Dodaj do ulubionych

Nieźle gada

24.04.16, 11:55
www.deutschlandfunk.de/bundespraesident-joachim-gauck-muslime-in-deutschland-sind.868.de.html?dram:article_id=352095

Nie ze wszystkimi jego tezami się zgadzam.

Ale byli na tym stanowisku i gorsi i ułomni...

W latach 60-tych jeden z niemieckich prezydentów cierpiał na zaawansowaną chorobę Alzheimera. W pierwszej fazie zdawał sobie z tego sprawę i prosił o zwolnienie z tego stanowiska.
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: Nieźle gada 24.04.16, 16:59
      www.ndr.de/info/sendungen/talk/Selcuk-Cara-im-Gespraech,sendung492380.html

Nie tylko niemiecki prezydent, ale także urodzony w Niemczech Turek bardzo dobrze się wyraża ...

I śpiewa Wagnera...

Przedtem zdał maturę...

I studiował filozofię...
      • the-great-inuk Re: Nieźle gada 24.04.16, 17:44
        www.ardmediathek.de/tv/3nach9/Selcuk-Cara-Operns%C3%A4nger/Radio-Bremen-TV/Video?bcastId=967542&documentId=34208780

I po za tym występuje w Radiu Bremen...
      • suender Re: Nieźle gada 04.05.16, 19:35
        the-great-inuk 24.04.16, 16:59

> ale także urodzony w Niemczech Turek

?Türke ? aber trotzdem intelligent?

Da ein Knabe - und auch inteligent:

video.search.yahoo.com/video/play?p=Marsz+Turecki&vid=de3938ef987ad2abd226a71ab356327c&turl=http%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOVP.V4a3326c515e714f5de7e303ca5fd3098%26pid%3D15.1%26h%3D168%26w%3D300%26c%3D7%26rs%3D1&rurl=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DRR4JLG3hilM&tit=Marsz+Turecki+-+JASIU+%C4%87wiczy&c=5&h=168&w=300&l=128&sigr=11bl82b60&sigt=10tbf7elu&sigi=131rdd7gn&ct=p&age=1383161291&fr2=p%3As%2Cv%3Av&fr=yhs-Lkry-SF01&hsimp=yhs-SF01&hspart=Lkry&tt=b

mfg.

Das ist nicht wahr, daB der Weg schwer ist sonder das Gehen selbst!"
      • suender Re: Nieźle gada 04.05.16, 19:54
        A tu znowu masz Drogi The-great-inuk , niejaką Amy Turk

www.youtube.com/watch?v=oPmKRtWta4E

Tys pikne, - nicht wahr?

mfg.

"Wir muessen wissen, und wir werden wissen! [D. Hilbert]"
        • the-great-inuk Re: Nieźle gada 04.05.16, 21:15
          Bardzo fajne. Dziękuję za link. Zazdroszczę wszystkim, którzy urodzili się w odpowiednim środowisku, w którym mogli swój talent rozwijać.

Niestety w szkołach publicznych, także w Niemczech, środki na lekcje muzyki, śpiewu są skracane.

Udowodniono, że muzyka, śpiew ma pozytywny wpływ na rozwój umysłu w innych dziedzinach.
          • suender Szczyrbak nieźle gada ... 05.05.16, 17:42
            the-great-inuk napisała:

> Udowodniono, że muzyka, śpiew ma pozytywny wpływ na rozwój umysłu w innych dzie
            > dzinach.

- So meinte auch hl. Hildegard aus Bingen .......

Sag mir bitte mal, warum hier:

forum.gazeta.pl/forum/f,10001,Polonia_w_Niemczech.html
            so wenig schreibt man ueber sog. RODLO? Kannst Du das Geheimnis lüften?

Das RODLO lebt ja noch doch, - nicht wahr? Schau mal da:

www.klopocki.eu/viewpage.php?page_id=7
            1. Związek Polaków spod znaku Rodła już 85 lat istnieje i reprezentuje Polaków w Niemczech.
            2. Rodło nie było i nie jest ani herbem, ani godłem, ale znakiem łączności z całym Narodem Polskim i jego duszą.
            3. Znak Rodła "żyje" dzisiaj głównie dzięki RODZINIE RODŁA, której Prezesem jest Tadeusz Szczyrbak ...
            4. Związek Polaków spod znaku Rodła juz 85 lat istnieje i reprezentuje Polaków w Niemczech.
            5. www.google.pl/search?q=rod%C5%82o&hl=pl&biw=1920&bih=1075&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjg-Omnn8PMAhXTOSwKHWRqCTMQsAQISw&dpr=1

u.s.w.

mfg.

"Das ist nicht wahr, daß der Weg schwer ist sonder ........."
            • the-great-inuk Proszę, nie rób tego. 06.05.16, 09:12
              forum.gazeta.pl/forum/w,10102,160570869,160570869,obowiazki_obywatelskie.html#p160695510

Przyłączam się do poglądu Stefana4

Nie zawsze mi się to udaje, ale staram się problemy polityczne dyskutować na forach politycznych.

Forum "Język niemiecki" w sąsiedztwie, zostało właśnie w ten prosty sposób rozpiżdżone!

Ot, co...

Postscriptum

stefan4 napisał dnia 23.03.16, o godzinie 09:09 następujące słowa:

================== początek cytatu=================
              mu_ndek:
              > Bardziej interesuje mnie - czy [...] nadal zastanawiasz się nad ewentualną
              > obroną demokracji

Na tym forum zastanawiałem się nad językiem prawa i polityki, a nie nad ,,obroną demokracji'' tout court.

I jestem zaniepokojony, że przynosisz tutaj potępieńcze swary forów politycznych. Jeśli tu przyjdzie polityka, to niebawem przyjdzie za nią hejt i kolejne dobre miejsce w internecie zamieni się w rynsztok.

Proszę, nie rób tego.

- Stefan
              ================== koniec cytatu=================
              • suender Wchodzę pod stół i odszczekuję ....... 06.05.16, 10:52
                the-great-inuk napisała:

> Forum "Język niemiecki", zostało właśnie w ten prosty sposób roz......!

Niestety, to zrobiły chyba obydwie strony barykady.

Entschuldigung!

"Das ist nicht wahr, daß der Weg schwer ist sonder das Gehen selbst!"
                • the-great-inuk Re: Wchodzę pod stół i odszczekuję ....... 06.05.16, 15:45
                  www.youtube.com/watch?v=kbJcQYVtZMo

Alternatywa do barykad...

( Inteligentna reklama hiszpańskiego banku)

suender napisał:

>
                  > Niestety, to zrobiły chyba obydwie strony barykady.
                  >
                  > Entschuldigung!
                  • suender Re: Wchodzę pod stół i odszczekuję ....... 07.05.16, 15:23
                    the-great-inuk 06.05.16, 15:45

> www.youtube.com/watch?v=kbJcQYVtZMo

1. Oglądnięte i sprzedane dalej. DZIĘKI!

2. Was ist eigentlich die Musik? Czy w muzyce istnieje takie coś jak POSTĘP, tak jak w innych dziedzinach działalności ludzkiej, albo tylko zrywy na przestrzeni wieków. Może dlatego, bo: "Duch Pański wieje tam gdzie chce, - i kiedy chce." Mylę się?

Pozdr.

"Wir muessen wissen, und wir werden wissen! [D. Hilbert]"
                    • the-great-inuk Re: Wchodzę pod stół i odszczekuję ....... 07.05.16, 18:32
                      Serdecznie dziękuję za zainteresowanie.

O muzyce wiem tylko tyle:

a. Albo mi się podoba.

b. Albo mi się nie podoba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka