viki2lav 12.07.06, 14:22 moze byc, zeby latwo bylo znalezc warto wpisac w tytule odpowiedzi miejscowosc. (jak trafie do Lecce to napewno poszukam lodziarni o ktorej pisal Andrea;-)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
funghettino Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 12.07.06, 15:22 jak lody w lecce to tylko w fior di prato :)) wg mnie przynajmniej... Odpowiedz Link
annarea Re: Como/gelato 12.07.06, 15:35 jezeli jestesmy przy lodach to polecam lodziarnie w Como na Piazza Cavour (stojac twarza do jeziora po prawe stronie) - zreszta jest tam zawsze najwieksza kolejka. Odpowiedz Link
andrea_w_polsce Centrum Mediolanu, i tanio 13.07.06, 11:25 Panzerotti Luini - via Santa Radegonda 16 Milano (od piazza del Duomo 3 min) typowy panzerotti z Apulii ale od 1940 prawdziwa instytucja w Mediolanie. Za pary euro można jeść przysmaczny panzerotti świeżo pieczony - na chodniku bo w sklepie nie ma miejscy ale to też jest tradycja. Idealna alternatywa do McDonald. pa A. Odpowiedz Link
funghettino i latini, via palmieri, centrum lecce 13.07.06, 11:51 wedlug mnie jedna z najlepszych i niedroga trattoria z tradycyjnym salentynskim jedzeniem. mniam :) Odpowiedz Link
marghe_72 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 13.07.06, 14:43 lody w san Gimignano i w Rzymie na viale Libia :) pizza w Neapolu - da Michele .. ew. Trianon Odpowiedz Link
makda Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 13.07.06, 15:36 W Bergamo: - kawiarnia Balzer (ponoć najlepsza we Wloszech wg Gambero Rosso) - nienajtansza, acz swietna restauracja Baretto di San Vigilio (wjazd kolejka szynowa, tez sam w sobie uroczy) www.baretto.it/ Odpowiedz Link
ericca Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 19.07.06, 10:30 w cefalu na sycylli na placyku nieopodal katedry wspaniałe świeże soki, granity coś niebywałego , tropikalne owoce itd, wiele w życi piłam lecz to to nektar bogów był:) Odpowiedz Link
linn_linn Re: Neapol, Gran Caffè Gambrinus 21.07.06, 10:59 www.caffegambrinus.com/ing/home.htm Nawet sama kawa przy barze pozostanie milym wspomnieniem na cale zycie. Odpowiedz Link
citronella1 Palermo, Spinnato 21.07.06, 11:49 Znajdziecie tutaj wszystkie specjalnosci sycylijskie, od lodow do wspanialych slodyczy. www.spinnato.it/home/azienda.html Odpowiedz Link
viki2lav Ostia, Il Pescatore 24.07.06, 17:05 mniam, nie najdrozej a smacznie. Rybki ovviamente:-) Odpowiedz Link
linn_linn Re: Neapol, "‘O babà nasce polacco..." 29.07.06, 16:00 Jesli Neapol, to babà: adresu nie podam, ale ryzyko chyba niewielkie. Zreszta babà robia wszedzie. www.baba.it/ “Mamma” è ‘a primma parulella ca riuscimmo a pronunzià. Ma ‘a siconna è assai chiù bella; Papà, babbo? No: babà. ‘O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. Sì, ce piaceno ‘nu sacco chisti dolce lievitate inzuppate dint’o rrumme, fatte a form’e fungetiello. I che gusto, e che prufumme! Né babà, quanto si’ bello! Odpowiedz Link
linn_linn Re: Neapol, sfogliatelle i nie tylko 29.07.06, 16:03 www.sfogliatella.it/ pastiera i inne strony www.pastiera.it/ Odpowiedz Link
kaszka13 Fiorio -Turyn- Via Po 30.07.06, 23:17 najlepsza goraca czekolada, bicerin i lody oczywiscie Gianduia:) Odpowiedz Link
andrea_w_polsce Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 05.09.06, 14:27 Mi się przypomniało właśnie w tym momencie: oto lokal, który naprawde warto odwiedzać! Soun of seventies, via Ciaia 4 Milano. Malutki, ukryty ale coraz bardziej znany, jest pub-pizzeria-discoteca ale, uwaga uwaga, tylko i wyłącznie muzyka z latach '70 i tylko z dischi in vinile (nie wiem jak po polsku). Ja nie przepadam za dyskoteki, ale sobota wieczorem tutaj jest coś niesamowitego. Kiedy wypuściają "Knok on wood" , "I will survive" albo "YMCA" nawet stoliki tańczą. A klasyfikacja "disco-trash" jest po prostu super. W moim casie (juz 3,5 lata temu) nie był narkotyków ani chuligaństwo, tylko bardzo miła atmosfera i fajnie można był się bawić - mam nadzieja, że tak się trzymało. Niestety lokal jest naprawde malutki i trzeba zreserwować. Stronka też nieźle: www.sound70.it/home.html pa A. Odpowiedz Link
daggy4 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 06.09.06, 09:20 "dischi in vinile" - plyty winilowe "W moim casie" - w moim przypadku "zreserwować" - rezerwowac Odpowiedz Link
andrea_w_polsce Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia miejsca 06.09.06, 12:58 Dzięki, jesteś kochana! Ah tak przy okazji: "o nim nie piamietaja" - o nim nie pamiętają "bezchurne niebo" - bezchmurne niebo pa A. Odpowiedz Link