jureek 16.05.15, 17:31 Nazwa tak znana, ale samo miasteczko (czy może wieś) to straszna dziura Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Pozdrawiam z Schengen 16.05.15, 20:05 Pojechał po bułki i kiełbasę. No i mieli tam dżinsy w promocji. Odpowiedz Link
jureek Re: Pozdrawiam z Schengen 17.05.15, 17:29 zbyfauch napisał: > Pojechał po bułki i kiełbasę. No i mieli tam dżinsy w promocji. Jakie dżinsy? Nie widziałem żadnych sklepów w tej dziurze. Kawiarnię było ciężko znaleźć. Odpowiedz Link
jureek Re: Pozdrawiam z Schengen 16.05.15, 20:32 Włóczę się. Tak jak to lubię włóczyć się po pograniczach. Tydzień temu włóczyłem się na granicy polskiego i czeskiego Śląska (trafiłem tam w Sudicach na niedzielną mszę w kościele będącym mniejszą kopią katedry kolońskiej), a dzisiaj poniosło mnie na zachód. Odpowiedz Link
maria421 Re: To ma byc kopia Katedry Kolonskiej? 19.05.15, 09:34 Jaka kopia? Tylko jedna wieza. Odpowiedz Link
fan.club Re: To ma byc kopia Katedry Kolonskiej? 19.05.15, 11:49 No to mamy nowy temat na cały dzień i jutrzejszy poranek... Odpowiedz Link
jureek Re: To ma byc kopia Katedry Kolonskiej? 19.05.15, 21:18 maria421 napisała: > Jaka kopia? Tylko jedna wieza. No dobra, kopia to może zbyt mocne określenie, powiedzmy, że budowniczy kościoła w Sudicach katedrą kolońską się inspirował. Gdy jechałem tam rowerem od Chuchelnej i za wzgórzem wyłonił się ten kościół (widziany z boku, więc brak jednej wieży nie rzucał się w oczy), to też mi się z kolońskim pierwowzorem skojarzył. Kościół jest jak na małą wieś bardzo wielki, podobnie jak kościół neobarokowy w sąsiadujących po polskiej stronie Krzanowicach. Lud tam jednak religijny, mimo iż kościół taki wielki, to w niedzielę był wypełniony. W bardzo ateistycznych Czechach Śląsk i południowe Morawy to najbardziej religijne regiony. Proboszcz w Sudicach jest z Polski, parafianie mówili mi, że z Bielska podobno, ale po czesku mówił jak Czech. Odpowiedz Link
fan.club Krzanowice? 21.05.15, 12:34 Mam pytanie: jak daleko doleci wrona, która wystartowała z Raciborza w kierunku południowym? Tylko do Krzanowic. Dalej leci wrana. Odpowiedz Link
maria421 Re: Krzanowice? 21.05.15, 12:37 fan.club napisał: > Mam pytanie: jak daleko doleci wrona, która wystartowała z Raciborza w kierunku > południowym? > Tylko do Krzanowic. Dalej leci wrana. :-))) Odpowiedz Link
jureek Re: Krzanowice? 11.06.15, 16:28 Z tą wroną to nie do końca jest tak, ja piszesz. Jeśli leci ona z Raciborza, to jest to wróna, a nie wrona. Za Krzanowicami, w Chuchelnej nadal jest to wróna, właśnie to sprawdziłem. Dopiero za Hlučinem może się z niej zrobić vrana Odpowiedz Link
fan.club A w Krzanowicach już wiedzą... 11.06.15, 17:17 że się nie zgadzasz? Naprawdę sądzisz, że granice językowe są wymierzalne co do centymetra? Odpowiedz Link
lepian4 Re: To ma byc kopia Katedry Kolonskiej? 21.05.15, 14:24 Sadze, ze budowniczy inspirowany byl Ksiega Stworzenia. Wedlug pierwszych ksiag biblinych Bog po stworzeniu swiata zasiadl na tronie, a swe nogi oparlna ziemskim piedestale. Stad ta konstrukcja przypominajaca tron, nie Katedre Kolonska. Jedynym wspolnym aspektem sa wieze nad wejsciem, nie nad oltarzem. Symbolizowalo to przewage w tym regionie wladzy swieckiej nad papieska. Na Slasku to rozwiazanie pojawilo sie z silna aktywnoscia wladz Prus po zwycieskiej wojnie z Austria, ktore swa szczodrobliwoscia czesto wspolfinanowali budowe takich obiektow. W ten sposob chcieli pozyskac sympatie tubylcow. To jest tez przyczyna, ze wiekszosc koscielnych wiez na Slasku jest nad wejsciem. Nie tylko na Slasku jest wiele podobnych dawnych pruskich darow na szczerym polu. W Oberbergischen stoja te perelki architektoniczne. Nierzadko znacznie wieksze niz na Slasku, sa jednak zupelnie zapomniane i ciagle stoja na szczerym polu. Praktycznie czas zatrzymal sie tam dawno temu. Moim zdaniem jest to super atrakcja turystyczna. W obecnym roku, dzieki akcji "Danke Preußen" jest szansa upowszechnienia wiedze historycznej na ten temat Odpowiedz Link