Dodaj do ulubionych

Stereotyp babci

01.09.12, 15:07
Takie coś przeczytałam: wyborcza.pl/1,75478,11800386,Matka_Polka_jest_wkurzona.html
Rozumiem, że wypowiadają się dziewczyny, które w tej chwili maja małe dzieci. To ile lat maja babcie ich potomstwa? Ja spokojnie mogłabym byc babcią, gdybym się za rozmnażanie zabrała przed/w czasie/zaraz po studiach. Podobnie jak tłum moich kumpelek (i kumpli też). Żadnemu z nas do łba by nie wpadło, żeby dzieciątko przegrzewać, na rękach nosić, zapychać niezdrowym żarciem itp. Jakiś totalny anachronizm...
Obserwuj wątek
    • kapitan_marchewa Re: Stereotyp babci 01.09.12, 16:10
      A jaśniej?
      Wybacz, marudzisz, to wiem. Ale z jakiego konkretnie powodu?
      • balamuk Re: Stereotyp babci 01.09.12, 16:52
        No pewnie, że marudzę, zgodnie z regulaminem. wink
        Ten artykuł (czy co to tam jest) utrwala stereotyp babci sprzed dwudziestu-trzydziestu-czterdziestu lat. Wtedy rzeczywiście był problem, bo mamy i teściowe miały zakodowany określony model - sprzed kolejnych dwudziestu-trzydziestu lat. Że dziecku trzeba włożyć czapeczkę, nawet jak upał. Że trzeba karmić co trzy godziny. Że jak płacze, to trzeba dać smoczek. Że dziadkowie są od rozpieszczania dziecka, bo tak jest i szlus. Ale przecież mamy 2012? Obecne potencjalne babcie rodziły w latach 80' i 90', same się użerały z sąsiadkami wybrzydzającymi, że "maluszek na pewno się przeziębi" i nie sądzę, żeby nagle im się na mózg rzuciły zasady sprzed pół wieku. A z tych wszystkich wypocin wynika, że mają jak jeden mąż (niech będzie żona) pińcset lat, głupie są, nigdy niczego nie przeczytały, zafiksowały się na tetrowych pieluchach itp. Na dodatek nie pracują (dziwne, biorąc pod uwagę wiek emerytalny) i zajmują się wnukami wyłącznie po to, żeby dzieci mogły ponarzekać.
        Może nie jest jasne, dlaczego marudzę, ale i tak mnie wkurzyło.
        • tetika Re: Stereotyp babci 01.09.12, 17:53
          a ja widze to z drugiej strony. Ostatnio bywam na forum emagiel i zarzucilam temat dlaczego "porzucaja" malusie dzieci i pedza do roboty.
          odpowiedzi byly dla mnie conajmniej dziwne i zastanawialam sie po co im dzieci skoro wola pracowac..... nie lubia sie z nimi bawic, spacerowac i wogole.
          Maja tak dziwne czasam poglady ze wlos mi staje na glowie
          Tlumacze sobie ze nie to pokolenie jestem, ale dziwnie sie niektore wypowiedzi czyta.
          A babcie? coz jak kobieta nie ma wlasnego zycia prywatnego i zainteresowan to wypelnia je tym co potrafi.
          Ja sie nie pale do hodowli przyszlych wnukow......
          • balamuk Re: Stereotyp babci 01.09.12, 18:47
            A, w tym sensie z drugiej strony. Rozumiem. To znaczy też nie cakiem rozumiem, o co w tym wszystkim chodzi. I też się do hodowli wnuków nie palę, mnie i prywatnego mężczyznę własnymi siłami odchowali rodzice, teraz my odchowujemy swoje młode bez nijakiej martyrologii i jest sympatycznie. Czasami męcząco, owszem, ale życie i bez dzieci bywa męczące...
          • kapitan_marchewa Re: Stereotyp babci 01.09.12, 18:55
            Przeglądam ostatnio stronę mistrzowie.org
            I zmieniam zdanie o tzw. młodzieży (in plus-temat na oddzielny wątek)
            I ciągle jest o tym, ze jak chcesz przytyć albo być rozpieszczanym - to jedź do babci.
            • balamuk Re: Stereotyp babci 01.09.12, 19:49
              Weszłam na stronę, ale nie wiem, gdzie szukać. Tak czy inaczej - ta młodzież (tak do 30 lat) może mieć babcie w wieku 55-70. A ja mówię o babciach obecnych osesków. Które swoje przeszły jako matki, przez własne matki i babki gnębione czapuniami, dogmatem zdrowego mleka i wizją dziecka pulchnego, bo jak pulchne, to zdrowe.
              • old.bear Re: Stereotyp babci 01.09.12, 21:12
                Ja zawsze hołdowałem zasadzie - babcie precz od wnucząt.
                Ale ja dziwny jestem uncertain
                • lidka449 Re: Stereotyp babci 01.09.12, 21:27
                  znam babcie "nowoczesne" które nie dmuchają i chuchają.,nie zastępuja roli rodziców
                  czasem rozpieszczają - ale po to są babcie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka