Dodaj do ulubionych

Referendum 2

21.08.15, 21:05
Tamten watek juz sie bardzo rozrosl a ja chcialabym porozmawiac troche o samej istocie referendum o "Za i Przeciw" referendum.

Mam troche mieszane uczucia. Miedzy szacunkiem dla vox populi - vox dei a pamiecia o tym, ze to tlum zdecydowal o ukrzyzowaniu Jezusa.

Z jednej strony uwazam, ze spoleczenstwo powinno byc czesciej pytane o to, czego chce. Szczegolnie na szczeblu powiatowym, ale tez na szczeblu ogolnokrajowym w sprawach wagi panstwowej, a nastepna taka moze byc przystapienie do Euro.

Z drugiej strony, jak sie nie zgodzic z takim komentarzem?:

To czy Twoje dziecko pójdzie do szkoły w wieku 6 czy 7 lat będzie decydował w referendum bezdzietny rolnik z Zamojszczyzny, dziadek spod Tczewa i kawaler sąsiad

Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Referendum 2 21.08.15, 21:39
      referendum jest jednym z narzędzi demokracji. Jeśli żyjemy w demokratycznym społeczeństwie, to musimy się pogodzić z tym, że nie zawsze NASZA wola będzie realizowana.
      Obywatele mają prawo wypowiadać się w dziedzinach, które ich aktualnie bezpośrednio nie dotyczą. Gdyż dziś nie dotyczą, ale jutro - kto wie.... Państwo funkcjonuje dla wielu pokoleń , nie tylko dla mnie.
      Szkoda, ale cóż...
    • jurasberlinczyk49 Re: Referendum 2 21.08.15, 22:27
      maria421 napisała:

> Mam troche mieszane uczucia. Miedzy szacunkiem dla vox populi - vox dei a pamie
      > cia o tym, ze to tlum zdecydowal o ukrzyzowaniu Jezusa.

?!

Polecam lekturę książki Benedykta XVI:

Jezus z Nazaretu Część II. Od wjazdu do Jerozolimy do Zmartwychwstania. Wydawnictwo Jedność ISBN 978-83-7660-222-6,

albo w oryginale:

Jesus von NazarethTeil II. Vom Einzug in Jerusalem bis zur Auferstehung. Herder Verlag
      ISBN 978-3-451-32999-9.

Dla "leniwych" ta książka (jak i część pierwsza) jest dostępna w wersji audio.

Tam się dowiesz jak to naprawdę było z tym "krew jego na nas i na dzieci nasze!" (Mat.27,25)

ZA CO niby to "tłum" miałby zdecydować o ukrzyżowaniu Jezusa? Za rozmnażanie chleba? Uzdrawianie chorych? Wskrzeszanie umarłych? Uwalnianie opętanych? Dodawanie otuchy biednym i odrzuconym? Czy płaczące niewiasty też odpowiadały za ukrzyżowanie? A może Weronika? Może Szymon Cyrenejczyk?

Doinformuj się.
      • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:14
        Ksiazka "Jesus von Nazareth" stoi u mnie na polce, nie musisz polecac, ja natomiast przypomne Ci te slowa z Ewangelii sw. Mateusza :

"27- 20 Tymczasem arcykapłani i starsi namówili tłumy, żeby prosiły o Barabasza, a domagały się śmierci Jezusa. 21 Pytał ich namiestnik: «Którego z tych dwóch chcecie, żebym wam uwolnił?» Odpowiedzieli: «Barabasza». 22 Rzekł do nich Piłat: «Cóż więc mam uczynić z Jezusem, którego nazywają Mesjaszem?» Zawołali wszyscy: «Na krzyż z Nim!» 23 Namiestnik odpowiedział: «Cóż właściwie złego uczynił?» Lecz oni jeszcze głośniej krzyczeli: «Na krzyż z Nim!» 24 Piłat widząc, że nic nie osiąga, a wzburzenie raczej wzrasta, wziął wodę i umył ręce wobec tłumu, mówiąc: «Nie jestem winny krwi tego Sprawiedliwego. To wasza rzecz». 25 A cały lud zawołał: «Krew Jego na nas i na dzieci nasze»9.

Oczywiscie ze "tlum" i "caly lud" odnosi sie tylko do tlumu tam wtedy zgromadzonych ludzi, wiec Twoje pytanie :
        > ZA CO niby to "tłum" miałby zdecydować o ukrzyżowaniu Jezusa? Za rozmnażanie ch
        > leba? Uzdrawianie chorych? Wskrzeszanie umarłych? Uwalnianie opętanych? Dodawan
        > ie otuchy biednym i odrzuconym? Czy płaczące niewiasty też odpowiadały za ukrzy
        > żowanie? A może Weronika? Może Szymon Cyrenejczyk?

jest tylko nieudolna proba popisania sie.
        • jurasberlinczyk49 Re: Referendum 2 22.08.15, 11:22
          maria421 napisała:

> Oczywiscie ze "tlum" i "caly lud" odnosi sie tylko do tlumu tam wtedy zgrom
          > adzonych
          ludzi, wiec Twoje pytanie :
          > > ZA CO niby to "tłum" miałby zdecydować o ukrzyżowaniu Jezusa? Za rozmn
          > ażanie ch
          > > leba? Uzdrawianie chorych? Wskrzeszanie umarłych? Uwalnianie opętanych? D
          > odawan
          > > ie otuchy biednym i odrzuconym? Czy płaczące niewiasty też odpowiadały za
          > ukrzy
          > > żowanie? A może Weronika? Może Szymon Cyrenejczyk?

>
          > jest tylko nieudolna proba popisania sie.

No tak, cóż ja innego potrafię poza popisywaniem się, prawda? :-))))

Ewangelii w/g św. Mateusza nie musisz mi przypominać, znam ją dość dobrze.

Niestety, zacytowana przez Ciebie perykopa, nawet BEZ komentarza egzegety, PODWAŻA słuszność powoływania się na "tłum" (jak liczny? 30, 50 czy może "aż" 100 osób?) na określenie zgromadzonych ludzi na skromnym dziedzińcu pałacu Piłata, nie mówiąc już o tym, że ci ludzie przyszli tam z arcykapłanami, byli więc najprawdopodobniej ich sympatykami i ludźmi z ich otoczenia, a dodatkowo - zgodnie z treścią perykopy - zostali wcześniej przez tychże arcykapłanów "odpowiednio" przygotowani. Prawie wszyscy poważni egzegeci, w tym były papież Benedykt XVI są zgodni co do tego, że Św. Mateusz zupełnie inaczej rozumiał słowo "tłum" i że oznaczało ono jedynie określenie zebranej tam na dziedzińcu arcykapłanów i ich "podburzonych" popleczników, więc porównywanie tego "głosu tłumu", do MILIONÓW Polaków, przez nikogo nie podburzanych, spokojnie i podczas trwającej miesiące i lata dyskusji, i decydujących się ostatecznie na podpisanie tych petycji w ważnych, dotyczących ich bezpośrednio sprawach, jest zwykłym NADUŻYWANIEM Słowa Bożego.

A zdanie, które popełniłaś, a mianowicie, niech Cię zacytuję: "to tlum ZDECYDOWAŁ o ukrzyzowaniu Jezusa" jest już tylko idiotyzmem i do "mieszania uczuć" kogoś, kto podważa słuszność wsłuchiwania się w "głos ludu", w ogóle się nie nadaje. Podejrzewam niestety, że Twój przykład "tłumu" na dziedzińcu Piłata miał być jedynie "maczuga" argumentacyjna pod absurdalną tezę, że powoływanie się przez prezydenta Dudę, że nie należy lekceważyć zdanie milionów Polaków, jest "ryzykowne"...

Na przyszłość radzę lepiej dobierać przykłady. :-)

• maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 13:28
            Juras, bylam w Jerozolimie, przeszlam tam Droge Krzyzowa ktora sie zaczyna w miejscu w ktorym przypuszczalnie odbyl sie sad Pialta nad Jezusem, wiem wiec jaka przestrzen minej wiecej on zajmuje i wiem jaki "tlum" moze pomiescic.

Nie mniej jednak to ten tlum (obojetnie czy bylo to 200, 300 , 500 czy wiecej osob) wolal "Na krzyz z Nim" i to tego "tlumu" posluchal Pilat.

Ja ten przyklad podalam w ogolnym temacie "referendum". Jak wiesz, "referendum" nie zawsze jest ogolnokrajowe, moga byc tez referenda lokalne, nawet na poziomie gminy i referendum bedzie wazne jezeli wezmie w nim udzial ponad polowa upowaznionych do glosu.
            Jezli wiec sad nad Jezusem odbylby sie w najmniejszej polskiej gminie, a ta liczy ok 1600 mieszkancow, to mogloby sie okazac ze taka sama ilosc osob glosowalaby "Na krzyz z Nim" jak wtedy w Jerozolimie.

Zrozumiales juz o co chodzi, czy dalej bedziesz wyjezdzac z "egzegeza"?
    • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 06:40
      maria421 napisała:
      >
      > To czy Twoje dziecko pójdzie do szkoły w wieku 6 czy 7 lat będzie decydował
      > w referendum bezdzietny rolnik z Zamojszczyzny, dziadek spod Tczewa i kawaler s
      > ąsiad
      >

Bezdzietny ile ma lat? Może jeszcze będzie ojcem.
      Dziadek spod Tczewa to nie obywatel i nie ma prawa wypowiadać się na temat edukacji swoich wnuków?
      Kawaler sąsiad? Ma szansę ożenić się, może za tydzień, może za rok, i być ojcem.

Kiepściutkie te argumentacje.
      >
      • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 06:47
        maria421 napisała:

"Azerko, kiedys Berlusconi powiedzial ze przecietny wyborca ma bardzo przecietne wyksztalcenie, wiec to do niego wlasnie trzeba mowic. Prawie polowa wyborcow PiSu ma wyksztalcenie podstawowe i gimnazjalne.
        Duda wiedzial gdzie ma lowic glosy."

Biorąc pod uwagę 3% przewagę Dudy nad Komorowskim suma summarum wychodzi tych z wykształceniem wyższym więcej dla Dudy:)

A skoro chcesz tak bardzo udowodnić że ten elektorat PiS taki ograniczony pod względem wykształcenia, to odtwórz sobie nagranie Borusewicza i posłuchaj jak się wypowiada człowiek z wyższym wykształceniem.
        Licencjaty rozdają na kosmetologii, fitness, a tam raczej nie rozwija się tych partii częci ciała odpowiedzialnych za formułowanie zdań i percepcji:)
        Więc stonowałabym trochę na Twoim miejscu.....
        • zbyfauch Re: Referendum 2 22.08.15, 07:42
          astra18 napisała: (...)

Zapomniałaś o dyrektywie nr 12/iw334.
          • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 08:03
            zbyfauch napisał:

> astra18 napisała: (...)
            >
            > Zapomniałaś o dyrektywie nr 12/iw334.

Widzę że wyrabiasz normę.
            • zbyfauch Re: Referendum 2 22.08.15, 08:16
              astra18 napisała:
              > Widzę że wyrabiasz normę.

Ba, nadgodziny. W końcu mamy wolną sobotę.
              • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 08:28
                zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                > > Widzę że wyrabiasz normę.
                >
                > Ba, nadgodziny. W końcu mamy wolną sobotę.

Dali wam ustawowo?
                • zbyfauch Re: Referendum 2 22.08.15, 08:54
                  astra18 napisała:
                  > Dali wam ustawowo?

Nie chce mi się dalej, dobranoc.
                  • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:02
                    zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                    > > Dali wam ustawowo?
                    >
                    > Nie chce mi się dalej, dobranoc.

Za krótkie nóżki.
        • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:18
          astra18 napisała:

> Biorąc pod uwagę 3% przewagę Dudy nad Komorowskim suma summarum wychodzi tych z
          > wykształceniem wyższym więcej dla Dudy:)

A ciekawe jak to wyliczylas.

> A skoro chcesz tak bardzo udowodnić że ten elektorat PiS taki ograniczony pod w
          > zględem wykształcenia, to odtwórz sobie nagranie Borusewicza i posłuchaj jak si
          > ę wypowiada człowiek z wyższym wykształceniem.
          > Licencjaty rozdają na kosmetologii, fitness, a tam raczej nie rozwija się tych
          > partii częci ciała odpowiedzialnych za formułowanie zdań i percepcji:)
          > Więc stonowałabym trochę na Twoim miejscu.....

Nie musze sluchac Borusewicza, wystarczy ze poslucham Kaczynskiego :-)
          • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:29
            maria421 napisała:

>

>
            > Nie musze sluchac Borusewicza, wystarczy ze poslucham Kaczynskiego :-)

Bądź obiektywna Mario:)
            Borusewicz zdanie podrzędnie złożone ma w planach opanować, bo na razie nie podołał pojedynczemu:)
            • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:09
              astra18 napisała:

> Bądź obiektywna Mario:)
              > Borusewicz zdanie podrzędnie złożone ma w planach opanować, bo na razie nie pod
              > ołał pojedynczemu:)

Co z Twoim obiektywizmem wobec mowy Kaczynskiego?
              • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:28
                maria421 napisała:

>
                >
                > Co z Twoim obiektywizmem wobec mowy Kaczynskiego?

Ja mówię o strukturze nie znaczeniu:)
        • jureek Re: Referendum 2 22.08.15, 09:41
          astra18 napisała:

> A skoro chcesz tak bardzo udowodnić że ten elektorat PiS taki ograniczony pod w
          > zględem wykształcenia, to odtwórz sobie nagranie Borusewicza i posłuchaj jak si
          > ę wypowiada człowiek z wyższym wykształceniem.
          > Licencjaty rozdają na kosmetologii, fitness, a tam raczej nie rozwija się tych
          > partii częci ciała odpowiedzialnych za formułowanie zdań i percepcji:)
          > Więc stonowałabym trochę na Twoim miejscu.....

Na Twoim też bym stonował, bo Burusewicz nie ma jakiegoś byle jakiego licencjatu, tylko studiował na KUL. I w ogóle jest to człowiek o bardzo porządnym życiorysie. A że nie wali bonmotami jak bezczelny Kurski - no cóż, bywają ludzie mniej lub bardziej elokwentni, ale właśnie przykład Kurskiego pokazuje, że nie zawsze elokwencja decyduje o wartości człowieka.
          • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:06
            jureek napisał:

> Na Twoim też bym stonował, bo Burusewicz nie ma jakiegoś byle jakiego licencjat
            > u, tylko studiował na KUL. I w ogóle jest to człowiek o bardzo porządnym życior
            > ysie. A że nie wali bonmotami jak bezczelny Kurski - no cóż, bywają ludzie mnie
            > j lub bardziej elokwentni, ale właśnie przykład Kurskiego pokazuje, że nie zaws
            > ze elokwencja decyduje o wartości człowieka.

Zawsze mowie ze nie nalezy mylic elokwencji z inteligencja.
            • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:37
              maria421 napisała:

> jureek napisał:
              >
              > > Na Twoim też bym stonował, bo Burusewicz nie ma jakiegoś byle jakiego lic
              > encjat
              > > u, tylko studiował na KUL. I w ogóle jest to człowiek o bardzo porządnym
              > życior
              > > ysie. A że nie wali bonmotami jak bezczelny Kurski - no cóż, bywają ludzi
              > e mnie
              > > j lub bardziej elokwentni, ale właśnie przykład Kurskiego pokazuje, że ni
              > e zaws
              > > ze elokwencja decyduje o wartości człowieka.
              >
              > Zawsze mowie ze nie nalezy mylic elokwencji z inteligencja.

Może jest i w tym co piszesz racja, ale przykład Borusewicza, człowieka na tak eksponowanym stanowisku, przeczy Twojej prześmiewczej tezie o zdolnościach percepcyjnych elektoratu PiS.
          • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:35
            jureek napisał:

>
            >
            > Na Twoim też bym stonował, bo Burusewicz nie ma jakiegoś byle jakiego licencjat
            > u, tylko studiował na KUL.

Tym bardziej Jureek!!!!!
            Przecież ten człowiek nie potrafi słowa wybąknąć, nie mówiąc o całym zdaniu, a przecież nie ma wady wymowy. Bierze się to po prostu z ubóstwa słownego, nad czym w ogóle nie pracował przez te lata, kiedy musiał mieć do czynienia z mediami.

I w ogóle jest to człowiek o bardzo porządnym życior
            > ysie.

Ja nic nie mam do jego wcześniejszego życiorysu politycznego! o co Ci chodzi?

A że nie wali bonmotami jak bezczelny Kurski - no cóż, bywają ludzie mnie
            > j lub bardziej elokwentni, ale właśnie przykład Kurskiego pokazuje, że nie zaws
            > ze elokwencja decyduje o wartości człowieka.

Przykład Borusewicza podałam w kontekście ironicznej wypowiedzi Marii na temat elektoratu PiS pod względem wykształcenia.
            Więc bądź łaskawa najpierw zapoznać się z całością wymiany zdań na ten temat, bo Twój post świadczy o tym, że mój potraktowałeś jak wyrwany z kontekstu.
            • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:45
              Astra, zajrzyj do politycznej dzialalnosci Borusweicza, moze zobaczysz ze biorac go za przyklad "PeOwca" troche sobie w stope strzelilas :

. Udzielił również poparcia Lechowi Kaczyńskiemu jako kandydatowi na prezydenta[4].

Jako kandydat niezależny (reprezentujący Komitet Wyborczy Wyborców Bogdana Borusewicza)[5], będąc popieranym przez PiS oraz PO, uzyskał mandat senatora w wyborach parlamentarnych w 2005, startując w okręgu gdańskim. 20 października tego samego roku głosami senatorów Prawa i Sprawiedliwości oraz Platformy Obywatelskiej został wybrany na marszałka Senatu VI kadencji. Zakończył urzędowanie z dniem 4 listopada 2007.
              • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:53
                maria421 napisała:

> Astra, zajrzyj do politycznej dzialalnosci Borusweicza, moze zobaczysz ze biora
                > c go za przyklad "PeOwca" troche sobie w stope strzelilas :

MArio ja nie muszę tam zaglądać bo NIE O TYM pisałam wspominając Borusewicza.
                Wytknęłam Ci tylko, że Twoje szyderstwo z wykształcenia wyborców PiS jest właśnie kulą w płot, i podałam przykład Borusewicza, który ma wyższe wykształcenie na cenionej uczelni i co z tego skoro zdania nie potrafi sklecić.
                Nic, ale to absolutnie nic nie mam do jego działalności solidarnowściowej.
                Chyba poszłaś za ciosem Jurreka, który wszedł w dyskusję bez sprawdzenia kontekstu.
                >
                > .
                >
                >
                >
            • jureek Re: Referendum 2 22.08.15, 13:56
              astra18 napisała:

> Przecież ten człowiek nie potrafi słowa wybąknąć, nie mówiąc o całym zdaniu, a
              > przecież nie ma wady wymowy. Bierze się to po prostu z ubóstwa słownego, nad cz
              > ym w ogóle nie pracował przez te lata, kiedy musiał mieć do czynienia z mediami

Jakoś nie odniosłem podczas rozmów z nim wrażenia, że ma ubogie słownictwo, czy że jest niekomunikatywny. Robisz z niego jakiegoś niemotę, a to inteligentny i porządny człowiek. Nie tokował tak jak Kuroń, ale zarzucanie mu ubogiego zasobu słownictwa to po prostu bezczelność.

> Przykład Borusewicza podałam w kontekście ironicznej wypowiedzi Marii na temat
              > elektoratu PiS pod względem wykształcenia.

A w następnym zdaniu napisałaś o licencjatach z kosmetykologii i fitnessu i do tego połączenia się odniosłem.

> Więc bądź łaskawa najpierw zapoznać się z całością wymiany zdań na ten temat, b
              > o Twój post świadczy o tym, że mój potraktowałeś jak wyrwany z kontekstu.

Informuję Cię zatem, że zanim wypowiedziałem się w wątku, byłem łaskawa zapoznać się z jego całością. Zawsze tak robię. Wypowiadając odnosiłem się jednak nie do całego wątku, lecz tylko do Twojej wypowiedzi, w której zrobiłaś z Borusewicza jakiegoś niemotę, co to zdania nie potrafi sklecić, i jednym tchem porównałaś go z takimi, którzy kończą kosmetykologię czy fitness. Wolno mi odnosić się do jednej wypowiedzi, czy zawsze muszę nawiązywać do całokształtu?
              • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 15:35
                jureek napisał:

>" Jakoś nie odniosłem podczas rozmów z nim wrażenia, że ma ubogie słownictwo, czy
                > że jest niekomunikatywny. Robisz z niego jakiegoś niemotę, a to inteligentny i
                > porządny człowiek. Nie tokował tak jak Kuroń, ale zarzucanie mu ubogiego zasob
                > u słownictwa to po prostu bezczelność."

Nie wiem i nie pytam o Twoje osobiste relacje z Borusewiczem, i jaką w związku z tym masz opinię na temat sposobu wyrażania i doboru słów przez niego.
                Oceniam jego zasób słow i formułowania mysli na podstawie jego wypowiedzi w mediach.i I ten poziom, jak na tak solidne wykształcenie jakie posiada, jest żenujący.
                Nie wiem który już raz uprzejmie przypominam, że nic nie wspominałam o jego działalności związkowej i nie wyrażałam się na temat jego osobowości czy uczciwości.
                Proponuję Ci dokładnie przeczytać moje posty, wszystkie, i nie bądź taki prędki w obrzucaniu formowicza/czki błotem, ok? Wystarczy że napiszesz że się ze mna nie zgadzasz i gra gitara.
                >
                > > Przykład Borusewicza podałam w kontekście ironicznej wypowiedzi Marii na
                > temat
                > > elektoratu PiS pod względem wykształcenia.
                >
                > A w następnym zdaniu napisałaś o licencjatach z kosmetykologii i fitnessu i do
                > tego połączenia się odniosłem.
                >
                > > Więc bądź łaskawa najpierw zapoznać się z całością wymiany zdań na ten te
                > mat, b
                > > o Twój post świadczy o tym, że mój potraktowałeś jak wyrwany z kontekstu.
                >
                > Informuję Cię zatem, że zanim wypowiedziałem się w wątku, byłem łaskawa zapozna
                > ć się z jego całością. Zawsze tak robię. Wypowiadając odnosiłem się jednak nie
                > do całego wątku, lecz tylko do Twojej wypowiedzi, w której zrobiłaś z Borusewic
                > za jakiegoś niemotę, co to zdania nie potrafi sklecić, i jednym tchem porównała
                > ś go z takimi, którzy kończą kosmetykologię czy fitness. Wolno mi odnosić się d
                > o jednej wypowiedzi, czy zawsze muszę nawiązywać do całokształtu?
              • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 15:50

Odpowiadam na 2 część postu, bo za wcześnie paluch nacisnął enter.

jureek napisał:

>
                > > Przykład Borusewicza podałam w kontekście ironicznej wypowiedzi Marii na
                > temat
                > > elektoratu PiS pod względem wykształcenia.
                >
                > A w następnym zdaniu napisałaś o licencjatach z kosmetykologii i fitnessu i do
                > tego połączenia się odniosłem.

Podałam przykładowy wykaz kierunków licencjackich, w których ciężar wiedzy jet kładziony - mówiąc kolokwialnie - na inne rejony ciała:)
                >
                >
                > Informuję Cię zatem, że zanim wypowiedziałem się w wątku, byłem łaskawa zapozna
                > ć się z jego całością. Zawsze tak robię. Wypowiadając odnosiłem się jednak nie
                > do całego wątku, lecz tylko do Twojej wypowiedzi, w której zrobiłaś z Borusewic
                > za jakiegoś niemotę, co to zdania nie potrafi sklecić,

A potrafi to zrobić przed kamerami? Z takim wykształceniem i wieloletnim kontaktem z polityką?

i jednym tchem porównała
                > ś go z takimi, którzy kończą kosmetykologię czy fitness.
                No to porównaj to z wypowiedzią Marii jakich wyborców, w jakim przedziale jesli chodzi o wykształcenie, sobie wybrał Duda. Takich, których łatwo zmanipulować bo mają niższe wykztałcenie. Podałam przykład absolwentów fitnesu i kosmetologii ( mają licencjaty i wyższe? mają! )i Boruewicza który duka a nie mówi, nie potrafiąc złożyć zdania do kupy, a ma wykztałcenie wyższe? No ma!

Wolno mi odnosić się d
                > o jednej wypowiedzi, czy zawsze muszę nawiązywać do całokształtu?

A czy ja czegoś zabraniam?
              • a000000 Re: Referendum 2 24.08.15, 19:24
                jureek napisał:

> Jakoś nie odniosłem podczas rozmów z nim wrażenia, że ma ubogie słownictwo, czy
                > że jest niekomunikatywny.

a kiedy z nim rozmawiałeś? 30 lat temu?
                W tej chwili widać po nim ząb czasu, nawet odczytać z kartki nie był w stanie.
      • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:17
        astra18 napisała:

> Bezdzietny ile ma lat? Może jeszcze będzie ojcem.
        > Dziadek spod Tczewa to nie obywatel i nie ma prawa wypowiadać się na temat eduk
        > acji swoich wnuków?
        > Kawaler sąsiad? Ma szansę ożenić się, może za tydzień, może za rok, i być ojcem
        > .
        >
        > Kiepściutkie te argumentacje.
        > >

Raczej kiepska jest argumentacja ktora z jednej strony postuluje zeby to tylko rodzice decydowali o tym w jakim wieku posla dzieci do szkoly, a z drugiej strony poddaje ten postulat do decyzji dziadkow czy kawalerow :)

• astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:21
          maria421 napisała:

>
          >
          > > >
          >
          > Raczej kiepska jest argumentacja ktora z jednej strony postuluje zeby to tylko
          > rodzice decydowali o tym w jakim wieku posla dzieci do szkoly, a z drugiej stro
          > ny poddaje ten postulat do decyzji dziadkow czy kawalerow :)

A nie przyszło Ci do głowy że dziadek może sprawować opiekę nad dziećmi/wnukami, kawaler to stan cywilny i może być ojcem?:)
          Dalej chcesz brnąć ?>
          • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 09:29
            astra18 napisała:

> A nie przyszło Ci do głowy że dziadek może sprawować opiekę nad dziećmi/wnukami
            > , kawaler to stan cywilny i może być ojcem?:)
            > Dalej chcesz brnąć ?>

Bede brnac dalej bo od poczatku uwazam ze opor przeciw posylaniem 6 latkow do szkoly za idiotyczny a referendum w tej sprawie za jeszcze bardziej idiotyczne.
    • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 06:56
      maria421 napisała:
      > Azerko, jeszcze raz- nie mozna liczyc frekwencji wyborczej i frekwencji referen
      > dum razem, bo referendum zeby bylo wazne musi miec quorum.

I nie będzie liczone razem.
      Dyrektor PKW wypowiedziała się że nie ma żadnego problemu.
      Nawet nie trzeba stawiać dwóch urn, to komisja ma mieć łeb na karku i odpowiednio rozdzielić karty.
    • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 07:09
      Godziny głosowań.

Wybory do parlamentu i prezydenckie odbywają się między 7 - 21, referendalne 6 - 22.

Marszałek Borusewicz wydukał że to stanowi problem.
      Okazuje się że niekoniecznie, wystarczy że PKW o tym zdecyduje.
    • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 10:47
      maria421 napisała:
      "
      Oczywiscie ze szkola powinna stworzyc warunki lokalne dla dodatkowej klasy, powinien byc przygotowany program itp. Ale przeciez to jest do rozwiazania, i w tym sensie nalezy naciskac na wladze. Natomiast w Polsce sprawa 6-latkow stala sie sprawa plebiscytowa, tu sie robi polityke na dzieciach."

Dzieci to nie króliki doświadczalne, chyba Ci się kolejność pomyliła - NAJPIERW trzeba stworzyć
      warunki a potem przeprowadzać ustawę.
      "
      Swoja droga, interesujace jest (..)zeby nieznanego jeszcze rok temu nikomu polityka "

Jak dla kogo nieznany. Słabo się orientujesz w personaliach politycznych w Polsce.
      W GW nie wszystko napisane tłustą czcionką.
      "

:
      • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 13:32
        astra18 napisała:

> Dzieci to nie króliki doświadczalne, chyba Ci się kolejność pomyliła - NAJPIERW
        > trzeba stworzyć
        > warunki a potem przeprowadzać ustawę.

Problem w tym, ze przeciwnicy nie domagali sie przesuniecia reformy do czasow kiedy beda warunki, lecz wysuwali argumenty takie, ze to odbieranie polskim rodzinom dzieci, ze dzieci sa niedojrzale itp.

> Jak dla kogo nieznany. Słabo się orientujesz w personaliach politycznych w Pols
        > ce.
        > W GW nie wszystko napisane tłustą czcionką.
        > "

Moze wtajemniczonym wyznawcom PiSu Duda byl juz wczesniej znany :-)

• jureek Re: Referendum 2 22.08.15, 13:44
          maria421 napisała:

> Moze wtajemniczonym wyznawcom PiSu Duda byl juz wczesniej znany :-)

Tylko tym bardziej wtajemniczonym. Pozostałym także mylił się na początku z innym Dudą, działaczem związkowym.
        • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 15:38
          maria421 napisała:

> Moze wtajemniczonym wyznawcom PiSu Duda byl juz wczesniej znany :-)
          >

Tak, to był owoc zakazany dla wyznawców PO:)

• astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 11:33
      maria421 napisała:

"Astra, dla Ciebie "obiektywizm wobec PO" to bylaby frontalna krytyka PO. "

A nie tego samego oczekujesz ode mnie w stosunku do PiS?

"
      Ja przynajmniej kiedys napisalam cos takiego :

forum.gazeta.pl/forum/w,103528,145026058,145026058,Czuje_sie_bezdomna.htm"

A teraz Ty sei postaraj o jakiekolwiek dowody TWOJEGO wlasnego obiektywizmu wobec PiS, bo te ktore podalas , czyli np. koalicja z Samoobrona i LPR z jednoczesnym obwinianiem za to Tuska to jest parodia nie obiektywizm.

Może wysilisz się poza Twoje pojęcie obiektywizmu, pisząc w linku że jesteś zmęczona twarzą Tuska (straszna krytyka, nie ma co)-, nie wiem, pryszcze mu wyrosły albo mocno wyłysiał?- i napiszesz coś na dowód że na prawdę jesteś obiektywna:)
      Podałam w punktach swoje krytyczne oceny pod adresem środowiska PiS a Tobie jak zwykle mało.
      Ale to co Ty uważasz za swoją krytykę wobec PO to już nie śmiech tylko jakaś retoryczna jałmużna.
      • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 13:34
        Astra, to moze podaj jakie sa Twoje kryteria obiektywizmu. Walic na oslep w PO i chwalic wszystko co PiSowskie?
        • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 15:58
          maria421 napisała:

> Astra, to moze podaj jakie sa Twoje kryteria obiektywizmu. Walic na oslep w PO
          > i chwalic wszystko co PiSowskie?

Nie bedę wymyslać jakichś kryteriów, bo ja - w przeciwieństwie do Ciebie - napisałam/odpowiedziałam na pytanie Jurreka konkretnie, np.krytyka koalicji PiS z Samoobroną, czyli ocena działania, nie człowieka.
          Ty, jako przykład swojej krytyki, podajesz mi na "talerzu" stan uczuciowy do Tuska:)
          Czego, Droga Kobieto, jeszcze sobie zyczysz?
          • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 16:01
            astra18 napisała:

> Nie bedę wymyslać jakichś kryteriów, bo ja - w przeciwieństwie do Ciebie - napi
            > sałam/odpowiedziałam na pytanie Jurreka konkretnie, np.krytyka koalicji PiS z S
            > amoobroną, czyli ocena działania, nie człowieka.
            > Ty, jako przykład swojej krytyki, podajesz mi na "talerzu" stan uczuciowy do Tu
            > ska:)
            > Czego, Droga Kobieto, jeszcze sobie zyczysz?

Obiektywizmu z Twojej strony, a masz okazje sie nim wykazac w nowym watku o 6 latkach :-)
            • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 16:19
              maria421 napisała:

> astra18 napisała:
              >
              > > Nie bedę wymyslać jakichś kryteriów, bo ja - w przeciwieństwie do Ciebie
              > - napi
              > > sałam/odpowiedziałam na pytanie Jurreka konkretnie, np.krytyka koalicji P
              > iS z S
              > > amoobroną, czyli ocena działania, nie człowieka.
              > > Ty, jako przykład swojej krytyki, podajesz mi na "talerzu" stan uczuciowy
              > do Tu
              > > ska:)
              > > Czego, Droga Kobieto, jeszcze sobie zyczysz?
              >
              > Obiektywizmu z Twojej strony, a masz okazje sie nim wykazac w nowym watku o 6 l
              > atkach :-)

Paluszkiem to Ty potrafisz wskazywać co kto do czego ma się odnieść:)
              Szkoda,że sama wykręcasz się sianem.
              • maria421 Re: Referendum 2 22.08.15, 16:41
                astra18 napisała:

> Paluszkiem to Ty potrafisz wskazywać co kto do czego ma się odnieść:)
                > Szkoda,że sama wykręcasz się sianem.

Od czego na przyklad sie sianem wykrecam?
                Od przyjecia Twoich kryteriow "obiektywizmu"? :)
                • astra18 Re: Referendum 2 22.08.15, 16:46
                  maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                  >
                  > > Paluszkiem to Ty potrafisz wskazywać co kto do czego ma się odnieść:)
                  > > Szkoda,że sama wykręcasz się sianem.
                  >
                  > Od czego na przyklad sie sianem wykrecam?
                  > Od przyjecia Twoich kryteriow "obiektywizmu"? :)

Udowodnienia jaka jesteś, poza niechęcią do czarnego krawata JK, obiektywna.
    • maria421 Re: Referendum 2 23.08.15, 12:59
      Znalezione na FB :

" Po co mnozyc pytania? REFERENDUM powinno zawierac jedno:
      "czy jestes za posylaniem 6-latkow do Lasow Panstwowych i pozostawianiem ich tam
      az do osiagniecia wczesniejszego wieku emerytalnego?"

:-)))
    • jureek Re: Referendum 2 24.08.15, 18:19
      Usłyszana właśnie w radiu propozycja połączenia trzech pytań referendalnych w jedno:
      Czy jesteś za wysyłaniem sześciolatków do lasów państwowych i pozostawianiem ich tam aż do osiągnięcia wcześniejszego wieku emerytalnego?
      • jureek Re: Referendum 2 24.08.15, 18:20
        jureek napisał:

> Usłyszana właśnie w radiu propozycja połączenia trzech pytań referendalnych w j
        > edno:
        > Czy jesteś za wysyłaniem sześciolatków do lasów państwowych i pozostawianiem ic
        > h tam aż do osiągnięcia wcześniejszego wieku emerytalnego?

Mario, skasuj to proszę, powtórzyłem Twój wpis. Okazuje się, że fejsbuk szybszy od radia.
        • maria421 Re: Referendum 2 24.08.15, 19:25
          Nie szkodzi, niech beda dwa.
    • lepian4 Re: Referendum 2 25.08.15, 15:53
      Lepszy bezdzietny rolnik z Zamojszyzczny, niz dzieciaty pan Grodzka.
    • maria421 Re: Referendum 2 29.08.15, 10:04
      Jak mozna odpowiedziec na takie pytanie w referendum:

"Czy jest Pan/Pani za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe?

Nie znajac ustawy o funkcjonowaniu PGLLP?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18646795,marek-borowski-jednym-wpisem-szachuje-referendum-dudy-ktos.html#Czolka3Img
    • maria421 Re: Referendum 2 04.09.15, 15:02
      Nie bedzie referendum Dudy:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,18710110,senat-nie-wyrazil-zgody-na-referendum-prezydenta-dudy-buczenie.html#MTstream
      I bardzo dobrze!

Referendum Komorowskiego tez nie powinno byc ale mam nadzieje ze nie osiagnie quorum.
      • astra18 Re: Referendum 2 04.09.15, 19:22
        maria421 napisała:

> Nie bedzie referendum Dudy:
        >
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,18710110,senat-nie-wyrazil-zgody-na-referendum-prezydenta-dudy-buczenie.html#MTstream
        > I bardzo dobrze!
        >
        > Referendum Komorowskiego tez nie powinno byc ale mam nadzieje ze nie osiagnie q
        > uorum.

No! Ci co "klepnęli" ref.BK - z jednym nieaktualnym pytaniem - dziś zagłosowali przeciw, bo coś im pytania źle postawione były...Kabaretu ciąg dalszy.
    • maria421 Jak bylo do przewidzenia 07.09.15, 08:46
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18721102,pkw-frekwencja-w-referendum-wyniosla-7-48-proc.html#MT
      I co teraz na to Kukiz? I co teraz na to Komorowski?
      • astra18 Re: Jak bylo do przewidzenia 07.09.15, 09:08
        maria421 napisała:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18721102,pkw-frekwencja-w-referendum-wyniosla-7-48-proc.html#MT
        > I co teraz na to Kukiz? I co teraz na to Komorowski?

A co na to senat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka