Dodaj do ulubionych

Zrób sobie ptaszka

16.05.16, 22:01
Tytuł wątku nawiązuje do trzeciej gry. wink
A drugą część pierwszej już kiedys robiłyśmy.

www.enagames.com/escape-game/circumstance-escape
www.enagames.com/escape-game/military-camp-escape
www.enagames.com/escape-game/exceptional-escape
Obserwuj wątek
    • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 24.05.16, 17:51
      Zrobiłam sobie ptaszka. big_grin
      I to nadspodziewanie szybko mi poszło.
      Military już kiedyś zaczęłam, ale stanęłam i nie próbowałam jeszcze drugi raz.
      A teraz idę do tej circu sprawdzić, co to jest.
      • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 24.05.16, 19:18
        A ja próbowałam zrobić ptaszka już ze 4 miesiące temu i nie wyszłam wtedy poza pierwszą planszę. Teraz się zaparłam, klikałam wszędzie gdzie się dało i dzięki temu odkryłam wejście do domu. big_grin
        Za to military poszło mi łatwo, za pierwszym podejściem.
        Co do circu, tam jest jeden dziwny liczbowy kodzik, chyba nie do wyrozumowania. Gdyby co, przewiń stronę w dół, w komentarzach pod grą dobrzy ludzie napisali, jaki powinien być. Napracowali się nieźle, bo kombinacji dużo. wink Po skończeniu gry ukazuje się widok lądowiska dla helikoptera i chałupa z wieżą tuż obok. Druga część (ta, którą już robiłyśmy) zaczynała się właśnie od tego obrazka.
        • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 24.05.16, 22:02
          Circu zrobiłam. Dzięki za podpowiedź - nawet nie próbowałam kombinować z szyfrem tylko od razu poszłam do komentarzy. Fajne. Takie trochę z dreszczykiem, bo łódka sama pływała. big_grin
          Military jeszcze przede mną.
          • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.05.16, 20:58
            Do komentarzy zawsze warto zaglądać, co prawda przeważnie nic tam nie ma, ale jeśli juz jest, to czasem się przydaje. Kiedyś trafiłam na grę ze skopanym kodem (cyfry były zamienione w porównaniu z podpowiedzią) i też skorzystałam z przemyśleń komentatorów.
            Aha, samopływająca łódka była zabawna. wink
            • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 26.05.16, 13:13
              Pomocy! Mam trzy kufry i nie mogę rozszyfrować tego, co podpowiedź jest na skałach. uncertain
              O tym drugim z jakimiś zegarami, to nawet nie wspominam, bo podpowiedź pewnie gdzieś po drodze będzie. Został mi jeden szyfr trzycyfrowy i szachy. Klamkę (czy jakiś tam uchwyt) też nie wiem, gdzie mam se wsadzić. big_grin (Podpowiedź nasuwa się sama. LOL)
              • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 26.05.16, 17:28
                Ten na skałach trzeba ustawić nie kierując się figurami, tylko tym co pod nimi.
                Kod do szachów będzie, jak dostaniesz nóż (po otwarciu kufra z czapkami i orderami).
                Uchwyt to chyba dopiero na końcu, jak będziesz miała klucz do szafki przy hangarze (zgaduję, bo nie pamiętam na pewno).
                Masz papier z kodem 16-24-8? On jest do jednego z kufrów.
                • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 26.05.16, 18:52
                  Wielkie dzięki. smile Zmobilizowałaś mnie do dokładniejszego przeszukania - znalazłam papier i dalej już poszło. Odleciałam.
                  • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 26.05.16, 19:43
                    Noo, brawo. brawo
                    • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 18:34
                      Wow. Jakie ładne brawa.
                      • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 19:11
                        Podaję przepis: dwukropek brawo dwukropek (bez spacji wink).
                        Podobnie można zrobić z piwem i z kwiatem.
                        • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 20:51
                          piwo
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 18:10
      Zupełnie mi z głowy wyleciało, żeby podrzucić Ci następne linki. Ale już się poprawiam. smile

www.enagames.com/escape-game/escape-from-the-drunken-monkey

www.enagames.com/escape-game/ena-escape-from-kitchen

www.enagames.com/escape-game/mystic-light-house-escape

Pierwsze dwie są niezapisywalne, ale warto się pomęczyć, bo to takie gry z pomysłem, stara dobra szkoła, nie to co obecne kodzikowce. wink Trzecia jest zapisywalna i chyba dość trudna.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 20:49
        Kuchnię zrobiłam. Trochę mi zeszło, bo różne rzeczy tam trzeba robić. No i myśleć trochę. wink
        Do pierwszego dopiero zajrzę.
        Byłam w trzeciej i kręcę się w kółko po dwóch pomieszczeniach i tych działających też niewiele mam, reszta do uzupełnienia. Mam czynny tylko ogień i jakieś dłuto, chyba.
        Mam ustawioną procę i nie strzelę, bo nie mogę znaleźć naboju do niej. Nic to, trzeba się trochę pomęczyć.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 21:20
          Jeśli dłuto to chisel, to zdrap nim kamień (do procy) ze ściany.
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 22:07
            Heh. Spróbuję, bo na razie chyba nie w tych miejscach drapałam. uncertain
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 22:26
            Zrobiłam. Dobrze, że mi podpowiedziałaś, to już przeszukałam dokładnie. Szukajcie, a znajdziecie. Ale dobrze jest wiedzieć, gdzie tak mniej więcej szukać.
            Popatrz jak szybko rozpykałam wszystkie. To dlatego, że w czwartek była laba. Tak sobie myślę, że pięć dni pracy to za długo - jakaś przerwa w środku tygodnia by się przydała. wink
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 09:55
              Aha, wyjątkowo szybko Ci poszło, zaskoczona jestem. smile
              Echh... im człowiek starszy, tym bardziej przydają się dodatkowe dni wolne. Mogłoby ich być ze dwa razy więcej, nie miałabym nic przeciwko. O, każda środa wolna - to byłby ideał. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 22:04
        Małpie uciekłam. wink
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 09:52
          Noo. wink Bardzo mi się ta gra podobała. A najwięcej czasu zajęło mi wpadnięcie na to, że trzeba kliknąć kontakt przy myszy. wink
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 11:33
            Też. Ale najwięcej czasu zmitrężyłam ze strzałkami na kibelku.
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 16:51
              A ja już za drugim razem zastosowałam optykę boczną i wyszło. wink
    • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 20:53
      Wprawdzie niepijąca jestem, ale co mi tam! wink
      • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.05.16, 21:21
        W realu może i nie, ale wirtualnie, jak widzę, pijąca jesteś. wink
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 10:03
      Kolejna porcja. smile Dwie pierwsze niezapisywalne (pierwsza trudnawa, druga stosunkowo łatwa), trzecia zapisywalna (i trudna):

www.enagames.com/escape-game/ena-escape-from-king-palace

www.enagames.com/escape-game/escape-the-cadaver

www.enagames.com/escape-game/treasure-castle-escape
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 14:59
        Pierwsze było szybkie.
        Stoję w tej ze smokiem. Mam miecz i szmatę, i chyba zdechłego smoka. nie zapaliłam świeczki, a smok już nie zionie.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 16:50
          Mam tak zapisane: 'szmatą wytrzeć nad szafką z kodem, dostajemy zapałki, zapalamy świeczkę, wybuchamy krowę'.
          Może to pomoże. Zresztą pewnie do tej pory już sama wymyśliłaś.
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 20:57
            E tam, wymyśliłam. Byłam na spacerze. Musiałam robić od początku, ale to już szybko mi poszło, dzięki podpowiedzi. smile
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 21:12
              Czyli znowu inna była trudność tych dwóch gier dla Ciebie i dla mnie.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 20:41
        W castle stoję. Zostały mi 3 ringi i klucz, i brakuje mi ostatniej świeczki.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 20:52
          Może to pomoże: "mam 3 pierścionki i klucz// w 1 domku (tym z fotelem) pod kwiatkiem jest stół z szufladką na klucz! mam 5 świeczkę"
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 21:05
            Jasne, że pomogło - nie musiałam szukać nie wiadomo ile czasu. Przeszłam. Ale tam było forsy!
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 21:15
              Oj było, było, ech, chciałoby się tyle mieć... wink
              Fajnie, że moje zapiski na coś się przydają. A przy okazji mnie też pomagają, bo jak sobie zapiszę, że mam to i to, i nie mam pojęcia co dalej, to jakoś szybciej klapka mi się w głowie otwiera.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 21:22
      Skoro jesteś taka szybka, to masz kolejne trzy. Pierwsza niezapisywalna (i bardzo zabawna), reszta zapisywalna. Poziom trudności ogólnie średni, dla mnie druga była najłatwiejsza.

www.enagames.com/escape-game/little-girl-escape

www.enagames.com/escape-game/cartoon-garden-escape

www.enagames.com/escape-game/robot-house-escape
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 29.05.16, 21:57
        smile Ale dzisiaj już nie będę tam zaglądać, bo mnie podkusi, żeby grać.
        Jak mam natchnienie, to mi wszystko idzie raz dwa. A te pytania dlatego, że chciałam szybko przejść i się za bardzo nie natrudzić. wink
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 30.05.16, 19:20
          Aha, czyli nie miałaś natchnienia i w związku z tym poszłaś na łatwiznę. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 30.05.16, 17:04
        Garden fajny i za dużo nie trzeba było myśleć. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 30.05.16, 17:25
        Little girl - nie zdążyłam się rozpędzić, a tu koniec. big_grin
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 30.05.16, 19:20
          Wychodzi na to, że dziś natchnienia Ci nie brakuje. big_grin
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 30.05.16, 22:01
            Robot sobie poszedł. Z tym mi trochę dłużnej zeszło.
            Natchnienie mam. big_grin
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 31.05.16, 19:29
              Ano, robot był miejscami skomplikowany.
              Ciekawe, czy Twoje natchnienie przetrwało do dziś. wink Zaraz wrzucę parę nastepnych.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 31.05.16, 19:38
      To może deczko nie na czasie, ale gra fajna, zapisywalna, no i na sam widok robi się człowiekowi przyjemnie chłodno:
      www.enagames.com/escape-game/merry-christmas-2014

Ta też zapisywalna, co prawda kodzików dużo, ale dużo też innych różności i całkiem fajnie mi się ją przechodziło:
      www.enagames.com/escape-game/escape-from-curse

A ta jest niezapisywalna i typowo makgajwerkowa, czyli żadnych (chyba) kodzików, tylko kombinowanie:
      www.enagames.com/escape-game/escape-the-baby-squirrel
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 31.05.16, 22:12
        Przeszłam drugą - to chyba ta, z zamkami. Czarowałam! Superowa, jak po sznurku.
        W roku na razie stoję.
        Do trzeciej jeszcze nie zaglądałam.

A teraz - spać. Fajna pogoda u nas - dosyć ciepło, trochę wieje i trochę popaduje.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 01.06.16, 21:02
          Się cieszę, że trafiłam w Twój gust.
          Gdyby z rokiem była potrzebna wskazówka, to służę. smile

Pogoda u Ciebie była kiedyś zaczrowana i widzę, że jest do tej pory. Wczoraj w całym kraju były straszliwe burze i ulewy. wink
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 02.06.16, 17:01
            Dziękuję, już przeszłam.
            I trzecią tez - jakaś taka krótka była.
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 02.06.16, 21:05
              Okropnie szybka jesteś ostatnio. Wprawa Ci się wzmaga, wspomagana natchnieniem.
              Chyba muszę pomyśleć nad nową porcją. wink
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 02.06.16, 19:10
            Dzisiaj już pada od popołudnia. Momentami nawet leje, ale przestaje na jakiś czas..
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 02.06.16, 21:06
              Aha, widziałam na radarach. A u nas wieś sucha i spokojna.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 02.06.16, 21:15
      Trzeba wyprawić dzieciaka do szkoły:
      www.enagames.com/escape-game/school-kid-escape
      Zapisywalna, w sumie nie nazbyt trudna, ale w jednym kodziku się zacięłam i musiałam poszukać pomocy w w-t.

Niezapisywalna i dość łatwa:
      www.enagames.com/escape-game/gorgeus-forest-escape

A to okropna staroć, ale fajna, krótka i prosta:
      www.enagames.com/escape-game/windmill-area-escape
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 06.06.16, 18:18
        Tamte dwie zrobiłam. Fajne są. W chłopaku stoję, bo nie wiem, co zrobić, żeby mi się kod uaktywnił. Bo, że cyfry trzeba ułożyć, to wiem. Nic nie mam i klikałam chyba wszędzie. Coś jednak musi być, czego nie zrobiłam. uncertain
        Jednej rakiety mi brakuje.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 06.06.16, 19:31
          Mam wrażenie, że zacięłaś się na tym samym co ja. Po to właśnie zajrzałam do w-t. Zacytuję:
          "trzeba łączyć klikaniem po dwa pasujące elem do każdej cyfry, w życiu bym na to nie wpadła"
          O to chodziło?
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 07.06.16, 18:42
            O to właśnie. Byłam blisko, ale to nie widać, czy się dobrze robi. Uff, poszedł wreszcie! wink
            Pamiętasz, miałyśmy już w jakiejś grze taki szyfr, że klikało się na górze i na dole. Ale tam było widać, że dobrze klikasz - i właściwie fuksem na to wpadłam. A ten tu szyfr był trudny. uncertain
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 07.06.16, 20:54
              Okropnie wymagający był ten dzieciak. wink
              Aha, pamiętam, Ty na to wtedy wpadłaś, a ja nie. I skorzystałam z Twojej podpowiedzi.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 07.06.16, 21:06
      No to następne trzy. smile

To kolejna część ratowania dziewczynek (pierwsza była ta z chrapiącą pandą, może pamiętasz, a drugiej części nie polecam, bo ma jeden durny kodzik). Niezapisywalna:
      www.enagames.com/escape-game/ena-little-girl-escape-3

Ta jest ogólnie oryginalna, trzeba się dostać do zamkniętego budynku poczty, a potem wysłać swoje zdjęcia na drugi koniec świata. Zapisywalna:
      www.enagames.com/escape-game/share-my-memories

A ta to zamkowa klasyka, trochę trudna, ale bez przesady. Co prawda musiałam raz skorzystać z w-t, ale to przez moje wieczne gapiostwo. Zapisywalna:
      www.enagames.com/escape-game/escape-from-mystic-castle
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 07.06.16, 21:46
        Od zamku zaczęłam i nieskromnie przyznam, że zajęło mi to tylko 24 minuty. No.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 07.06.16, 22:02
          Echh... Stelka, Ty to masz te talenty, nie to co ja, mały żuczek.
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 09.06.16, 13:13
            Dobra, dobra.
            Pocztę przeszłam. Bardzo fajna i o stopniu trudności akurat dla mnie.
            W dziewczynce byłam już dwa razy i stoję. uncertain Będę jeszcze próbować i ewentualnie zgłoszę się po podpowiedź.
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 09.06.16, 21:29
              > Pocztę przeszłam. Bardzo fajna i o stopniu trudności akurat dla mnie.

W swoich notatkach mam zapisane: "trudne, jak raz dla Stelki". wink
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 09.06.16, 19:42
            Stoję. Nie wiem, gdzie jest podpowiedź do szyfru z kolorowymi kulkami. Mam dwie świece, szczypce i układankę chyba niecałą. Brakuje mi dwóch symboli. uncertain
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 09.06.16, 19:55
              Może o to chodzi? Musiałam w tym miejscu skorzystać z w-t. uncertain
              "EEE na maszynie do była podp do drugiej, trzeba ust przyciski w kształt E!"
              • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 10.06.16, 16:33
                Nie to. Chyba w tej samej komnacie, ale na ścianie - kolorowe kulki.
                • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 10.06.16, 19:23
                  Hmm. W takim razie zacytuję jedyny fragment moich zapisków, gdzie jest mowa o kulkach, może coś z niego wywnioskujesz, bo długi jest:
                  "pędzlem rozgarnąć śmieci, obrazki 2 ze świecznikiem poodkręcać, są tam skrytki ale puste, przyciski na stole ponasciskałam (a, kod jest na ścianie, to plastry miodu) i szufl sie otworz, świeczki po zapal wstawić w skrytki, zamyk sie i jest kolor kod nie wiem do czego, flaszk z lodów zalewać ogień w komin, ale cały się nie zalał, kolor kod jest do ost pokoju na ścianie, kulki trzeba dopas (G:czer,bia, nieb D: ż, ziel, pom)"
                  • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 08:49
                    LOL. Już przeszłam. Nie miałam śrubokręta, bo z uporem maniaka omijałam schowek, gdzie był. big_grin
                    Zastosowałam sprawdzoną metodę klikania centymetr po centymetrze i eureka!
                    Hehe, chyba tak właśnie przechodziłaś castle.
                    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 13:02
                      > Hehe, chyba tak właśnie przechodziłaś castle.

Bardzo słusznie wnioskujesz big_grin
                  • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 08:51
                    Kolor kod, który dają świeczki jest do kulek na ścianie.
                    Do "E" jest również podpowiedź na samym urządzeniu - na wieku.
                    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 13:04
                      Tak właśnie jest napisane w moich zapiskach, o tym kolorowym kodzie, aczkolwiek nieco okrężną drogą. wink
    • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 08:53
      Porcji nie ma, kolejnej. uncertain
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 13:00
      Już wrzucam kolejną porcję. smile Wczoraj jeszcze nie skończyłaś poprzedniej, nie chciałam Cię rozpraszać. wink

Zapisywalna, oryginalna, bo dzieje się na budowie. Wydaje z siebie okropnie brzękliwe dźwięki, które najlepiej wyłącyć:
      www.enagames.com/escape-game/rescue-the-boy-from-deep-pit

Też zapisywalna, na początku sprawia wrażenie trudnej, ale po opanowaniu początkowych trudności okazuje się całkiem prosta, bo zrobiłam ją w 1 podejściu:
      www.enagames.com/escape-game/cave-house-escape-3

A ta niezapisywalna, szybka i łatwa, no i bez ani jednego kodzika:
      www.enagames.com/escape-game/fantasy-bird-escape
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 14:12
        Ptaszki zrobiłam jako pierwsze. A co się będę wysilać! Ładne, kolorowe.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 11.06.16, 17:02
          Ano, ptaszki były naprawdę łatwe. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 12.06.16, 14:43
        Dom też zrobiłam - jak już się wpadnie w trans, to idzie jak po sznurku.
        Na budowie jestem w połowie, chyba. Na razie stoję.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 12.06.16, 18:24
          Hoho!
          Budowa łatwa nie jest, ale zrobić się da. Co prawda w jednym miejscu musiałam skorzystać z w-t, ale to jak zwykle przez moje gapiostwo. wink
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 12.06.16, 18:37
      Jak już tu zajrzałam, to od razu wrzucę następne, bo potem znowu będziesz marudzić, że nie ma. wink

Zapisywalna, dość skomplikowana, jednego kodzika nie potrafiłam rozwiązać i musiałam zajrzeć do w-t. Trudny nie był, po prostu nie rozważyłam wszystkich możliwości:
      www.enagames.com/escape-game/release-the-kid-from-ghost

Ta też zapisywalna i też skomplikowana. Też musiałam skorzystać z w-t:
      www.enagames.com/escape-game/alcazar-escape

I na koniec niezapisywalna, nie nazbyt trudna, ale i nie taka na raz-dwa-trzy. Kury w staniczkach są superowe. big_grin
      www.enagames.com/escape-game/ena-cute-bird-escape
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 14.06.16, 18:41
        Ptaszki przeszłam, ale dopiero za drugim razem. Kury, tak. big_grin
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 14.06.16, 21:27
          Ja co prawda za pierwszym, ale podejrzewam, że to było w którąś sobotę albo niedzielę, i cały dzień się z tym męczyłam. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 20.06.16, 17:14
        W tym dziecku też miałam problem z kodem, ale wyczerpałam wszystkie możliwości i tak na chybił trafił wpisałam środkową liczbę. Pofarciło mi się. smile

A dom bardzo mi się podobał - robiłam na dwa razy. Drugi raz już zastosowałam wypróbowaną metodę klikania na wszystko i bingo!

Zauważ, że zrobiłam wszystkie bez podpowiedzi.

Jeszcze mi została do zrobienia, rozpaprana w połowie, budowa.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 20.06.16, 20:54
          A mnie gdzieś tam w podświadomości musiała tkwić ta środkowa, bo nawet się nie zdziwiłam, jak ją zobaczyłam w w-t. wink
          Dom był fajny. Mam jeszcze drugą grę z podobnym. Ale nie ma tak dobrze, najpierw wydostań chłopczyka z dziury.
          Wcale się nie dziwię, że zrobiłaś bez podpowiedzi. Twoje talenty są mi od dawna znane. Budowę też zrobisz. smile
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 22.06.16, 18:12
            Bez bicia przyznaję, że dwa razy chciałam zrezygnować, ale zawsze na coś trafiłam. Dosyć trudna jest. Zrobiłam. Uff.
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 22.06.16, 21:16
              Noo. Gratulacje. smile
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 21.06.16, 21:14
      W tych krótkich przerwach w robocie na budowie zajrzyj na zieloną łączkę z przyległościami:
      www.enagames.com/escape-game/forest-cave-escape
      Niezapisywalna, fajna, trudnawa.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 22.06.16, 19:08
        Zajrzałam. Fajna i nawet szybko ją zrobiłam, bo byłam po rozgrzewce na budowie. big_grin
        Przy podpowiedzi do kodu dopiero po chwili mnie olśniło, że to są nazwy kolorów.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 22.06.16, 21:18
          Dobra jesteś, jak zwykle. smile
          Aha, ten kod był taki dziwaczny, że musiał być kodem w kodzie.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 22.06.16, 21:27
      No tak, czyli pora wstawić następne. smile

www.enagames.com/escape-game/rescue-baby-from-halloween-forest
      Zapisywalna, w sumie nic specjalnego, ale duchy są i graficznie jest nieco zabawna.

www.enagames.com/escape-game/escape-using-mining-cart
      Też zapisywalna, najpierw domowo-kodzikowe nudy, a jak już uda się z domku wydostać, wtedy robi się ciekawiej. I trudniej też.

www.enagames.com/escape-game/little-girl-escape-4
      Już grałyśmy w parę tych małych dziewczynek, to jest ostatnia fajna. Niezapisywalna. Ma jeden błąd, udaje się wziąć pieczyste zanim zrobimy wszystko co trzeba. W każdym razie mnie się udało. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 23.06.16, 17:59
        W Halloween była czarownica, taka prawdziwa. big_grin
        Uratowałam dzieciaka. Jego rozpaczliwy płacz wytrącał mnie z równowagi.
        Będzie. Niby nic specjalnego, ale myśleć trzeba.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 23.06.16, 20:12
        Zrobiłam tę z wagonikiem. Stwierdzam, że była upierdliwa. wink
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 23.06.16, 20:58
          Zdziwił mnie ten rozpaczliwy płacz, więc zajrzałam do notatek... aha, "dźwięk klikania w tej grze jest przerażająco koszmarny uncertain wyłączyłam", więc przy okazji udało mi się też wyłączyć płacz, jak miło. big_grin
          Wagonik był upierdliwy, fakt. Ale wiesz, w te lepsze gry już grałyśmy, na tym etapie nie nalezy oczekiwać cudów. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 08:52
        Też wzięłam pieczyste wcześniej, ale i tak trzeba było zrobić wszystko. Najbardziej podobał mi się granat. big_grin Dosyć łatwa ta gra - trzeba się tylko naszukać. uncertain
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 09:54
          Na mnie też granat zrobił wrażenie. wink
          Skoro trzeba się naszukać, to znaczy, że wcale nie taka łatwa. wink
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 09:50
      Widzę, że przyszła pora na następne. smile

www.enagames.com/escape-game/happy-new-year-2015
      Co prawda rok 2015 już dawno przyszedł i poszedł, ale nie zaszkodzi powspominać czasów, kiedy człowiek był deczko młodszy i piękniejszy. Gra ma w sobie miliony kodzików, jest ich tyyyle, że aż mi się to spodobało. wink Zapisywalna.

www.enagames.com/escape-game/wizards-tower-escape
      Zapisywalna, szybka i dość łatwa, w sumie nic specjalnego, ale pograć się da.

www.enagames.com/escape-game/village-farm-escape
      Na wsi się dzieje, niezapisywalna i niezbyt trudna.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 14:05
        Nawet nie trwało zbyt długo rozpracowanie tych kodzików w year 2015. Coś strasznego - kod na kodzie, kodem pogania. big_grin
        Na razie tyle.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 18:48
          Niby nie cierpię tego typu gier, ale ta mi się nawet spodobała. Sama nie wiem dlaczego. Może dlatego, że samo nagromadzenie tego towaru zmusiło mnie do myślenia. Nie była to tylko wędrówka od jednego kodu do drugiego (wiesz, robisz kod, a on Ci daje podpowiedź do następnego, robisz następny, dostajesz podowiedź do kolejnego... i tak dalej, jest mnóstwo takich nudnych, liniowych gier).
          No i grafika była dość fajna, raczej obła niż kanciasta. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 18:17
        Ps. brawo brawo
        To dla naszych.

> Na wsi się dzieje, niezapisywalna i niezbyt trudna.
        1. Ojej, nie pamiętam, ile to miał czasu na te trzy jajka - 5 sekund?! big_grin
        Do najłatwiejszych nie należy. uncertain
        2. Wydaje mi się, że wizarda już robiłam, dawno temu.

Wszystkie przeszłam.

• k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 18:56
          Nasi są super, to jest coś z gatunku niedouwierzenia. smile

Jak trzeba, to trzeba się spieszyć. wink Dla mnie tylko jeden kod, ten w kółkach na drzwiach, był tam trudny. Ale w końcu załapałam ideę i już poszło szybko.
          Wizarda dawno temu nie mogłaś robić, bo to nowa gra, ma numerek ponad 1100, czyli istnieje nie dłużej niż parę miesięcy. Ta o początku roku 2015 ma numer 542. Pewnie to coś podobnego było.
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 19:47
            Skoro tak, to masz rację z tym wizardem.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 19:04
      Ło rety, Ty mnie wykończysz tym tempem. big_grin

www.enagames.com/escape-game/train-station-escape
      Zapisywalna, trudna dość, mam wątpliwości, czy już jej przypadkiem nie wrzucałam. uncertain

www.enagames.com/escape-game/escape-using-tree-cutter
      To jest ta podobna wyglądem i resztą do alcazaru (który Ci się ostatnio spodobał). Zapisywalna, fajna, trudnawa, zrobiłam ją w 2 podejściach.

I na koniec coś z czarownicą, bo Ty lubisz czarownice. Niezapisywalna:
      www.enagames.com/escape-game/escape-from-witch
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.06.16, 19:45
        Wielkie dzięki. smile
        No to idę Cię wykańczać. big_grin
        • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 26.06.16, 12:28
          W domu stoję, w czarownicy stoję. uncertain Mózg mi się topi. Idę spróbować trzecia grę.
          • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 26.06.16, 12:48
            Jak miło, że klimat mi sprzyja. Nie da mnie tak łatwo wykończyć. big_grin
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 10.07.16, 18:12
        Na razie zrobiłam czarownicę. W końcu! Ale tylko dlatego, że się uwzięłam - chyba z pięć razy robiłam. uncertain
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 10.07.16, 18:47
          A mnie czarownica jakoś dziwnie łatwo poszła. W każdym razie z moich zapisków tak wynika.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 13.07.16, 20:43
        Dom robiłam od nowa, bo już zapomniałam, co tam było, ale znowu stoję. uncertain
        Do stacji jeszcze nie zaglądnęłam drugi raz. Sporo zrobiłam, ale ta gra jest czasochłonna i będę musiała się zawziąć. wink
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 13.07.16, 21:05
          Do domu mogę Ci dać jedną podpowiedź, bo w tym miejscu sie zacięłam za pierwszym podejściem. Ale nie wiem, czy aż tak daleko doszłaś, bo to jest już pod sam koniec: "rodem podważamy wielką kanapę na ost ekranie w piwnicy".
          Do stacji nic Ci nie podpowiem, bo robiłam ją dawno temu i nie mam żadnych notatek, poza stwierdzeniem "trudne, w sam raz dla Stelki". wink
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 13.07.16, 23:34
            O widzisz! - z kanapą jeszcze nie próbowałam. Tak na moje oko jestem grubo po połowie.
            Wszystko jest do zrobienia tylko trzeba czasu, a ja bym chciała tak od razu przejść. No, wygląda na to, że lecę na łatwiznę. big_grin
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 14.07.16, 19:11
              Na kanapę okropnie trudno jest samemu wpaść, umęczyłam się strasznie, zanim mnie oświeciło. wink Mam nadzieję, że ta podpowiedź Ci pomoże albo i już pomogła.
              Od razu to ja chcę przejść niezapisywalne. Do zapisywalnych mam mnóstwo świętej cierpliwości, czego i Tobie życzę. smile
              • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 15.07.16, 18:59
                Ja bym próbowała wszystko po kolei ruszyć, ale to by zeszło nie wiem ile, a tak z podpowiedzią to już szybko poszło. Dzięki wielkie. smile
                No, jeszcze stacja.
                • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 15.07.16, 19:18
                  Cieszę się, że się przydało. smile
                  Widzę, że do stacji jakoś niechętnie podchodzisz, więc wrzucę coś innego, tak na wszelki wypadek. wink
                  • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 17:11
                    To stacja mnie nie lubi. big_grin
                    Na razie mam bilet i nie wiem, co dalej. uncertain
                    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 21:07
                      Z wzajemnością chyba. wink
                      No niestety, nic Ci nie pomogę, nie pamiętam co i jak robiłam, a to było jeszcze przed tym czasem, kiedy sporządzałam notatki. uncertain
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 15.07.16, 19:27
      Enagames działa ostatnio cyklami. Kolejne gry są powiązane ze sobą akcją, tematem lub głównym bohaterem i otrzymują numerki od 1 do nieskończoności. wink Raz tylko się na to nabrałam, zrobiłam cały cykl od początku do końca (sztuk 20!) i orzekłam, że nie warto. Ale trzy pierwsze gry są warte uwagi:

www.enagames.com/escape-game/kings-castle-1

www.enagames.com/escape-game/kings-castle-2

www.enagames.com/escape-game/kings-castle-3

Gdybyś przypadkiem nie uwierzyła w moją krytyczną opinię i zechciała póść dalej, wystarczy na końcu linku zmienić numerek na następny. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 17:13
        Pierwszą część zaliczyłam. Najdłużej mi zeszło na końcu, bo nie mogłam znaleźć, gdzie wetknąć róg.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 20:11
        Jest i druga. Ta już dosyć szybko mi poszła.
        • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 21:03
          Jest i trzecia. Błyskawicznie.
          Dalszych nie próbuję, wg zaleceń. wink
          • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 21:09
            Tak własnie myślałam, że trzecia pójdzie Ci najszybciej. Była najłatwiejsza.
            Hmm... czyli w takim razie pora na następną porcję. smile
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 18.07.16, 21:15
      Następna porcja. smile

www.enagames.com//escape-game/escape-from-circumstance

www.enagames.com/escape-game/run-for-crown-2

www.enagames.com/escape-game/rescue-girl-from-theme-park

Wszystkie zapisywalne. Najtrudniejsza chyba pierwsza, ale czy ja wiem...
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 24.07.16, 10:38
        Te dwie, to stosunkowo łatwe. Ostatnia z rodzaju upierdliwych. Już dawno zrobiłam.
        Pierwsza trudna, chyba. Trzy razy wchodziłam, zanim znalazłam łańcuch - trzecim razem już zastosowałam metodę wszystkim na wszystko. big_grin. W budynku, to już idzie jak po sznurku.
        Następną porcję poproszę.
        Ps. Labę mam. smile
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 24.07.16, 11:09
          Aha, pierwsza była dość trudna, też się trochę namachałam, ale akurat nie z łańcuchem. W budynku udało mi się coś dość skutecznie przegapić, jak zwykle. wink

Też mam labę, już od czwartku. Dobrze mi. smile
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 24.07.16, 11:04
      Idzie kolejna dostawa. smile

www.enagames.com/escape-game/ghost-house-escape-4
      Zapisywalna i z różnymi efektami, można się przestraszyć. wink

www.enagames.com/escape-game/boxer-dog-escape
      Też zapisywalna, dużo kodzików, ale dużo też do wymyślania, niby w domu się dzieje, ale ogólnie fajna.

www.enagames.com/escape-game/indian-ancient-room-escape
      Niezapisywalna, oryginalna dość, ale jest tam jeden okropny kodzik z przestawianiem 3 obiektów na drugą stronę. Łamigłówka stara jak świat, ale nigdy nie umiałam jej zrobić. Tym razem wyszło, jednak wątpię, czy udałoby mi się to powtórzyć. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 24.07.16, 15:38
        Ta ostatnia zrobiona. Fajna jest - taka trochę trudnawa. W sam raz dla mnie. wink
        PS. big_grin Ja też od czwartku.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 24.07.16, 21:23
          Trudnawa. Zawsze zaczynasz od niezapisywalnych. wink
          PS. Eeej, papugujesz mnie! big_grin
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 09:36
            Ps. Hehe. Jajko czy kura. big_grin

Rozpykałam wszystkie. Jestem w ciągu. wink
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 10:37
              Skoro jesteś w ciągu, to nowa porcja poszła. smile

PS. Od lat biorę urlop od czwartku (lub środy) do środy za 2 tygodnie. Ja wracam do roboty, są tylko 2 dni pracy i znowu weekend. wink
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 10:34
      Zapisywalna i jak dla mnie bardzo trudna. Trzy (TRZY!) razy musiałam skorzystać z w-t. A przy tym jest całkiem krótka, trzy pomieszczenia i ze sześć kodzików:
      www.enagames.com/escape-game/escape-from-deadly-prison

Zapisywalna, dość łatwa i szybka. Co prawda to tradycyjna chałupa, ale gra się przyjemnie:
      www.enagames.com//escape-game/detective-house-escape

Niezapisywalna, stara dość, trochę skomplikowana, ale da się zrobić. Co prawda raz musiałam skorzystać z w-t, ale to przez mój felerny wyświetlacz (jest tam miejsce z b.jasnym napisem na białym tle i zlało mi się to w jedną białą plamę):
      www.enagames.com/escape-game/escape-from-caravan
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 18:58
        W tej pierwszej jestem w drugim pomieszczeniu. Mam lewer i nie mogę rozwiązać tego kodu po prawej stronie - z guziczkami czerwonymi, zielonymi i pomarańczowymi. Trochę próbowałam, ale nie wiem, co znaczą rysuneczki - może to jakaś podpowiedź? Poproszę o jakąś wskazówkę.
        Chałupę zrobiłam. Dobra jest.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 19:24
          Ten kod jest na tym etapie nierozwiązywalny.
          Węże Ci podpowiedzą.
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 19:33
            Aha. uncertain
            Trzecią też zrobiłam - nawet mi sprawnie poszło.
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 19:50
              Hmm... węże już Ci podpowiedziały?
              Bo nie wiem, czy wrzucać następne. uncertain
              • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 20:42
                Ale znowu stoję. Drugi lewer wsadziłam w to ustrojstwo w piwnicy i nic. uncertain
                Powinno mi otworzyć kratę. Już nic nie mam. uncertain
                • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 20:58
                  Aha, to był trzeci moment, kiedy zajrzałam do w-t. wink
                  Zauważ, że dołem przechodzisz z jednego pomieszczenia do drugiego. A ten pierwszy lever tak wymiennie otwiera kraty.
                  • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 26.07.16, 09:59
                    O, w mordę! Zapomniałam, że tam jest ta wajcha.
                    Trudna była.
                    Dziękuję. smile
                    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 26.07.16, 10:28
                      smile Miło, że też uznałaś ją za trudną, bo już się obawiałam, że ze mną coś nie tak. wink
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 25.07.16, 20:00
      Dobra, niech będą już następne, najwyżej węże zostawisz sobie na później. wink

www.enagames.com/escape-game/dolphin-escape
      Pływamy sobie po morzu i ogólnie jest fajnie. Zapisywalna.

www.enagames.com//escape-game/escape-from-mars
      Dzieje się w kosmosie, zgodnie z nazwą. Raz musiałam skorzystać z w-t i od razu Ci podpowiem: w kodzie z zielonymi kropkami trzeba narysować linię zamiast klikać (chyba już drugi raz się na to rysowanie nabrałam). Zapisywalna.

www.enagames.com/escape-game/ena-robbery-escape
      A ta niezapisywalna, oryginalna, trzeba na nią zarezerwować trochę czasu. Dopiero co ją skończyłam. Chodzimy i zbieramy skarby w skalnym mieście. Grafika fotograficzna, fajna.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 26.07.16, 11:17
        Fajna, to mało powiedziane. Ta gra jest świetna. Uff... jestem dumna z siebie. wink
        Na resztę na razie nie mam czasu. uncertain
        Ps. Ja trochę dłużej - później 2 pełne tygodnie.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 26.07.16, 19:19
          Masz na myśli ostatnią? Też bardzo mi się podobała, cieszę się, że ją odkryłam. I też byłam z siebie dumna, bo udało mi się nic tradycyjnie nie przegapić. wink

PS. Ohoho, urlopujesz się na całego. Zazdroszczę... ale tylko długości, bo powrotu poniedziałkowego to już nie. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 27.07.16, 14:36
        Wszystko zrobione. smile
        Dobrze, że dałaś podpowiedź do Marsa, bo bym nigdy na to nie wpadła. Gra z tych ambitniejszych.
        Morska wydawała mi się łatwiutka dopóki mnie nie zastopowało na szyfrze - palmy na mapie no i musiałam się wracać po kraba. Ta jest taka w sam raz - urlopowa. wink
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 27.07.16, 16:29
          Szybka jesteś jak zwykle. smile Nowa porcja już czeka.
          Czułam, że marsjańska podpowiedź Ci się przyda. Choćbym musiała nad tym siedzieć przez miesiąc, to chyba bym sama nie wymyśliła.
          Co prawda po kraba wracać nie musiałam, ale na palmowym kodzie też się zacięłam. wink

PS. Deszczyk pada, chłodno się zrobiło... aach jak przyjemnie. smile
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 27.07.16, 16:25
      To jedna z części niedawnego długiego serialu, one są bardzo nierówne, próbowałam tylko paru i wyszło pół na pół (pół ok, pół do bani). Ta akurat może być, dość łatwa jest. Zapisywalna, oczywiście, teraz już innych nie robią:
      www.enagames.com/escape-game/mr-lal-the-detective-21

Zapisywalna, miła dla oka i na początku okropnie trudna (albo akurat miałam ogólne zacięcie umysłowe wink), ale jednak obeszło się bez w-t:
      www.enagames.com/escape-game/stationary-room-escape

Taka bardzo klasyczna staroć, niezapisywalna, całkiem mi się podobała:
      www.enagames.com/escape-game/escape-queen-from-castle
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 27.07.16, 22:24
        Królewnę uratowałam. big_grin
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 27.07.16, 23:18
        Zacięcie miałaś albo ze mnie taki orzeł. wink
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 12:33
          Pewnie trochę to, trochę to. wink
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 00:03
        W tym detektywie trochę mi zeszło z tym kwiatkowym szyfrem. No i chwilę trwało zanim dojrzałam, że jest kłódka przy szyfrach i trzeba w nią klikać. Ogólnie szybko mi to poszło.
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 12:35
          A z moich zapisków nie wynika, żebym tam miała problem z szyframi, cud jakiś. wink
          Te kłódki są okropne, wciąz zapominam o nich i wydaje mi się, że coś źle wpisałam.
          • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 15:36
            E, nie, tylko czasochłonny był.
            Kłódki pierwszy raz mi się trafiły.
            • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 16:29
              Niech Ci będzie. A już miałam nadzieję, że w czymś byłam lepsza. wink
              Kłódki to specjalność tej serii. Widziałam je też w paru innych grach, ale to na szczęście nieliczne przypadki.
    • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 12:37
      Lecą następne. smile

www.enagames.com/escape-game/rescuing-albino-squirrel-escape

www.enagames.com/escape-game/hunting-for-treasure

www.enagames.com/escape-game/halloween-cat-escape

Dwie pierwsze zapisywalne i stosunkowo trudne (przynajmniej miejscami), trzecia niezapisywalna i dość prosta.
      • stela2004 Re: Zrób sobie ptaszka 28.07.16, 15:35
        Koteczka uratowałam. Skarb znalazłam. Reszta na zaś.
        Weszłam do stacji, ale dalej nic nie wymyśliłam. uncertain

Ps. W końcu i u nas padało. Grad był. Okna mi wymyło. big_grin
        • k.fanka Re: Zrób sobie ptaszka