15.05.13, 19:48
Przepraszam, że trochę osobiście, ale szlag mnie trochę trafia. W kwestii filmów w 3D.

Otóż, czy polscy dystrybutorzy mogliby jednak wziąć pod uwagę, że *nie każdy* lubi oglądać filmy w 3D? Oraz że dla osób noszących okulary oglądanie filmów w 3D bywa nieprzyjemne, bo wymaga oglądania przez dwie pary szkieł? Co jest tym bardziej rozpraszające, że okulary 3D w kinach są przeważnie brudne?

Szanowni dystrybutorzy! Ja wiem, że "Iron Man 3" jest wysokobudżetowym filmem rozrywkowym. Jednak wyobraźcie sobie Państwo, że są osoby, które wolałyby obejrzeć ten film w 2D, nie 3D. Dlaczego w całej Warszawie (a zatem pewnie i w ogóle w Polsce) nie ma ani jednego kina, gdzie ten film byłby wyświetlany w 2D? Wersja 2D tego filmu istnieje. Co za problem ją sprowadzić..?

Grrrrrrrrrrrrr....
Obserwuj wątek
    • kqsh W ramach dowartościowania... 20.05.13, 13:54
      ...zupełnie zignorowanego wątku mojego drogiego przyjaciela Stefana, chciałbym rozszerzyć go o dodatkowy aspekt. Nie dotyczy on może bezpośrednio stosunkowo młodego jeszcze Autora wątku i jego równieśników, ale kwestii "gubienia się" ludzi starszych w szaleńczym rozwoju technicznym naszych czasów, których to tempo czasami po prostu przerasta.

Osobiście akurat nie należę do tych "wczorajszych", którzy "zawiesili buty na kołku" rezygnując z chociażby tylko częściowego dotrzymania kroku szaleńczemu postępowi, a jednak są pewne obszary, których powoli nie ogarniam. Jeden z nich, to coraz bardziej technicznie "wypasione" komórki, które już dawo przestały być telefonami, a stały się jakimiś multimedialnymi allround-urządzeniami, którym, jak ja to zwykłem określać, brakuje tylko jeszcze... wodotrysku...

Drugim z obszarów jest właśnie technika 3D. I nie chodzi mi nawet o uciążliwość noszenia dodatkowych okularów, bo to nie jest aż takie niemożliwe do pokonania; w niektórych sklepach u nas w Berlinie można już kupić okulary nie tylko lekkie, ale wręcz posiadające odpowiednią ilość ujemnych i dodatnich dioptrii dla ludzi, których oczy tego wymagają. Chodzi mi raczej o te trójwymiarowe efekty, które tak po prawdzie z rzeczywistym trójwymiarowem odbiorem obrazu przez nasze oczy powoli nie mają zbyt wiele wspólnego. Ta techniczna trójwymiarowość jest bowiem - moim zdaniem - absolutnie nienaturalnie przesadna i przez to wręcz denerwująca. Co to za oglądanie filmu, w czasie projekcji którego człowiek odruchowo uchyla głowę, żeby nie "oberwać" deską czy innym młotkiem, w której poszczególne przedmioty i osoby niespodziewanie i nienaturalnie "wyskakują" z obrazu i po prostu przerażają? W naturze tak to przecież nie funkcjonuje! Człowiek odbiera coprawda swoją rzeczywistość trójwymiarowo, ale "kątem oka" jest też w stanie objąc ją całościowo, wykluczając w większości jakieś niespodzianki z boku czy z góry; w technice 3D taka wyuczona czy wręcz wrodzona, w dosłownym tego słowa znaczeniu, "przewidywalność" staje się wręcz niemożliwa i po prostu przeszkadza.

Oczywiście nie mam nic przeciwko pooglądaniu sobie takich efektów w jakimś demo-filmie, ale absolutnie zgadzam się ze Sefanem, że w oglądaniu filmów fabularnych, gdzie treść i fabuła ma podstawowe znaczenie, te efekty po prostu rozpraszają i przeszkadzają. Inaczej rzecz ujmując, zamiast skupiać się na filmowej opowieści, człowiek wprowadzany jest w stan "podwyższonej ostrożności" i niejako "czeka" na następne 3D-efekty, którymi po prostu nie chce zostać zaskoczony.

Nie wiem, być może następne generacje jakoś z czasem przyzwyczają się do tego, ostatecznie 30 km/godz, którymi poruszały się pierwsze "automobilie" też postrzegane były przez ówczesnych ludzi jako zdecydowanie "szkodliwe" dla zdrowia, ale póki co wielu zwłaszcza starszych ludzi z nową techniką filmową po prostu nie daje sobie rady... Za wyjątkiem mojej żony ;), która już teraz oszczędza na nowy telewizor umożliwiającym oglądanie filmów w technice 3D. ;)
    • maria421 Re: 3D 20.05.13, 14:29
      Panowie, kino to jeszcze nic! Sa juz telewizory 3D i to po calkiem przystepnej cenie.

www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/4012F1411884.html
      I kto wie, czy za kilka lat to nie bedzie standard. Najpierw zniknely telewizory bialo-czarne, potem te z lampa kineskopowa, potem wszystkie z kwadratowym ekranem....

Co do komorki to bardzo dlugo sie opieralam, ale w koncu sie zdecydowalam na Iphone5 i polubilam :)
      • astra18 Re: 3D 20.05.13, 14:44
        maria421 napisała:

" ale w koncu sie zdecydowalam na Ip
        > hone5 i polubilam :)"

Pominęłaś bardzo ważny aspekt, nic nie napisałaś o kolorze ipone`a!:))))
        • maria421 Re: 3D 20.05.13, 15:16
          astra18 napisała:

> Pominęłaś bardzo ważny aspekt, nic nie napisałaś o kolorze ipone`a!:))))

Czarny, oczywiscie :-)

A jeszcze sie przymierzam do tego:

www.bose.de/DE/de/home-and-personal-audio/digital-music-solutions/sounddock-systems-for-iphone-and-ipod/sounddock-series-III-digital-music-system/
          Ide z duchem czasu :)
          • astra18 Re: 3D 20.05.13, 15:54
            maria421 napisała:

"Czarny, oczywiscie :-)"
            Myślałam, że oczywiście będzie biały:)Widać u nas u większości pań:)

"A jeszcze sie przymierzam do tego:
            >
            > rel="nofollow">www.bose.de/DE/de/home-and-personal-audio/digital-music-solutions/sounddock-systems-for-iphone-and-ipod/sounddock-series-III-digital-music-system/
            > Ide z duchem czasu :"
            Boże Bose!!!Mam kolumny, stary już rocznik, a "gadają" jakby kupione wczoraj:)
            • maria421 Re: 3D 20.05.13, 16:39
              astra18 napisała:

> Myślałam, że oczywiście będzie biały:)Widać u nas u większości pań:)

Widocznie jestem malo kobieca:)

Zmieniajac troche temat, znasz ten blog?

faszynfromraszyn.pl/
              :-)
              • astra18 Re: 3D 21.05.13, 06:31
                maria421 napisała:

" Zmieniajac troche temat, znasz ten blog?
                >
                > faszynfromraszyn.pl/
                > :-)"

Nie znałam, ale skoro go sobie pooglądałam stwierdziłam, że chyba się zaloguję i "dopieszczę" następującą fotką:
                www.se.pl/multimedia/galeria/110151/218370/aleksander-kwasniewski-dal-6-tys-zl-i-nie-czekal-w-kolejce-do-lekarza/
                Przypuszczam,że red.Michnika stać na "crocksy", choć na moje oko poza design a`la Lidl nie wyglądają na bardziej "markowe", poza tym z plaży chyba nie wrócił, więc co?:)
                • maria421 Re: 3D 21.05.13, 08:41
                  Nienawidze crocksow :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka