Dodaj do ulubionych

Czy warto uczyć się PHP

IP: 203.128.73.* 05.05.12, 09:50
Witam

Od października rozpoczynam studia na kierunku informatyka. Planuje specjalizować się w tworzeniu aplikacji internetowych. Podstawy (xhtml i css) już znam. Przez wakacje planowałam uczyć się PHP lecz na jednym z fur internetowych spotkałam się z opiniami, iż nie warto uczyć się PHP. Czy zgadzacie się z tym? Na które technologie tworzenia aplikacji internetowych jest obecnie największe zapotrzebowanie na rynku pracy? Jak Waszym zdaniem sytuacja na rynku pracy w obszarze aplikacji internetowych będzie wyglądać za kilka lat?
Obserwuj wątek
    • Gość: JEE_dino_dev Re: Czy warto uczyć się PHP IP: *.internetia.net.pl 05.05.12, 11:26
      dam Ci rade życia, bo mam dzisiaj dobry dzień :) dopiero zaczynasz studia, nie idź za bieżącym trendem bo na rynek pracy trafisz dopiero za 5 lat(uwierz mi, w IT to wieczność). Cofnijmy sie wstecz. Ja zaczynałem te studia ponad 10 lat temu, gdy w firmach w większości były jeszcze glownie aplikacje okienkowe napisane np w delphi, access lub jakies programy w C. I wtenczas warto było uczyć sie programowania aplikacji internetowych co też uczyniłem(niewazne czy to php, .net, jee - ktore wybrałem). Po studiach przebierałem w ofertach pracodawców, j2ee zaczynała być na topie a starsi doświadczeni wyjadacze którzy konczyli studia kilka lat przedmną i juz pracowali w IT - mając rodziny i własne sprawy na głowie nie mogli konkurować z młodymi którzy mieli znacznie więcej zapału i czasu na nauke. Więc firmy polegały głownie na młodych, otwierały nowe działy i zakładały coraz to nowe zespoły programistów j2ee. Niektórzy na start w wieku 23-24 lat odrazu byli kierownikami-liderami kilkunastoosobowych zespołów :) ***Side-efect tego jest widoczny do teraz, multum zle zaprojektowanych aplikacji ktore trzeba utrzymywać lub przepisać ;)*** Wróćmy do teraz. Najbardziej popularne w PL jest obecnie Java/JEE. Ale rynek pracy w tym obszarze jest nasycony, a Ty jako młody zawsze bedziesz musiał rywalizować z wygami jak ja :) Nigdy już nie dostaniesz szansy by w wieku 24 zostać kierownikiem zespołu JEE mając taką konkurencję, zostaniesz szeregowym klepaczem bez perspektyw (brutalne, wiem). Musisz zobaczyć co sie teraz rozwija, masz czas, dużo czasu na naukę, masz to czego wygi jak ja już nigdy nie bedą miały. Ja widze że urządzenia mobilne są przyszłościa, aktualnie to głownie Android i iOS. Zainteresuj się tym, poczytaj, zobacz jak ten rynek sie rozwija. Sam bym zobaczył i poczytał , być moze sie przebranżowił z JEE do mobile developer ale ... teraz to już mi sie nie chce ;)
      • Gość: za_niedługo_emeryt Re: Czy warto uczyć się PHP IP: *.146.34.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 23:00
        Też mam dobry dzień ;) i napiszę tylko tyle, że całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Z tym, że ja rozpocząłem studia ponad 20 lat temu. Natomiast nie jestem pewien, czy pójście w mobile (iOS, Android - amatorsko bardzo lubię w tym "grzebać") a dokładnie w wypuszczanie czegoś do ichnich sklepów nie należy traktować tylko jako zapewnienie sobie dochodu na czas studiów. W sumie rynek może zmienić się diametralnie za te 5 lat. Z drugiej strony ktoś te wszystkie phony musi oprogramować na tyle, żeby tacy lamerzy jak ja byli w stanie napisać jakąś bezsensowną aplikację i umieścić ją na App Store czy też Google Play ;)
        Jedyną sensowną radą jest robić wszystko żeby zaliczać każdy semestr ze średnią przynajmniej 4.0 a jednocześnie nieustannie śledzić trendy. Pytanie czy uczyć się jednego konkretnego języka też nie jest zbyt logiczne. Ja, jak rozpoczynałem studia to znałem już 4 (pascal, assembler, c i basic (sic!)). Jak kończyłem studia to powoli standardem stawał się C++ a jakiś czas później pojawiła się Java. Po zakończeniu studiów i kilku latach pracy byłem w stanie zaimplementować dowolny algorytm w kilku językach a przynajmniej w C, C++, Java, Pascal, Fortran, Modula, Ada (ciekawe, czy OP słyszał o tych dwóch ostatnich), Smalltalk nie wspominając o tym, że potrafiłem biegle używać wszelkich UNIX-owych shellowych wynalazków (a wcale nikt tego ode mnie nie wymagał). Tak, że należy mieć umysł otwarty i uczyć się cały czas (a koncentrowanie się tylko na PHP, musisz podejść kompleksowo).
        • Gość: bnm Re: Czy warto uczyć się PHP IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 17:53
          W kilku językach pisać to pomyłka. Ja piszę w .NET (w C# - desktop i web) i ogólnie ze wszystkim w tej technolgii już miałem do czynienia (włącznie z SL i WP7), ale wyłączając z tego SharePoint. Pisałem także w Delphi, PHP, C++. Tylko co z tego pensja z dodatkami poniżej 2 tys. na rękę, a w obecnej sytuacji nie mogę wykorzystać tej wiedzy, bo od tego są inni ludzie. Jakby trzeba było to nauczyłby się pisać w J2EE czy też na komórki, no ale co z tego. Pokaż mi firmy, które wymagają lub chciałyby zatrudnić programistę piszącego w tylu językach za normalne wynagrodzenie.
    • Gość: j2ee Re: Czy warto uczyć się PHP IP: *.ppp.polbox.pl 05.05.12, 12:20
      Polecam J2EE. Znajomi (starsi i młodsi) szybciej łapią pracę w tej technologii niż w PHP.
    • lled Re: Czy warto uczyć się PHP 07.05.12, 19:48
      Ja tez mam nawet niezly dzien dzisiaj wiec dodam moje dwa grosze.
      Po jakiego grzyba pchasz sie tam gdzie 70% nowych studentow robi to samo?
      Tak jak przedmowcy powiedzieli, nie wiadomo jakie bazy aplikacji beda na topie za 5-6 lat gdy skonczysz studia.

Dlatego tez proponowal bym zajac sie czyms konkretnym, zamiast babrac sie w kodach.

Moge Tobie powiedziec, ze za 5 lat gdy skonczysz studia kilka rzeczy sie nie zmieni.
      - Network
      Nie bede sie rozpisywal na ten temat, ale w temacie sieci jest mnostwo rzeczy ktore znajac otworza Tobie drzwi do wielu innych dziedzin.

Na studiach idz w kierunku systems engineer lub network security. To jest ponad polowa etatow ludzi ktorzy pracuja z siecia. Na te dwie pozycje jest nieustanny popyt. Za 5, 10 czy 15 lat te pozycje wciaz beda na rynku pracy, zmienia sie jedynie podklady jezykow.
      Po co stawiac wszystko na jedna karte uczac sie jednej rzeczy ktora moze byc absolutna za 5 lat?
      Pracujac w sieci, chcac tez czy nie, bedziesz musiala nauczyc sie wielu innych podzespolow.
      Naucz sie podstaw PHP, Linuxa, liznij Java scripts a do tego prowadz normalna nauke na informatyce. Na studiach zdobedz doswiadczenie w software i hardware. Przez to bedziesz szczebelek wyzej od programerow ktorzy znaja sie jedynie na software.
      Wybierz kierunek ktory bedzie nieuzalezniony od terazniejszych trendow programowych.

Posluchaj sie starych gwardzistow :) Teraz np. siedze u klienta w biurze i sie cholernie nudze. Cala przyjemnosc jest w tym ze mowie im co maja zrobic i jak to ma dzialac, nie znajac jezykow do programowania. Trzeba pracowac madrze a nie ciezko.

Jeszcze jedno chce dodac. Pieniadze w networku sa srednio 3-4 razy wieksze niz zarobki programistow.
    • Gość: pan_borsuk Re: Czy warto uczyć się PHP IP: *.157.198.77.rev.sfr.net 08.05.12, 21:56
      Na stronce jobtrends.pl/trends/ widac ze caly czas jest popyt na programistow PHP w Polsce, jednak chyba najlatwiej znalesc prace znajac Jave.. kto wie co bedzie za kilka lat jak skonczysz studia, ale mysle ze technologie webowe (w tym JavaScript, PHP, CSSy i HTMLe) beda na topie jeszcze dlugo dluugoo

pozdrawiam
    • mcov Nie 12.05.12, 08:16
      Jeśli nie potrafisz programować i to będzie twój pierwszy język ucz się Pythona i Django.

Później jak radzą koledzy inne języki. PHP, Java, C#, itd.

Praca w IT to duże możliwości na $$$, ale też ciągła nauka :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka