzie można kupic polskie książki (Rzym) 12.10.04, 13:20
        Ten przy Tiburtinie ma swoja filie. Dali mi wizytowke, ktora tak schowalam, ze
        nie moge znalezc.
        • linn_linn Re: ksiegarnia polska w Rzymie 18.10.04, 12:14
          Tu sa dokladne informacje / za miesiecznikiem dla Polakow we Wloszech "Nasz
          Swiat" /:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10307&w=16800533
          • linn_linn Re: o sklepach polskich w Rzymie 11.07.05, 13:45
            www.ilpassaporto.kataweb.it/dettaglio.jsp?id=35888&s=0
            • linn_linn Re: sklep z polskimi ubrankami dla dzieci w Rzymie 13.07.05, 18:55
              "Le Guscie"
              w okolicach Via Grottarossa / Cassia - Roma Nord /
              w sprzedazy odziez z lodzkiej fabryki / 0-15 lat / plus wloskie buciki / na
              razie /
              Zrodlo: "Nasz Swiat" 6/2005
              • krowkasmieszka Re: sklep z polskimi ubrankami dla dzieci w Rzymi 16.07.05, 13:27
                och lezka w oku sie kreci, ja tam mieszkalam... przepraszam za zasmiecanie, ale
                nie moglam sie powstrzymac...;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka