kaczucha11 14.10.04, 11:48 witam i pozdrawiam wszystkich! czy ktos moglby mi pomoc? jakie macie doswaidczenia jesli chodzi o uznanie waszego wyksztalcenia przez wloskich pracodawcow? konieczne jest riconoscimento? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorrit Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 12:32 Niekonieczne, jesli chodzi o pracodawcow prywatnych - ale bylo juz o tym duzo, poszukaj przez wyszukiwarke. Nie pamietam tytulu watku, cos o uznaniu dyplomu zapewne. Odpowiedz Link
gracjella Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 13:40 Nie mialam zadnego problemu z uznaniem tu mojego dyplomu magisterskiego (AE w Krakowie), w miare potrzeby przedstawialam dyplom z zalaczonym tlumaczeniem przysieglym i z dokumentem "Dichiarazione di valore" wystawionym przez Konsulat Wloski w Warszawie. Warto zrobic tak samo ze swiadectwem maturalnym mimo posiadania tytulu magistra, bo gdy np. startujesz do konkursu o miejsce pracy i wymagana jest matura, nie uznaja dyplomu magisterskiego Odpowiedz Link
briciola Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 15:08 droga gracjello, czy moglabys napisac gdzie dokladnie i w jaki sposob skladac podanie o to "Dichiarazione di valore" ? Czy musze tam byc osobiscie, czy musze miec oryginaly dyplomow, czy musze miec tlumaczenia, itp...czy oni sami kontaktuja sie z uczelnia, w co watpie, ale jednak pytam. dzieki wielkie! pzdr! Odpowiedz Link
gracjella Re: riconoscimento della laurea 14.10.04, 15:18 Oryginal musi byc zalegalizowany przez Kuratorium Oswiaty i przez MSZ, potem musi byc zrobione tlumaczenie przysiegle (tlumacz musi byc uznawany przez konsulat wloski, na stronie ambasady wloskiej jest lista tlumaczy), potem sklada sie wszystko w Biurze Legalizacji Konsulatu Wloskiego, oni to legalizuja i wystawiaja Dichiarazione di Valore. Odpowiedz Link
agatatoron Re: riconoscimento della laurea do gracjella 22.10.04, 15:16 Czesc ja pochodze z Krakowa chcialabym sie dowiedziec jak i gdzie dokladnie musze sie udac o wypisanie"dichiarazione di valore".W moim przypadku jest to swiadectwo ZSZ lecz musze je miec uznane tutaj we Wloszech.Bardzo prosze o pomoc!Agata Odpowiedz Link
gracjella Re: riconoscimento della laurea do gracjella 25.10.04, 08:10 agatatoron napisała: > Czesc ja pochodze z Krakowa chcialabym sie dowiedziec jak i gdzie dokladnie > musze sie udac o wypisanie"dichiarazione di valore".W moim przypadku jest to > swiadectwo ZSZ lecz musze je miec uznane tutaj we Wloszech.Bardzo prosze o > pomoc!Agata Ja tez pochodze z Krakowa :-) Z moim swiadectwem zrobilam tak: tlumaczenie przysiegle (pani Kolasa, biuro tlumaczen Sigillium na ul. Wielopole), legalizacja w Kuratorium (biuro legalizacji pokoj chyba nr 14 na ul. Zacisze), wplaca sie 19 zl pzrekazem pocztowym na druczku, ktory Ci bedzie dany w kuratorium, potem pojechalam z tym wszystkim do Warszawy i tam najpierw legalizacja w MSZ (potrzebny znaczek oplaty skarbowej za 19 zl), potem nalezy zlozyc wszystko do Biura Legalizacji w Konsulacie Wloskim (ul. Jasna) proszac o legalizacje i wystawienie Dichiarazione di Valore i po kilku dniach sie odbiera; jesli Ci to potrzebne do pracy, to troche kosztuje (mnie okolo 250 zl), do nauki chyba mniej). Ceny, ktore podaje, pochodza z sierpnia tego roku. Pozdrowienia Odpowiedz Link
agatatoron Re: riconoscimento della laurea do gracjella 25.10.04, 11:39 Dzieki za pomoc ja dopiero bede je robic koniec grudnia poczatek stycznia bo to i wtedy bede w polsce.Serdecznie dziekuje za pomoc.Agata Odpowiedz Link