25.05.05, 01:16
sluchajcie, ma ktos z was moze zwierzaka i wiozl go z wloch do polski
samolotem kiedys? mam 2miesiecznego kotka i pewnie bede zmuszona zabrac go(a
raczej ja) ze soba do kraju na wakacje i tu rodzi sie problem: wiem ze musze
jej wyrobic paszport (gdzie,jak, za ile, ile to trwa???????) ale czy sa
jeszcze jakies papiery ktore musze miec? a z samolotem jak to jest????moze
byc ze mna w kabinie, kupuje sie bilet "koci" czy jak????
dziekuje z gory za info ragazzi miei
:*
Obserwuj wątek
    • julie_bella2001 Re: KOT 25.05.05, 02:09
      Z kotem raczej nie bedziesz miala duzego problemu. Zwierze do 12kg(waga razem
      z klatka)moze podrozowac w kabinie.Tak, musi miec papiery tzn ze jest
      odrobaczony i szczepiony! Ja np chce przetransportowac do Polski moja suke
      wyzlice ( tyle ze na stale) i z nia to dopiero jest problem. Klatka ogromnych
      rozmiarow,kwarantanna 20-dni(dopytaj sie czy kot musi ja przechodzic bo wydaje
      mi sie ze tez!)lekki uspokajajace-bo takiego psa to najlepiej uspic przed
      podroza...i na razie skapitulowalam.Pies zostal we Wloszech. weterynarz za
      komplet szczepien+ kwarantanne zaspiewal mi sume 75 euro...klatka lotnicza dla
      niej to 180 euro i bilet psi 300 euro.Dobre sobie.
    • julie_bella2001 Re: KOT 25.05.05, 02:11
      Aha zeby miec pewnosc to zadzwonic do weterynarza i do linii lotniczych. ja
      jeszcze dzwonilam na cargo no ale kot moze podrozowac w kabinie wiec Tobie to
      odpada.
      • dorrit Re: KOT 25.05.05, 10:50
        Tu sa wszystkie info LOT-u nt. przewozu zwierzat:

www3.lot.com/app/index.jsp?area=our_service&type=bt_trav_with_animal
        SkyEurope tez przewozi (przynajmniej psy - ja pytalam ich o owczarka
        niemieckiego). Sprawdz jeszcze Centralwings i Wizzair.
        Nt. badan tez znajdziesz w internecie.
        My wiezlismy psa kilka, ale kilka lat temu, przed wejsciem PL do Unii, no i
        pies z nami potem do Wloch wracal, poza tym - samochodem. Nie bylo klopotow
        z "papierami" wloskimi (szczepienie p/wsciekliznie + papier wydawany przez
        weterynarza panstwowego czyli ASL - servizi veterinari). No i nie bylo mowy o
        kwarantannie (jestes pewna, ze trzeba?)

-
        • funghettino Re: KOT 25.05.05, 14:57
          dzieki wszystkim :)
          lece alitalia, a ze kot sie urodzil znacznie po zakupieniu biletu to troche
          mnie martwi wiadomosc ze miejsce dla kota trzeba rezerwowac kiedy kupuje sie
          ticket...no coz dopytam sie u zrodla...
          co do kwarantanny tez o tym gdzies czytalam, tzn ze od szczepien do wystawienia
          paszportu musi minac jakis tam czas...no nic niedlugo czeka mnie wizyta u weta
          ktory pewnie oczy w slup postawi jak moje watpliwosci uslyszy(zawsze i wszedzie
          problemy stwarzam biednym wloszczyznom hihi :))
          pzdr i jeszcze raz dzieki :*
        • julie_bella2001 Re: KOT 25.05.05, 20:41
          hey dorrit :-) tak jestem pewna,ze niestety ta kwarantanna jest potrzebna.Moj
          psiak mial odbyc 20 dni takiej kwarantanny, no i zostal we Wloszech a ja
          musialam juz wracac :-)) Wpadlam do Wloch "na chwile" i liczylam ze przelot
          zalatwia szybciutko.Akurat:-(( To swieze info.Moja wyzlice chcialam
          prztransportowac 3tygodnie temu.No ale przynajmniej moj facet sie nie teraz nie
          nudzi! :-))
          • dorrit Re: KOT 26.05.05, 09:45
            Moze ta kwarantanna to po prostu stary wymog, ze szczepienie p/wsciekliznie
            musi byc wykonane minimum miesiac przed wyjazdem (a maximum 11 miesiecy przed).
            Tak dotad bylo w przepisach. W tym roku nie studiowalam ich szczegolowo... pzdr
            • julie_bella2001 Re: KOT 26.05.05, 16:48
              Tego to juz nie wiem...czy to wymog stary czy nowy ale dodam ze Suzi-moj psiak-
              ma leciec z Sycylii a tam...ummm faktycznie sa jakby inne Wlochy :-))wiec moze
              cos w tym jest :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka