Dodaj do ulubionych

Academia de la Lengua

18.08.05, 02:42
Czy ktoś uczy / uczył się włoskiego w Academia de la Lengua? Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • kobiszcze Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 09:04
      Ja się uczyłam i polecam - chociaż jak zwykle: szkoła to jedno a konkretny
      nauczyciel to drugie. Właściciel bardzo dbał o poziom i o atrakcyjność zajęć
      dla studentów tej szkoły, więc oprócz zajęć merytorycznych na przykład nasz
      nauczyciel ugotował nam wspaniałe włoskie makarroni :))) (było pycha ;) ). Nie
      było odwoływania zajęć, więc generalnie rzecz biorąc - polecam.
    • bonalisa Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 11:01
      Uczyłam się i mam trochę sprzeczne odczucia, a mianowicie: najpierw chodziłam
      na wakacyjny kurs przez 2 m-ce i byłam bardzo zadowolona, bo mała grupa z
      sympatyczna lektorką w kameralnej salce. Później jednak chętnych z naszej
      grupki wakacyjnej we wrześniu dokoptowali do znacznie większej grupy w w trybie
      tradycyjnym i niestety całą przyjemność z nauki diabli wzięli. Jedyne co się
      nie zmieniło na gorsze to lektorka (bo wciąż była ta sama ;-)natomiast
      pogorszyły się warunki bo zajęcia mieliśmy w szkole w normalnej sali lekcyjnej,
      poziom znajomości języka wśród uczniów był bardzo zróznicowany (co wg mnie
      świadczy o niezbyt dobrych zasadach kwalifikacji do odpowiednich grup
      zaawansowania a nawet mam podejrzenia że wg zasady "nieważne co umiesz, ważne
      żeby stworzyć grupę złożoną z co najmniej x osób"). Denerwowało mnie również że
      nie ma normalnej książki tylko jakieś skserowane kartki a biedna lektorka
      musiała się dwoić i troić aby zajęcia były w miarę możliwości interesujące.
      Chyba tylko dzięki niej wytrzymałam tam 2 semestry (chociaż już po pierwszym
      chciałam zrezygnować ale stwierdziłam, ze dam im jeszcze jedną szansę;-)
      • ania.priv Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 12:19
        Dziękuję Wam za odp.!:)
        bonalisa jak nazywa się ta lektorka, która Ci tak bardzo odpowiada? i jeszcze
        jedno - piszesz o kursach wakacyjnych, ja właśnie chcę się zapisać na coś
        takiego od 05.09, słyszałam, że taki intensywny kurs daje świetne efekty, też
        tak uważasz?
        • bonalisa Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 13:00
          jako że to było kilka lat temu nie wiem czy jeszcze tam pracuje ale nazywa się
          Karolina. Ma dużą wiedzę i jest wymagająca (powiedziałabym nawet że "ciągnie za
          uszy" jak ktoś sie obija;-) O ile dobrze pamietam była koordynatorką kursów
          języka włoskiego w Academii. Co do intensywności - przynajmniej dla mnie taki
          kurs daje najlepsze efekty (bo ja z natury jestem leniwa i nie chce mi się za
          bardzo poświęcac czas w domu a w szkole to zupełnie co innego;-) Jesli mogę coś
          zasugerować wypytaj się jak liczne grupy planowane są na takim kursie bo wg
          mnie maksymalnie może być 5-6 osób, gdyż przy większej liczbie osób nie ma
          możliwości,aby mówić w miarę często (nawet jeśli będziesz wyrywała się do
          mówienia to pozostali będą na ciebie patrzeć wilkiem i dobrą atmosferę w grupie
          diabli wezmą).
          Jesli masz jeszcze jakieś pytania - chętnie odpowiem
          pozdr.
          B.
          • makda Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 13:02
            ..ja tez pare lat temu mialam zajecia z Karolina i bylam bardzo zadowolona.
            Nie wiem, czy jeszcze pracuje w Accademii, robila w miedzyczasie doktorat z
            italianistyki..
            • bonalisa Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 14:26
              Wtedy gdy ja chodziłam tez była na etapie doktoratu. Może chodziłyśmy do tej
              samej grupy?
              • makda Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 14:42
                No wiesz, doktorat troche trwa :-))
                A kiedy chodzilas? Bo ja z jakies 4 lata temu..
                • bonalisa Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 14:52
                  Ja chyba 3 lata temu ale może się mylę. Pamietam jednak, że w naszej grupie
                  była dziewczyna, która znała japoński (i chyba miała na imię Magda) co może być
                  jakąś wskazówką:-)
                  • makda Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 14:58
                    No to nie ja na pewno (chociaz mam tak na imie ;-)
                    Jakos sobie nie przypominam dziewczyny z japonskim..poza tym 3 lata temu to ja
                    juz we WLoszech bylam.. Szkoda, juz mialam nadzieje, ze bede znala osobiscie
                    kogos z forum (poza dwoma takim paniami ;-))
                    • bonalisa Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 15:11
                      Ja również żałuję:-( co jednak nie przeszkadza abyśmy traktowały się
                      jak "stare" znajome a może kiedyś w bliższej lub dalszej przyszłości w zupełnie
                      nieprzewidzianych okolicznościach spotkamy się na żywo ;-)
                      pozdrawiam
                      B.
                      • makda Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 15:12
                        No jasne. :-)
                        • ania.priv Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 18:37
                          Już napisałam test i umówiłam się na rozmowę:)
                          Grupa 2-osobowa, zajęcia codziennie przez miesiąc - takiej wakacyjnej rozrywki
                          szukałam!:)
                          Dzięki raz jeszcze za wszystkie opinie!
    • marghe_72 Re: Academia de la Lengua 18.08.05, 19:36
      może wsadze kij w mrowisko, moze będę nieobiektywna

ale .. wiedząc kto tam uczył (nie mówię o p. Karolinie, bo nie znam) to bym
      raczej sie tam uczyc nie poszła..
      • ania.priv Re: do marghe_72 18.08.05, 19:48
        marghe, a kto tam uczy? Możesz powiedzieć coś więcej o tym???
        • marghe_72 Re: do marghe_72 18.08.05, 21:30
          Teraz nie mam pojęcia kto uczy.
          Mój komentarz odtczyył tego co w Academia działo sie kilka lat temu..

Swego czasu uczyły tam osoby (kilka) , kóre bardzo bardzo mocno z włoskiego
          kulały.
          Ciekawa jestem jakie są kryteria przyjmowania do pracy w tejże szkole..

Polecam Instytut Kultury Włoskiej (nie, ja tam nie ucze, zeby nie było
          wątpliwości:))).
          • ania.priv Re: do marghe_72 18.08.05, 22:51
            Znam Instytut, uczyłam się tam dwa semestry przed wakacjami, w sumie, to jestem
            zadowolona - mam w grupie ludzi, którym zależy na nauce języka, więc się
            przykładają, także poziom jest utrzymany, ale chciałam zrobić sobie taki
            intensywny kurs w wakacje; w Instytucie jest jeden wielki bałagan organizacyjny
            i to mnie strasznie denerwuje! Dlatego chciałam sprawdzić inną szkołe, którą
            wiele osób chwali.
            • vanessa_io Ja tam chodzę... 28.08.05, 09:57
              Właśnie się uczę w Academia de La Lengua. Ale w normalnym trybie, nie wakacyjnym.
              Zachwycona nie jestem. Ale nie jest też źle. Grupa zamknieta- 3 osoby. Warto
              dpołacić za to. Wcześniej uczyłam sie włoskiego rozmawiając z Włochami, więc
              umiem naewt ok. Ale chciałam podszkolić gramatykę. no i na pewno dużo się
              nauczyłam, choć mamy roztrzepaną lektorkę, która w ogóle nie uczy nas mówić po
              włosku. To ogromny minus. Bo dziewczyny, które ze mna chodzą piszą ładnie
              sprawdzianiki i... to wszystko. Po roku nauki słowa z siebie nie wyduszą. Myślę
              o tym, zeby zmienić nauczycielkę, a do Academii dalej chodzić.
              Dzisiaj lecę właśnie do Bolonii i tam sprawdzimy jak sobie radzę ;))
              • linn_linn Re: Ja tam chodzę... 28.08.05, 11:04
                ...a mowienie jest najwazniejsze. Radze poszukac kogos do rozmow przez
                internet. Sa programy bezplatne np. Skype czy inne messengery. Taka bierna
                nauka moze nas zablokowac na dlugo, a wlasciwie moze okazac sie strata czasu.
                latwo sie zniechecic, zrezygnowac i po czasie znowu wracac prawie do poczatkow.
                Buon viaggio!!!
                • ania.priv Re: Ja tam chodzę... 29.08.05, 00:20
                  Masz rację linn_linn! Ja po dwóch semestrach nauki dużo więcej rozumiem niż
                  potrafię powiedzieć. Dlatego chciałabym zapisać do lektora, który kładzie duży
                  nacisk na mówienie; wiadomo, że najlepsze są lekcje indywidualne, ale na taki
                  luksus narazie mnie nie stać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka