Gość: makuffka IP: *.icpnet.pl 29.01.12, 16:12 Przed chwilą czytałam córce bajkę z bohaterką o tym imieniu. Importowaną ze Szwecji Macie pomysły od czego może być to zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.rabow Re: Nusia 29.01.12, 16:19 U mnie w rodzinie są małe dziewczynki, na które wołamy Nusia (dziewczynki nie są spokrewnione). Jedna to Ania, druga Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makuffka Re: Nusia IP: *.icpnet.pl 29.01.12, 16:25 No proszę, do głowy by mi nie przyszły tak oczywiste rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Nusia IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.12, 16:58 Od razu skojarzyło mi się z Danusią... Na zdrobnienie od Natalii w ogóle bym nie wpadła.. od Ani czy Leny no może być.. ale nie znam nikogo, kto tak zdrabnia te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makuffka Re: Nusia IP: *.icpnet.pl 29.01.12, 19:02 O, dziękuję abielo, cenna uwaga. Uwielbiamy Nusię, tzn. raczej ja uwielbiam, bo córka za mała jeszcze, by zrozumieć, co jej czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Nusia 29.01.12, 20:00 abiela napisała: > W oryginale ta dziewczynka to Gittan. > A Gittan to zdrobnienie od Birgitty. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rabow Re: Nusia 29.01.12, 18:58 Gość portalu: Madzia napisał(a) > > Na zdrobnienie od Natalii w ogóle bym nie wpadła.. A to zdrobnienie Natalka zawdzięcza samej sobie, bowiem w rodzinie wołaliśmy na nią Natusia, a ona jako maluszek rozpoczynający swą przygodę w życiu, przedstawiała się jako Nusia, gdyż nie potrafiła wymówić swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Nusia IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.12, 20:32 Ja mówiłam na siebie zamiast Madzia czy Magdusia to BUDUSIA. Moja mama się wygadała i mąż czasem do mnie tak mówi ;p Córka sąsiadki, jak była malutka, mówiła na swoją starszą siostrą Karolinę- Kaka Natomiast córka kolegi- Dominika, mówiła na siebie "Nisia". A prabacia mojego męża, kiedy był malutki nie mogła wymówic jego imienia Konrad (nie wiem z jakiem powodu, czy nie mogła zapamiętac czy co) mówiła do niego Jakubek. Odpowiedz Link Zgłoś