Dodaj do ulubionych

NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM

06.01.04, 17:35
W roznych watkach gdzies tam posrod tysiaca innych postow mozna czasem
wyczytac o negocjacjach warunkow umowy z deweloperem.
mam propozycje, zeby zebrac to w jednym watku.
ze swojej strony moge napisac, ze jestesmy w trakcie ustalania z prawnikiem
co zmienic w naszej umowie (z marvipolem), a trzeba zmienic ok 6 punktow,
m.in.:
1. o samodzielnym odbiorze lokalu przez developera
2. o gwarancji udzielanych przez developera
3. kary umowne i rozwiazanie umowy
4. opoznienia: nasze w platnosciach i developera w budowie

wiecej szczegolow dla zainteresowanych.
pozdrawiam i czekam na posty
Obserwuj wątek
    • Gość: Mik. Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.am.poznan.pl 12.01.04, 11:39
      Proszę o radę. Developer zamieścił w naszej umowie zapis o tym, że strony nie
      będą dochodzić względem siebie roszczeń poza formy i zasady zawarte w umowie i
      nie zgodził się na zapis, że wszelkie kwestie nie ujęte w umowie reguluje
      kodeks cywilny (tłumaczy, że to oczywiste). Czy to pozwoli nam korzystać z
      gwarancji lub rękojmi? Pozdrawiam, Mik.
      • balabanek Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM 12.01.04, 14:12
        Oczywiste w tej sytuacji jest to, ze deweloper chce cie zrobic w bambuko. Taka
        umowa bedzie niezgodna z prawem, ale to tez trzeba bedzie udowodnic przed
        sadem. Lepiej sie z nimi pozegnac i mieszkac pod mostem niz dac sobie wykolowac
        pieniadze i byc moze rowniez mieszkac pod mostem.
      • Gość: K Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM IP: 193.111.22.* 26.04.04, 12:55
        Jaki to developer. Napisz!
    • natalia.orlowska Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM 25.04.04, 15:56
      Witam, przeczytałam właśnie o negocjacjach umowy z Marvipolem (czy chodzi o
      budynek Przy Agorze?)Czy udało się wprowadzić zmiany i jakie są konsekwencje
      ich nie wprowadzenia.
      pozdr
      natalia
      • Gość: Ast Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 26.04.04, 20:56
        Negocjacje Umowy zawsze powinny mieć miejsce.
        Nie spotkałem się z Developerem, który chciałby siebie skrzywdzić. Zapisy Umowy
        są zawsze tak skonstruowane, że stroną potencjalnie poszkodowaną będzie
        Kupujący.
        Pewnie słyszycie szablonowe teksty, że prezes na pewno się na to czy na tamto
        nie zgodzi, albo, że ktoś już kiedyś próbował wprowadzić taki zapis,
        ale "władza" się nie zgodziła.
        TEREFERE!!!!!
        Mówię WAM wszystkim, nie dajcie się bo do tego handlowcy się szkolą, żeby
        wykorzystywać naszą naiwność, albo słabość. Wiedzą doskonale, że zależy nam na
        mieszkaniu. Nie dajmy tego po sobi epoznać: o jakie ono piękne, strasznie mi
        się podoba itd. Jeżeli kupujecie mieszkanie spróbujcie odszukać jego wady,
        trochę krytycyzmu i pokazanie, że tak naprawdę oferta na rynku jest na tyle
        bogata, że nie musicie kupować u nich. To zadziała !!
        Wtedy mówisz wprost: proszę mnie umówić na rozmowę z prezesem!
        Przygotuj wcześniej aneks do umowy, który będzie zawierał wszystkie porpozycje
        zmian i w umówiony dzień uzgadniaj punkt po punkcie zmiany.
        jeśli nie wiecie jak wygląda aneks mogę coś zamieścić dla przykładu, ale powiem
        wam jedno: warto włożyć w to trochę pracy, wysiłku, by na koniec móc
        powiedzieć - Dobrze odrobiłem pracę domową.
        Na koniec negocjacji pozostaw sobie oczywiście deser w postaci obniżenia ceny
        za lokal lub miejsce garażowe.
        Zobaczycie, że można sporo zdziałać!
        Jak myślicie czy 2 % w skali mieszkania to dużo??
        Ile wynegocjowaliście?
        Pozdrawiam i życzę udanych negocjacji!
        Ast.
        P.S.
        Może jakieś doradztwo otworzę..:-))))
        są chętni??:-)
        • Gość: annna Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.net.external.hp.com 27.04.04, 10:00
          Pewnie ze sa chetni!! ;)
          Ja sie wybieram w tym tygodniu.. Wstepny plan mam ale przeraza mnie to :(
          Jesli mozesz umiescic taki przykladowy aneks - bede wdzieczna :) Jak rowniez za
          zapisy ktore MUSZA lub NIE MOGA znalezc sie w umowie
          Pozdrawiam :)))
        • karzel_wasyl Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM 27.04.04, 10:26
          Oj Ast, narobiłeś wszystkim smaczku, ale wcale tak kolorowo być nie musi.

> Negocjacje Umowy zawsze powinny mieć miejsce
          Zgadzam się w całej rozciągłości

> Nie dajcie się bo do tego handlowcy się szkolą, żeby wykorzystywać naszą
          >naiwność, albo słabość
          Albo po prostu odrabiają swoją pańszczyznę. Taka jest ich praca, a w bardzo
          dużych firmach to własciwie kontakt kończy się na handlowcu, ew. osobie
          pełniącej obowiązki prezesa. Nie oszukujmy się - klient to głównie dodatek dla
          dużych firm - taki "mały pikuś".

>Wiedzą doskonale, że zależy nam na mieszkaniu. Nie dajmy tego po sobie poznać
          >Jeżeli kupujecie mieszkanie spróbujcie odszukać jego wady, trochę krytycyzmu
          >i pokazanie, że tak naprawdę oferta na rynku jest na tyle bogata, że nie
          >musicie kupować u nich.
          Teoria poprawna, ale wcale nie musi być w 100% trafna. Bo wciąż jesteśmy w tym
          miejscu, że to klienci walczą o mieszkania (np. kupują "dziurę w ziemi), a to
          niezmieniło się od kilku lat (np. efekt działania WarInvestu). Dlatego duże
          firmy mogą sobie pozwolić na luksus "patrzenia z góry" na klienta, bo
          mieszkania wciąż schodzą. Nie kupisz TY, weźmie kto inny.

> Wtedy mówisz wprost: proszę mnie umówić na rozmowę z prezesem!
          HA, HA, ale się obśmiałem! Umawiasz się z prezesem i co? Masz przygotowany
          aneks, ale okazuje się, że jak chcesz to możesz go zostawić w sekretariacie,
          bo "prezes jest na konferencji w Hamburgu". I co? Umawiasz się drugi raz, ale
          po trzecim masz dość (z autopsji). Porzucasz swoje koncepcje, albo szukasz
          innej (czyt. kolejnej) firmy.

Ale, żeby nie było tak pesymistycznie, to powiem, że jak trafi się
          na "sensownego" inwestora i się z nim pogada to da się utargować zarówno
          zapisy, jak i wpłaty rat i co najważniejsze CENĘ (również z autopsji).

Myślę, że dopóki nie zostanie wprowadzony ogólny wzór umowy (RACZEJ NIE) lub
          developerzy sami podejmą taki trud (NIE WIERZĘ), żeby treści umów były
          jednakowe, a wpisywało się tylko określone wartości to nadal klient będzie na
          tej gorszej pozycji
    • Gość: sport_owiec Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 19:35
      coz byscie moi drodzy chcieli negocjowac w umowie na mieszkanie w budynku
      wielomieszkaniowym. niestety żaden inwestor nie zmieni istotnych warunków umowy
      ani sposobu realizacji inwestycji za kilka milionow z powodu waszego zakupu za
      sto tysiecy. takie inwestycje sa zwiazane z kredytowaniem w bankach, z
      biznesplanem i takimi tam kwitami, i dopoki jest gigantyczny przerost popytu
      nad podaza to zamiast brac sobie klopot na glowe deweloper wezmie owieczke.

smutne, ale do rozwazenia.

mowiac w skrocie - nie kupuje sie dziury w ziemi (czyli mieszkania na planie).
    • Gość: gryzoń Re: NEGOCJACJA UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:22
      Jesli balwan jeden z drugim nie czytaja umow i nie rozrozniaja podstwowych
      pojec z zakresu uzywania/uzytkowania - a to ogromna roznica, to czlowiekowi
      rece opadaja...
    • Gość: Krzysztof61 W-wa Ochota/Mokotów - kto coś wynegocjował IP: *.visp.energis.pl 15.06.04, 23:34
      Proszę o Wasze doświadczenia, co można wynegocjować z developerami budującymi w
      rejonie Ochota/Mokotów, np. Arche, Dom Development, Eko-Park, Mostostal, Ronson?
      Np. cena, terminy płatności, kary umowne, warunki wypowiedzenia umowy, wybór
      notariusza?

Jakie były modyfikacje i koszty modyfikacji lokalu w stosunku do projektu
      developera?

Czy ktoś korzystał z możliwości wykończenia mieszkania przez developera? Jaki
      jest efekt i koszty?

Z góry dziękuję za sensowne informacje.

krzysztof61@wytnijto.netscape.net (usuń zabezpieczenie antyspamowe)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka