balamuk 18.04.13, 12:26 deser.pl/deser/10,88223,13755339,Posel_Ruchu_Palikota___Krzyzacy__nieodpowiednia_lektura.html O matusiu... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
old.bear Re: UE a "Krzyżacy" 18.04.13, 14:40 Niech jeszcze Biblię wycofają, tam też są brutalne treści - Kain, Abel, Sodoma, Gomora ... . Tymi (p)osłami powinno się zająć Towarzystwo Ochrony Zwierząt. Przecież te (p)osły głodzą swoje mózgojady. A to nie po bożemu ... tak głodzić. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: UE a "Krzyżacy" 18.04.13, 16:29 Moze niekoniecznie z punktu widzenia Unii Europejskiej, ale też jestem za wycofaniem "Krzyzaków" ze spisu lektur obowiązkowych, i tak prawie zaden dzieciak tego nie czyta. Jest to jedna z tych pozycji w spisie lektur, które skutecznie zabijają w dzieciakach chęć sięgnięcia po książkę. Odpowiedz Link
czuk1 Re: UE a "Krzyżacy" 19.04.13, 08:51 Wyobrażam sobie jaki rumor zrobiła by opozycja gdyby ze spisu lektur wycofano tzw. "patriotyczne" podręczniki, niewychowawcze i o niskiej wartości poznawczej. Już drobne ale ważne zmiany programowe w przedmiocie "historia" wywołaly wieli szum. A jednocześnie brak obrony/uzasadniania tej decyzji przez ministrestwo edukacji. Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: UE a "Krzyżacy" 19.04.13, 15:22 "Krzyżacy" nieczytani??? To cóż dzieciaki chcą czytać? Przecież to jest fajnym językiem napisane, jest porządne mordobicie, nawet wątek miłosny (mało pikantny - fakt) mają. Jak "Krzyżacy" są nieciekawi, to co powiedzieć o "Chłopach" "Nad Niemnem", czy "Nocach i Dniach"? Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: UE a "Krzyżacy" 19.04.13, 17:54 Dzieciaki taka lektura nudzi,bo to co było interesujące dla nas, nie musi być interesujące dla obecnych uczniów, a patriotyzmu można uczyć nie koniecznie podpierając się Krzyżakami. Odpowiedz Link
balamuk Re: UE a "Krzyżacy" 19.04.13, 18:03 Język to może dla nas fajny. A poważnie - można dyskutować o zasadności takich czy innych lektur, ja do tej pory mam uraz po różnych Jankach Muzykantach, Antkach i Siłaczkach, moje dzieci (czytające dużo i z przyjemnością) uważają Verne'a za nudziarza i Dumas też ich nie rajcuje, takie czasy. Ale mnie do rozpaczy doprowadziły argumenty tego przedstawiciela narodu, co on w ogóle mówi... Odpowiedz Link
tojabogdan kanon lektur 19.04.13, 19:27 a może zaproponujemy tutaj swoje typy do kanonu lektur? Każdy dwie pozycje, na poziomie liceum? Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kanon lektur 19.04.13, 21:08 Masz na myśli tylko literaturę polską, czy może też być literarura światowa ? Odpowiedz Link
balamuk Re: kanon lektur 20.04.13, 16:50 Na razie wyszukałam zeszłoroczne listy lektur i zabulgotałam. gwo.pl/wykaz-lektur-obowiazujacych-w-roku-szkolnym-m302 Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kanon lektur 20.04.13, 18:56 Ciekawa jestem, które z lektur sprawiły Twój bulgot największy, bo chyba nie wszystkie, to sprawiły. Mnie także zdumiały niektóre propozycje. Ja mam dwie propozycje lektury dla licealistów, ale o tym później. Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: kanon lektur 20.04.13, 19:01 Tu moja wstępna odpowiedz na temat listy lektur: wyborcza.pl/magazyn/1,126715,13773733,Tesknie_za_facetami_w_swetrach.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk Ale przejrzę dokładnie listę.. Odpowiedz Link
balamuk Re: kanon lektur 21.04.13, 16:45 Kawałek tylko mogę przeczytać. Punkcie, zamierzam to przeanalizować na spokojnie. Na początek celnym kopem wywalam Pinokia i Chłopców z Placu Broni. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kanon lektur 21.04.13, 20:28 Ciekawa jestem Twoich spostrzeżeń. Możesz napisać dwa słowa uzasadnienia, dlaczego odrzucasz niektóre z lektur ? Pionokio i Chlopcy z Placu Broni, przy tych lekturach można polecieć fajnym smrodkiem dydaktycznym. Odpowiedz Link
balamuk Re: kanon lektur 24.04.13, 17:18 Pewnie właśnie to mi w nich przeszkadza. Dydaktyzm tych książeczek jest zbyt oczywisty, w dodatku obie są... jak by to powiedzieć, przesadnie przykre są. A teraz typy, jeden polski, jeden zahraniczny: dla gimnazjum - "Czarne Stopy"/"Nowy ślad Czarnych Stóp" i coś z opowiadań guslarskich Bułyczowa (myślałam o "Zabić drozda", ale ponieważ nie mam pojęcia, jak wygląda poziom współczesnego polskiego gimnazjum, wolę nie szaleć) dla liceum - "Ziele na kraterze" i "Paragraf 22". Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kanon lektur 29.04.13, 22:08 Trudno mi coś zaproponować dla gimnazjalistów, ale jeżeli chodzi o lieceum, to "Ziele na kraterze" Wańkowicza może być, jeżeli zaś chodzi o drugą propozycję to uważam, że Łaskawe J.Littella. Ksiażka też mówiąca o wojnie. Z mojego punktu widzenia, ksiażka jest bardzo wartościowa dlatego, że narratorem jest oficer niemiecki opowiadający o holokauście, zatem nieco inne spojrzenie na holokaust, spojrzenie z innego punktu widzenia i dlatego bardzo ciekawe. W książce jest próba wytłumaczenia holokaustu, trochę chęć usprawiedliwienia. Jak słusznie piszą recenzenci, ksiązka ma coś w sobie z dostojewszczyzny, jest trochę w duchu Manna, a mnie się wydaje, że także i Kafki. Wg mnie ważne jest także to, iż autor jest wspólcześnie żyjącym człowiekiem. Podobnie jak autor Paragrafu 22, jest amerykaninem. Łaskawe, to literatura dość trudna ale mądra i skłaniająca do przemyśleń. P.S. Jak dowiedziałam się, że książka jest o holokauście pomyślałam, jeszcze jedna, ale jak wzięłam do ręki i zaczęłam czytać, nie mogłam oderwać się od książki. Polecam, warto przeczytać. Odpowiedz Link
balamuk Re: kanon lektur 07.05.13, 15:29 No cóż, Orzeszkowa i Żeromski wiecznie żywi. Choć w formie nieco wykastrowanej. www.edulandia.pl/matura/1,118553,13860340,Matura_2013__jezyk_polski__poziom_podstawowy___arkusz.html Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: kanon lektur 07.05.13, 21:31 Jak podali koło południa tematy matur, pomyślałam to samo. Przecież Żeromski i Orzeszkowa, to były także nasze lektury. Świat się zmienia, Polska się zmienia, a lektury nie zmieniają się. Wywalili tylko jakieś opowiastki o dzielnych pionerach z Arteku i podbne do tej książeczki. Odpowiedz Link