Dodaj do ulubionych

Co wam sie podoba w Italii?

10.11.02, 20:29
Pewnie kazdy, kto odwiedził ten kraj doznał jakis przyjemnych wrazen
estetycznych, kulturalnych, kulinarnych, akustycznych lub innych.
Mnie zawsze zachwycało we włoskim krajobrazie blekitne niebo. Wiem, że to
banalne, ale nie wstydze się o tym napisac. Może wam też się podobaja inne
rzeczy, nie musza byc od razu gornolotne, (choc niebo jest) i wydumane czekam
na wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • gatto2pl Re: Co wam sie podoba w Italii? 10.11.02, 22:48
      Tak, jak i Tobie.....blekitne niebo......a poza tym, radosc,radosc zzycia,
      ktore, nam polnocnym nedzwiaddkim...brakuje....
      Cieplko...ciepelko....
      A tak ogolnie rzecz biorac...wszystko....
      gatto2pl
      • isis! Re: Co wam sie podoba w Italii? 11.11.02, 01:59
        gatto2pl napisała:

> A tak ogolnie rzecz biorac...wszystko....

Kocie, jeśli się lepiej pozna Italię, klapki troche opadają. Wszystko - lekka
        przesada. Mnie sie podoba na pewno: kuchnia (w tym wino), muzyka (zwłaszcza
        operowa, ale rozrywkowa tez nieźle stoi), klimat, zabytki, język, temperament,
        krajobrazy. Włochy są jedynym chyba krajem poza Polską, w którym mogłabym
        mieszkać na stałe, nie tylko ze względu na znajomość języka (do stopnia prawie
        takiego jak ojczystego, łącznie z mysleniem w tym języku). Ale są również
        rzeczy, które denerwują: traktowanie kobiet (zwłaszcza na południu),
        przekładanie wszystkiego na "domani", trzęsienia ziemi, głupia telewizja...
        Co do sjesty - najpierw chciałam wpisać ją na pierwszą listę - świetny pomysł
        taki odpoczynek po obiadku... ale denerwujące jest, że w tym czasie sklepy i
        restauracje są zamknięte, a miasta wymierają. Trochę rozwala dzień.
        • malwinamalwina Re: Co wam sie podoba w Italii? 11.11.02, 13:53
          mowi sie tu ze wlosi to francuzi w ...dobrym humorze !
          I tak jest !
          wiec podoba mi sie dobry humor wlochow i nieutyskiwanie na kazdym kroku

I Rzym !
          I muzea
          I lekki stosunek do zycia/smierci
    • a_tifo Re: Co wam sie podoba w Italii? 11.11.02, 13:56
      chaos ktory czasem jest wiekszy niz w polsce ale ogolnie idzie sie do niego
      przyzwyczaic
      • gagapisa Re: Co wam sie podoba w Italii? 11.11.02, 14:56
        Troche tu mieszkam i klapki mi opadaly, ale mimo wszystko odpowiem krotko.
        To moj dom i to, co mi sie tu podoba to zwykle, cudownie pomieszane, blasko-
        cieniowe zycie.
        • a_tifo Re: Co wam sie podoba w Italii? 12.11.02, 13:42
          ja tam klapek nie mialam nigdy raczej do wszystkiego podchodze z rezerwa
          ale na to ze dobrze czuje sie w tym kraju nic nie moge poradzic po prostu tak
          jest
          jak mam tylko czas to wsiadam w samolot i po kilku godzinkach juz jestem na
          miejscu
          pozdrowionka
    • boguscia tiramisù jest the best 11.11.02, 15:02
      ale spozywane wlasnie w Itaili, nigdzie indziej juz tak nie smakuje
      • isis! Re: tiramisù jest the best 11.11.02, 15:13
        boguscia napisała:

> ale spozywane wlasnie w Itaili, nigdzie indziej juz tak nie smakuje

To fakt! I w ogóle desery - profiterol, panna cotta, prawie wszystkie lody,
        ciasteczka sycylijskie, torciki z ricotty... Ach.... Ślinka mi cieknie!!!
    • anula73 Re: Co wam sie podoba w Italii? 11.11.02, 22:51
      chyba wszystko. krajobrazy, miasta, pogoda, ludzie i ich radosc zycia,
      jedzenie i sjesta poobiednia ;-)
    • aniutek Re: Co wam sie podoba w Italii? 12.11.02, 02:33
      luz, zdrowe podejscie do zycia jakas serdecznosc ludzka, taka prawdziwa - a nie
      amerykanski sztuczny usmiech......
      zawsze chetnie wracam do Wloch chetnie zamieszkalabym tam na stale.

• liloom duzo!:) 12.11.02, 12:28
        Ktos mi kiedys powiedzial gdy zachwycalam sie Francja, ze zupelnie jest inaczej
        gdy sie przyjezdza tylko na wakacje, a w danym kraju nie mieszka. Cos w tym
        jest, bo mi sie „moja Austria“ tez teraz podoba mniej niz kiedys.
        A wiec Wlochy? Dla mnie to moze nie DOLCE VITA, ale BELLA VITA napewno. Mam tam
        jakas rodzinke, wiec spedzalam wakacje i byly to po prostu najpiekniejsze
        wakacje mojego dziecinstwa. Nieustajace slonce, nieustajacy luz, bieganie z
        okolicznymi dzieciakami, ktore nawolywaly mnie co rano pod oknem i wedrowki po
        okolicy, nocne wyprawy do Rzymu, ogromne muszle na plazach niedalego Rzymu, a
        potem w pozniejszym czasie jazda autostopem po Wloszech i nawet policjanci byli
        luzni i podwozili nas (!), wyprawy do Wenecji w karnawal i jakies hektolitry
        wina, po ktorym nigdy, przenigdy nie miewalam bolow glowy. I wloska muzyka. I
        Rzym – pierwsze miasto, ktore przytkalo moj oddech i bylo moja pierwszym
        zachwytem nad zabytkami naszej kultury (nawet Wenecja w swoim czasie tak mnie
        nie zachwycila). Uwielbiam wzornictwo wloskie. I jedzenie (czy ktos nie lubi
        spaghetti albo pizzy?). Swietnie czuje sie wsrod Wlochow, odpowiada mi ich
        witalnosc (udziela sie). Podoba mi sie architektura… I KOLORYSTYKA domow
        (terracota, odcienie ziemi)! MARZENIE!
        Faktem jest, ze we Wloszech zawsze wypoczywam, wiec moze po prostu mam same
        dobre skojarzenia???:)
        • isis! Re: duzo!:) 12.11.02, 12:58
          liloom napisała:

> wyprawy do Wenecji w karnawal

O, tak! Zapomniałam o karnawale w Wenecji! W maskach i strojach z wypożyczalni
          wprawdzie, ale za to jakich!!!

> i jakies hektolitry wina, po ktorym nigdy, przenigdy nie miewalam
          > bolow glowy.

O winie wspomniałam, co do bólów głowy - to prawda. Potem próbowałam pić to
          samo wino w Polsce - ból głowy czasem sie pojawiał, jednak klimat robi swoje!
        • anula73 Rzym... 13.11.02, 08:22
          liloom napisała:

> Rzym – pierwsze miasto, ktore przytkalo moj oddech

Tak. Gdy pierwszy raz pojechalam do Rzymu, czulam sie, jakbym cofnela sie w
          czasie i jakbym kiedys, przed latami, tam mieszkala. Niesamowite uczucie! To
          jedyne miasto, w ktorym poczulam cos takiego, wiele miast jest pieknych, ale ja
          sie tam poczulam jak u siebie...
          A Wlochy to jedyne panstwo, w ktorym poczulam sie tak, ze moglabym tam
          zamieszkac (zawsze uwazalam ze moge mieszkac tylko w Polsce)
          • melinek Re: Rzym... 14.11.02, 23:39
            Gwoli przypomnienia. Rzym to po wlosku Roma a nazwa ta czytana na wspak daje
            amor. Ale to pewnie wszyscy wiedza.

Podzielam Twoje odczucia co do tego miasta, tez mialam podobne. Swiadomosc, ze
            niektore zabytki stoja tam ponad dwa tysiace lat to było dla mnie jak bym
            odbyla podroz w wehikule czasu.
            • nancyboy Re: Rzym... 15.11.02, 09:13
              > zabytki stoja tam ponad dwa tysiace lat
              Nie chce znowu burzyc sielankowego nastroju, ale Imperium Rzymskie (jak kazde
              imperium) bylo zbudowane na krzywdzie, niesprawiedliwosci i wyzysku. Te zabytki
              to grobowce niewolnikow, ktorzy je budowali.
    • italiana8 Re: Co wam sie podoba w Italii? 13.01.03, 18:22
      Co mi się podoba w Italii? Boże, mogłabym wymieniać w nieskończoność!!!! Na
      pewno ludzki uśmiech, jest bardzo życzliwy. Poza tym te drewniane okiennice,
      zawsze otwarte kościółki, wesołe miasteczka, ciepłe wieczory, fontanny na
      środku placów, wysokie palmy, cieplutkie morze, smaczna pizza i rogaliki z
      czekoladą( nigdy nie widziałam tak dużej ilości czekolady w rogalu!!!!) i
      jeszcze spojrzenia tych przystojnych Włochów i bezpośredniość u ludzi i kręte
      długie "schody do nieba" i ławeczki ukryte w cieniu, i kamieniste uliczki i
      dżwięk skuterka i po prostu wszystko!!!!!!!!
    • lara8 Re: Co wam sie podoba w Italii? 15.01.03, 17:14
      Oprócz tego co juz wymieniliscie - FAJNE CIUCHY!!!!!!
    • basia.m Re: Co wam sie podoba w Italii? 26.01.03, 12:55
      Florencja - najpiękniejsze miasto włoskie miasto :))
      i kręte drogi Toskanii i błękitne niebo łączace się na horyzoncie z zielnią
      łąk.....
      o przystojnych Włochach nawet nie wspominając.. ;)
      ( rozmarzyłam się )
    • el.magico Włoszki 07.02.03, 18:51
    • el.magico Włoszki 07.02.03, 19:07
      o tak to najbardziej; w wielkich czarnych(gwiazdorskich) okularach, głowa
      obracała mi sie dookoła głowy.
      kolory, sjesta i Ferrari(bardzo), małe miasteczka na wzgórzach.
      może nie nie a każdym kroku, ale będąc tam za pierwszym razem ujeła mnie ludzka
      ufnonść i otwartość.to było widać najbardziej dla zafasynowanego wszystkim
      łebka.bez znajomości włoskiego pół angielskim-pół niemieckim w 10 min dogadałem
      się z właścicielem plażowej dyskoteki aby pozwolił mi zagrać w jego klubie(2x).
      małe szczęścia-wiem.
      o tamtego czasu odkrywam ciągle coś innego co mi sie podoba.naprawde długo by
      wymieniać.
      ach ide sobie strzelić pizze :)))
      • annie76 Re: Włoszki 07.02.03, 23:55
        dj rwacy wloszki... ? no no co sie na forum porobilo.. :)
        a co grasz?
        • el.magico Re: Włoszki 08.02.03, 02:50
          to przy czym ludzie chcą się w danej chwili bawić.
          a lubie grać house, jazz+funk i chillout
          • el.magico A 08.02.03, 03:15
            pozatym DJ to za dużo powiedziane, ostatnio coraz rzadziej praktykuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka