melitele 12.01.04, 10:46 Macie jakies nowe wieści? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 13.01.04, 22:29 Na miłość boską, nikt tam nie kupił mieszkania??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.zurich.pl 14.01.04, 11:14 prawdopodobnie podpiszę już wkrótce umowę przedwstępną wczoraj byłem tam ok. 20 -tej i właśnie wylewali stropy. Robota idzie pełną parą Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 14.01.04, 23:11 To podpisuj - będzie nas więcej! Ja się tam wybiorę na inspekcję pewnie w sobotę, to zdam relację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.zurich.pl 15.01.04, 09:55 czy udało Ci się coś zmienić w umowie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
tranik Re: Pekao Development - Jarzębiny 15.01.04, 13:31 Jestem zainteresowana kupnem mieszkania na tym osiedlu. Napiszcie cos o okolicy, komunikacji no i w ogole jakies plusy i minusy. (jestem z Lodzi stad takie dziwne pytania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.netia.pl 15.01.04, 19:24 Czy wiadomo cokolwiek na temat hipoteki, ktora obciazona jest nieruchomosc, na ktorej budowane jest Jarzebiny? Wiem, ze bylo wokol tego troche paniki, a nie widze, zeby ten watek byl poruszany. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 15.01.04, 20:49 Jest w umowie punkt, że to hipoteka będzie wolna od obciążeń do podpisania umowy sprzedaży. Nie wiem, kiedy to załatwią, ale skoro jest taki punkt, to chyba muszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomczor Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.acn.waw.pl 16.01.04, 08:55 Działka na której jest budowany blok jest już spłacona i PD teraz czeka na odpis KW z sądu. Powinnien być za jakieś dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 16.01.04, 15:44 Czy to oznacza, że już to jest wolne od obciążeń wszelakich??? Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 15.01.04, 20:53 Punkt wydaje mi się niezły. Komunikacyjnie na razie nie ma rewelacji (10 minut spacerkeim do metra)ale tamtedy bedzie biegła droga do Geanta, więc musza puścić jakieś pekaesy. Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 15.01.04, 20:51 Niewiele mi sie udało zmienić, drobiazgi jakieś tylko. Ale mądrzy ludzie, którzy tę umowę czytali, mówią, że nie jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 19.01.04, 16:05 Mam dostać od Pekao decyzję sądu w sprawie zniesienia obciążeń hipotecznych. Jak dostanę, to wam powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.computerland.pl 20.01.04, 20:56 Nie martw sie Melitele..tez tam kupilam mieszkanie..bylam w niedziele widac piate pietro..pracuje ciezko nawet w niedziele czylo moze uda sie przy sprzyjajych okolicznosciach panujacej przyrody i niewielkiej drukarni pieniedzy uda sie urzadzic juz u siebie Wigilie tego roku :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 21.01.04, 15:45 Wigilia w nowym mieszkaniu w tym roku - to zbyt piękne, żeby mogło byc prawdziwe, ale rzeczywiście, z tego, co wiem, chlopaki pracują dzielnie. Zobaczymy, jak bedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
melitele ul. Indiry Gandhi 22.01.04, 19:04 Czy wiecie, jak ma być zagospodarowana ta część, która bedzie przechodziła obok naszego osiedla? Jak miasto ma zamiar rozwiązać kiepską komunikację publiczną w tamtym rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamwdo Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 26.01.04, 13:20 Przede wszystkim podpisując umowę z PD bądzie świadomi, że otrzymacie mieszkanie do 3% mniejsze niż za jakie zapłacicie. Na osiedlu Olszyny większość mieszkań była mniejsza o ok. 2,5%. Tym samym płacąc za 70m2 otrzymywało się 68m2. Rożnica 2m2 to ok. 8.000 zł. Wszystko zgodne ze sprytną umową przygotowaną przez PD. pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 03.02.04, 14:33 W przypadku Ursynowa PD podpisuje umowy gdzie jest już 2% a nie 3% - może to nieduża zmiana ale zawsze - jeśli np. kupiłeś mieszkanie o projektowanej wielkości 47 m2 to 2% z tego to niecały metr kwadratowy a to już nie jest tak żle - na strasznie dużych mieszkaniach wygląda gorzej bo bo od 100m2 to juz 2 m2 ale jak kogos stac na takie duze to stac i na taki niewielki ubytek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMe Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.197.* 01.02.04, 10:22 Chciałbym kupic mieszkanie na tym osiedlu. W ten weekend byłem na placu budowy i muszę stwierdzić, że Developer-PD stara się dotrzymać terminu. Proszę o wszelakie informację nt. tej inwestycji i PD. Nie chcę utopić pieniędzy! Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.zapora / 217.96.25.* 03.02.04, 11:22 Również rozważam ewentulaność zakuputam mieszkania. Czy sprawa obciązenia hipoteki o której czytałem wyżej została już wyjaśniona? No i jak oceniacie wasze kontakty z developerem przy i po podpisaniu umowy? Coś w niej zmienaliście albo zauważyliscie jakies "kruczki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twigger Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.04, 20:52 eM, pytasz o kruczki, to Ci powiem a przy okazji pozale się, bo Pekao Development naprawde zalazlo mi za skore. Upatrzylem sobie lokalizacje na Jarzebinach, ale oni pzez swój upor, sztywniactwo, brak podstawowej wiedzy i traklowanie klienta per noga kompletnie mnie do tego zniechecili. Zdaje się, ze tutaj już był inny watek o Jarzebinach, gdzie ludzie mieli podobne problemy, co ja, ale stracilem ten watek z oczu przed Swietami. Wlasnie przed Swietami zakonczylem wspolprace z Pekao Development w sprawie tresci umowy przedwstepnej na Jarzebiny. Moja przygoda z Pekao Development zaczela się ok. 20 listopada 2003, kiedy to firma zorganizowala tzw. dni otwarte. Potraktowalem powaznie twierdzaca odpowiedz pani z dzialu sprzedazy na moje pytanie, czy jest możliwa zmiana niektórych zapisow umowy. Zatem zaproponowalem zmiany w Art. 8, w którym PD wyraznie, zastrzega sobie, ze nie przeniesie wlasnosci garazu w tym samym terminie, co wlasnosc mieszkania (gdy inwestycja zakonczy się). Oczywiście nikt nie mogl odpowiedziec jaki jest powod takiego zapisu. Moja propozycja dotyczyla tego,. aby przeniesienie wlasnosci garazu odbylo się w tym samym terminie, co przeniesienie wlasnosci mieszkania. Bez skutku. Malo tego. W ostatniej przeslanej mi wersji umowy Pekao Development usunal dysktretnie z definicji Umowy Sprzedazy slowa „Nieruchomosc Nabywcy”. Normalnie Nieruchomosc Nabywcy sklada się z mieszkania, garazu i ewentualnie pomieszczenia pomocniczego. Czyli wedlug nowej wersji Pekao Development Umowa Sprzedazy już niekoniecznie obejmuje garaz. Wskazalem na ewidentna sprzecznosc pomiedzy Art. 1 ust 2 a Art. 2 ust. 1. Z jednej strony oswiadczam Pekao Development, ze dokonalem wyboru mieszkania bazujac na przedlozonym projekcie Osiedla (bedac zdrow na ciele i umysle chcialoby się powiedziec), ale pietro wyzej Pekao Development zastrzega sobie prawo do zmiany projektu Osiedla bez mojej zgody. Art. 6 zawiera klauzule 2%. Tzn. jeśli powierzchnia mieszkania będzie oscylowac w granicach +/- 2% od powierzchini okreslonej w umowie to nie będzie to mialo zadnego wplywu na cene. Doswiadczenie i moje wlasne i innych pokazuje, ze developer/spoldzielnia buduja zawsze miewszkania nieco mniejsze niż na planie. Tak wiec w umowie jest wmontowany mechanizm zwiekszajacy cene. Zaproponowalem PD żeby rozliczyc się dokladnie, tzn ze zaplace za tyle m2 ile wybuduja. Nawet nie chcieli o tym slyszec. Pani powiedziala, ze teraz to jest i tak dobrze bo na Olszynach było 3%. W najwieksze oslupienie wprawila mnie, gdy ten punkt dyskutowalem z nia na poczatku moich „negocjacji”. Powiedziala mi, ze była w dziale technicznym i pan z dzialu technicznego powiedzial, ze „2% musi być, bo jest to absolutne minimum” (sic!). Probowalem tez uproscic metny Art. 7 (waloryzacja warunkowa). Czytajac ust. 2 tego artykulu można dostac paranoi, bo w jednym punkcie podaje się dwa rozne sposoby wyliczania skumulowanego wskaznika waloryzacji. Ci co maja podpisane umowy niech dokladnie przeczytaja slowo po slowie. Pani sama przyznala, ze „zapisy tego artykulu budza wiele kontrowersji”. Termin odbioru jakosciowego ustalono we wzorcu na 7 dni (+ drugi dodatkowo, nie wiadomo w jakim terminie). Jeśli się nie stawisz to Pekao Develoment samo dokona odbioru jakosciowego za ciebie. Nie ma to jak być sedzia we wlasnej sprawie. Najpierw probowalem zanegowac sama zasade, ze Pekao Development dokona odbioru jakosciowego beze mnie. Mialaby tu miejsce interpretacja umowy dokonana przez jedna tylko strone. A to jest sprzeczne z Kodeksem Cywilnym. Bez skutku. Zaproponowalem zatem zyby było chociaz 14 dni na odbior jakosciowy oraz żeby miał miesce ponowny odbior jakosciowy w przypadku, gdy wystapia poprawki. Bez skutku. Najwaznieszy dla mnie był art. 8. Pekao Development zobowiazuje się, ze przeniesie wlasnosc do 31.12.2004 (ale wlasciwie do 31.03.2005 vide art. 11), ale pod warunkiem, ze osoby trzecie jemu w tym nie przeszkodza. I ty to potwierdzasz („Strony oswiadczaja, iż termin ...:” ). Probowalem argumentowac, ze takie powolywanie się na tzw. sile wyzsza jest sprzeczne z Kodeksem Cywilnym (art. 385). W zwiazku z tym usunalem te punkty z umowy. Gdy nie wyrazomno na to zgody, to zaproponowalem sztywne terminy, po których mam prawo wypowiedziec umowe. Bez skutku. Art. 13 o karach umownych ma znaczenie czysto artystyczne. Zgodnie z pozostala trescia umowy nigdy, bądź prawie nigdy nie wystapi sytuacja, w ktorej Pekao Development będzie placic kare umowna. Po prostu dlatego, ze zgodnie z tym wzorcem nie można w ogole wypowiedziec umowy. Co prawda jest przewidziane, ze można to zrobic, gdy nastapi opoznienie „z winy Spolki”, ale Pekao Development majac jednoczesnie ww. zapisy o osobach trzecich zawsze będzie w stanie wykazac, ze opoznienie nastapilo wskutek „okolicznosci, za które Spolka nie ponosi odpowiedzialnosci”. Przekazalem moja wersje umowy do analizy. W wyniku analizy przez prawnika z Pekao Development otrzymalem po paru dniach wersje, która praktycznie nie odbiegala od wzorca pierwotnego! Wykreslono mi nawet moja propozycje, aby odbior jakosciowy był dokonywany wylacznie w swietle dziennym i ze mogę korzystac w czasie odbioru z pomocy wlasnego inspektora nadzoru. Udalo mi się jedynie zawrzec w tresci umowy oswiadczenie Pekao Development, ze likwidacja hipoteki na Nieruchomnosci nie wplynie na Cene, ze oplaty będą naliczane za okresy od dnia podpisania Umowy Sprzedazy i ze sadami wlasciwymi będą sady powszechne/ Tak wiec final negocjacji był taki, ze podziekowalem za wspolprace. Choc, jeśli lubisz adrenaline to umowa przedwstepna z Pekao Development jest okazja dla Ciebie wprost wymarzona. Co tam bungee, czy nurkowanie pod lodem. Tutaj gra polega w skrocie na tym, ze wplacasz 200 tys. (przykladowo) i nie wiesz co będzie dalej. Może nie dostaniesz garazu od razu tylko za dwa lata, może nie zamieszkasz w terminie bo nie będzie drogi dojazdowej, bo zapomniano zalatwic sprawe ze wspolwlascicielami gruntu, na którym ma przebiegac droga. Na tym polega wlasnie ten dreszczyk emocji. W ogole czytajac ta umowe miałem wrazenie, ze jest to jakis wytwor starych, komunistycznych, spoldzielnianych prawnikow. Poza tym uwazam, ze negocjowanie warunkow umowy przedwstepnej z prawnikiem jest kompletnym nieporozumieniem. Prawnik nie ma podejscia businessowego i generalnie boi się podjac decyzji, trzyma się kurczowo zatwierdzonego wzorca. Ale widocznie taka jest polityka firmy. Zreszta musze powiedziec, ze ani pani z dzialu sprzedazy, ani pani prawnik nie bardzo orientowaly się w towarze, który sprzedawaly. Już nie będę się rozwodzil na temat Nieruchomosci II (zainteresowaniw wiedza, o co chodzi), o ktorej panie naprawde nie maja pojecia, a która jest wazna w calej tej inwestycji. Zaangazowalem się w ta umowe bo zalezalo mi na lokalizacji w tym rejonie. Choc już w tej chwili mi troche przeszlo. Dochodze do wniosku, ze chyba zdecyduje się na kupno na rynku wtornym. Może innym uda się wiecej wynegocjowac niż mi, czego wszystkim zycze. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.zapora / 217.96.25.* 04.02.04, 09:26 Twigger, Dzięki wielkie za odpowiedź. Zdążyłem już zauważyc że kupno nowego mieszkania od developera jest 100x trudniejsze niż pierwotnie mi sie wydawało. Dostałem od PD umowę przedwstepną i teraz z pewnością zwrócę wiekszą uwagę na pewne treści w niej zawarte. Szkoda tylko że przy okazji trzeba wydawać kasę na prawników (zwłaszcza jak się nie ma ich wśród znajomych) co podnosi koszt inwestycji. No ale jesli chce się mieć więcej pewności.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marudny Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t 04.02.04, 11:08 mam podobne doświadczenia jak mój przedmówca, z podpisania umowy wycofałem się na 30 minut przed umówionym terminem ... kiedy prosiłem o odpowiedź dlaczego moja propozycja zmiany jakiegoś punktu nie została rozpatrzona pozytywnie, przemiła acz nerwowa Pani nie potrafiła mi odpowiedziec, więc słyszałem "nie, bo nie" ... apogeum histerii osiągnęła kiedy wypaliła, że mieszkanie mogę kupić u innego developera, z czego skrzętnie skorzystałem, pozostawiając ich w słodkim przeświadczeniu o ich nieomylności :)) aha jako ciekawostka ... zarządałem wprowadzenia do umowy pkt. mówiącego o wystawieniu faktury w ciągu 14 dni, mimo, że mówi o tym bardzo wyraźnie KC ! ... z oporami dokonali tej zmiany, ale wprowadzili też podpunkt, że w każdej chwili mogą wystawić mi mi fakturę korygującą ... w jakim celu i z czego miała wynikać różnica, tego nie potrafili wyjaśnić ... a ja nie zamierzałem płacić 100 % wkładu mieszkania za jednym razem firmie, która swojego klienta ma za kompletnego naiwniaka i kretyna ... swego czasu to właśnie PeKaO został opisany jako firma stosująca niedozwolone zapisy w umowie (oczywiście na niekorzyść klientów) ... porównywałem umowy innych developerów, są lepsze i gorsze warunki, ale nigdy nie spotkałem się z umową skonstruowaną czcionką 14 na 8 stronach ze słowniczkiem pojęć tematycznych ... ostateczna wersja umowy przedstawiona mi przez Pania z działu sprzedaży była zrobiona niechlujnie, roiło się od błędów, pomyłek, pomylone zostały paragrafy, a ja czytając ją zmuszony byłem robić notatki dotyczące nie tylko kwesti prawnej ale również gramatycznej i składniowej !!! Marudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORO Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 21:28 Twigger, nic dodac nic ujac, podpisuje sie pod wszystkim, co napisales. Ja tez wymieklem z tej inwestycji. Mysle, ze problem tege, ze developerzy roluja klientow jak chca wynika z kompletnej nieswiadomosci wiekszosci klientow, ktorzy nie potrafia albo im sie nie chce zrozumiec, co oznaczaja poszczegolne zapisy umowy. Prawdopodobnie ani Twoja, ani moja rezeygnacja nie wplynie na postawe Pekao Development - na pewno znajda sie tacy, ktorzy w ciemno wyloza kase. Nie chodzi mi o to, ze developer moze splajtowac i cala kase diabli wezma. Chodzi o to, ze dobra umowa zapewnia pozniejszy komfort klientowi. Ze nie bede musial uzerac sie o byle co z paniami z biura, ani nie bede musial prosic ich na kolanach, zeby za moje pieniadze byli laskawi zrobic to, za co zaplacilem. No i o to, zeby ordynarnie nie oszukiwali (np. te 2%). Mam nadzieje, ze z czasem presja klientow zrobi swoje, ale chyba bedzie trzeba na to poczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.zurich.pl 05.02.04, 15:50 Mimo tych wszystkich maili ja w przyszłym tygodniu podpisuję umowę przedwstępną. Widzę jak szybko blok wyrasta z ziemi, nie raz widziałem jak w środku nocy wjeżdżają betoniarki na budowę. Zresztą POLNORD - generalny wykonawca jest dobrą firmą. W końcu można wybrać również Wersal Podlaski przy Al. KEN - opóźnienie już sięga dwóch lat a końca budowy nie widać 2% czyli w moim przypadku ok. 1,5 metra jestem w stanie stracić ( z tego co wiem na Olszynach wcale nie było tak że mieszkania były mniejsze) Odpowiedz Link Zgłoś
wyglodnialy_wilczek Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t 05.02.04, 19:16 ależ kupuj, pytanie było o nasz doświadczenia z ta firmą, decyzja należy do Ciebie i nikt nie narzuca swojego toku myślenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uśmiechnięty Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.04, 21:09 Pozdrawiamy Panią Ulę z biura DEVELOPERA o którym tu rozmawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uśmiechnięty Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.04, 21:07 Prawdopodobnie ani Twoja, ani moja rezeygnacja nie wplynie na postawe Pekao Development - na pewno znajda sie tacy, ktorzy w ciemno wyloza kase. No nie melitele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepewna Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 00:37 Naczytalam się i już nie wiem czy umowę podpisać. Do tego znajomy powiedzial, że w okolicy planowana jest obwodnica. Czy ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: www.ursynow-jarzebiny.pl n/t IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 21.03.04, 22:27 Czesc, czy ktos z Was wyjasnial z PD kwestie drogi dojazdowej do Jarzebin? Post na ten temat pojawil sie niedawno w zupelnie innej dyskusji. Podobno Paniusie z PD nabieraja wody w usta jesli pyta sie o ta droge. Potwierdzam takze wczesniejsze doniesienia o braku odpowiedzi na wyslane propozycje zmian w umowie przedwstepnej. Umowa z nimi jest NIEMOZLIWA do zmiany i negocjacji. Na wszystko odpowiadaja jednakowa spiewka: "Nie musicie u nas kupowac. My to mieszkanie i tak sprzedamy." No moze nie doslownie ale o to im chodzi. No i musze dodac, ze w sobote przez caly dzien lataly nad inwestycja samoloty. I to baaardzo niziutko. Zalezy to od kierunku wiatru ale sympatyczny "Pan Majster" z budowy (pozdrowienia dla niego) powiedzial, ze jest tak glosno srednio dwa razy w tygodniu. W srodku podobno nie slychac za to na dachu nie da sie stac gdy taki samolot przelatuje. Jest to problem calego Ursynowa ale pisze o nim tak na wszelki wypadek - gdyby ktorys z "nowicjuszy" jeszcze o tym nie wiedzial. Na koniec jeszcze raz prosze o informacje w sprawie drogi dojazdowej. ... no i o tym czy Ksiega Wieczysta gruntu jest juz czysta. Pozdrawiam Wszystkich sasiadow: juz pewnych i tych przyszlych! Odpowiedz Link Zgłoś