Dodaj do ulubionych

Matematyka a informatyka

13.04.13, 12:45
Witam.
Szukam rad (krytykę też zniosę) odnośnie mojej sytuacji na rynku pracy. Otóż mam 33 lata, za kilka miesięcy najprawdopodobniej (żadne cuda się nie powinny po drodze zdarzyć) ukończę doktorat z matematyki. Do tej pory swoją przyszłość wiązałem z uczelnią (stąd też pośrednio tak długa dłubanina przy doktoracie), teraz jednak z wielu różnych przyczyn zaczynam rewidować sensowność takiego pomysłu. Chciałbym znaleźć pracę, w której możliwe byłoby wykorzystanie mojego matematycznego backgroundu, a przynajmniej taką, która zakładałaby posiadanie podobnych predyspozycji do tych potrzebnych do pracy nad matematyką (optymalnie włączając w to konieczność rozwiązywania problemów). Celem byłoby IT, kwestia tylko w tym, że mam za mało danych żeby oszacować, czy jest to kierunek dla mnie.
W temacie pieniędzy: Nie mam rodziny na utrzymaniu, ani żadnych większych potrzeb finansowych. Obecnie mogę sobie pozwolić na kilka miesięcy intensywnej nauki, następnie na kilka lat (2,3,4) zarabiania marnych pieniędzy. Priorytetem dla mnie jest rozwój, a w następstwie perspektywa stabilnego, dającego bezpieczeństwo, ambitnego zajęcia. W grę wchodzi też wyjazd za granicę.
Moje pytanie: w co najlepiej zainwestować w mojej sytuacji? gdzie szukać inspiracji? czego się uczyć, bądź gdzie szukać pracy?
Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • watchawk Re: Matematyka a informatyka 13.04.13, 20:01
      Na pewno w pierwszym kroku sie zorientuj czy masz rozeznanie w mozliwie jak najwiekszej liczbie dzialow matematyki zwiazanych z informatyka - matematyka dyskretna, macierze, grafy, zlozonosc algorytmow obowiazkowo, a na pewno przydadza sie tez bardziej zlozone zagadnienia jak kryptografia, statystyka, symulacja zjawisk w ekonomii itd.

Majac rozeznanie w takich tematach mozesz poszukac projektow open source i ocenic czy mozesz cos od siebie do nich dolozyc. Mozesz tez zaczac przegladac oferty pracy i zwrocic uwage czego tam oczekuja. Dobre jezyki na poczatek to Java lub C#. Nie wymagaja znajomosci niuansow dzialania komputera i systemow operacyjnych, ale sa tez dostatecznie zaawansowane by wykorzystac wiedze z matematyki.
      • pantharej Re: Matematyka a informatyka 14.04.13, 20:07
        Dzięki za odpowiedź.
        C++ już się zacząłem uczyć. Co do reszty to w niemal każdym z wymienionych działów, poza kryptografią i ekonomią mam jakieś rozeznanie (części uczyłem). Problem jest jedynie taki, że teraz chciałbym już iść raczej w głąb ni wszerz, a z uwagi na przyśpieszający czas zależy mi na optymalizacji swoich działań. Co do przeglądania ofert pracy to oczywiście to robiłem. Problem w tym, że zupełnie nie jestem w stanie oszacować, jaki jest stosunek podaży do popytu odnośnie poszczególnych umiejętności, co jest zasadnicze, a co pomijalne, co wiąże się z największymi perspektywami rozwoju włączając w to perspektywę spożytkowania studiów matematycznych.
        • blahblahblah1 Re: Matematyka a informatyka 06.05.13, 07:46
          en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_analyst
          np. www.cwjobs.co.uk/JobSearch/Results.aspx?Keywords=quant&Rate=100000
    • ak-69 Re: Matematyka a informatyka 06.05.13, 22:00
      Jak jesteś w stanie wręcz zrobić doktorat z matematyki, to z miejsca możesz brać się za informatykę. Będzie kwestią czasu jak osiągniesz bardzo dobry poziom. Oczywiście jak się do tego przyłożysz. Ja kilkanaście lat temu studiowałem matematykę na uniwersytecie na jednym roku z finalistą ogólnopolskiej olimpiady matematycznej. Po 2 roku studiów przerwałem naukę ze względów zdrowotnych i dopiero teraz po kilkunastu latach w wieku czterdziestu kilku lat kończę zaocznie informatykę. Okazało się, że jednym z moich wykładowców na niektórych przedmiotach z języków programowania był ten mój kolega ze studiów. On cały czas od tamtej pory był na uczelni. Na pewno nie od razu jako wykładowca. Doktorat też na pewno już robił dosyć dawno na 100% z matematyki. Potem pewnie stopniowo zagłębiał się w informatykę i stopniowo przechodził z matematyki na programowanie. Jak ja jestem w stanie opanować przedmioty informatyczne po kilkunastu latach przerwy od matematyki, to co tu mówić o tobie jak masz doktorat z matematyki. Ja olimpijczykiem nie byłem jak mój kolega ze studiów, a teraz wykładowca :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka