05.07.03, 18:05
Czy ktoś z Was wie ile czasu trzeba czekać na potwierdzenie w MSW i
legalizację w Konsulacie Włoskim dokumentów do ślubu cywilnego ?
Niestety nie mieszkam w Warszawie, a chciałabym wiedzieć ile dni muszę na to
poświęcić.

J.
Obserwuj wątek
    • garofano73 Re: dokumenty 05.07.03, 22:30
      gioia napisała:

> Czy ktoś z Was wie ile czasu trzeba czekać na potwierdzenie w MSW i
      > legalizację w Konsulacie Włoskim dokumentów do ślubu cywilnego ?
      > Niestety nie mieszkam w Warszawie, a chciałabym wiedzieć ile dni muszę na to
      > poświęcić.
      >
      > J.

Gioia! Ja to wszystko zalatwialam 3-4 tygodnie temu, wiec mam aktualne
      informacje: w MSW idziesz i kupujesz na miejscu znaczek skarbowy i potwierdzaja
      Ci dokumenty od reki, wiec expressowo :o))) A legalizacja w konsulacie wloskim:
      jednego dnia (oprocz chyba piatkow) zostawiasz dokumenty do legalizacji a
      nastepnego odbierasz, wiec jak na Wlochow to tez expressowo! :o))))) Aha,
      legalizacja jedynie od 13:30 do 15:30 (chyba ze ostatnio cos znow zmienili), a
      w MSW w godzinach od 9:00 - 13:00 na Tynieckiej 15/17. No to tyle odpowiedzi
      na Twoje pytanie!

POWODZENIA! :o)))
      Grazyna

• gioia Re: dokumenty 06.07.03, 10:47
        Dzięki!
        Czyli dość szybko i bez problemów. Czy poza tymi dokumentami coś jeszcze muszę
        załatwiać w Polsce? Czy we Włoszech również (poza permesso di soggiorno).
        Z góry dziękuję za wszystkie inf.
        Jola

P.S. A kiedy planujecie ślub?
        • garofano73 Re: dokumenty 07.07.03, 13:04
          Czesc! Najepiej zadzwon do swojego USC, albo niech Twoj w swoim 'comune'
          (zaleznie gdzie ma byc ten slub) i dopytajcie sie o szczegoly. My bedziemy
          miec slub konkordatowy tu w Polsce, niby to 2 w 1, ale lepiej dowiedz sie
          osobiscie. A w Italii to jedynie wiem, ze aby po slubie tam wjechac na dluzej,
          to nalezy sobie zalatwic najpierw tzw wize wjazdowa po to, aby moc sie pozniej
          starac o pozwolenie pobytu. Nasz slub bedzie w sierpniu, chociaz jeszcze nie
          wszystko zalatwilismy w USC i u ksiedza.

Pozdrawiam,
          Grazyna

gioia napisała:

> Dzięki!
          > Czyli dość szybko i bez problemów. Czy poza tymi dokumentami coś jeszcze
          muszę
          > załatwiać w Polsce? Czy we Włoszech również (poza permesso di soggiorno).
          > Z góry dziękuję za wszystkie inf.
          > Jola
          >
          > P.S. A kiedy planujecie ślub?
          • gioia Re: dokumenty 07.07.03, 19:34
            Planujemy cywilny w Italii pod koniec tego roku lub na poczatku przyszlego (nie
            ustalilismy dokladnej daty). W przyszlym roku koscielny w Polsce.

Pozdrawiam
            J.
            • dorrit Re: dokumenty 08.07.03, 12:35
              Gioia, skoro slub bedzie we Wloszech, to tym bardziej tam w Comune musicie sie
              dowiedziec o dokumenty (co do slubu w Polsce - to logiczne, ze w Polsce sie
              legalizuje dok. w konsulacie wl.); jesli bedzie konkordatowy to do Comune tak
              czy owak trzeba isc; jeszcze dwa lata wstecz comune nie chcialy dokumentow
              legalizowanych przez wloski konsulat w Warszawie (chociaz tenze konsulat
              informowal, ze u nich sie to robi!), wymagaly "nulla osta", ktore na podst.
              zaswiadczenia o zdolnosci prawnej z polskiego USC wydawaly polskie konsulaty w
              Rzymie lub w Mediolanie. W zw. z tym niech Twoj przyszly najpierw sie wywie na
              miejscu, zeby nie tracic czasu na chodzenie w dwa miejsca i nie placic dwa razy.
              Pozdrawiam
              • gioia Re: dokumenty 09.07.03, 22:00
                Grazie! Za b.dobre rady. Wydawało mi się,że juz wiem wszystko :)
                Wysłałam już moją drugą włoską połowę do urzędu.

J.
                • gioia Re: dokumenty 18.07.03, 22:26
                  W Krakowie również jest Konsulat (nie mogę się tam niestety dodzwonić), nie
                  wiecie czy tam też można potwierdzić dokumenty?
                  Czy te dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza z tzw. listy
                  konsularnej?

Czy znacie może jakiegoś tłumacza przysięgłego j.włoskiego z Warszawy?
                  • garofano73 Re: dokumenty 21.07.03, 12:17
                    gioia napisała:

> W Krakowie również jest Konsulat (nie mogę się tam niestety dodzwonić), nie
                    > wiecie czy tam też można potwierdzić dokumenty?
                    > Czy te dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza z tzw. listy
                    > konsularnej?
                    >
                    > Czy znacie może jakiegoś tłumacza przysięgłego j.włoskiego z Warszawy?

Czesc Gioia, oto namiary na tlumaczke przysiegla j. wloskiego z listy Konsulatu
                    Wloskiego: Teresa Skrodzka, tel. 624 85 94, mieszka i pracuje na ul. Chmielnej
                    w Warszawie. Cala liste tlumaczy mam niestety w domu, wiec teraz nie jestem w
                    stanie podac Ci innych osob. A co do konsulatu w Krakowie, to mysle, ze
                    legalizacja jest mozliwa tylko w Warszawie, chociaz na 100% nie jestem pewna,
                    poniewaz z tego co wiem, to w konsulatach honorowych nie legalizuja dokumentow.

Pozdrawiam serdecznie,
                    Grazyna
                    • makda Re: dokumenty 21.07.03, 12:32
                      He he, Garofano, ja tez korzystalam z uslug tej tlumaczki. Chyba mieszka
                      najbradziej w centrum ze wszystkich tlumaczy na liscie Konsulatu..
                      • gioia Re: dokumenty 21.07.03, 17:36
                        Dziękuję serdecznie za pomoc!
                        Teraz mam spacerek po urzędach ułatwiony, a przy okazji odwiedzę Warszawę:)

Jola
                        • viki2lav Re: dokumenty 06.08.03, 16:11
                          a do konkordatowego w Polsce co jest potrzebne?
                          • dorrit Re: dokumenty 08.08.03, 10:18
                            Informacje maja USC w PL.
                            Czesc!
                            • viki2lav Re: dokumenty 08.08.03, 15:02
                              o jestes? ja juz po wakacjach, ty sie pewnie wybierasz mama nadzieje ze do
                              konca roku uda nam sie spotkac;) W usc u mnie chca tylko jeden dokument
                              prztlumaczony nawet przez nmoje szczescie i cos mi sie to wydaje podejrzanie
                              malo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka