Dodaj do ulubionych

Wszystkie drogi prowadza do Rzymu.

09.01.03, 21:32
To powszechnie wiadomo :)))
Konkretnie chodzi mi o sposoby dojazdu do tego miasta.
Czy macie jakies Wasze wyprobowane? Samolotowe, kolejowe, autostopowe,
autokarowe, biura podrozy, które można polecic i na ktorch sie nie
zawiedliscie.
Obserwuj wątek
    • samartinaro Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. 09.01.03, 21:36
      Jeśli chodzi o autokar, polecam Eurolines (szczegóły www.eurolinespolska.pl).
      Osobiście korzystałam kilka razy i nie mogę narzekać.
      • melinek Jak dlugo sie jedzie? n/t 09.01.03, 21:47

• samartinaro Jakieś 27 h 09.01.03, 21:59
          Wyjazd z W-wy o 11:30, w Rzymie jesteś o 14:30 następnego dnia. No ale jeśli
          chcesz jechać w styczniu, to może byc pewien poślizg.
          • melinek Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 22:31
            Moze wlasnie przyspieszenie, slizgiem szybciej ;))
            • samartinaro Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 22:35
              Niby tak, ale z tego ślizgu wpadasz w wody austriackie :-)
              w ogóle ostatnio pogoda w całej Europie się porąbała
              • melinek Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 22:43
                Austria - kraina deszczowcow, to zapora wodna przed wjazdem do Wloch.
                Ile razy sie tam jedzie, to pada i pada :))
                Austriacy maja wykapana ;)) pogode :))
                • samartinaro Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 22:54
                  Wszystko zostaje wynagrodzone, rano budzisz się na włoskiej stacji benzynowej:-)
                  • melinek Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 23:04
                    Tez lubie te miejsca :)) sama nie wiem czemu.
                    Pewnie dlatego, ze kojarza sie z orzezwieniem i oprzytomnieniem
                    i przystankiem na rozprostowanie nog w trakcie lungo viaggio :))
                    • samartinaro Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 23:38
                      no i można zapalić
                      • melinek Re: Jakieś 27 h 09.01.03, 23:42
                        Na stacji benzynowej???? Odradzam.
                        Chyba, ze lubisz fajerwerki ;))
                        • gree Re: 10.01.03, 00:08
                          Zalezy, z ktorej czesci Pl jedziesz. Jesli z poludnia - zastanow sie nad
                          pociagiem. Przesiadka w Wiedniu, nie czeka sie dlugo.
                          No i zalezy jescze od wieku. Jesli masz znizke ponizej 26 roku (ja juz niestety
                          nie:-) ), to wychodzi to taniek niz autokarem. A o tej porze roku takze wiele
                          bezpieczniej.
                          • samartinaro Re: 10.01.03, 16:21
                            gree napisał:

> Jesli masz znizke ponizej 26 roku (ja juz niestety
                            >
                            > nie:-) ), to wychodzi to taniek niz autokarem.

Z tym pozwolę się nie zgodzić. Z kartą EURO26 masz 50% zniżkę na bilet
                            Eurolines jak i innych przewoxników autokarowych. PKP tej karty nie uznaje,
                            uznaje tylko nasze legitymacje studenckie, ale nawet na nie nie daje już 50%
                            zniżki, a ostatnio nawet podwyższyła ceny. Jeśli chodzi o trasę pociągiem: W-
                            wa - Wiedeń - Rzym, to PKP od ponad roku wymusza wykupienie na tej trasie
                            kozetki, co oczywiście zwiększa koszty. Nie wiem jak sytuacja z miast na
                            południu Polski, ale z W-wy jest to kompletnie nieopłacalne pod względem
                            finansowym w porównaniu z autokarem.A i czasowo wychodzi prawie na to samo.
                            • wierzba_m Re: 10.02.03, 18:50
                              Bilet w dwie strony (100%) z czestochowy do pizy pan w okienku pkp wyliczyl mi
                              na 1100 zl. Tak wiec dla mnie (nie mam znizki) jest to duuuzo drozej niz
                              autobusem. W dodatku na moje zapytanie o cene przejazdu do Pizy zrobil pytajaca
                              mine "a gdzie to?" po czym dal mi mape i poprosil o wskazanie :-))))) Dobre
                              nie?
                              Co do cen autobusow to znalazlam firme SOKOL z Wroclawia (www.sokol.com.pl)
                              ktora oferuje przejazd w obie strony (Wroclaw-Florencja) za 400 zl. Jechal ktos
                              z nimi? Bo troche za niska mi sie wydaje ta cena... Moj kolega dzwonil do nich
                              i potwierdzili te dane.
                              • samartinaro Re: 10.02.03, 19:28
                                wierzba_m napisała:

> Co do cen autobusow to znalazlam firme SOKOL z Wroclawia (www.sokol.com.pl)
                                > ktora oferuje przejazd w obie strony (Wroclaw-Florencja) za 400 zl. Jechal
                                ktos
                                >
                                > z nimi? Bo troche za niska mi sie wydaje ta cena... Moj kolega dzwonil do
                                nich
                                > i potwierdzili te dane.

Nie znam firmy Sokol, ale rzeczywiście cena podejrzana. Odradzam natomiast
                                firmę Eurokar, a w szczególności ich przejazdy do Włoch i Francji. Biura
                                podróży rezygnują ze sprzedaży ich biletów, bo mają dużo skarg od klientów.

Jeśli chodzi o trasę W-wa -> Rzym, to za bilet Eurolines w jedną stronę ze
                                zniżką 10% (wiek poniżej 26lat) zapłaciłam 340 zł.
                                Bilet normalny na tej samej trasie kosztuje 380zł, w dwie strony 640zł.
                                Z Częstochowy jest naturalnie taniej.
                                Bezpośrednio di Pisy Eurolines nie ma linii (przynajmniej w tym okresie,
                                możliwie że w lecie jest). Tutaj może Gaga zna jakąś firmę, która jeździ na tej
                                trasie. Jest natomiast przejazd Częstochowa-Florencja. Bilet normalny w 2
                                strony kosztuje 550zł.
                                • elsaa Re: 10.02.03, 20:20
                                  jechałam w lecie i było całkiem miło (mimo że miałam dużo obaw przez
                                  wszechobecne wypadki), tylko bilet był droższy. może teraz taniej bo poza
                                  sezonem???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka