Dodaj do ulubionych

riconoscimento della laurea

14.10.04, 11:48
witam i pozdrawiam wszystkich!
czy ktos moglby mi pomoc?
jakie macie doswaidczenia jesli chodzi o uznanie waszego wyksztalcenia przez
wloskich pracodawcow? konieczne jest riconoscimento?
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 12:32
      Niekonieczne, jesli chodzi o pracodawcow prywatnych - ale bylo juz o tym duzo,
      poszukaj przez wyszukiwarke. Nie pamietam tytulu watku, cos o uznaniu dyplomu
      zapewne.
    • gracjella Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 13:40
      Nie mialam zadnego problemu z uznaniem tu mojego dyplomu magisterskiego (AE w
      Krakowie), w miare potrzeby przedstawialam dyplom z zalaczonym tlumaczeniem
      przysieglym i z dokumentem "Dichiarazione di valore" wystawionym przez Konsulat
      Wloski w Warszawie. Warto zrobic tak samo ze swiadectwem maturalnym mimo
      posiadania tytulu magistra, bo gdy np. startujesz do konkursu o miejsce pracy i
      wymagana jest matura, nie uznaja dyplomu magisterskiego
      • briciola Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 15:08
        droga gracjello, czy moglabys napisac gdzie dokladnie i w jaki sposob skladac
        podanie o to "Dichiarazione di valore" ? Czy musze tam byc osobiscie, czy musze
        miec oryginaly dyplomow, czy musze miec tlumaczenia, itp...czy oni sami
        kontaktuja sie z uczelnia, w co watpie, ale jednak pytam.
        dzieki wielkie!
        pzdr!
        • gracjella Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 15:18
          Oryginal musi byc zalegalizowany przez Kuratorium Oswiaty i przez MSZ, potem
          musi byc zrobione tlumaczenie przysiegle (tlumacz musi byc uznawany przez
          konsulat wloski, na stronie ambasady wloskiej jest lista tlumaczy), potem
          sklada sie wszystko w Biurze Legalizacji Konsulatu Wloskiego, oni to legalizuja
          i wystawiaja Dichiarazione di Valore.
      • agatatoron Re: riconoscimento della laurea do gracjella 22.10.04, 15:16
        Czesc ja pochodze z Krakowa chcialabym sie dowiedziec jak i gdzie dokladnie
        musze sie udac o wypisanie"dichiarazione di valore".W moim przypadku jest to
        swiadectwo ZSZ lecz musze je miec uznane tutaj we Wloszech.Bardzo prosze o
        pomoc!Agata
        • gracjella Re: riconoscimento della laurea do gracjella 25.10.04, 08:10
          agatatoron napisała:

> Czesc ja pochodze z Krakowa chcialabym sie dowiedziec jak i gdzie dokladnie
          > musze sie udac o wypisanie"dichiarazione di valore".W moim przypadku jest to
          > swiadectwo ZSZ lecz musze je miec uznane tutaj we Wloszech.Bardzo prosze o
          > pomoc!Agata

Ja tez pochodze z Krakowa :-) Z moim swiadectwem zrobilam tak: tlumaczenie
          przysiegle (pani Kolasa, biuro tlumaczen Sigillium na ul. Wielopole),
          legalizacja w Kuratorium (biuro legalizacji pokoj chyba nr 14 na ul. Zacisze),
          wplaca sie 19 zl pzrekazem pocztowym na druczku, ktory Ci bedzie dany w
          kuratorium, potem pojechalam z tym wszystkim do Warszawy i tam najpierw
          legalizacja w MSZ (potrzebny znaczek oplaty skarbowej za 19 zl), potem nalezy
          zlozyc wszystko do Biura Legalizacji w Konsulacie Wloskim (ul. Jasna) proszac o
          legalizacje i wystawienie Dichiarazione di Valore i po kilku dniach sie
          odbiera; jesli Ci to potrzebne do pracy, to troche kosztuje (mnie okolo 250
          zl), do nauki chyba mniej). Ceny, ktore podaje, pochodza z sierpnia tego roku.
          Pozdrowienia
          • agatatoron Re: riconoscimento della laurea do gracjella 25.10.04, 11:39
            Dzieki za pomoc ja dopiero bede je robic koniec grudnia poczatek stycznia bo to
            i wtedy bede w polsce.Serdecznie dziekuje za pomoc.Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka