gioia 05.07.03, 18:05 Czy ktoś z Was wie ile czasu trzeba czekać na potwierdzenie w MSW i legalizację w Konsulacie Włoskim dokumentów do ślubu cywilnego ? Niestety nie mieszkam w Warszawie, a chciałabym wiedzieć ile dni muszę na to poświęcić. J. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
garofano73 Re: dokumenty 05.07.03, 22:30 gioia napisała: > Czy ktoś z Was wie ile czasu trzeba czekać na potwierdzenie w MSW i > legalizację w Konsulacie Włoskim dokumentów do ślubu cywilnego ? > Niestety nie mieszkam w Warszawie, a chciałabym wiedzieć ile dni muszę na to > poświęcić. > > J. Gioia! Ja to wszystko zalatwialam 3-4 tygodnie temu, wiec mam aktualne informacje: w MSW idziesz i kupujesz na miejscu znaczek skarbowy i potwierdzaja Ci dokumenty od reki, wiec expressowo :o))) A legalizacja w konsulacie wloskim: jednego dnia (oprocz chyba piatkow) zostawiasz dokumenty do legalizacji a nastepnego odbierasz, wiec jak na Wlochow to tez expressowo! :o))))) Aha, legalizacja jedynie od 13:30 do 15:30 (chyba ze ostatnio cos znow zmienili), a w MSW w godzinach od 9:00 - 13:00 na Tynieckiej 15/17. No to tyle odpowiedzi na Twoje pytanie! POWODZENIA! :o))) Grazyna Odpowiedz Link
gioia Re: dokumenty 06.07.03, 10:47 Dzięki! Czyli dość szybko i bez problemów. Czy poza tymi dokumentami coś jeszcze muszę załatwiać w Polsce? Czy we Włoszech również (poza permesso di soggiorno). Z góry dziękuję za wszystkie inf. Jola P.S. A kiedy planujecie ślub? Odpowiedz Link
garofano73 Re: dokumenty 07.07.03, 13:04 Czesc! Najepiej zadzwon do swojego USC, albo niech Twoj w swoim 'comune' (zaleznie gdzie ma byc ten slub) i dopytajcie sie o szczegoly. My bedziemy miec slub konkordatowy tu w Polsce, niby to 2 w 1, ale lepiej dowiedz sie osobiscie. A w Italii to jedynie wiem, ze aby po slubie tam wjechac na dluzej, to nalezy sobie zalatwic najpierw tzw wize wjazdowa po to, aby moc sie pozniej starac o pozwolenie pobytu. Nasz slub bedzie w sierpniu, chociaz jeszcze nie wszystko zalatwilismy w USC i u ksiedza. Pozdrawiam, Grazyna gioia napisała: > Dzięki! > Czyli dość szybko i bez problemów. Czy poza tymi dokumentami coś jeszcze muszę > załatwiać w Polsce? Czy we Włoszech również (poza permesso di soggiorno). > Z góry dziękuję za wszystkie inf. > Jola > > P.S. A kiedy planujecie ślub? Odpowiedz Link
gioia Re: dokumenty 07.07.03, 19:34 Planujemy cywilny w Italii pod koniec tego roku lub na poczatku przyszlego (nie ustalilismy dokladnej daty). W przyszlym roku koscielny w Polsce. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link
dorrit Re: dokumenty 08.07.03, 12:35 Gioia, skoro slub bedzie we Wloszech, to tym bardziej tam w Comune musicie sie dowiedziec o dokumenty (co do slubu w Polsce - to logiczne, ze w Polsce sie legalizuje dok. w konsulacie wl.); jesli bedzie konkordatowy to do Comune tak czy owak trzeba isc; jeszcze dwa lata wstecz comune nie chcialy dokumentow legalizowanych przez wloski konsulat w Warszawie (chociaz tenze konsulat informowal, ze u nich sie to robi!), wymagaly "nulla osta", ktore na podst. zaswiadczenia o zdolnosci prawnej z polskiego USC wydawaly polskie konsulaty w Rzymie lub w Mediolanie. W zw. z tym niech Twoj przyszly najpierw sie wywie na miejscu, zeby nie tracic czasu na chodzenie w dwa miejsca i nie placic dwa razy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gioia Re: dokumenty 09.07.03, 22:00 Grazie! Za b.dobre rady. Wydawało mi się,że juz wiem wszystko :) Wysłałam już moją drugą włoską połowę do urzędu. J. Odpowiedz Link
gioia Re: dokumenty 18.07.03, 22:26 W Krakowie również jest Konsulat (nie mogę się tam niestety dodzwonić), nie wiecie czy tam też można potwierdzić dokumenty? Czy te dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza z tzw. listy konsularnej? Czy znacie może jakiegoś tłumacza przysięgłego j.włoskiego z Warszawy? Odpowiedz Link
garofano73 Re: dokumenty 21.07.03, 12:17 gioia napisała: > W Krakowie również jest Konsulat (nie mogę się tam niestety dodzwonić), nie > wiecie czy tam też można potwierdzić dokumenty? > Czy te dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza z tzw. listy > konsularnej? > > Czy znacie może jakiegoś tłumacza przysięgłego j.włoskiego z Warszawy? Czesc Gioia, oto namiary na tlumaczke przysiegla j. wloskiego z listy Konsulatu Wloskiego: Teresa Skrodzka, tel. 624 85 94, mieszka i pracuje na ul. Chmielnej w Warszawie. Cala liste tlumaczy mam niestety w domu, wiec teraz nie jestem w stanie podac Ci innych osob. A co do konsulatu w Krakowie, to mysle, ze legalizacja jest mozliwa tylko w Warszawie, chociaz na 100% nie jestem pewna, poniewaz z tego co wiem, to w konsulatach honorowych nie legalizuja dokumentow. Pozdrawiam serdecznie, Grazyna Odpowiedz Link
makda Re: dokumenty 21.07.03, 12:32 He he, Garofano, ja tez korzystalam z uslug tej tlumaczki. Chyba mieszka najbradziej w centrum ze wszystkich tlumaczy na liscie Konsulatu.. Odpowiedz Link
gioia Re: dokumenty 21.07.03, 17:36 Dziękuję serdecznie za pomoc! Teraz mam spacerek po urzędach ułatwiony, a przy okazji odwiedzę Warszawę:) Jola Odpowiedz Link
viki2lav Re: dokumenty 06.08.03, 16:11 a do konkordatowego w Polsce co jest potrzebne? Odpowiedz Link
viki2lav Re: dokumenty 08.08.03, 15:02 o jestes? ja juz po wakacjach, ty sie pewnie wybierasz mama nadzieje ze do konca roku uda nam sie spotkac;) W usc u mnie chca tylko jeden dokument prztlumaczony nawet przez nmoje szczescie i cos mi sie to wydaje podejrzanie malo Odpowiedz Link