Dodaj do ulubionych

Wiza studencka

24.09.03, 20:17
mam 17 lat chodze do szkoly chcialbym otrzymac wize studencka czy ktos wie
jak to mozna zalatwic .Zaznaczam ze chodze do szkoly belgijskie noralnej nie
przygotowawczej.
Obserwuj wątek
    • grzegorz_gajowniczek Re: Wiza studencka 25.09.03, 10:48
      Chodzisz do szkoly belgijskiej? to znaczy, ze potrzebujesz polskiej wizy? Nie
      bardzo rozumiem.

g
      • onlyania Re: Wiza studencka 25.09.03, 13:28
        no coz, ponoc belgia nalezy do nielicznych krajow (o ile nie jedynego kraju), w
        ktorym dzieci rodzicow przebywajacych w belgii nielegalnie ma prawo do nauki w
        szkole (ponoc w brukseli nie ma z tym zadnego problemu zeby dziecko zapisac do
        podstawowki, moze gorzej w czesci flamandzkiej, ale tez da sie takie cos
        zalatwic)....a wiek 17 lat wskazuje raczej ze nie jest to zadna szkola wyzsza,
        co wiecej kolezanka jest niepelnoletnia, wiec sama sobie wizy nie zalatwi.....
        co do innych szkol bardzo rzadko z tego co widze zeby sie zapisac potrzeba
        wizy, co wiecej raczej logiczniej wyglada mi to w ten sposob, ze musisz sie
        najpierw zapisac do szkoly, a dopiero potem starac o wize....a ze ktos juz
        chodzi...hmmmm...i inne cuda czasem wychodza, ze niby mozna pobierac legalne
        wynagrodzenie, placic od tego podatki, oraz byc ubezpieczonym, a zwyczajnie
        dopiero potem starac sie o pozwolenie na pobyt (wize)....

a
        • opty61 Re: Wiza studencka 25.09.03, 16:37
          Czegos nie rozumiecie! Sprostowanie Jestem chlopakeim kozystam z konta mamy!
          Droga s[prawa ktos tu chyba nie wie co to jest szkola wyzsza . (To taka szkola
          po gim.srednia)Ja juz chodze do szkoly Belgijskiej jak i do polskiej (nie wiem
          po co sie w nia wpakowalem) Mi jest potrzeban kakretna odpowiedz a nie jakies
          moraly.MA tyle inteligetny to jestem ze sie domyslam ze sam sobie tej wizy nie
          zaltwie.Chcialem wiedziec co jest potrzebne zaswiadczenia itd)Jak moge sie
          ubezpieczyc jak nie mam stalego meldunku??? Pomysl!
          • 3eti Re: Wiza studencka 25.09.03, 17:47
            coz,adres to podstawa,jezeli o tym nie wiedziales,to wlasnie Cie informuje
            • pablo163 Re: Wiza studencka 25.09.03, 17:57
              Adres .Jestem zameldowany ale taki meldunek w swietle prawa wazny jest tylko
              na 3 miesiace. Rozchodzi sie o to ze ze szkoly nie dostalem zadnego
              zaswiadczenai ze uczeszczam.Nie chce miec zadnych problemow Chce sie czuc jak
              u siebie !
              • onlyania Re: Wiza studencka 26.09.03, 01:35
                Ktos tu czegos nie rozumie, mozliwe ze ja...
                Szkola wyzsza we Vlandrii rozpoczyna sie od 18 roku zycia, wiadomo +/- jeden
                rok, wiec duzo krzyku o nic,no chyba ze w Walonii i w Brukseli inaczej to
                wyglada....to po pierwsze......
                po drugie, jesli masz meldunek na 3 miesiace, to jest zaden meldunek, zreszta
                tak wsponiales, wiec wiesz
                szkola musi ci wydac zaswiadczenie ze do niej chodzisz, bo bez tego wizy zadnej
                studenckiej nie dostaniesz...
                po wtore z kolei, itd...:
                jesli korzystasz z konta mamy, a mama jest Polka w Polsce, to pewnie nic to ci
                nie da, bo rownie dobrze mozesz podac ze masz kure ktora ci zlote jajka znosi i
                z tego sie utrzymujesz.......
                od przyznawania wiz jest Ambasada Belgijska w Warszawie, ktora ci na dzien
                dobry powie ze jesli chcesz wize to masz byc w Polsce a nie uczeszczac do
                szkoly w belgii juz.....

co do czucia sie tutaj jak u siebie, to faktycznie, pewnie bedziesz mogl, jak
                oczywiscie dostaniesz OBYWATELSTWO.........

poza tym jestes nie za bardzo przyjemny w sposob jaki piszesz, no mozliwe ze
                zdesperowany, ale nie oczekuj ze ci tu ktos poda dokladne kroki jakie masz
                podjac zeby ta wize dostac, bo to nie jest zakup bochenka chleba u najblizszego
                piekarza, tylko indywidualne procedury zalezace od miejsca i punktu
                siedzenia......i wszystko wg prastarej reguly: i tak tu nikt nie chce i nie
                potrzebuje.....
              • grzegorz_gajowniczek Re: Wiza studencka 26.09.03, 16:27
                No dobra...zeby nieco ochlodzic atmosfere, podsumujmy watki z tej goracej
                dyskusji, bo w sumie chodzi o to, zeby informacja byla klarowna i zeby kazdego
                kto w przyszlosci bedzie mial taki problem moc do tego watku odeslac, no nie?

jesli chodzi o procedury wizowe, to wcale nie nazwalbym ich indywidualnymi.
                Procedura wizowa dla osob chcacych studiowac jets JEDNA. Oczywiscie przyznanie
                wizy zalezy od indywidualnego przypadku.

Wizy wydaje Ambasada Belgii w Warszawie. Trzeba zlozyc trzy formularze wizowe,
                zaswiadczenie o niekaralnosci, swiadectwo medyczne (do swiadectwa medycznego
                jest wyznaczonych dwoch lekarzy w Warszawie, do ktorych musisz sie zglosic z
                badaniami: morfologia, proba serologiczna, czy jak to tam sie nazywa, oraz
                zdjecie rentgenowskie klatki piersiowej). Do tego jeszcze potrzebujesz DWA
                DOKUMENTY: przede wszystkim zaswiadczenie o srodkach na utrzymanie: moze to byc
                stypendium, dochody rodzicow badz tak zwane tenlasteneming - czyli, ze ktos sie
                zobowiazuje do utrzymywania ciebie. Musisz moc wykazac, ze masz na swoje
                utrzymanie okolo 500 euro miesiecznie.

DRUGI DOKUMENT to zaswiadczenie o nauce - to znaczy ze jestes przyjety do
                szkoly takiej i takiej, albo na uczelnie i ze zamierzasz w Belgii studiowac.

Tak to wyglada wedlug mnie. Tak ja musialem zalatwiac wizy na studia w Belgii,
                byc moze jednak sa jeszcze jakies inne mozliwosci, ale tego nie wiem. Prosze o
                ewentualne poprawki i dodatkowe szczegoly, jesli cos pominalem, lub przekrecilem

g
                • pablo163 Re: Wiza studencka 27.09.03, 08:18
                  I czy nie mozna bylo tak odrazu? PO co byly te cale nerwy.JA wlanei takiej
                  odpowieddzi oczekiwalem.Bardzo dziekuj Panie grzegorzu!
                  pozdrawiam
                  Ps
                  Pzerpaszam za mala awanturke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka