Dodaj do ulubionych

22 lata a programowanie ;/

IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 00:26
hej,
jestem absolwentem studiów ekonomicznych i mam 22 lata
Ciekawi mnie, czy wiek 22 lat to nie za późno na naukę kodowania.
Od pewnego czasu poznaje podstawy c++ i niesamowicie się wciągnąłem.
Martwi mnie jednak bariera wieku, czy jest za późno i nie ma co się łudzić na znalezienie pracy w branży bez doświadczenia i studiów infromatycznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: asbierzeraz Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.150-161-184.mc.videotron.ca 23.07.12, 00:44
      Zdecydowanie za pozno.

Powinienes zaczac w przedszkolu, a moze nawet wczesniej.

Co w tej Polsce sie stalo, ze tak mlodzi ludzie watpia w siebie?
      • Gość: Szymon Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.12, 13:31
        Nigdy nie jest za późno na naukę. Myślisz, że osoby które są w tej chwili guru programowania zaczynały wcześniej? Przecież to nie jest tak stara dziedzina wiedzy
      • Gość: Gość Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.14, 09:48
        Co się dziwić, skoro osoba w wieku trzydziestukilku lat może usłyszeć na interview tekst typu "ale Pan to tak właściwie już jest za stary do pracy :)"...

Obecne podejście pracodawcy nieco przypomina zachowanie kierowcy bolidu F1. Ten drugi stara się w miarę możliwości stale utrzymywać silnik w wąskim przedziale obrotów gdzie generuje on największą moc; ten pierwszy stara się trzymać w firmie w miarę możliwości jedynie pracowników w wąskim przedziale wiekowym, któremu przypisuje się największą efektywną (czynniki: chłonność umysłu, elastyczność, niższa "chorowalność", niższe wymagania finansowe, większa sterowalność, itd) wydajność pracownika...
    • Gość: xyyz Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 10:35
      chodzi o to, że wcześniej w ogóle nie miałem styczności z kodowaniem
    • Gość: Huartu Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.kielce.vectranet.pl 16.01.14, 16:55
      22 lata to nie za późno, spokojnie jesteś w stanie nauczyć się zawodu. Najwięcej nauczysz się jak zaczniesz po prostu pracować, możesz spróbować najpierw na stanowiska juniorskie. Zobacz sobie na stronie SMT Software czy kogoś nie szukają, wiem, że ostatnio przeprowadzali rekrutację. Dobrze się u nich zaczepić na start.
      • Gość: muu Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.14, 20:02
        Załośni jesteście naprawde...albo zatrudniacie w tym SMT kretynów którzy tylko szkodzą wizerunkowi firmy. Tak czy inaczej po serii tych kretyńskich komentarz SMT jest dla mnie skreslone.
      • Gość: Gość Re: 22 lata a programowanie ;/ IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.14, 09:53
        Kolejna reklama SMT? Już człowieku odgrzebałeś dwa stare kotlety reklamując w nich tę firmę (twoje wpisy zostały usunięte, a wątki poddane nekromancji poszły z powrotem spać). Widzę, że jesteś niezmordowany (bądź "wysoce umotywowany").
    • ak-69 Re: 22 lata a programowanie ;/ 17.01.14, 13:03
      >Nigdy nie jest za późno na naukę

W twoim wieku to ja nie skończyłem lecz przerwałem studia ze względów zdrowotnych. Skończyłem je parę miesięcy temu. W wieku 45 lat. Wcześniej prawie żadne doświadczenie zawodowe. Przez 20 lat góra 2 lata pracy. Pierwszą pracę przy komputerach miałem już po 1 roku studiów i 2-3 rozmowach kwalifikacyjnych.
      Ciężko mi uwierzyć że tak naprawdę myślisz. Chyba raczej żartujesz, aby zobaczyć reakcję innych i się pośmiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka