Dodaj do ulubionych

Projektowanie stron internetowych

13.01.09, 23:05
Czy warto uczyć się projektowania stron internetowych? Jeśli tak, to, czy
postawienie na PHP i MySQL to dobry pomysł? Myślę tu o dodatkowej
pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: wr6 Re: Projektowanie stron internetowych IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 23:35
      jasne, że tak ... teraz większość aplikacji to już aplikacje webowe ...
      Postaw na cokolwiek ... wiadomo HTML i CSS to elementarz ... a jeśli jesteś w
      czymś dobry to technologia nie robi tu większej różnicy
      • stejs Re: Projektowanie stron internetowych 14.01.09, 12:13
        Chciałbym tworzyć strony w PHP i MySQL. Jak najskuteczniej się tego
        nauczyć? Na razie tworzę strony w HTMLu i CSS. HTML zacząłem na
        studiach podyplomowych, a CSS zacząłem się uczyć już samodzielnie z
        netu.
        Pozdrawiam.
        • Gość: tomasz Re: Projektowanie stron internetowych IP: *.chello.pl 14.01.09, 15:31
          najszybciej nauczysz sie przy praktycznych realizacjach, jezeli nei masz
          mozliwosci pracy jako junior w jakiejs wiekszej firmie i uczenia sie od innych
          to postaw sobie jakis cel samemu, zrobic bloga, zrobic ankiete, proste forum
          itp. I pozniej korzystajac z dokumentacji php.net czy tutoriali realizuje te
          rozwiazania. Nauczysz sie wdrazac rozwiazania, dowiesz sie ile czasu na rozne
          rzeczy potrzebujesz i dodatkowo zbudujesz sobie baze komponentow ktore bedziesz
          mogl uzywac wielokrotnie przy roznych projektach.

powodzenia i najwazniejsze to nei poddawac sie : )
          • stejs Re: Projektowanie stron internetowych 15.01.09, 08:01
            Dziękuję za wskazówki.
            • coegeneratione Re: Projektowanie stron internetowych 19.01.09, 19:48
              Może pochwalisz się nam tym co zrobiłeś?
              • stejs Re: Projektowanie stron internetowych 19.01.09, 20:07
                Tak jak wspomniałem korzystam teraz z HTMLa i CSS. Jestem na etapie tworzenia
                strony o matematyce. Jak mam czas, to robię kolejne podstrony. Wiem, że
                musiałbym posiedzieć nad tym więcej czasu, by efekt był lepszy. Chciałbym zacząć
                dodawać coś z PHP. Mam nadzieję, że to już za niedługi czas.
          • Gość: dominowe Re: Projektowanie stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 23:03
            a ja mysle ze dzisiaj php juz niespecjalnie, tzn oczywiscie konieczna jest
            wiedza jak dziala php no i oczywiscie wiedza typu jak go polaczyc z bazami typu
            myhsql postgres ale najwazniejsze dzisiaj to flash no i actionscript 1 albo 2
            dzisiaj glownie pisze sie juz we flashu a do phpa sa i tak juz gotowce
            • stejs Re: Projektowanie stron internetowych 20.01.09, 08:16
              Nie warto więc zaczynać z PHP? Mam zacząć od Flasha?
              • Gość: dees Re: Projektowanie stron internetowych IP: *.mp.pl 26.01.09, 11:20
                Nie zgadzam się, że "teraz pisze się już tylko we flashu". Flash, owszem, jest fajnym narzędziem, jeśli chodzi o strony firm (np. z branży odzieżowej, dóbr luksusowych czy reklamowej), ale mnie mierzi w nim przede wszystkim to, że nie ma szans strony flashowej przystosować np. dla osób niewidomych, a wczytywanie takowej trwa za długo jak na moją cierpliwość. Poza tym nie znam porządnych aplikacji napisanych we flashu (nie mówię o stronkach internetowych, a o aplikacjach webowych).
                Na początek zawsze warto podszkolić sie z PHP. PHP jakie jest każdy widzi, większość go nie znosi, ale i większość weń pisze. Obecnie warto też zainteresować się Rubym albo Pythonem (np. Django). No i zawsze warto pójść w stronę "poważniejszych" frameworków, jak ASP czy JSP/JSF.
            • joymachine Re: Projektowanie stron internetowych 27.01.09, 11:57
              > a ja mysle ze dzisiaj php juz niespecjalnie, tzn oczywiscie konieczna jest
              > wiedza jak dziala php no i oczywiscie wiedza typu jak go polaczyc z bazami typu
              > myhsql postgres ale najwazniejsze dzisiaj to flash no i actionscript 1 albo 2
              > dzisiaj glownie pisze sie juz we flashu a do phpa sa i tak juz gotowce

bełkot 10-letniego dziecka neostrady, który o programowaniu nie ma zielonego
              pojęcia.
              • stejs Re: Projektowanie stron internetowych 27.01.09, 23:28
                Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Mam na myśli, w jakiej technologii warto
                się dokształcać?
            • bbeataa1 Re: Projektowanie stron internetowych 02.12.14, 22:46
              sama kiedyś zaczęłam projektowanie, ale musiaąłm zrobić szybko swoja własna stronę i zdecydowałam się na firmę rocketsite.pl/ i od tej pory z nimi współpracuję.
    • ekspert.powermedia Re: Projektowanie stron internetowych 28.01.09, 10:32
      Witam,

Oczywiście zachęcam jak najbardziej do poszerzania swojej wiedzy technicznej z
      zakresu języków webowych czy baz danych. PHP jest językiem, który cechuje się
      pewną łatwością programowania. Stosunkowo szybko można przyswoić sobie wiedzę i
      umiejętności praktyczne, wiążące się z tym językiem. Oprócz PHP, który generuje
      HTML, polecam również pogłębienie swoich umiejętności z programowania w takich
      językach jak Ruby, Java czy Python.
      (Aby na bieżąco śledzić najnowsze standardy webowe proszę odwiedzić stronę
      www.w3.org).
      Odnośnie ofert pracy związanych z PHP i MySQL proszę zapoznać się z ofertami
      przede wszystkich małych i średnich firm (np. sklepy internetowe, tworzenie
      reklam, portale społecznościowe, etc.)
      Zapraszam także na stronę Power Media SA, gdzie można aktualnie znaleźć oferty
      pracy dla Programisty PHP i Programisty Flash.

pozdrawiam,
      Marta Dorniak
      Specjalista ds. rekrutacji
      Power Media SA
    • allerune Tego też poszukują 11.02.09, 01:59
      oto reklama, która ostatnio mi przyszła na skrzynkę:

A LEADING Solutions company is currently looking to recruit a PHP Developer for
      their office in Kerry Ireland.

Job Title: PHP Developer
      Remuneration: 40k-45k & Benefits Package
      Duration: Permanent
      Start Date: ASAP; but will wait for the right candidate

Skills:

· Good working knowledge of PHP, MySQL/PostgreSQL
      · Must be able to work proficiently in a Linux/UNIX environment
      · Thorough knowledge of XHTML, XML, CSS, and Javascript

The successful candidate will:

· Have 2+ years commercial development experience, primarily utilising
      open source technologies.
      · Have the ability to juggle multiple tasks, re-prioritise and deliver
      deadlines in a fast paced challenging environment.

Desirable

· A computer-science based qualification
      · Experience with Adobe Flex
      • allerune Re: Tego też poszukują 11.02.09, 02:01
        jak widzisz, pensja może nie jest rewelacyjna jak na IT, ale z drugiej strony
        wyższe wykształcenie informatyczne nie jest wymagane, co najwyżej pożądane

ja myślę, że możesz sobie poprzeglądać ogłoszenia na monster.co.uk albo
        monster.ie, zajrzyj też na profile ludzi z linkedin i zobacz co web developerzy
        mają na liście swoich umiejętnośći. Potem, po prostu się zacznij tego uczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka