opty61 24.09.03, 20:17 mam 17 lat chodze do szkoly chcialbym otrzymac wize studencka czy ktos wie jak to mozna zalatwic .Zaznaczam ze chodze do szkoly belgijskie noralnej nie przygotowawczej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_gajowniczek Re: Wiza studencka 25.09.03, 10:48 Chodzisz do szkoly belgijskiej? to znaczy, ze potrzebujesz polskiej wizy? Nie bardzo rozumiem. g Odpowiedz Link
onlyania Re: Wiza studencka 25.09.03, 13:28 no coz, ponoc belgia nalezy do nielicznych krajow (o ile nie jedynego kraju), w ktorym dzieci rodzicow przebywajacych w belgii nielegalnie ma prawo do nauki w szkole (ponoc w brukseli nie ma z tym zadnego problemu zeby dziecko zapisac do podstawowki, moze gorzej w czesci flamandzkiej, ale tez da sie takie cos zalatwic)....a wiek 17 lat wskazuje raczej ze nie jest to zadna szkola wyzsza, co wiecej kolezanka jest niepelnoletnia, wiec sama sobie wizy nie zalatwi..... co do innych szkol bardzo rzadko z tego co widze zeby sie zapisac potrzeba wizy, co wiecej raczej logiczniej wyglada mi to w ten sposob, ze musisz sie najpierw zapisac do szkoly, a dopiero potem starac o wize....a ze ktos juz chodzi...hmmmm...i inne cuda czasem wychodza, ze niby mozna pobierac legalne wynagrodzenie, placic od tego podatki, oraz byc ubezpieczonym, a zwyczajnie dopiero potem starac sie o pozwolenie na pobyt (wize).... a Odpowiedz Link
opty61 Re: Wiza studencka 25.09.03, 16:37 Czegos nie rozumiecie! Sprostowanie Jestem chlopakeim kozystam z konta mamy! Droga s[prawa ktos tu chyba nie wie co to jest szkola wyzsza . (To taka szkola po gim.srednia)Ja juz chodze do szkoly Belgijskiej jak i do polskiej (nie wiem po co sie w nia wpakowalem) Mi jest potrzeban kakretna odpowiedz a nie jakies moraly.MA tyle inteligetny to jestem ze sie domyslam ze sam sobie tej wizy nie zaltwie.Chcialem wiedziec co jest potrzebne zaswiadczenia itd)Jak moge sie ubezpieczyc jak nie mam stalego meldunku??? Pomysl! Odpowiedz Link
3eti Re: Wiza studencka 25.09.03, 17:47 coz,adres to podstawa,jezeli o tym nie wiedziales,to wlasnie Cie informuje Odpowiedz Link
pablo163 Re: Wiza studencka 25.09.03, 17:57 Adres .Jestem zameldowany ale taki meldunek w swietle prawa wazny jest tylko na 3 miesiace. Rozchodzi sie o to ze ze szkoly nie dostalem zadnego zaswiadczenai ze uczeszczam.Nie chce miec zadnych problemow Chce sie czuc jak u siebie ! Odpowiedz Link
onlyania Re: Wiza studencka 26.09.03, 01:35 Ktos tu czegos nie rozumie, mozliwe ze ja... Szkola wyzsza we Vlandrii rozpoczyna sie od 18 roku zycia, wiadomo +/- jeden rok, wiec duzo krzyku o nic,no chyba ze w Walonii i w Brukseli inaczej to wyglada....to po pierwsze...... po drugie, jesli masz meldunek na 3 miesiace, to jest zaden meldunek, zreszta tak wsponiales, wiec wiesz szkola musi ci wydac zaswiadczenie ze do niej chodzisz, bo bez tego wizy zadnej studenckiej nie dostaniesz... po wtore z kolei, itd...: jesli korzystasz z konta mamy, a mama jest Polka w Polsce, to pewnie nic to ci nie da, bo rownie dobrze mozesz podac ze masz kure ktora ci zlote jajka znosi i z tego sie utrzymujesz....... od przyznawania wiz jest Ambasada Belgijska w Warszawie, ktora ci na dzien dobry powie ze jesli chcesz wize to masz byc w Polsce a nie uczeszczac do szkoly w belgii juz..... co do czucia sie tutaj jak u siebie, to faktycznie, pewnie bedziesz mogl, jak oczywiscie dostaniesz OBYWATELSTWO......... poza tym jestes nie za bardzo przyjemny w sposob jaki piszesz, no mozliwe ze zdesperowany, ale nie oczekuj ze ci tu ktos poda dokladne kroki jakie masz podjac zeby ta wize dostac, bo to nie jest zakup bochenka chleba u najblizszego piekarza, tylko indywidualne procedury zalezace od miejsca i punktu siedzenia......i wszystko wg prastarej reguly: i tak tu nikt nie chce i nie potrzebuje..... Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Wiza studencka 26.09.03, 16:27 No dobra...zeby nieco ochlodzic atmosfere, podsumujmy watki z tej goracej dyskusji, bo w sumie chodzi o to, zeby informacja byla klarowna i zeby kazdego kto w przyszlosci bedzie mial taki problem moc do tego watku odeslac, no nie? jesli chodzi o procedury wizowe, to wcale nie nazwalbym ich indywidualnymi. Procedura wizowa dla osob chcacych studiowac jets JEDNA. Oczywiscie przyznanie wizy zalezy od indywidualnego przypadku. Wizy wydaje Ambasada Belgii w Warszawie. Trzeba zlozyc trzy formularze wizowe, zaswiadczenie o niekaralnosci, swiadectwo medyczne (do swiadectwa medycznego jest wyznaczonych dwoch lekarzy w Warszawie, do ktorych musisz sie zglosic z badaniami: morfologia, proba serologiczna, czy jak to tam sie nazywa, oraz zdjecie rentgenowskie klatki piersiowej). Do tego jeszcze potrzebujesz DWA DOKUMENTY: przede wszystkim zaswiadczenie o srodkach na utrzymanie: moze to byc stypendium, dochody rodzicow badz tak zwane tenlasteneming - czyli, ze ktos sie zobowiazuje do utrzymywania ciebie. Musisz moc wykazac, ze masz na swoje utrzymanie okolo 500 euro miesiecznie. DRUGI DOKUMENT to zaswiadczenie o nauce - to znaczy ze jestes przyjety do szkoly takiej i takiej, albo na uczelnie i ze zamierzasz w Belgii studiowac. Tak to wyglada wedlug mnie. Tak ja musialem zalatwiac wizy na studia w Belgii, byc moze jednak sa jeszcze jakies inne mozliwosci, ale tego nie wiem. Prosze o ewentualne poprawki i dodatkowe szczegoly, jesli cos pominalem, lub przekrecilem g Odpowiedz Link
pablo163 Re: Wiza studencka 27.09.03, 08:18 I czy nie mozna bylo tak odrazu? PO co byly te cale nerwy.JA wlanei takiej odpowieddzi oczekiwalem.Bardzo dziekuj Panie grzegorzu! pozdrawiam Ps Pzerpaszam za mala awanturke Odpowiedz Link