Dodaj do ulubionych

Konstrukcja zdań.... problem...

30.10.13, 19:40
Czy ktos moze mi wyjasniec co jest nie tak w tych zdaniach? Siedze, pisze, a ciagle jest nie tak... Nie wiem gdzie robie blad? :-(
Wszystko jest w p. simple......

What time does your sister usually get up?
Why do you want to study in English?
Why we don't have a pizza dinner for tonight?
What does your friend like look?
What do you kind to listen of music?

y.
Obserwuj wątek
    • bramblette Re: Konstrukcja zdań.... problem... 22.12.13, 15:54
      yo.asia.p napisała:

> Czy ktos moze mi wyjasniec co jest nie tak w tych zdaniach? Siedze, pisze, a ci
      > agle jest nie tak... Nie wiem gdzie robie blad? :-(
      > Wszystko jest w p. simple......
      >
      > What time does your sister usually get up?
      > Why do you want to study in English?
      > Why we don't have a pizza dinner for tonight?
      > What does your friend like look?
      > What do you kind to listen of music?
      >
      > y.
      Wszystkie zdania to pytania, a w przypadku pytan o dopełnienie (pytania o podmiot mają inny szyk) w Present Simple jest jeden podstawowy wzór
      (Słówko pytające) + operator + podmiot + (okolicznik częstotliwości) + czasownik w formie podstawowej + (reszta zdania)
      to co w nawiasach, może, ale nie musi byc

What time does your sister usually get up? - zdanie poprawne, o ile chciałaś spytac: 'O której zwykle wstaje twoja siostra?

> Why do you want to study in English? - poprawnie, chyba, że chciałaś spytac: 'Dlaczego chcesz się uczyc/studiowac angielski? - wtedy: Why do you want to study English?' 'in English' = po angielsku, więc możesz, na przykład, study Geography in English'

> Why we don't have a pizza dinner for tonight? - najpierw operator potem podmiot, plus 'for dinner' znaczy 'na obiad', wiec 'Why don't we have a pizza for dinner tonight?' (tak w ogóle to sposób wyrażania sugestii, więc tutaj bym dyskutowała, czy powinno byc w cwiczeniu na Present Simple, ale na upartego można to podpiąc.

> What does your friend like look? - szyk zdania (a właściwie sam czasownik) --------------------> What does your friend look like? Jak wygląda twój przyjaciel

> What do you kind to listen of music? Tutaj mamy całe wyrażenie zamiast pojedyńczego słowka pytającego i dlatego 'What kind of music do you listen to?

Oprócz Present Simple pocwicz jeszcze słówka, wtedy 'for dinner', 'look like', listen to czy 'what kind of music' nie będą Ci jeszcze bardziej komplikowac sprawy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka