Dodaj do ulubionych

Visual Basic kurs czy może studia?

12.01.11, 22:22
Mam pewien problem i wątpliwości. Z zawodu jestem ekonomistą. Studiuje także matematykę. Moje zainteresowania obracają się w około analizy finansowej, symulacji finansowych, matematyki finansowej itd.
Przeglądając ogłoszenia pracy zauważyłem, że większość pracodawców wymaga od analityka finansowego znajomości języka Visual Basic oraz baz danych. Ja znam zaledwie podstawy podstaw.

Czy możecie mi polecić jakieś kursy Visual Basica? Preferuję po angielsku. Znalazłem kurs certyfikowany przez Microsoft. Warto wydawać na to pieniądze? A być może zacząć studia inżynierskie z informatyki? Wiele przedmiotów pokrywa mi się z matematyką (przepisaliby mi), nauczyłbym się o wiele więcej i zawsze to tytuł techniczny (bo po matematyce niestety bez inż.). Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: inf Re: Visual Basic kurs czy może studia? IP: 85.222.87.* 13.01.11, 18:33
      A po kiego grzyba ten inż? Spokojnie możesz zrobić sobie magisterkę na informatyce. Ale w sumie robić całe studia informatyczne po to tylko żeby nauczyć się baz danych? Trochę bez sensu jeśli nie planujesz pracy jako informatyk. Może spróbuj samodzielnie się pouczyć i atakuj certyfikaty Microsoftu - tak naprawdę wiedzy informatycznej przydatnej w pracy nie zdobywa się na uczelni.
    • mcov Re: Visual Basic kurs czy może studia? 13.01.11, 19:50
      Kup kilka dobrych ksiazek z VB i je przerob od deski do deski. Tak programisci sie ucza.

"Advanced modelling in finance using Excel and VBA" (?). Na kursie nauczysz sie podstaw? Na studiach bedziesz mial 15 godzin VBA? To mniej niz jeden weekend :-)
      • whatso Re: Visual Basic kurs czy może studia? 20.01.11, 21:49
        Z drugiej strony "papier" ma swoją moc w procesie rekrutacji, zwłaszcza jeśli rekrutującym jest nie-informatyk. Poza tym wejście na ścieżkę certyfikacyjną MS może pomóc zachować jakiś kurs w procesie samokształcenia. Zwłaszcza dla nie-informatyka.
    • fuks0 Re: Visual Basic kurs czy może studia? 23.01.11, 11:34
      Na studiach nauczysz się co najwyżej podstaw VBA. Poziom znajomości baz danych jakiego wymagają od przeciętnego analityka finansowego (itp.) jest raczej poziomem podstawowym/średnim. Kup sobie parę książek i zacznij się uczyć (ew. możesz też iść na jakiś kurs).

Kilka tygodni vs kilka lat? Wybór jest chyba oczywisty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka