Dodaj do ulubionych

Jurek, co Ty na to

12.02.23, 16:25
co Andrzej Anusz pisze?

https://pbs.twimg.com/media/FkSQzLpX0AcwTkn?format=jpg&name=large
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Jurek, co Ty na to 13.02.23, 16:41
      To są jakieś bzdury totalne. Nic mi nie wiadomo, żeby ktoś zbierał dla nas na zlecenie podpisy. Wstąpiłem później do Razem, więc w zbieraniu podpisów przed pierwszymi wyborami nie uczestniczyłem, ale wiem z opowieści kolegów, którzy Razem w Opolu zakładali, jaki to był entuzjazm i ile kilometrów przejeździli zbierając te podpisy. Zresztą później sam też w takich akcjach uczestniczyłem, nawet nieźle mi szło, ale Michała Pytlika to w Opolu w zbieraniu podpisów nikt nie miał szans przegonić. We Wrocławiu taką legendarną zbieraczką była pewna pielęgniarka, mama koleżanki z naszego opolskiego okręgu. Ten cały entuzjazm wypalił się niestety, gdy dołączyliśmy do SLD. Te wszystkie duże partie mają swoje struktury, swoich ludzi powsadzanych do różnych spółek państwowych czy samorządowych i zbieranie podpisów odbywa się przez tych ludzi. Stoliki na ulicach to tylko minimalna część zebranych podpisów.
      Kompletnie niezgodne z prawdą jest też zdanie, jakoby Razem odebrała głosy postkomunistom, przez co ci nie weszli do sejmu. Chyba już tutaj linkowałem badania socjologiczne przeprowadzone na zlecenie Fundacji Batorego (to chyba bardziej wiarygodna instytucja niż jakiś prawacki polityk, którego bzdury tutaj cytujesz), ale nie zaszkodzi jeszcze raz:
      www.batory.org.pl/upload/files/Programy%20operacyjne/Masz%20Glos/Partie%20polityczne%20a%20jakosc%20polskiej%20demokracji.pdf

Na stronie 20 tego opracowania można przeczytać:
      "Po wyborach, w których koalicja Zjednoczona Lewica, złożona m.in. z SLD i Zielonych, nie przekroczyła ustawowego progu 8%, publicyści nawiązywali do udanego występu jednego z liderów Razem, Adriana Zandberga, i twierdzili, że to „efekt Zandberga” odebrał głosy ZL i dał PiS samodzielną większość. Badanie przepływu elektoratów nie potwierdza jednak tej tezy. Na Razem zagłosowało... 0% dawnych wyborców SLD."
      • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 13.02.23, 18:58
        jureek napisał:

> To są jakieś bzdury totalne. Nic mi nie wiadomo, żeby ktoś zbierał dla nas na z
        > lecenie podpisy. Wstąpiłem później do Razem, więc w zbieraniu podpisów przed pi
        > erwszymi wyborami nie uczestniczyłem,

Wiec nie mozesz wykluczyc ze facet mowi prawde.

> Na stronie 20 tego opracowania można przeczytać:
        > "Po wyborach, w których koalicja Zjednoczona Lewica, złożona m.in. z SLD i Zie
        > lonych, nie przekroczyła ustawowego progu 8%, publicyści nawiązywali do udanego
        > występu jednego z liderów Razem, Adriana Zandberga, i twierdzili, że to „efek
        > t Zandberga” odebrał głosy ZL i dał PiS samodzielną większość. Badanie przepływ
        > u elektoratów nie potwierdza jednak tej tezy. Na Razem zagłosowało... 0% dawnyc
        > h wyborców SLD."

Jezeli Razem nie odebralo wyborcow SLD, to komu odebralo? Ci wyborcy, ktorzy w 2015 glosowali na Razem musieli wczesniej na jakies inne partie glosowac. Na jakie?

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 13.02.23, 19:33
          maria421 napisała:

> Wiec nie mozesz wykluczyc ze facet mowi prawde.

Wykluczyć mógłby tylko ten, kto byłby we wszystkich okręgach.

> Jezeli Razem nie odebralo wyborcow SLD, to komu odebralo? Ci wyborcy, ktorzy w
          > 2015 glosowali na Razem musieli wczesniej na jakies inne partie glosowac. Na ja
          > kie?

Gdybyś przeczytała opracowanie, które zalinkowałem, nie musiałabyś o to pytać.
          W tabelce na stronie 18 widać, że 1% głosujących na Razem w 2015 roku to byli wyborcy PiS, 4% byli wyborcy PO, 0% SLD, 6% PSL i 3% to byli wyborcy innych partii. Cała reszta to głosy tych, którzy dotychczas nie głosowali - czy to dlatego, że byli za młodzi, czy też dlatego, że nie mieli na kogo głosować.

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 19.02.23, 15:17
      Prawdziwa twarz Razem:

• maria421 Re: Jurek, co Ty na to 20.02.23, 08:24
        O rany, Jureek, zrobiles zamach na moje uszy :-)

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 20.02.23, 09:45
          maria421 napisała:

> O rany, Jureek, zrobiles zamach na moje uszy :-)

Ale chyba warto było pocierpieć, żeby na raz tyle złego o Razem usłyszeć?
    • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 01.03.23, 08:45
      Adrian Zandberg uwaza ze "Tusk salwowal sie ucieczka do Brukseli".

Mozesz mi, Jurek, wytlumaczyc co Twoj partyjny szef chce takimi deklaracjami osiagnac?

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 01.03.23, 10:08
        maria421 napisała:

> Adrian Zandberg uwaza ze "Tusk salwowal sie ucieczka do Brukseli".
        >
        > Mozesz mi, Jurek, wytlumaczyc co Twoj partyjny szef chce takimi deklaracjami os
        > iagnac?

Nie jestem rzecznikiem Zandberga. Jego zapytaj. Możesz się z nim skontaktować przez fejsbuka. Zandberg ma tam swój profil.
        Ja natomiast pogrzebałem trochę i dogrzebałem się kontekstu tej wypowiedzi. Była to odpowiedź na pytanie, jak Razem zapatruje się na przyszłe premierostwo Tuska. No i kręcił trochę w odpowiedzi (wyewoluował niestety w stronę klasycznego polityka, w złym znaczeniu tego słowa), że to pytanie na później, gdy będzie znany wynik wyborów, ale słusznie zauważył, że to rządy Tuska przygotowały grunt do zwycięstwa PiS-u. Cała wypowiedź brzmiała tak:
        "Rozmowy będzie sens prowadzić, gdy będzie znany wynik wyborów. Chciałbym, żeby przyszły polski rząd nie powtórzył błędów Tuska, m.in. braku polityki prospołecznej. Bo to się skończyło zwycięstwem PiS. A Tusk salwował się ucieczką do Brukseli"

• maria421 Re: Jurek, co Ty na to 01.03.23, 15:45
          Gdybym nie wiedziala ze to Zandberg powiedzial ze "Tusk salwowal sie ucieczka do Brukseli", a tylko te wypowiedz uslyszala czy przeczytala, to bym myslala ze to na 100% jakis PiSowiec mowi :-(

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 01.03.23, 16:43
            maria421 napisała:

> Gdybym nie wiedziala ze to Zandberg powiedzial ze "Tusk salwowal sie ucieczka d
            > o Brukseli", a tylko te wypowiedz uslyszala czy przeczytala, to bym myslala ze
            > to na 100% jakis PiSowiec mowi :-(

No widzisz, jak to nie można osądzać po pozorach :)
            Gdy Tusk mówił, że "mieszkanie prawem a nie towarem", to też można by pomyśleć, że to jakiś lewicowiec mówi. No ale wystarczyło, że przeszedł do konkretów w postaci zerowych odsetek od kredytów mieszkaniowych i już widać, że to jednak dobrze znany Tusk, który woli z budżetu uprawiać rozdawnictwo dla banków, a dla ludzi "nie ma i nie będzie" jak to mówił Rostowski.
            • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 01.03.23, 17:02
              Jurek, co ma to co Tusk mowil o mieszkaniach do obrazliwego zarzutu ze sie "salwowal ucieczka do Brukseli"?`

PiSowcy tez powtarzaja slowa Rostowskiego ze "pieniedzy nie ma i nie bedzie".

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 01.03.23, 17:19
                maria421 napisała:

> Jurek, co ma to co Tusk mowil o mieszkaniach do obrazliwego zarzutu ze sie "sal
                > wowal ucieczka do Brukseli"?`

To ma wspólnego, że jedno i drugie pokazuje, jak pozory mogą mylić.

> PiSowcy tez powtarzaja slowa Rostowskiego ze "pieniedzy nie ma i nie bedzie".

Jeśli jakiś pisowiec powie, że Ziemia jest okrągła, to też będzie można tego powtórzyć, żeby nie być posądzonym o sprzyjanie PiS-owi?
                • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 02.03.23, 13:29
                  Jurek, robisz wygibasy godne rasowego polityka :-)

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 02.03.23, 16:09
                    maria421 napisała:

> Jurek, robisz wygibasy godne rasowego polityka :-)

No dobra, odwdzięczę się komplementem za komplement (a Zbychu będzie miał radochę, że ping-pong wrócił).

Robisz wrzutki godne rasowego propagandysty :)
                    • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 02.03.23, 16:58
                      Ze niby co propaguje cytujac Zandberga?

Nie musi popierac Tuska, nie musi z nim wchodzic w koalicje, ale takie walenie w niego PiSowska retoryka jest zenujace.

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 02.03.23, 18:27
                        maria421 napisała:

> Nie musi popierac Tuska, nie musi z nim wchodzic w koalicje, ale takie walenie
                        > w niego PiSowska retoryka jest zenujace.

To nie jest pisowska retoryka. To było i jest powszechne odczucie w społeczeństwie, którego działacze Platformy przekonani, jacy to są bezbłędni i wspaniali, nie chcą przyjąć do wiadomości. I szukają przyczyn zwycięstwa PiS wszędzie, tylko nie u siebie. Winni są zawsze inni, choćby ten właśnie Zandberg, w którego wali się retoryką, jakoby celowo nie wszedł on w koalicję z Millerem, żeby pomóc PiS-wi. Takie walenie Cię nie bulwersuje?
                        Spróbuj, Mario wyjść ze swojej bański. Ja wyszedłem, choćby w czasie wielogodzinnych przejazdów z blablacar z Polski do Niemiec, gdy było dość czasu na rozmowy z ludźmi, którzy ponosili największe koszty wychodzenia z kryzysu bankowego 2008 i mieli po dziurki w nosie tego przechwalania się zieloną wyspą, gdy jednocześnie byli wypychani na śmieciówki lub w ogóle tracili pracę i musieli zostawiać rodziny i jechać do roboty do Niemiec, żeby w ogóle przeżyć. Tusk ma wśród polityków opozycji bardzo duży negatywny elektorat. I nie ma co pocieszać się, że to tylko skutek pisowskiej propagandy. Owszem, propaganda pisowska wali w niego ile wlezie, ale ma ułatwione zadanie, bo bardzo wielu ludzi przed głosowaniem na opozycję powstrzymuje wizja powrotu czasów takich jak po kryzysie bankowym. A jeśli nie chcesz się komunikować z plebsem, to poczytaj chociaż jakieś analizy społeczne prowadzone z trochę innego punktu widzenia niż dogmat, że wolny rynek wszystko załatwi.
                        • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 03.03.23, 16:20
                          Jurek, zdanie "Tusk salwowal sie ucieczka do Brukseli" to jest typowa PiSowska retoryka ktora Zandberg glupio powtorzyl.

Mamy rok wyborczy 2023, a Zandberg, zamiast koncentrowac sie na tym co PiS zrobil przez dwie kadencje, wraca do tego, co zrobil Tusk, ktory swe rzady zakonczyl 9 lat temu.

Z kim Zandberg walczy? Z PiSem czy z KO? Czasem mam wrazenie ze bardziej z KO.

Zreszta sprawdza sie to, co wczesniej mowilam- Zandbergowi blizej do PiSu niz do liberalow, do "libkow" jak Ty ich nazywasz.

Tylko w kwestiach obyczajowosci sie roznia.

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 05.03.23, 09:59
                            maria421 napisała:

> Mamy rok wyborczy 2023, a Zandberg, zamiast koncentrowac sie na tym co PiS zrob
                            > il przez dwie kadencje, wraca do tego, co zrobil Tusk, ktory swe rzady zakonczy
                            > l 9 lat temu.

No chwila, a o co pytał go dziennikarz? O rządy PiS, czy o Tuska? Pytał o Tuska, więc Zandberg odpowiedział na temat. Oczekujesz, że o co by nie pytano, zawsze należy zacząć od mantry, że PiS jest zły?

> Zreszta sprawdza sie to, co wczesniej mowilam- Zandbergowi blizej do PiSu niz d
                            > o liberalow, do "libkow" jak Ty ich nazywasz.

No to teraz poproszę o wypowiedzi Zandberga, gdzie chwali on pisowskie rządy.

> Tylko w kwestiach obyczajowosci sie roznia.

Nie tylko. Mocno różnimy się z PiS jeśli chodzi o prawa pracownicze, usługi publiczne, mieszkalnictwo i przede wszystkim podejście do państwa i demokracji.
                            • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 05.03.23, 12:25
                              Oczekuje od Zandberga, jak i od calej opozycji , zeby wzajemnie sie po kostkach nie kopali. Tylko tyle.

• jureek Re: Jurek, co Ty na to 05.03.23, 13:01
                                maria421 napisała:

> Oczekuje od Zandberga, jak i od calej opozycji , zeby wzajemnie sie po kostkach
                                > nie kopali. Tylko tyle.

Jakoś nie protestowałaś gdy politycy PO kopią po kostkach lewicę czy Hołownię
                                • maria421 Re: Jurek, co Ty na to 05.03.23, 16:18
                                  jureek napisał:

> Jakoś nie protestowałaś gdy politycy PO kopią po kostkach lewicę czy Hołownię

Podaj mi przyklady tego kopania po kostkach Lewicy czy Holowni przez PO w roku wyborczym.
                                  • jureek Re: Jurek, co Ty na to 05.03.23, 16:35
                                    maria421 napisała:

> jureek napisał:
                                    >
                                    >
                                    > > Jakoś nie protestowałaś gdy politycy PO kopią po kostkach lewicę czy Hoł
                                    > ownię
                                    >
                                    > Podaj mi przyklady tego kopania po kostkach Lewicy czy Holowni przez PO w roku
                                    > wyborczym.

Aha, czyli wcześniej można wylewać pomyje, że jesteśmy sojusznikami PiS, a potem udawać świętych i wypuszczać do dalszego opluwania tylko trolli i usłużnych publicystów takich jak Lis na przykład.
                                  • jureek Re: Jurek, co Ty na to 05.03.23, 16:53
                                    maria421 napisała:

> Podaj mi przyklady tego kopania po kostkach Lewicy czy Holowni przez PO w roku
                                    > wyborczym.

Tak na szybko przypomniał mi się wywiad w TOK FM z Lubnauer, w której wykorzystała ona aferę korupcyjną w Europarlamencie do kopania po kostkach polskiej lewicy. To było jakiś miesiąc temu, więc w roku wyborczym. Polityków słucham przede wszystkim w radiu, więc przykłady mogę mieć z radia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka