Dodaj do ulubionych

SBM Merkury - Wańkowicza

IP: 194.235.127.* 02.02.04, 14:15
Zamierzam podpisać umowę ze spódzielnią na mieszkanie w inwestycji na ul.
Wańkowicza. W umowię wstępnej martwi mnie szczególnie zapis, że mieszkanie
może mieć +/- 10%!!!. Planuję mieć ponad 80m i 8 m więcej lub mniej nie jest
bez znaczenia. Czy komukolwiek udało się wynegocjować w tej spódzielni
znaczne zawężenie tych widełek.

Z góry dziękję za odpowiedź. Mrus
Obserwuj wątek
    • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 25.02.04, 21:28
      Mrus, czy podpisałeś już umowę. Ja rozważam, ale pewne zapisy są co najmniej
      dziwne więc już nie wiem co robić. Czy udało Ci się coś zmienić w umowie?
      Pozdrowienia
      Kot
      • Gość: Mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 26.02.04, 10:00
        Witaj Kot

Zaryzykowałem i podpisałem póki co umowę wstępną i wpłaciłem te 1000 zł z m2.
        Mają już pozwolenie na budowę i własciwie jeszcze w tym tygodniu powinni
        rozpocząć.

Co do rozbieżności metrażu wyjasnili mi iż póki nie ma projektu technicznego to
        architekt nie godzi się na odstępstwa. Zarzekają się że równice bywają
        symboliczne i potwierdzają to dotychczasowi inwestorzy. Z watków z
        wcześniejszych inwestycji wyczytałem,że negocjacje jak to w spóldzielni nic nie
        dają, ale są rzetelni i ludzie byli zadowoleni zarówno odnośnie obmiaru jak i
        jakości. Aktualnie mieszkam obok, w spółdzielnie na "osiedlu kabaty", tam
        również umowa była idiotyczna ale nie było żadnych problemów, zarówno z
        terminami jak i zasadniczo z jakością.

Mimo wszystko wolę dobrą spłódzielnię od bardzo dobrego developera (miałem
        rezerwację w Edbud Plaza, ale mają chyba problem z pozwoleniem). Developer
        wybuduje i ma gdzieś mieszkańców, choć oczywiście najpierw ich oskubie na maxa
        za "administrowanie". Znam mieszkańców z kilku wspólnot i jest to generalnie
        koszmar, jak to w Polsce, gdzie 2 Polaków tam 3 opinie. Wystarczy sobie również
        poczytać o problemach wspólnot - choćby nasi przyszli sąsiedzi na forum "aleja
        kasztanowa - mostostal siedlce".

Przy umowie właściwiej, będę się starał oczywiście coś negocjować, ale kopii o
        to nie będę kruszył.

Pozdrawiam, Mrus
        • compiter Re: SBM Merkury - Wańkowicza 02.03.04, 09:20
          Gość portalu: Mrus napisał(a):
          > Mimo wszystko wolę dobrą spłódzielnię od bardzo dobrego developera (miałem
          > rezerwację w Edbud Plaza, ale mają chyba problem z pozwoleniem). Developer
          > wybuduje i ma gdzieś mieszkańców, choć oczywiście najpierw ich oskubie na
          maxa
          > za "administrowanie". Znam mieszkańców z kilku wspólnot i jest to generalnie
          > koszmar, jak to w Polsce, gdzie 2 Polaków tam 3 opinie. Wystarczy sobie
          również
          > poczytać o problemach wspólnot - choćby nasi przyszli sąsiedzi na
          forum "aleja
          > kasztanowa - mostostal siedlce".
          Skąd Twoje stwierdzenie o wyższości spółdzielni ? Spółdzielnia daje Ci znikomą
          kontrolę nad przebiegiem inwestycji. Umowy nie negocjujesz, zarząd robi co
          chce. Z deweloperem możesz negocjować umowę, u dobrego dewelopera jest ona
          korzystna także dla klienta, w spółdzielni chyba nigdy. Większość zapisów
          każdej umowy zabezpiecza na wypadek kłopotów, więc u dobrego dewelopera lub
          spółdzielni masz szanse nigdy nie sięgnąć do umowy. Ale jak już będziesz
          musiał, to nie bardzo do czego masz sięgać przy typowej umowie ze spółdzielnią.
          Przewagę spółdzielni widzę tylko w prawie upadłościowym, faworyzującym
          spółdzielców. Ale z lektury Bebiaka widzę, że i z deweloperem można wpisać
          wierzytelność w księgę wieczystą.
          Mam bardzo pozytywne doświadczenie ze wspólnoty. Ok. 100 mieszkań, koszty dla
          przeszło 70m2 to średnio ok. 300zł/za miesiąc z mediami, przy 2 osobach.

> Przy umowie właściwiej, będę się starał oczywiście coś negocjować, ale kopii
          o
          > to nie będę kruszył.
          Trzymam kciuki - niestety obawiam się że nic nie zdziałasz. Wchodzisz z całym
          dobrodziejstwem inwentarza albo nie.

Pozdrawiam,
          Pit
          • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 02.03.04, 10:05
            Witaj,

Oczywiście przy załozeniu wariantu pesymistycznego masz rację. W procesie
            budowy zdecydowanie bezpieczniejsza może być współpraca z deweloperem (o ile
            będzie elastyczny), niemniej budowa się skończy i trzeba będzie zamieszkać.
            Twoje pozytywne doświadcznia ze wspólnotą stanowią chyba wyjątek potwierdzający
            regułę. Większość wspólnot w nowo oddanych okolicznych budynkach ma poważne
            problemy z podejmowaniem decyzji.

Mam bardzo dobre doświadczenia ze swoją aktualną spółdzielnią Osiedle Kabaty,
            która w odróżnieniu od okolicznych developerów jak choćby Dom Development,
            stworzyła przyjmne osiedle z pełną infrastrukturą. Otoczenie budynku Merkury na
            Dembego/Zaruby również sprawia przyjemne wrażenie. Osobiście uważam że jeśli
            spółdzielnia jest rzetelna to powinna być bardziej skuteczna w zarządzaniu niż
            wspólnota, ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Pozdrawiam, mrus
            • compiter Re: SBM Merkury - Wańkowicza 03.03.04, 12:39
              Czesc,

> Twoje pozytywne doświadcznia ze wspólnotą stanowią chyba wyjątek
              potwierdzający
              > regułę. Większość wspólnot w nowo oddanych okolicznych budynkach ma poważne
              > problemy z podejmowaniem decyzji.
              Zazwyczaj developerzy nie chca sie zrzec prawa do zarzadzania. Mieszkam na
              osiedlu, w ktorym od razu wspolnota przejela administrowanie. Nie zarzadza nia
              wynajeta firma, ale ludzie z osiedla, ktorzy dostaja za to niezbyt wygorowane
              pensje, ale w ten sposob sie realizuja. No i problem ma deweloper - wspolnota z
              nim walczy na noze. Gdy wybudowana nieruchomoscia w czasie rekojmi zarzadza
              deweloper, kazdy z lokatorow jest skazany na walke o usuniecie usterek.

> Mam bardzo dobre doświadczenia ze swoją aktualną spółdzielnią Osiedle Kabaty,
              > która w odróżnieniu od okolicznych developerów jak choćby Dom Development,
              > stworzyła przyjmne osiedle z pełną infrastrukturą. Otoczenie budynku Merkury
              na
              > Dembego/Zaruby również sprawia przyjemne wrażenie. Osobiście uważam że jeśli
              > spółdzielnia jest rzetelna to powinna być bardziej skuteczna w zarządzaniu
              niż
              > wspólnota, ale to oczywiście tylko moje zdanie.
              Tu sie zgodze - spoldzielnie zyja z zarzadzania i z budowy, developer zazwyczaj
              tylko z budowy. W dodatku spoldzielnie z zasobami maja dochody nie tylko ze
              sprzedazy, ale tez z zarzadzania, co pozwolilo niektorym lepiej przetwac
              zalamanie sprzedazy.
              Ale bywaja tez developerzy, ktorzy oddaja budynek z otoczeniem, jak i
              spoldzielnie, oddajace okolice w oplakanym stanie i byle jak.

Ja wybralem spoldzielnie nie dlatego, ze taka jest jej forma prawna, a ze
              wzgledu na oferte i lokalizacje. Ryzykuje, podobnie jak z developerem. I
              chcialbym, zeby Merkuremu wyszlo, bo miejsce podoba mi sie bardzo.

> Pozdrawiam, mrus
              Pozdrawiam, Pit
    • Gość: Asteriks Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 195.136.98.* 27.02.04, 08:09
      Czy wzięliście pod uwagę zapisy w umowie o wzroście kosztów wynikających ze
      zmian ustawy o VAT? W obecnym kształcie przyjętym prze Sejm to będzie 7 lub 14
      %.
      • Gość: GAGA Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.crowley.pl 27.02.04, 08:15
        Kiedy rozpoczęcie budowy? 2 budowy w okolicy już ruszyły a Merkury stoi i stoi
        • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 27.02.04, 15:55
          Pozwolenie na budowę mają otrzymać dopiero 10 marca dlatego nie rusza. Zaplecze
          budowy już jest. Podobno prawie wszystkie M są już sprzedane.

Kot

• Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 27.02.04, 16:39
            Witam,

W spółdzielni powiedziano mi dzisiaj dokładnie to samo. Póki co w miarę
            możliwości prowadzą prace przygotowawcze. Mieszkania faktycznie prawie
            wszystkie sprzedane, choć pare ciekawych jeszcze zostało - można pooglądac na
            stronie internetowej
            www.sbm-merkury.pl/O_Budynek-8-1.html
            Pozdrawiam, mrus
            • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 27.02.04, 19:34
              Hello,

To co zostało to albo przy Kenie, albo parter, więc odpada.
              Dziwi mnie, że nikt z przyszłych mieszkańców nie pojawia się na Forum. Czyżby
              nie mieli żadnych wątpliwości. SBM Merkury spółdzielnią bez skazy???

Kot
              • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 01.03.04, 10:43
                Witaj,

Faktycznie na stronie spółdzielni zostało niewiele mieszkań. Kilka 1 i 3
                pokojowych zostało od Wańkowicza (klatki z niższymi numerami), chyba że są
                zarezerwowane a jeszcze niesprzedane(moje wisiało prawie 2 tygodnie od momentu
                rezerwacji zanim wpisali "sprzedane").

Przed chwilą rozmawiałem ze spółdzielnią w kwestii terminu. Mają drobną obsuwę
                z terminem z uwagi na konieczność wprowadzenia niewielkiej zmiany w projekcie a
                tym samym zmiany w pozwoleniu na budowę. Spóldzielnia planowała założenie
                niektórych przyłączy wraz z naszym przyszłym sąsiadem ze strony południowej
                spółdzielnią DOM 2000. Niestety DOM 2000 niewywyiązało się z porozumienia
                zawartego z Merkury pod koniec ubiegłego roku, dlatego też Merkury została
                zmuszona do dokonania modyfikacji projektu co miało oczywiście wpływ na
                pozwolenie na budowę.
                Osobiście cieszę się że spółdzielnia nie wpakowała się w porozumienie z DOM
                2000, które na tym forum opinie ma raczej kiepskie.

Generalnie prace powinny się rozpocząć na przełomie marca i kwietnia, a
                opóźnienie to wg spóldzielni nie powinno mieć jednak znaczenia na planowany
                termin realizacji.

Pozdrawiam, mrus

• Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 01.03.04, 18:52
                  Witaj,

Moje jest zarezerwowane więc wisi jeszcze jako wolne.

Teraz rozumiem skąd to opóźnienie. Dzięki za info.

Czy widziałś wzór umowy zasadniczej, bo mi mówią, że jeszcze nie mają. Pokazują
                  tylko wzór z Opaczewskiej? Czy wpłaciłeś I ratę w jednej części, czy udało się
                  rozłożyć?

Pozdrawiam

Kot

• Gość: pytający Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.siedlce.leased.ids.pl 02.03.04, 08:18
                    A może ktoś dowiedział się również:
                    - o ile ta "drobna poprawka" w projekcie podniesie koszt tej inwestycji?
                    - czy Spółdzielnia jest już właścicielem wszytskich kawałków gruntu, które sa
                    wyszczególnione w decyzji o warunkach zabudowy?(to coś na wzór przyrzeczenia ze
                    strony administracji, że jak wnioskujący spełni wszytskie wymogi prawa, to
                    dostanie pozwolenie)
                    - i jak wygląda obecnie uregulowane w umowie "rezerwowej" (to ciekawe, że za
                    rezerwajcę płaci sie tysiąc złotych od metra mieszkania)kwestie wpływu Vat na
                    cene i kwestia samej ceny?
                  • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 02.03.04, 09:12
                    Witaj Kot,

Wzoru umowy zasadniczej jeszcze nie widziałem, faktycznie proponuja do wglądu
                    tą z Opaczewskiej. Pierwszą wpłatę udało mi się rozłożyć na 2 równe częsci;
                    druga część po miesiącu (pod koniec marca), z tym że kupuję mieszkanie ponad 80
                    m i być może to miało znaczenie, że się zgodzili.

Odnośnie wątpliwości "pytającego", ryzyko ceny w spódzielni istnieje zawsze, to
                    dlatego zdecydowałem się na spółdzielnię, która do tej pory wywiązała się z
                    obietnic i ma bardzo dobrą opinię mieszkańców.
                    Nie znam odpowiedzi na jego pozostałe pytania i swoją drogą z chęcią bym je
                    również poznał, jeśli komuś się uda to bardzo prosze o info.

Pozdrawiam, mrus
                    • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 02.03.04, 18:55
                      Witaj Mrus,

W takim razie może i mi rozłożą, bo biorę M o powierzchni 80 m więc I rata
                      wychodzi również całkiem spora.

Mam nadzieję, że dotychczasowe opinie o Spni potwierdzą się i przy tej
                      inwestycji, czego życzę sobie i wszystkim, którzy zaryzykowali.

Co do zmiany ceny, z tego co wiem, przy poprzednich inwestycjach cena pozostała
                      bez zmian.

Pozdrowienia

Kot
                      • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 03.03.04, 09:11
                        Dzień Doberek,

Mają drobny poźlizg dlatego nie powinni robić przeszkód z rozłożeniem na dwie
                        raty.
                        Co do ceny to faktycznie mieścili się do tej pory w prognozach. W przypadku
                        Wańkowicza cena jest również na poziomie, moim zdaniem, rozsądnym dlatego tez
                        mam nadzieję że nie będzie żadnych niespodzianek.
                        W której klatce zakpupiłeś mieszkanie, jeśli można wiedzieć?. Moje ma numer 41,
                        takie z gołębnikiem na dachu.

Miłego dnia, mrus
                        • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 03.03.04, 21:02
                          Dobry wieczór Mrus,

No to fajny będziesz miał tarasik. My będziemy w klatce III nr 63, tarasik
                          trochę mniejszy, ale też fajny.

Do napisania

Kot
                          • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 04.03.04, 09:00
                            Witam zatem sąsiada z dachu. Jak to dobrze, że te tarasy są gratis, no nie.
                            Miejsce na grila idealne - zapraszam za 2 lata z hakiem (chyba że październik
                            czy też listopad ciepły będzie), o ile oczywiście nie będzie nieprzyjemnych
                            niespodzialnek, czego oczywiśnie nam wszystkim życzę.

Pozdrawiam, mrus
                            PS. w spółdzielni powiedziano mi że w koncepcji projektu miano założyć
                            istnienie zielonych tarasów, tym samym teoretycznie będzie sobie można nawet
                            jakiś trawnik położyć (o ile im się oczywiście koncepcja nie zmieni)
                            • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 04.03.04, 19:48
                              Witaj Mrus,

Fajnie poznać pierwszego sąsiada "z dachu". Zaproszenie na gryla przyjęte,
                              przyjdziemy z jakimś odpowiednim załącznikiem. O ile oczywiście wcześniej nie
                              wystąpimy wszyscy w programie Elżbiety J.

Tarasik rzeczywiście można sobie fajnie urządzić, jakieś drzewka, leżaki,
                              hamak, drynki z parasolkami podawane przez laski ze słonecznego patrolu. Hmmm,
                              to dopiero za dwa lata ...

Pozdrowienia

Kot
                              • Gość: WARSZAWIAK Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.chello.pl 29.04.04, 06:22
                                WIDAĆ ŻE WAM SŁOMA Z BUTÓW WYSTAJE PO TEKSTACH.CZUŻBUM MIAŁ SAMYCH
                                WSIOCHÓWSPOZA WARSZAWKI ZA SĄSIADÓW?BOZE UCHRON MNIE PRZED WSIURAMI CO IM SŁOMA
                                Z BUTÓW WYSTAJE .
                                • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 29.04.04, 10:03
                                  Witamy serdecznie miłego sąsiada i to, jak rozumiem, rasowego, kulturalnego
                                  Warszawiaka... Biedactwo, oby Cię Bóg uchronił - ale jest zapewne długa lista
                                  oczekujących w spółdzielni, jeszcze można zrezygnować.
                              • Gość: A Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.chello.pl 29.04.04, 06:23
                                ACH
                • nooleczka Re: SBM Merkury - Wańkowicza 08.04.04, 18:44
                  Gość portalu: mrus napisał(a):
                  > Przed chwilą rozmawiałem ze spółdzielnią w kwestii terminu. Mają drobną
                  obsuwę > z terminem z uwagi na konieczność wprowadzenia niewielkiej zmiany w
                  projekcie a> tym samym zmiany w pozwoleniu na budowę. Spóldzielnia planowała
                  założenie
                  > niektórych przyłączy wraz z naszym przyszłym sąsiadem ze strony południowej
                  > spółdzielnią DOM 2000. Niestety DOM 2000 niewywyiązało się z porozumienia
                  > zawartego z Merkury pod koniec ubiegłego roku, dlatego też Merkury została
                  > zmuszona do dokonania modyfikacji projektu co miało oczywiście wpływ na
                  > pozwolenie na budowę.
                  > Osobiście cieszę się że spółdzielnia nie wpakowała się w porozumienie z DOM
                  > 2000, które na tym forum opinie ma raczej kiepskie.
                  >
                  Mrus, przeczytaj co napisałeś - sam sobie przeczysz. Najpierw piszesz, że DOM
                  2000 nie wywiązało sie z porozumienia z SM merkury, a potem, że cieszysz się,
                  że Merkury nie wpakował się w porozumienie z DOM 2000 (o którym sam napisałeś,
                  że przeciez było). No więc?
                  Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                  Jestem członkiem spóldzielni DOM 2000. Całkiem niedawno mieliśmy zebranie grupy
                  członkowskiej z inwestycji przy Wańkowicza, przyszło ponad 100 osób. Był też
                  zarząd i rada nadzorcza, więc pozwolę sobie wyjaśnić pewne kwestie.
                  Owszem, to prawda, że DOM 2000 oprotestowało Wasze pozwolenie na budowę. Ale
                  nic nie dzieje się bez przyczyny. Tak jak to mrus napisał, w ubiegłym roku obie
                  spółdzielnie podpisały umowę o budowę obu budynków na "ostrej granicy", co
                  warunkowało założenie wspólnych przyłączy. Tymczasem w projekcie przedstawionym
                  we wniosku o pozwolenie na budowę SM Merkury przesunęła projekt swego budynku o
                  dobre kilka metrów od ostrej granicy, co nie tylko było sprzeczne z
                  wcześniejszą umową z DOM 2000, ale także sprzeczne z prawem budowlanym (przerwa
                  między budynkami musi wynosić conajmniej 20 m). Stąd protesty DOM 2000.
                  Dlatego też SM Merkury zmuszona byla do tych, jak pisaliście, "niewielkich
                  zmian w projekcie", aby dostosować swój budynek do wcześniejszego porozumienia
                  z uniegłego roku. Ponieważ owe konieczne zmiany do założenia wspólnych łączy
                  zostały wprowadzone, DOM 2000 z dniem 5 marca wycofał swoje wszysktie zarzuty.
                  I Tyle.

Drodzy sąsiedzi z SM Merkury (mogę się tak do Was zwracać?)
                  Mam nadzieję, że dobrze nam sie ułożą stosunki sąsiedzkie za te 1,5 roku.
                  Nie rozpoczynajmy waśni już na etapie projektu, please.

Z ciekawości, kto u Was jest głównym wykonawcą?

Z pozdrowieniami
                  nooleczka
                  • andzia72 Re: SBM Merkury - Wańkowicza 28.04.04, 11:12
                    Zamierzam kupić mieszkanie w Dom2000 przy Wańkowicza, proszę o opinię nt. tej
                    inwestycji i spółdzielni, Z góry dziękuję - to dla mnie b. ważne!!
                    • nooleczka Re: SBM Merkury - Wańkowicza 29.04.04, 11:46
                      Andzia, nie będziemy tutaj zaśmiecać sąsiadom wątku.
                      Jeśli masz konkretne pytania, to napisz do mnie na priv.

Pozdrawiam, nooleczka
    • compiter Re: SBM Merkury - Wańkowicza 02.03.04, 09:05
      Raczej wątpię aby cokolwiek udało się wynegocjować ze spółdzielnią. Przecież
      jako jej członek negocjujesz sam ze sobą, nieprawdaż ? Niestety powierzasz
      swoje pieniądze zarządowi, który robi z nimi co mu się podoba. Możesz w to
      wchodzić lub nie, ot cały wybór.

Ja podpisałem umowę wstępną na Opaczewską, ryzykując podobnie jak i większość
      osób z Wańkowicza. Na Opaczewskiej spółdzielnia posiada grunt z prawomocną
      decyzją o warunkach zabudowy. Sprawdzałem bilans z ubiegłego roku, jest nieźle.
      Opinie ludzi z Ursynowa, którzy kupili mieszkania w spółdzielni, też są na ogół
      pozytywne. To zwiększa szansę na powodzenie inwestycji. Pierwszego mieszkania
      nie kupiłbym jednak na tak dziwnych warunkach.

Pozdrawiam,
      Pit
      • Gość: kama Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 15:48
        Ponieważ sama jestem zainteresowana inwestycją przy Opaczewskiej studiuje
        uważnie wszystkie posty nt SBM Merkury - wiem ze to moze troche wczesnie (ani
        Wańkowicza ani Opaczewska nie ruszyła jeszcze z podpisywaniem umów
        przedwstępnych) ale może jedank wiecie czy umowa w formie aktu notarialnego
        będzie wchodziła w grę? Czy w ogóle w przypadku spółdzielni daje ona większe
        prawa niż umowa cywilna - przecież i tak będę już współwłaścicielką tej
        inwestycji, a koszty mieszkania rosną. Co sądzicie?
    • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 12.03.04, 19:08
      Przyszli sąsiedzi,

Czy może wiecie co z księgami wieczystymi dla dwóch pozostałych działek? Czy
      już są wpisy? Z niedawnych informacji wiem, że na razie była księga na jedną z
      trzech działek, a procedura dla pozostałych jest w toku.

Czy ktoś widział akty notarialne, na podstawie których spółdzielnia jest
      właścicielem wszystkich działek?

A co z pozwoleniem? Podobno miało się uprawomocnić 10 marca.

Dzięki za info.

Pozdrowienia

Kot
    • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 15.03.04, 19:04
      Czy sąsiedzi jeszcze żyją???
      • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 16.03.04, 09:26
        Witaj Kot,

Żyjemy, żyjemy... Dowiedziałem się wczoraj, że z działkami nie ma problemu i w
        spółdzielni można ponoć obejrzeć wszystkie dokumenty. Natomiast budowa, w
        ostatniej wersji, ma ruszyć 29.03. Pozwolenie już mają od 10-go, ale
        nieprawomocne. Trochę nabruździł sąsiad - Dom 2000 - z działki południowej
        (pomimo porozumień podpisanych ponoć z nimi wcześniej). Był jedynym który
        oprotestował wcześniejsze pozwolenie, natomiast wycofał swoje protesty z dniem
        05.03, dlatego też nie powinno już być żadnych stresów z tym związanych.

Poczekajmy spokojnie jeszcze te 2 tygodnie, ja przynajmniej tak zrobię.

Pozdrawiam w ten wczesnowiosenny (nareszcie) poranek, mrus
        • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 16.03.04, 19:36
          Witaj Mrus,

Dzięki za info. Jutro własnie idziemy podpisać wyrok na wybrane M.

Do napisania.

Wieczorne pozdrowienia.

Kot
    • Gość: Magda Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 24.03.04, 15:12
      Witam nowych sąsiadów:)) właśnie zaklepałam sobie mieszkanko nr 6 . Jak
      rozumiem sylwestra świetujemy na naszym wspaniałym patio. Mam nadzieje że
      spółdzielnia zorganizuje nam jakieś palmy i daszki z bambusa :)))) A tak serio
      spółdzielnie poleciła mi osoba która jest doskonale zorientowana jeśli chodzi o
      ich kondycje finansową, przebieg poprzednich inwestycji i zasoby finansowe
      własne. Co do obsługi nowych członków to mam porównanie z innymi spółdzielniami
      (klub dwustu, sam 81, edbud)i jeśli chodzi o moją osobę to nie mogę Merkuremu
      nic zarzucić. Jak na razie jestem pozytywnie nastawiona. Mam nadzieję że tak
      pozostanie.
      • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 25.03.04, 19:00
        Witamy sąsiadkę Magdę,

Jestem jak najbardziej za palmami i daszkami z bambusa. :-))) Wszyscy musimy
        być pozytywnie nastawieni. Ja też znam osobę, która u nich kupiła M i nie miała
        negatywnych uwag. Hmm, zobaczymy jak będzie u nas. W przyszłym tygodniu podobno
        rusza budowa.

Pozdrowienia

Kot
        • Gość: józefiak Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 195.94.201.* 26.03.04, 16:55
          Wszystko mają w porządku, poza tym że budują najbrzydsze bloki na kabatach.
          • Gość: monika Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 62.233.204.* 26.03.04, 19:59
            najbrzydsz tzn., które masz na myśli???
            • Gość: józefiak Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.waw.pl 27.03.04, 08:19
              te pomiędzy tesco i blokiem NCC
    • Gość: gmak Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 28.03.04, 22:46
      Mrus, jest juz umowa ostateczna i nie podoba mi sie. Proponuje kontakt na priv:
      gmak@wp.pl
      • Gość: gmak Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 29.03.04, 22:38
        zmienilem zdanie - nie jest taka zla
        • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 30.03.04, 20:15
          Gmak, czy umowa jest podobna jak na Opaczewskiej? Czy już się umawiają na
          podpisywanie?

Kot
          • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 31.03.04, 09:36
            Witam,

Na podpisywanie umów jeszcze jest chyba trochę za wcześnie. Dostałem
            przedwczoraj projekt umowy i zapewne będzie on wymagał dopracowania chociażby
            numeracjia. Specyfikacja techniczna też już ponoć jest i zamierzam ją dzisiaj
            wyciągnąć.
            Odnośnie umowy to najbardziej obawiam się ceny. Pomimo tego iż jest ona wysoka
            to wykonawca ponoć stwierdził iż nie jest pewien utrzymania ceny, dlatego
            wprowadzono do umowy indeksację rat o wskaźnik GUS. Natomiast Edbud, który
            buduje nieco bliżej wąwozowej gwarantuje cenę 3700 +VAT i jako developer
            oczwiście zamierza na tym zarobić.
            Natomiast spółdzielnia jako organizacja non profit proponuje 3880,- (w moim
            przypadku) + VAT + indeksacja, która przy założeniu ostatniego szału wzrostu
            cen materiałów budowlanych, a'konto wzrostu VAT-u, może być bardzo wysoka.

Przedwczoraj również dowiedziałem się że pomiędzy naszą działką a "żółtkiem"
            mostostalu jest jeszcze wąski pasek ziemi należący do gminy od KEN do
            Wańkowicza i nasza spółdizelnia zamierza stanąć do przetargu na zakup tej
            działki. Jeśli działkę uda się zakupić zostaną "najprawdopodobniej" doklejone
            do naszego budynku dodatkowe skrzydła wzdłuż KEN i Wańkowicza w
            stronę "żółtka". Osobiście jestem wściekły na spółdzielnię, gdyż przy
            podpisywaniu umowy nie było mowy o działce pomiędzy naszymi budynkami, o
            planach prawie zamknięcia studni pomiędzy Merkury a Mostostalem - obawiam się
            że akustyka będzie sporym problemem, szczególnie że niektórzy mieszkańcy żótka
            potrafią urządzać imprezy w środku tygodnia do białego rana.

Dodatkowo okazało się że plany mojego mieszkania uległy poważnym zmianom
            znacznie pogarszająym funkcjonalność. Np. architekt zaproponował aby salon w
            mieszkaniu dwupoziomowym 80 m (miało być 82,5) miał nieco ponad 18m (6x3m) a
            pierwotnie miało być 22,5. Zmian mam znacznie więcej: przenieśli mi taras,
            zlikwidowali drzwi na taras w jednym pokoju, wstawili kominy unimożliwiające
            dokonywanie jakichkolwiek zmian, które chcialiśmy wprowadzić, zminiono układ
            schodów itd.
            Najbardziej irytuje mnie jednak zachowanie działu inwestycji, którzy mam
            wrażenie nie bardzo rozumieli, że wydając prawie 400 tyś mam prawo oczekiwać
            czegoś zbliżonego to tego co mi oferowano przy umowie przedwstępnej, a nie
            niefunkcjonalnego gniota. Niektóre inne miaszkania też zostały przeprojektowane
            szczególnie od strony południowej z widokiem na DOM 2000.
            Z całą pewnością bez rozmowy z architektem i wprowadzenia wielu zmian (a w
            zasadzie powrotu do pierwotnego planu) nie podpiszę umowy i w tej chwili bardzo
            żałuję że zwolniłem rezerwację w Edbud Plaza. Obiecano mi odpowiedź w
            poniedziałek, co może zostać poprawione w projekcie; zobaczymy.

Pozdrawiam, mrus

• Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 11:45
              Cześć Mrus

W związku z tym co napisałeś proponuję zwarcie naszych szeregów i grupową
              negocjację warunków umowy , mój prawnik jest gotów podjąć sie takiej sprawy, a
              jest niedrogi.Pojedyńczo niewiele zdziałamy albo nie zdziałamy nic.
              A szkoda by było odpuścić.
              Czy masz umowę w wersji elektronicznej?
              pozdrawiam
              Kot
              • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 31.03.04, 12:18
                Czołem,

Umowe mam zeskanowaną (razem z projektem). Prosze o e-mail.
                Przyznam jednak, że trochę straciłem serce do tej inwestycji, po tym jak
                zobaczyłem projekt "właściwy" i ewentualne rozmowy na temat umowy uzależniam od
                zmiany projektu i pogodzeniem się ze ewentualnością "dobudówką" (mam nadzieję
                że niewysoką) do mojego tarasu.

Zastanawiam się również czy w świetle wcześniejszych inwestycji tej spółdzielni
                wynegocjowanie jakichkowlwiek zmian będzie możliwe. Z tego co wyczytałem
                wcześniej nie godzili się praktycznie na żadne zmiany.

Pozdrowionka, mrus
                PS,
                Za pół godziny będę miał też specyfikację techniczną
                • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 12:47
                  Czołem Mrus

Nie upadaj na duchu, myślę że w jedności siła, mój adres to psystem@2a.pl
                  Co się tyczy podwyżek cen na materiały budowlane to rzeczywiście dostawcy teraz
                  coś ostro świrują tzn. podnoszą ceny bo ludzie którzy budują jak mój kolega
                  systemem gospodarczym kupują towar masowo aby zdążyć przed nowym vatem i
                  dlatego hurtownicy wykorzystują sytuację coby dużo wiecej zarobic teraz bo jak
                  sami mówią po pierwszym maja (radosnym święcie pracy) sami nie wiedzą czy będą
                  mieli komu sprzedawać. natomiast w naszej sytuacji gdy generalny wykonawca
                  sprzedaje gotowy produkt w postaci budynku mieszkalnego to do ceny netto
                  dolicza 7 % VAT od którego odlicza sobie VAT zapłacony za
                  materiały,podwykonawców itd. i w zwiazku z tą różnicą dostanie zwrot vatu (tu
                  MF.gov.pl strzelł sobie samobója)chyba że ma ponad 200% narzutu tak że
                  tłumaczenie sie wzrostem vatu na materiały budowlane jest zwykłym nabijaniem w
                  butelkę. poza tym każda firma budowlana ma duże rabaty u dostawców.
                  Jeśli możesz to prześlij mi treść umowy.

pozdrawiam
                  KOT
                • Gość: shock Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 195.187.134.* 31.03.04, 22:38
                  Witam!

Jesli mozna to ja tez poprosze o skan umowy wlasciwej. troche jestem
                  zaniepokojony nowym sposobem liczenia ceny mieszkania, wiec popieram
                  inicjatywe "w jednosci sila" w przypadku negocjacji ze spoldzielnia. moj email:
                  shock@wp.pl

pozdrawiam sasiadow

shock
            • Gość: Lajosz Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.idea.pl 04.04.04, 00:58
              Witajcie,

Ja tez czekam na umowę, jeszcze do mnie nie dotarła. Jestem ciekawy czy coś
              zmieniło się w projekcie mojego mieszkania. Byłem we wtorek w spółdzielni i z
              tego co się dowiedziałem, to w moim projekcie zmian nie było. Gdyby okazało się
              że cos jednak się zmieniło byłbym bardzo zdziwiony.

Mrus, jesli nie jest to dla Ciebie kłopot to proszę o przysłanie skana umowy
              zasadniczej na mojego maila: lajosz5@wp.pl.
              W razie "konsolidacji szeregów" mozecie na mnie liczyć.

Jak finansujecie zakup mieszkania? Czy ktoś z Was ma zamiar wziąć kredyt? Jeśli
              tak, to napiszcie jakie macie przemyślenia o najlepszych obecnie kredytach na
              rynku, itp.

Pozdrawiam,

Lajosz
              • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 04.04.04, 14:08
                Witaj Lajosz,

Miło poznać nowego sąsiada. W której klatce kupujesz M?

Co do kredytów, to skłaniamy się do wariantu kredytu w CHF, według naszych
                kalkulacji zdecydowanie korzystniejszy. Przykładowo Fortis oferuje promocyjnie
                1,7% przez pierwszy rok, w kolejnych latach kredytowania 3,32%. Stosunkowo
                elastyczne warunki w porównaniu z innymi bankami przy wcześniejszych spłatach
                kredytu i zmianach waluty. Zakładając nawet oprocentowanie kredytu 3,32%, to
                przy obecnym poziomie CHF (kk: 2,9662, zaś ks: 3,0826), aby rata w CHF
                (przeliczona na PLN) osiągnęła poziom raty w PLN kurs musiałby wzrosnąć o 43%,
                co daje chyba dosyć spory zapas nawet w wersji pesymistycznej wahań kursów.

Takie są nasze wstępne przemyślenia. Może ktoś ma inne? Chętnie poznamy.

Pozdrowienia

Kot
                • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 05.04.04, 17:47
                  Co by nie trzeba było długo szukać naszego wątku
                • Gość: Lajosz Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.idea.pl 08.04.04, 14:29
                  Witajcie ponownie,

Odpowiadając na pytanie Kota - będę mieszkać (mam nadzieję) w pierwszej klatce.
                  Kredyt też zamierzam wziąć w CHF.
                  Niestety zgodnie z umową gwarantowane ceny pod kątem VATu (ale oczywiście nie
                  pod kątem waloryzacji wskaźnikiem cen stali) są jedynie jak wpłacisz 1000PLN od
                  metra + 15k PLN w poczet miejsca garażowego najpóźniej do 25 kwietnia. To już
                  niewiele czasu i Ci którzy podobnie jak ja zamierzają część tej kwoty
                  skredytować - mają niewielkie możliwości czekania na ewentualne wynegocjowane
                  zmiany w umowie.
                  Napiszcie więc czy udało Wam się już coś z Merkurym wynegocjować. Mówiąc
                  szczerze, po mojej ostatniej wizycie w spółdzielni, wątpię czy coś się uda
                  wynegocjować - tłumy ludzi podpisujących umowy, inni pytający się o wolne
                  mieszkania, urywający się telefon itp. Sądzę więc że jak ktoś nie będzie chciał
                  podpisac takiej umowy - nikt się tym za bardzo nie przejmie, bo chętnych na
                  jego miejsce znalazłoby się wielu...
                  Dajcie znać czy już podpisaliście - czy jeszcze próbujecie coś wynegocjować.

Napiszcie jeszcze jakie piwnice bierzecie - czy te "siatkowe" przy miejscach
                  garażowych, czy te małe murowane. Te pierwsze mają sensowną powierzchnię, ale
                  ta siatka nie zachęca. Ja chyba zdecyduję się na murowaną.

Pozdrawiam,

Lajosz
                  • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 08.04.04, 15:46
                    Witajcie,

Jesteśmy właśnie po wizycie w Spółdzielni. Niestety w umowie to za wiele
                    wynegocjować się chyba nie da. Na wszystkie nasze uwagi mieli zgrabne
                    wytłumaczenia.

Co do 2% odchyleń metrażu, nic się nie da zrobić, bo spółdzielnia chce uniknąć
                    przypadków z poprzednich inwestycji, gdzie były rozliczenia rzeczywiste, a
                    ludzie dostali po pół metra więcej i była afera, że nie chcieli dopłacić 1000
                    albo 2000 zł.

Sprawa z rozliczeniem różnic Vatu, na wypadek innej interpretacji urzędu
                    skarbowego (patrz przypadek Romana Kluski).

W związku z tym, że nie zdążymy wpłacić 15 KPLN do 25 kwietnia, rozłożą nam to
                    na 3 raty, oczywiście plus Vat.

Dopilnujcie tylko, aby plan waszego mieszkania był załącznikiem do umowy. To
                    taka podstawowa rzecz, a spółdzielnia o tym "zapomniała".

Ponadto w umowie są jakieś błędy w numerze pozwolenia, więc to też muszą
                    skorygować.

Umowę będziemy podpisywać w przyszłym tygodniu. Co do piwnic, jeszcze się nie
                    zastanawialiśmy, ale pewnie jakaś piwnica by się przydała (pewnie też murowana).

Z uwagi na mieszkaniowy szał na rynku, spółdzielnia pewnie rzeczywiście nie
                    przejęłaby się gdyby ktoś zrezygnował, mają przecież jeszcze listę rezerwową.

A w ogóle to wkróce zebranie członków - 11 maja o 18.00 w szkole obok, więc do
                    zobaczenia "w realu".

Pozdrowienia i Wesołych Świąt (przedostatnich świąt w starym mieszkaniu).

Kot
                    • Gość: Tiger Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.nbp.pl 08.04.04, 16:45
                      Zwroccie uwage, zeby nie tylko plan mieszkania, ale rowniez plan realizacji
                      inwestycji byl zalacznikiem do umowy, a wywiazywanie sie z niego warunkowalo
                      wplacanie naszych kolejnych rat.
                      Pozdrawiam

Tiger
                      • Gość: Tiger Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 17:52
                        Autopoprawka

Dopiero dzis odebralem hard copy umowy i jest troche inna niz wczesniejsza
                        wersja elektroniczna, tj. wyraznie lepsza, ale wciaz nie bez wad. W kazdym
                        razie moja poprzednia uwaga o koniecznosci wlaczenia planowanego postepu robot
                        w postaci aneksu do umowy jest juz nieaktualna, poniewaz nowa wersja juz to
                        zawiera. Nadal twierdze, ze byloby dobrze powalczyc o rekompensate z tytulu
                        opoznien oraz zabezpieczenie przed mozliwoscia znacznych zmian w powierzchni i
                        ukladzie lokalu

Pozdrawiam

Tiger
                        • Gość: Lajosz Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.idea.pl 08.04.04, 18:03
                          Z tego co się dowiedziałem - budować będzie ten sam wykonawca co poprzedniej
                          inwestycji (Relaksowa), a tam opóźnień żadnych nie było. Mam więc nadzieję, że
                          wszystko również i u nas będzie terminowo.

Pozdrawiam,

Lajosz
            • Gość: Tiger Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.nbp.pl 07.04.04, 11:21
              Witam wszystkich przyszlych sasiadow na Wankowicza!
              Chyba ze ... ta umowa rzeczywiscie nie ulegnie zmianie i wielu z nas bedzie sie
              chcialo wycofac. Bazuje na wersji elektronicznej umowy, ktora dostalem tydzien
              temu. Jesli sie jednak nie rozni od umowy ostatecznej, to pierwsze (zbyt?)
              szybkie wnioski, oprocz wspomnianych przez mrus-a, to:
              - brak kar dla drugiej strony w przypadku opoznien (moze by tak przynajmniej
              takie byly w umowie spoldzielni z developerem, wtedy bedzie on miec motywacje,
              zeby prace zakonczyc w terminie?)
              - poszczegolne platnosci nie sa uwarunkowane realizacja konkretnych etapow
              budowy (oni sobie robia przerwe na 2 miesiace, a my placimy ???)
              - dolozyli nam rewaloryzacje platnosci (chociaz ceny byly pierwotnie
              gwarantowane ...), jednak z tym moze nie bedziemy mieli az tak duzych problemow
              - umowa nie zabezpiecza nas przed istotnymi zmianami w powierzchni lokalu
              (jedynie wyrownanie platnosci przy odchyleniu powyzej 2%).

Tyle na goraco. Pewnie niejedno jeszcze sie znajdzie ...
              Jesli wielu z nas bedzie mialo podobne odczucia, to na pewno razem uda nam sie
              uzyskac korzystniejsze warunki umowy. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Tiger
            • Gość: Artist Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.stoen.pl 07.04.04, 16:54
              Goście z żółtka są tez wściekli na ten komin, a może Merkury wybuduje jeszcze z
              drogiej strony world trade center, nie można się na cos takiego zgodzić. bede
              to konsultował z prawnikiem
              • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 08.04.04, 10:45
                Witam Sąsiadów,

Masz rację Artist - W "żółtku" zawrzało. Poniżej przesyłam post Pani która jest
                członkiem zarzadu wspólnoty (post dość długi). Komentarze mieszkańców łatwo
                odgadnąć- można je przeczytać w ich wątku "Mostostal Siedlce.... ".
                A tak przy okazji, dzisiaj przetestuję architekta naszego budynku, jestem na
                audiencji o 13.00, gdyż jaśniepaństwo przyjmują w dni powszednie od 9.00 do
                15.00 i dyżury nie są przewidziane...

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt, mrus

"BARDZO WAZNE - ZAGOSPODAROWANIE TERENU KOŁO KEN 26
                Autor: Gość: Paulina Jabłońska IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl
                Data: 07.04.2004 10:28 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
                Proszę państwa prezes Spółdzielni Mieszkaniowej Merkury, poprosił zarząd naszej
                wspólnoty o zgodę na doklejenie się do naszego budynku przy klatce nr 8, wzdłuż
                KEN i sprzedaż kawałka naszego gruntu.
                Wcześniej w trakcie budowy naszego budynku rozmawiał na ten temat z Mostostalem
                ale Pan Lech się nie zgodził na żadne takie operacje wiec teraz Merkury próbuje
                jeszcze raz, tylko że teraz to nasza własność i dlatego rozmawia z zarządem
                jako przedstawicielem wspólnoty.

Oczywiście my z panem Lechem nie możemy i nie chcemy podejmować tak ważnej
                decyzji dotyczącej naszego budynku bez zgody większości mieszkańców (udziałów)
                wspólnoty.
                Tak wiec ta kwestia będzie na najbliższym zebraniu (maj/czerwiec) poddana pod
                głosowanie jako uchwała wspólnoty.
                Postaram się teraz obiektywnie i subiektywnie przekazać argumenty SM Merkury
                oraz negatywy i pozytywy decyzji doklejenia budynku do 8 klatki oraz jak tylko
                potrafię najdokładniej przedstawię sytuacje podziału i własności gruntu miedzy
                nasza działką a działką SM Merkury (o ile można to zrobić słownie bez rysunku
                zagospodarowania terenu).

Miedzy naszymi działkami jest pas ziemi ciągnący się od KEN do Wańkowicza, o
                szerokości koło16 metrów, należący do prywatnej osoby (która wygrała roszczenia
                własności od gminy).
                Wcześniej na tym pasie miała być uliczka ale że teraz jest to prywatna własność
                wiec właściciel może z tym zrobić co chce.
                Dlatego właściciel chce sprzedać tą działkę SM Merkury pod zabudowę.

Do tej pory bez tego pasa SM Merkury miał postawić 1 lub 2 budynki na swojej
                działce (odkupionej od Dom Development) ale gdy dokupi ten pas chciał by
                postawić 2 dodatkowe
                5-cio piętrowe budynki. Jeden przylegający od strony KEN do naszego a drugi
                naprzeciwko ochrony i klatki nr 1 w stosownej odległości czyli tuz za naszymi
                śmietnikami.

I najważniejszą sprawą w tym wszystkim jest to, iż żeby dobudować budynek od
                KEN do 8 klatki MUSI ODKUPIC OD NAS KAWAŁECZEK NASZEGO GRUNTU W KASZTAŁCIE
                TRÓJKATA O POWIERZCHNI OKOŁO 7m2.
                Musi tez UZYSKAC NASZA ZGODE NA DOKLEJENIE SIĘ DO BUDYNKU, ponieważ wg prawa
                budowlanego budynki sąsiadujące muszą być w jakiejś określonej odległości od
                siebie (tzn. tyle samo od granicy działki po jednej stronie jak i po drugiej).

I dlatego na te wszystkie operacje czyli odkupienie od nas 7m2 i doklejenie SM
                Merkury musi mieć nasza zgodę, gdy takiego pozwolenia od nas nie uzyska, NE
                ODKUPI pasa o szer.16 metrów od prywatnej osoby, bo nie będzie miał możliwości
                postawienia tam budynku.
                Wtedy właściciel tego gruntu będzie szukał innego kupca.

Argumenty Właściciela gruntu: że nie wiadomo komu sprzeda grunt , jak nie uda
                mu się sprzedać go SM Merkury i mówi ze może być gorzej- to nie jest próba
                zastraszenia, bo pan jest miły i wie ze jak SM Merkury nie kupi, to nikt tego
                raczej nie kupi.
                (wg mnie nic niebezpiecznego np. stacja benzynowa, oczyszczalnia ścieków itp.
                oraz inny budynek nie może stanąć na tak małej powierzchni wiec nikt nie połasi
                się na ten grunt, chyba ze w ostateczności gmina i zrobi tam uliczkę ale gmina
                nie ma kasy na takie niedochodowe inwestycje).
                Argumenty SM Merkury: Zapłacą nam około 10 tysięcy za te 7m2 gruntu oraz
                zapewniają nas, ze tylko jeden budynek dokleja od KEN, tej samej wysokości co
                jest nasz. Na pasie ciągnącym się od ich budynku do śmietnika(za naszym
                ogrodzeniem) zrobią parking ale tylko dla mieszkańców ich osiedla a my będziemy
                mieć ewentualnie furtkę (taka jak teraz mamy) z możliwością skrócenia sobie
                drogi przez ich osiedle do metra i Tesco.
                Po naciskach Pana Lecha, że dla wspólnoty to żadne korzyści i nie ma czegoś za
                nic, SM Merkury dodał, że mogą wspólnocie jeszcze jakoś inaczej wynagrodzić ta
                decyzje ale nie wiedzą jak (ja nie mam pomysłów, bo wszystko może wyglądać jak
                łapówkarstwo i korupcja).
                Następny argument SM Merkury to, że jak zostanie miedzy naszymi pas gruntu lub
                uliczka, to „pijaczki” będą tamtędy chodziły. (tylko skąd się będą brać? z ich
                osiedla czy naszego? Nasze jest ogrodzone i ich też będzie a uliczka by się
                przydała, żeby było jaśniej w naszych studniach)

Argumenty wspólnoty: 10 tyś zł za 7 m2 pod zabudowę budynku to stanowczo za
                mało, Pan Lech wycenia ten kawałek na około 50 tysięcy (ale co do kwoty można
                się zawsze porozumieć). Ich budynki maja być zielone z żółtymi wstawkami wiec
                całkiem inne niż nasz. Z naszego podwórka/patio zrobi się straszna studnia gdy
                od strony KEN będzie stał bez przerwy długi budynek.
                Gdy ktoś będzie puszczał u nich głośno muzykę, w naszych studniach będzie ją
                najbardziej słychać i nic nie będziemy mogli zrobić bo to ich teren. Patio
                zrobi się bardziej ponure, ciemniejsze , będzie cień i powietrze będzie stało,
                nie będzie wiatru, bo niby gdzie miał by ujście? Tylko do góry ...a klatka nr 6
                ma 8 pięter reszta po 5.
                Bliskie sąsiedztwo parkujących samochodów, tuz przy naszym płocie od strony
                patio, ryki silników rozchodzące się po naszym patio i dudnienie zapalanych
                silników rano.
                Na tym wąskim pasie nikt nic nie postawi co będzie gorsze od tego co proponuje
                nam SM Merkury, pijaczków nie będzie, bo niby skąd? Maja przecież park i al.
                Kasztanową.
                SM Merkury nie proponuje nam NIC w zamian , nie mamy żadnych korzyści ani
                materialnych ani innych z tego tytułu, ze oni postawia 2 bloki więcej i wezmą
                za to mnóstwo kasy, bo każdy wie jak drogie są mieszkania a nasza wspólnota nic
                z tego nie będzie miała. A wręcz przeciwnie, będzie bliższy, uciążliwy kontakt
                z samochodami i sąsiadami od strony patio.

Moje zdanie na temat wzbogacenia się SM Merkury naszym kosztem nic nie dając
                nam w zamian a gwarantując nam pogorszenie warunków życia w naszym bloku i
                warunków na patio jest stanowczo negatywne i ja nigdy nie zgodzę się na pomysł
                dobudowania do nas obcego budynku i tym samym sprzedaży naszego kawałka ziemi
                Spółdzielni.
                Dałam to do zrozumienia prezesowi SM Merkury i powiedziałam ze maja marne
                szanse na zgodę wspólnoty na zebraniu ale dla niego jest to bardzo opłacalne
                wiec zapewnił mnie, ze będzie próbował na zebraniu przekonać wspólnotę oraz
                zarząd i jak próbował w przeszłości z Mostostalem tak będzie robił podchody co
                jakiś czas do naszej wspólnoty.

W tym monologu (jak zwykle długim i wyczerpującym) zawarłam argumenty
                przytoczone na spotkaniu zarządu naszej wspólnoty, z prezesem spółdzielni
                Merkury i właścicielem gruntu miedzy nami, proszę wyciągnąć wnioski i
                ustosunkować się do ich prośby negatywnie lub pozytywnie, bo na zebraniu
                będziemy glosowali uchwałę na temat sprzedaży gruntu i doklejenia się budynku
                SM Merkury.

Pozdrawiam Paulina Jabłońska

• Gość: Tiger Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 18:05
                Zgadzam sie z Artistem i Mrus-em - trzeba miec troche wiecej do powiedzenia.
                Oprocz "uroczej" studni, lepszego widoku na okna sasiadow z naprzeciwka (i vice
                versa), dojdzie nam jeszcze "cisza" i "spokoj", kiedy bedzie powstawac kolejna
                czesc budynku. Pamietajmy, ze spoldzielnia moze prowadzic prace zewnetrzne do
                30 maja 2006, potem ewentualna dalsza budowa, znowu zewnetrzne prace
                wykonczeniowe, wykonczenia mieszkan przez nowych sasiadow ... Jak tak dalej
                pojdzie, to zejdziemy z placu budowy w 2009 r.
                Teraz jeszcze dogrywamy pewne szczegoly z prawnikami i bedziemy znac swoje
                stanowisko, ale ile ono bedzie warte? Obawiam sie, ze Spoldzielnia nie pojdzie
                na zadne ustepstwa, jesli bedziemy z nimi rozmawiac indywidualnie.
                Proponuje spotkanie po Swietach. Najlepiej przy naszej inwestycji. Moze w srode
                wieczorem?
                Czekam na odzew.
                A na razie ... Wesolych Swiat z zyczeniami, aby nasze mieszkanka powstawaly bez
                nerwow i zgodnie z planem
                Tiger
                • Gość: Artist Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.stoen.pl 09.04.04, 15:41
                  Ok środa pasuje, co do czasu proponuje 20 ale mozemy sie skontaktowac jeszcze
                  po swietach
                  wesolych swiat
                  • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:42
                    To co z tym spotkaniem dziś o 20 aktualne ?
                    • Gość: Tiger Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.nbp.pl 14.04.04, 16:02
                      Jak dla mnie aktualne. Bede dzis o 20. Poniewaz nie ustalilismy szczegolow,
                      proponuje spotkac sie przy budowie od strony KEN. Przekazcie wszystkim, z
                      ktorymi macie jakis kontakt.
                      Pozdrawiam
                      Tiger
                      • Gość: prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 15.04.04, 16:46
                        Witam przyszłych sąsiadów!!! Przeczytałem dokładnie cały ten wątek i doszedłem do wniosku ze chyba mieszkanko warto jednak kupic. Zmartwiłem sie tylko opiniami ze na parterze to ble! Dlaczego? Mam za to 35metrów ogródka. Jesli chodzi o piwnice to chyba nie kazdy bedzie ja mogl miec, bo cos tam w spółdzielni marudzą. Pomimo wszelkich watpliwosci mysle, ze dokonalismy trfnego wyboru i mam nadzieje ze za 1,5 roku zamieszkamy wspolnie na Wańkowicza. Zadziwiajace jest to ze mimo ze sa juz umowy to plany nie są jeszcze ostateczne. Czy moze ja cos zle zorozumialem.
                        Pozdrwaiam
                        P.S. Moj lokal to 45.
                        • Gość: aga Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.04.04, 19:53
                          Wszystko dobrze zrozumiałeś, ostateczny metraż może się jeszcze trochę zmienić.
                          Mój lokal to nr 55. Będzie małe, ciasne, ale własne :-)))
                          • Gość: KOT Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 13:35
                            Witam

Opaczewska pisze i pisze a my spadamy w dół
                            czy u nas nic nie dzieje się ciekawego ?

pozdrawiam KOT
                            • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 21.04.04, 16:54
                              Czołem,

Kopią dołek pod fundamenty i tyle, ale jakoś tak rachitycznie, biorąc pod
                              uwagę, że mają obsuwę czasową. Jak już nie ma o czym pisać po poczytajcie sobie
                              co o nas piszą -polecam ciekawą lekturę forum żółtka - panicznie boją się
                              naszego sąsiedztwa, a szczególnie planowanej dobudówki do ich budynku.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=5022738&v=2&s=25. O nas jest
                              również we wcześniejszej "setce" wątków
                              Przyznam iż śledzenie ich perypetii jest zabawniejsze niż niejeden serial, choć
                              z drugiej strony trochę włos się jeży na głowie pod wpływem co bardziej
                              wymyślnej poezji. Mam nadzieję że to nie jest zaraźliwe...

poz, mrus
                              • Gość: KOT Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 21.04.04, 17:25
                                Toż lektura wątku żółtka to nasza ulubiona wieczorna rozrywka
                                ale mamy nadzieję że w naszym z-cie będzie trochę mniej ALTERNATYWY 4
                                i absurdów na temat palenia papierosów na balkonie,piwa itp. itd.

A swoją drogą to oni nie mają co robić tylko mierzyć ile metrów płot sie
                                przesunął

koty
                                • Gość: pietrek Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.04.04, 21:52
                                  Mieszkam niedaleko obu inwestycji i tak sobie myślę, że punkt widzenia zależy od
                                  punktu mieszkania, przynajmniej w tym przypadku. Obserwuję tamten wątek i
                                  obserwuję Wasz. Myślę, że Wy, przyszli mieszkańcy SMB Merkury będziecie mieli
                                  bolesną okazję przekonać się o tym kiedy przyjdzie Wam wprowadzić się do swoich
                                  upragninych mieszkań. Zwłaszcza Ci z Was, których okna będą skierowane na północ.
                                  Na etapie dzióry w ziemi nikt o takich "błachostkach" nie myśli. Dopiero po
                                  kilku tygodniach, czy miesiącach od zamieszkania te uciążliwości staną się dla
                                  Was widoczne. Wtedy Wasza perspektywa postrzegania rzeczywistości się zmieni.
                                  Wskutek bliskości żółtka mieszkańcy dolnych pięter światła nie będą mieli zbyt
                                  wiele. "Docenicie" hałas z powstałej pomiędzy budynkami studni, dotrą do Was
                                  zapachy i inne ciekawe aspekty zbyt zwartej zabudowy. Może więc warto
                                  zainteresować się, czy chęć sprzedania przez SMB Merkury kilku metrów
                                  kwadratowych więcej nie wpłynie w przyszłości negatywnie na Wasz komfort i
                                  zadowolenie z upragnionego mieszkania. potem będzie za późno.
                                  BTW, oczywiście wszyscy potencjalini mieszkańcy są świadomi faktu poszerzania
                                  KEN i nasilania się ruchu kołowego...
                                  • Gość: prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 22.04.04, 10:19
                                    W sumie o dosc celne uwagi. Ale z drugiej strony cięzko znaleźć lokal bez wad. Kwestia jest tylko taka co jest dla kogo ważne. Czy dobra komunikacja miejska, nowe budownictwo a co za tym idzie lepsza okolica, niezła cena, dobra opinia o spółdzielni, czy też spokój, zieleń, świerze powietrze, cisza. Jeśli to drugie to faktycznie wybór Wańkowicza to wielki błąd. Trzeba było kupić mieszkanie na zawadach albo bielnach, juzefosławiu. Dlatego, zdając sobie sprawę z wszelkich nidogodności tak czy inaczej czekam z niecierpliwością na moje mieszkanko.

Na koniec kilka pytań do sąsiadów.
                                    Czy może ktoś czytał status spółdzielni? Jeśli tak to czy jest on w pożądku?
                                    Czy w związku z tym że stal podrożała podrożeją nasze mieszkanka? Jeśli tak to o ile?

To chyba wszystko na razie. Jakby coś sie działo, to zawsze możemy sie umówić poprzez forum na wsólne działanie. (Mam nadzieję, że Polskie społeczeństwo obywatelskie po maleńku sie odbuduje - i nie tylko w przypadkach zagrożenia :-)).

Prezesus
                                  • Gość: KOT Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 22.04.04, 17:33
                                    Szanowny Pietrku

Każdy kto kupuje mieszkanie w bloku jest lub powinien być świadom tego, że
                                    będzie mieszkał wśród grupy ludzi o róznorodnych charakterach i temperamentach.
                                    Sądzę że każdy wie o wszelkich niedogodnościach zwiazanych z mieszkaniem w
                                    mieście w gęstej zabudowie i podejmuje świadomy wybór pomiędzy takimi
                                    błachostkami jak hałas, róznorodne zapachy , sąsiedzi itp. itd. a spokojnym
                                    trybem życia wiedzionym w okolicy miasta w domku z ogródkiem (którego budowa
                                    wychodzi dużo taniej niż m2 w bloku w Warszawie).
                                    Jak się mieszka w bloku(płycie) tak jak ja należy wykazać się dużą dozą
                                    tolerancji,grzeczności i kultury bo grzecznym "dzień dobry" powiedzianym
                                    sąsiadowi i miłym uśmiechem do sąsiadki można więcej zdziałać niż inwektywami
                                    wypisywanymi w internecie. Sądzę że moi przyszli sąsiedzi z "żółtka" zupełnie
                                    o tym zapomnieli dokładnie tak samo jak bohaterowie BAREJI w pierwszych
                                    odcinkach.
                                    Mam nadzieję że w nszym "zieleniaku" ominiemy te odcinki serialu.
                                    Kocur
                                    • Gość: Prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 22.04.04, 21:53
                                      Dobrze powiedziane!!! :-)
                                      • Gość: sąsiadka Re: Żółtek IP: 62.233.204.* 22.04.04, 22:28
                                        Jestem mieszkanką "zółtka". Rozumiem, ze niektórych z was mogą śmieszyć
                                        nasze "perypetie", ale jak zamieszkacie w swoim bloku to sami zobaczycie jak
                                        drobne sprawy mogą denerwować (Mamy też znacznie więcej grubszych problemów
                                        zwiazanych z oszczędnościami Mostostalu Siedlce i kiepskim projektantem).
                                        Ponadto nasze forum jest niezwykle barwne z powodu kilku przygłupów, którzy
                                        robia wszystko aby wyprowadzić nas z równowagi. Macie szczescie, że póki co u
                                        was nie ma żadnego "laczka" ani "anonima". Co do doklejenia skrzydła waszego
                                        bloku to są na to marne szanse. Nikt nie będzie chciał mieć studni, pogłosów i
                                        ciemności.
                                        Pozdrawiam
                                        • Gość: BS Re: Żółtek IP: 62.233.204.* 23.04.04, 00:34
                                          KOCHANI SĄSIEDZI,
                                          a nie ma u Was jakiegoś wolnego mieszkanka? ja już z tymi pojebami z KEN 26
                                          (żółtek) nie mogę wytrzymać,,,,
                                          • Gość: K Re: Żółtek IP: 62.233.204.* 23.04.04, 14:35
                                            Panie BS, jesteśmy bardzo szczęśliwi z pana decyzji. Nareszcie zaczął pan
                                            myśleć.Im predzej tym lepiej.
                                      • Gość: sąsiadka Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 00:42
                                        Bardzo wam współczuję bo pakujecie się w struktury z zamieszchłej komuny.
                                        Jeszcze Wam nikt nic nie wybudował i niewiadomo czy i kiedy wybuduje.
                                        Pilnujcie lepiej swoich umów,a nie czepjajcie się "sąsiadów".
                                        Przed Wami jeszcze wiele problemó i niepokoju i jak za 3-4 lata będziemy
                                        rzeczywistymi sąsiadami to porozmawiamy.Z życzeniami tylko takich problemów jak
                                        u nas sąsiadka
                                        • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 23.04.04, 10:15
                                          Sąsiadko,

Dziękujujemy za cenne uwagi, choć przyznam że osobiście wolę strukturę dobrej
                                          spódzielni, niż wspólnoty właśnie z uwagi na fakt, iz znam mieszkańców kilku
                                          wspólnot i niestety przypominają mi one trochę nasz sejm.

Jeszcze dwa słowa na temat studni - nie jestem jej zwolennikiem !, niemniej
                                          rozważmy jedną kwestię. Jeszcze być może w tym roku KEN na naszej wysokości
                                          będzie ulicą 4 pasmową - połączenie naszych budynków od strony KEN stworzyłoby
                                          swego rodzaju ekran dzwiękoszczelny, natomiast od strony Wańkowicza mielibyśmy
                                          otwartą przestrzeń, co z całą pewnością niwelowałoby efekt studni.

pozdrawiam, mrus
                                          PS,
                                          Sąsiedzie BS, mieszkań zostało kilka, choć przyznam iż jako osoba śledząca Wasz
                                          serial, w tym Pana wypowiedzi, nie zachęcam do zmiany.
                                          • Gość: KOT Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 11:22
                                            Witam

Ciekawa koncepcja z tym ekranem pogadam na ten temat dziś ze znajomym
                                            akustykiem .
                                            Mnie osobiscie podoba sie koncepcja którą ktoś kiedyś przedstawił na sąsiednim
                                            wątku czyli wykupu drażliwego gruntu przez którąś ze wspólnot i urządzenie tam
                                            ogrodzonego zieleńca np dla dzieci.

Do Sąsiadki,

Szanowna Pani

Ja również chciałbym podziekować za cenne uwagi, sądzę też że moje
                                            doświadzczenie członka wspólnoty liczącej 370 właścicieli którzy od ok 7 lat
                                            sami za pośrednictwem zarządu i bez pomocy internetu zarządzają swoim starym 40
                                            letnim blokiem i "jeszcze żyją" , które stawiam do dyspozycji przyszłych
                                            lokatorów zostanie właściwie wykorzystane.
                                            Prosze również o przekazanie wyrazów uznania dla Pani Pauliny to wspaniała
                                            osoba. A to czy zechcecie jej pomóc czy zaszkodzić to wasza sprawa wewnętrzna .
                                            My z tej obserwacji napewno wyciągniemy wnioski a życie pokaże czy uda się
                                            ominąć rafę wzajemnych inwektyw. W moim dotychczasowym bloku narazie się to
                                            udaje.

pozdrawiam
                                            KOCUR

• Gość: Paulina Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.04.04, 18:15
                                              Dziękuje za słowa uznania.

Paulina
                                        • kar.olcia Re: SBM Merkury - Wańkowicza 23.04.04, 11:07

... no i liczcie się w przyszłości z indeksacją !!!

• Gość: Lokatorka Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 11:38
                                            Poza tym o wiele łatwiej egzekwować ciszę od własnych sąsiadów niż u tych z
                                            bloku obok, a u nas jest sporo lokali wynajmowanych więc Ci z lokalami od
                                            północy będą mieć "wesoło"

A jeśli chodzi o nasze forum to sami zobaczycie jak się wprowadzicie ile wtedy
                                            problemów powstaje

• prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza 23.04.04, 13:48
                                              Jakoś tak sie zastanawiam czy to przekomarzanie sie ma jakikolwiek sens. Chyba jednak nie ma, bo jaki jest cel w tym, żeby udowodnić drugiej stronie, że zainwestowało sie w lepsze czy gorsze mieszknie i czy lepsza jest spółdzielnia czy developer. Myśle że gdybyśmy chcieli kupić mieszkanie u developera to tak byśmy zrobili. Jedak zdecydowaliśmy sie na spółdzelnię i nic tego nie zmieni. Jeśli chodzi o problemy, to nie ma co wróżyć, czy będą to się okaże. Jest jednak pewien sposób żeby ich uniknąć, możemy po prostu współdziałać dla naszego wspólnego dobra. Razem zdziałamy bowiem na pewno więcej niż każdy z osobna.
                                              Mam najszczerszą nadzieję, że Wam w "żółtku" uda sie rozwiązać jak najszybciej i jak najlepiej wasze problemy. Powodzenia.

Prezesus
                                        • Gość: sąsiadka 1 Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 62.233.204.* 23.04.04, 14:45
                                          Przepraszam ale osoba podpisująca się sąsiadka z IP aster,pl, to nie jest ta
                                          samam osoba co sąsiadka z IP 62.233.204. Ja nie uważam, ze pakujecie sie w
                                          struktury z zamierzchłej komuny itd. Jest to wasz wybór i życzę powodzenia w
                                          oczekiwaniu na mieszkania i mniejszych problemów niż my mieliśmy i nadal mamy z
                                          naszym developerem
                                          pozdrwiam
                                          Niestety obawiam sie, że waszym forum już pojawiają sie osoby, których jedyną
                                          rozwywka w życiu jest obrażanie innych i tworzenie fermentu.
                                          • Gość: anonim Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 16:47
                                            czytajac wasze forum odnosze wrazenie ,ze jestescie normalni ja jestem z tzw.
                                            zoltka mam ochote zamienic miejsce zamieszkanie bo to co sie dzieje u nas
                                            zakrawa na dobra polska komedie w stylu barei pisze to jako anonim bo u nas
                                            mozna dostac kare za takie zachowanie lub impreze nawet postulowano o kary
                                            pieniezne jak zajrzycie na nasze forum to zobaczycie, ja wysmiewalem tych
                                            idiotow ale oni wszystko biora powaznie z sasiedzkim pozdrowieniem ANONIM
                                            • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 28.04.04, 10:28
                                              To tak, żeby nam wątek nie zaginał...Na budowie praca wre, koparki 2, wywrotek
                                              po zimię sznur, mieszkania prawie wszystkie sprzedane, pozostaje czekać.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów, mrus
                                              • Gość: prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 28.04.04, 16:45
                                                A ja dostałem list polecony mowiący o zebraniu. Wybieracie się?

prezesus
                                                • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: 194.235.127.* 29.04.04, 10:41
                                                  Witaj Prezesus,

A wybieramy się jak najbardziej. Od pewnego czasu z kilkoma osobami z tego
                                                  forum jesteśmy w kontakcie e-mailowym. Jeśli jesteś zaiteresowany wymianą
                                                  informacji związanych z nasza budową - podaj swój e-mail, ewentualnie do
                                                  zobaczenia na zebraniu.

pozdrawiam, mrus
                                                  • Gość: aga Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.04.04, 13:44
                                                    Czy mogę prosić o krótką relację z zebrania? Ja niestety wieczorami pracuję i
                                                    nie będę mogła póść... :-(((
                                                    Pozdrawiam
                                                    Agnieszka
                                                  • Gość: prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.waw.pl 29.04.04, 19:01
                                                    Jasne że jestem zainteresowany. Mój mail to prezesus@gazeta.pl . Byłoby mi bardzo miło gdybym od czasu do czasu dostał jakiegos maila z wiadomosciami o budowie. Narazie to mam wrazenie ze jakos bardzo to oni sie tam nie spieszą. Ale wszystko okaze sie i tak pod koniec - kiedy oddadzą budynek. Pozdrawiam i z gory dzieki.

Prezesus
                                                  • Gość: grzesioc Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 15:48
                                                    Witam wszystkich!
                                                    Dopiero dzis dotarlem do tetj grupy ale lepiej pozno niz wcale.
                                                    Jestem przyszlym (mam nadzieje szczesliwym) wlascicielem M w "zieleniaku".
                                                    Przeczytalem wczesniejsze posty i podziele sie swoja wiedza na temat spoldzielni itd.
                                                    1. Mam znajomego pracujacego w jednym z bankow i zajmujacego sie na codzien warszawskim rynkim nieruchomosci. O Merkurym kraza dobre opinie, jako solidnym inwestorze. Banki nie robia problemow klientom kupujacym mieaszkania w Merkurym
                                                    2. Tak samo dobre opinie ma wykonawca o Merkurym. To tez wiele znaczy! To wiem akurat od znajomej, ktora jest w kontakcie z kierownikiem budow, ktory pracowal dla Tynkbudu.
                                                    3. Umowa. Tresc umowy konsultowalem z kilkoma osobami (prawnicy i bankowcy) i wedle ich opinii umowa nie zawiera niczego szczegolnie niebezpiecznego dla nas, po prostu jest mniej wiecej standartowa.
                                                    4. Natomiast co do samej inwestycji chcialbym powiedziec (a raczej napisac), ze mieszkanie w Wawie ma swoja specyfike. Nie bedziemy miec pieknego widoku z okna, al. KEN bedzie poszerzona itd. A propos al. KEN chce wzrocic uwage, ze jej poszerzenie nie powinno znacznie zwiekszyc natezenia ruchu. A to z dwoch powodow: Po pierwsze bedziemy mieszkac na na koncy Kabat tuz przy lesie wobec czego nie powstanie tam juz wiele budynkow, po drugie ruch tam bejest i bedzie lokalny bo Kenem dojedzie sie tylko do Tesco albo do Wawozowej i nigdzie dalej.
                                                    Rownoczesnie z rozbudowa Kenu rozbudowana zostanie Rosola a pewnie w przyszlocie tez Pileckiego, wiec ruch rozlozy sie po tych trzech ulicach.
                                                    Na razie tyle przyslo mi do glowy.
                                                    Pozdrawiam wszystkich sasiadow.
                                                    GrzesioC (m 104)
                                                  • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.visp.energis.pl 09.05.04, 21:13
                                                    Witam przyszłych sąsiadów,

Mały update; wylali już część płyty dennej od strony Wańkowicza i KEN, część
                                                    środkowa nieruszona nawet z wykopami. Przyznam, że sąsiednie budowy, tak na oko
                                                    nieco bardziej się uwijają, a jakby nie patrząc budowa ma opóźnienie około
                                                    miesiąca. Wg harmonogramu z umowy na koniec maja mieliśmy mieć część stanu
                                                    zero, a to przy dotychczasowym tempie, jest chyba mało prawdopodobne.
                                                    W zasadzie termin raty majowej powinien zostać nieco przesunięty o ile nie
                                                    osiągną częściowego stanu zero- jest to chyba jeden z tematów do poruszenia na
                                                    zebraniu.

Do zobaczenia we wtorek

pozdrawiam, mrus
                                                  • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 10.05.04, 17:41
                                                    Witam
                                                    Oprócz części stanu "zero"(tylko jakiej części???)powinien być gotowy projekt
                                                    wykonawczy i tzw "poziomy kanalizacyjne"
                                                    Na razie wygląda cieniuśko

Pozdrawiam i do jutra
                                                    Kot
                                                  • Gość: Dertus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.04, 17:53
                                                    Witam przyszlych sasiadow! :)
                                                    Mam nadzieje, ze jutro dowiemy sie czegos sensownego. Zgadzam sie z Mrusuem, ze
                                                    mozna sprobowac przesunac termin majowej raty, ale jakos nie widze duzych szans
                                                    powodzenia. Wiecie moze, kiedy beda aneksy do umowy jesli chodzi o komorki
                                                    lokatorskie?
                                                    Pozdrawiam serdecznie, do zobaczenia jutro.
                                                    Dertus
                                                  • Gość: mrus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.04, 19:40
                                                    witam,

zapewne warto spróbować ponegocjować. "Stan zero", nawet w części budynku to
                                                    osiągnięcie poziomu gruntu, a musieliby nieźle ruszyć z kopyta. Jeśli się nie
                                                    zgodzą, to trudno, ale może to podziała na nich nieco mobilizująco.
                                                    Nie wiem o co Ci chodzi z komórkami - my mamy je konkretnie określone w umowie
                                                    podstawowej.

pozdrawiam, mrus
                                                  • Gość: Kot Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.2a.pl 10.05.04, 20:00
                                                    Hello

Komórkę masz w umowie bo podpisywałeś póżniej ci co podpisali wcześniej
                                                    nie mają komórek w umowie i będą aneksy dla tych co je rezerwowali .
                                                    Negocjować termin należy a nawet trzeba
                                                    masz mój głos

pozdrawiam Kot
                                                  • Gość: prezesus Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.acn.pl 11.05.04, 07:40
                                                    Witam szanownych sąsiadów. Ja niestety nie bede mogł być na zebraniu bo jestem w pracy w tym czasie. Absolutnie zgadzam sie z wami, że należy powalczyc o termin. Jeżeli darujemy im tym razem dużo trudniej bedzie nam potem cokolwiem w tej sprawie wyegzekwowac - po prstu stwoarzymy pewna normę, ktora nie bedzie przewidywała zmain terminów. Z drugie jednak strony trudno sobie wyobrazic zeby spółdzielnia na to poszła, bo nie bedzie chciała tworzyc precedensu. Bedzie cieżko, ale walczyc trzeba. Trzymam za was kciuki.

pozdrawiam Prezesus.
                                                  • Gość: aga Re: SBM Merkury - Wańkowicza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.04, 22:12
                                                    Witam!
                                                    Czy udało Wam się coś wywalczyć na zebraniu? Mogę prosić o wieści w pierwszej
                                                    ręki??
                                                    Dzieki i pozdrawiam
                                                    Aga
    • mmazurro Przedstawiciele 12.05.04, 13:09
      Witam!

Po zebraniu mamy więc 11 przedstawicieli (dla osób, które były na zebraniu - ja
      to ten młody Przedstawiciel w beżowej kurtce w drugim rzędzie).
      Proponuję więc - może zanim spółdzielnia otworzy forum na swojej stronie,
      skorzystamy z tego i spróbujemy podrzucić Przedstawicielom, na co powinni
      zwracać uwagę, czym się zająć itd.
      A - no i jeżeli Przedstawiciele czytują i postują to może niech się ujawnią!

pozdrawiam sąsiadów

Przedstawiciel Maciek Mazur (103)
      • Gość: grzesioc Re: Przedstawiciele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 14:07
        Witam i gratuluje!
        Zgodnie z postulem ujawniam sie (ten mlody przedstawiciel z ostatnich rzedow).
        pozdrawiam
        Grzesio C.
        gciesiolka@o2.pl
        • Gość: Dertus Re: Przedstawiciele IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.05.04, 15:44
          ... a ja na Was glosowalem :)
          • Gość: Beti Re: Przedstawiciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 17:36
            i ja też.......:-)
        • Gość: agnieszka Re: Przedstawiciele IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 17:37
          Czy mozesz mi krotko przedstawic co zostalo ustalone na wczorajszym zebraniu?
          Ja niestety pracowalam i nie moglam przyjsc. Wczoraj juz zadalam to pytanie,
          ale mam wrazenie, ze nikt nie widzi mojego posta :-(((. Bardzo mi zalezy na
          tych wiadomosciach...
          • Gość: Kot Re: Przedstawiciele IP: *.2a.pl 12.05.04, 18:59
            Witaj Agnieszko (nasza sąsiadko z III klatki),

Na wczorajszym zebraniu, oprócz kwiecistych przemówień przedstawicieli zarządu
            spółdzielni na temat wspaniałej historii spółdzielni, bezproblemowym przebiegu
            poszczególnych inwestycji oraz planów inwestycyjnych w najbliższym czasie, po
            burzliwej kampanii wyborczej w demokratycznych i wolnych wyborach została
            wyłoniona RRPI - Rewolucyjna Rada Przedstawicieli Inwestorów inwestycji
            Wańkowicza w ilościu 11 osobników o różnej orientacji zawodowej i płci.

Przedstawiciele ci będą reprezentować przyszłych mieszkańców podczas walnego
            zgromadzenia członków spółdzielni, które ma odbyć się niebawem oraz ogólnie
            mówiąc reprezentować interesy naszej grupy członkowskiej w ciągu najbliższych 3
            lat.

Jeśli chodzi o samą inwestycję, to dotychczas zaawansowanie stanu zerowego
            wynosi 15%. W poprzednich inwestycjach nie zanotowano opóźnień, ani wzrostu
            zakładanych w umowach cen. Średnia stawka opłat miesięcznych na dotychczasowych
            inwestycjach wynosi 6,23 zł.

Sukcesywnie z wykonywaniem projektu wykonawczego przyszli mieszkańcy będą
            informowani na bieżąco o swoim M i będą proszeni o wnoszenie ewentualnych
            indywidualnych zmian co do aranżacji.

Poza tym, w klatce IV planowana jest nowa siedziba spółdzielni, ale z osobnym
            wejściem, więc bez obaw dla mieszkańców IV klatki.

W toku jest sprawa ewentualnego zagospodarowania terenu od północnej strony
            naszego budynku.

Na razie to tyle, może inni uczestnicy zebrania odnotowali jakieś inne kwestie.

Poza tym była to dobra okazja na poznanie swoich przyszłych sąsiadów.

Pozdrowienia dla wszystkich

Kot
            (również Przedstawiciel, tyle że nie taki młody jak poprzednicy :-)))
            • Gość: agnieszka Re: Przedstawiciele IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 21:06
              Dziekuje bardzo. Ale z tego co piszesz wynika,ze nie udalo sie przesunac
              nastepnej raty... Byla o tym w ogole mowa na spotkaniu?
              • mmazurro Re: Przedstawiciele 12.05.04, 21:52
                Była, ale Zarząd stwierdził, że budowa idzie zgodnie z planem i do końca maja
                będzie to co miało być (według załącznika), więc jakby argument za
                przesunięciem spłaty znikł. Oczywiście - zobaczymy, czy tak rzeczywiście
                będzie. A tak co do budowy - to przejeżdżałem dziś obok rowerem i - pojawił się
                na niej WIEEELKI dźwig, więc chyba rzeczywiście sprawa się posuwa.
                PS. Chyba to całkiem nieźle, że spółdzielnia siedzibę zaplanowała w naszym
                budynku. Też chyba im zależy, żeby wprowadzić się w terminie i do porządnie
                wykończonego budynku. No a poza tym z ewentualnymi skargami, postulatami i
                gratulacjami nie trzeba będzie daleko biegać. Nie mówiąc już o tym, że
                Spółdzielnia to nieco milszy użytkownik lokalu usługowego niż na przykład nocny
                klub. A skoro o lokalach użytkowych - jak informuje Zarząd, wszystkie
                sprzedano, nie bardzo jeszcze wiadomo, co w nich będzie, ale póki co niekt nie
                zwracał się o specjalną przebudowę, czyli chyba ów nocny klub nam nie grozi.

Pozdrawiam!
                • Gość: Dertus Jak nas widzą inni (mała ciekawostka) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.04, 10:04
                  Znaleziono na forum naszych sąsiadów z inwestycji "Opaczewska"

>Proponuje założyć osobne forum prywatne. Kilka tys. postów na pojedynczym
                  >wątku
                  >na www.gazeta.pl (zdarzają się takie) jest ciężkie do przeglądania. Zwłaszcza,
                  >że masa jest tam spamu i chamstwa (np. wątek sąsiadów z inwestycji Merkurego
                  >przy Wańkowicza).

Wygląda na to, że nasze forum jest ciężkie do przeglądania i masa na nim chamów
                  i spamu :)

Pozdrawiam wszystkich, Dertus
                  • Gość: Kot Re: Jak nas widzą inni (mała ciekawostka) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 10:12
                    Witaj Dertus

A umiałbyś takie forum zrobić lub znasz kogoś kto potrafi i mogłby pomóc ?.

pozdrawiam Kot

ps poza jednym odizolowanym przypadkiem to ztym chamstwem to lekka przesada
                  • Gość: mrus Re: Jak nas widzą inni (mała ciekawostka) IP: 194.235.127.* 13.05.04, 10:21
                    Witam,

mam wrażenie, iż zaszło tu drobne nieporozumienie. Rozumiem, iż autorowi z
                    Opaczewskiej chodziło o wątek naszych przyszłych sąsiadów a nie o nasz wątek.

Miłego dnia, mrus
                    • Gość: Kot Re: Jak nas widzą inni (mała ciekawostka) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 10:25
                      A haaś , z ust a raczej z palców mi to wyjąłeś

Kot

• Gość: Dertus Re: Jak nas widzą inni (mała ciekawostka) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.05.04, 10:37
                        Jesli chodzi o prywatne forum to proponuje cos takiego

forum.onet.pl/0,0,1,0,9219,uforum.html
                        w pelni moderowane, mozna ograniczyc do wybranych osob (w naszym przypadku do
                        przyszlych mieszkancow)
                        jak pokazuje przyklad forum mieszkancow Kochanowskiego 10A zdaje to egzamin
                        forum.onet.pl/0,0,1,0,4630,uforum.html
                        jeszcze raz podkreslam, ze jest to tylko i wylacznie propozycja do
                        przedyskutowania.

przyznaje, ze pomysl znalazlem na forum "żółtka" :)

serdecznie pozdrawiam, Dertus
                        • Gość: Dertus Re: Jak nas widzą inni (mała ciekawostka) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.05.04, 10:57
                          mozemy miec swoje forum i tutaj

forum.onet.pl/0,0,1,0,9220,uforum.html
                          w koncu "Merkury" to spoldzielnia :)

pozdrawiam, Dertus
                          • mmazurro No i co z tym forum? 17.05.04, 16:53
                            No właśnie - co z tym forum? Przenosimy się na Onet, zostajemy czy przechodzimy
                            na prywatne (o ile ktoś umie je zmajstrować - ja nie umiem) przyznam, że to
                            Puławskiej czy podane wyżej Kochanowskiego wygląda bardzo ciekawie.
                            A na budowie praca wre - mój kolega, który mieszka niedaleko, skarży się nawet
                            na coraz większy hałas - jakoś mu nie życzyłem, aby ucichło.
                            PS - do Kota:
                            Nie mogę odesłać maila w ramach "aktywu", wyskakuje błąd. Postulaty stworzenia
                            wręcz osobnej strony popieram całkowicie.

Z sąsiedzkim pozdrowieniem!
                  • compiter Sprostowanie 14.05.04, 10:15
                    Kolego Dertus,

Moze niedokladnie sie wyrazilem, ale nie Wy byliscie przedmiotem komentazrza.
                    Nie jestescie sasiadami Opaczewskiej. Uwaga dotyczyla Waszych sasiadow -
                    budynek do ktorego sie byc moze dokleicie, innego developera. Tam jest po
                    pierwsze kilkaset postow, a drugie - poziom dyskusji siega dna.

Pozdrawiam,
                    comPITer
                    • Gość: Dertus Re: Sprostowanie IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 14.05.04, 10:26
                      Podobno 75% Polaków nie rozumie co czyta i ja chyba zaliczam się do tej grupy :)
                      Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie.
                      Pozdrawiam, Dertus
      • Gość: UFOLUDEK Re: Przedstawiciele IP: *.chello.pl 14.05.04, 13:43
        HALO Przedstawiciele!
        Gratuluję wyboru – życzę determinacji i charakteru w „sprawowaniu urzędu” jak
        to czyni Pani Paulina Jabłońska z „żółtka” (brawo Paulina)
        Dzisiaj byłem na budowie, betonują, postawili dźwig (duży), robotnicy mówią, że
        na koniec maja ścianki „wylezą na wierzch” – oby – czasu chyba mają mało. Co do
        zabudowy działki między nami, a „żółtkiem” to jest ona nieuchronna -trudno
        oczekiwać, że prywatny właściciel pozwoli abyśmy na niej „pasali swoje pieski” –
        Pani Paulino stacja czy myjnia samochodowa jest możliwa widziałem
        takie „kompozycje” wpasowane w blok mieszkalny we Francji, a ponoć i u nas
        obowiązują od 1-szego maja normy unijne.
        Czy zabudowa ciągła KEN-u uczyni z naszych podwórek studnie? – przyjrzałem się
        planom na budowie, uliczka którą wybuduje „Merkury” na swojej działce otwiera
        przestrzeń na KEN przez tzw. przejazd bramowy. Łącznie z przestrzenią obok
        obecnego śmietnika „żółtka” od strony ul. Wańkowicza umożliwia to
        przewietrzanie na osi Bazylika, Park, Al. Kasztanowa, KEN, do ulicy Zoltana
        Balo po drugiej stronie KEN (tam gdzie szkoła „Prymusa”).
        Tak więc nie powinno być tak źle. – Dobrze że Merkury nie obiecuje „Inflant” za
        te kawałki gruntu, które chcą od „Żółtka” – a te 50 tys. zł za 7m2 gruntu to
        chyba przesada, może na Manhattanie, ale nie na Kabatach. A może by się
        tak „zrzucić” wspólnie na wykup tego terenu z przeznaczeniem na plac zabaw –
        wypadnie chyba po 4,5 tys. zł od „dymu” – co wy na to „żółtki” i „zielniaki”?
        Pozdrowienia – Ufoludek z „zielniaka”.
    • marco_polo Liga Północna 14.05.04, 09:00
      Szanowni Koledzy i Koleżanki z forum

Widząc wysoką wartośc merytoryczną Waszych wypowiedzi postanowiłem również i ja
      przyłączyć się do dyskusji

Jako przyszły mieszkaniec VI klatki - lok. 107 /najbardziej wysuniętej na
      północ i bezpośrednio sąsiadujacej z Zółtymi Kolegami - ŻK ;) / przede
      wszystkim chciałbym zaproponować zorganizowanie się wszystkich mieszakńców
      tejże klatki co będzie miało na celu:

a) monitorowanie bieżących poczynań spółdzielni i ŻK w zakresie wykupu działki
      dzielącej nas od sąsiadów z północy i planowanej budowy lącznika

b) monitorowanie działań spółdzielni dotyczących organizacji terenu pomiędzy
      północno-zachodnim skrzydłem naszego budynku i ulica Wańkowicza

Myslę że jako zorganizowana grupa 20 osób będziemy stanowic poważną grupę
      lobbingową wpływajaca na działalność wladz Merkurego :)

Pozdrawiam !!!
      • Gość: prezesus Re: Liga Północna IP: *.acn.pl 15.05.04, 10:13
        No i kto powiedział że lobbing to nie jest piękna sprawa? :-)
        A tak na serio, to musze powiedzieć, że jestem pod wrażeniem zaangażowania sie mieszkańców w naszą inwestycję. Dodatkowo trudno nie zauważyć wysokiego stopnia merytoryczności wypowiedzi przyszłych mieszkańców, co sie chwali bo nie tracimy energii na głupie przekrzykiwanie sie. Z tym kawałkiem 7m kwadratowych, który mielibyśmy odkupować od "żółtka" to jest chyba tak, że dopuki on jest ich to nic tam nie powstanie. Bedzie zieleń i tym podobne sprawy. Dlatego tez odkupowanie go po to, żeby zrobic tam zieleń i plac zabaw, wydaje mi sie być nie do końca w zgodzie z racjonalnością. Bardzo mozliwe ze sie myle, moją wiedzę na ten temat czerpie głównie z postów z forum.
        Na koniec mam jeszcze pytanko, czy może ktoś cos wie juz na temat planów wykonawczych - kiedy bedą, jak bedą nam dostarczane i inne takie organizacyjne sprawy ztym zwiazane. Dzieki za info.

Pozdrowienia dla sasiadów
        Prezesus
        • Gość: barnaba Re: Liga Północna IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 31.05.04, 00:30
          up up
          • Gość: mrus z palcu boju IP: 194.235.127.* 31.05.04, 10:33
            Witam Inwestorów,

Dokonaliśmy wczoraj lustracji dziury i uczucia mamy mieszane, szczególnie z
            uwagi na fakt, iż w piątek musiałem puścić przelew za ratę majową. Oj ten
            obiecany "częściowy stan 0" jest bardzo częściowy. Jak na 2 miesiące prac, po
            starcie z miesięcznym opóźnieniem to tempo rewelacyjne nie jest. Po stronie
            zachodniej od KEN wylewki na prawie całej powierchni tylko w płycie dennej oraz
            stawiają pierwsze ściany. Od Wańkowicza jest tylko nieco lepiej, natomiast na
            części środkowej parkują wywrotki, a koparka jeszcze tego nie ruszyła. Jak na 2
            miesiące prac to słabiutko, szczególnie że mam widok z okna na budowę Ronsona
            przy Wąwozowej, którzy rozpoczęli prawie miesiąc później niż nasza spółdzielnia
            i na porównywalnej powierzchni zabudowy Warbud wylał na prawie całym terenie
            garaże podziemne oraz część parteru.
            Taki stan rzeczy chwały Tynkbudowi nie przynosi, chyba że taki mają harmonogram
            prac (Ronson chce oddać budynek po roku tj "I kw 2005" !).

Zasadniczo nic złego się nie dzieje, pracują codziennie od rana do jakiejś 17-
            18, ale jakoś tak rachitycznie, bez wyraźnych efektów

Pozdrawiam wszystkich i życzę cierpliwośći

mrus
            • randolph Re: z palcu boju 31.05.04, 11:31
              Ja byłem na budowie w sobotę i też mam mieszane uczucia. Zrobiłem nawet kilka
              fotek, kto chce je zobaczyć to zapraszam na www.wankowicza.republika.pl
              będę się starał co jakiś czas dorzucać nowe.
              • randolph Re: z palcu boju 31.05.04, 11:46
                Zapomniałem jeszcze dodać, że byłem o godzinie 16 i żadnego robotnika nie
                widziałem :(
                • Gość: KOT Re: z palcu boju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 12:21
                  Witam wszystkich !
                  Randolph jaka piękna strona, muzyczka i te ludki na dole- super
                  No nareszcie jest ktoś kto umie coś więcej niż tylko " klikać myszkę"
                  dołóż tam jeszcze forum i będzie cacy.
                  pozdrawiam
                  KOT
                  • Gość: mrus Re: z palcu boju IP: 194.235.127.* 31.05.04, 14:20
                    Randolph,

Podzielam zdanie Kota - zdjątka super, strona też. Znam podobną prywatną stronę
                    na acn.waw.pl/szz/pulawska/ i jest tam link na darmowe forum mieszkańców
                    na www.34all.org/.
                    Czy byłbyś w stanie jakoś podpiąć podobne forum na Twojej stronie bo dla mnie
                    to trochę czarna magia. To w zasadzie rozwiązałoby problem publicznego
                    charakteru forum, jeśli znikniemy z gazety.pl. Wszystkich mieszkańców możnaby
                    powiadomić o szczegółach poprzez spółdzielnię.

pozdrawiam, mrus
                    • randolph Re: z palcu boju 31.05.04, 15:28
                      Teoretycznie wszystkie wydaje się proste, dajcie mi tydzień, a postaram się coś
                      wymyślić.
                      pozdrawiam
                      • randolph Re: z palcu boju 31.05.04, 15:29
                        poznajecie muzyczkę? :)
                        • Gość: Kot Re: z palcu boju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:38
                          A tajemną wizytówkę przyspieszającą tempo budowy też masz ?

Kot
                          • randolph Re: z palcu boju 31.05.04, 16:50
                            ba, to by było zbyt piękne...
                            • Gość: Kot Re: z palcu boju IP: *.2a.pl 31.05.04, 17:04
                              Randolphie

Dlaczego sie nie chwalisz swoim nowym wynalazkiem na swojej stronie
                              Nowe forum to - cytata: " No Ładne Cacko"
                              Ja już sie zarejestrowałem
                              BRAWO
                              Kot
                              • randolph Re: z palcu boju 31.05.04, 17:35
                                Dziękuje za uznanie, ale ja na razie sobie tylko testuje i sprawdzam
                                możliwości. Obecnie, nie podobają mi się kolory naszego ewentualnego przyszłego
                                forum, ale niestety inne mi się nie chciały wgrać :( Bardzo podoba mi się
                                strona podana przez Mrusa, prosta, bez żadnych fajerwerków, w sam raz na moje
                                skromne możliwości :) Jak tylko będę miał trochę więcej wolnego czasu, to na
                                pewno postaram się właśnie zrobić cos takiego, ale od razu zaznaczam, że ja
                                jestem raczej laikiem, jeśli chodzi o tworzenie stron www i nie oczekujcie ode
                                mnie cudów. Uważam nawet, że trzeba cały czas szukać kogoś z odpowiednią
                                wiedzą, kogoś kto podejmie się stworzyć stronę www z prawdziwego zdarzenia.
                                Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                                Randolph
                                • randolph Nowe forum 03.06.04, 10:29
                                  Witam wszystkich!
                                  Dzisiaj trochę zmieniłem wygląd naszego drugiego forum :) Wszelkie sugestie,
                                  propozycje i wpisy mile widziane :)
                                  Pozdrawiam
    • mmazurro Nowe forum 28.06.04, 23:26
      Tak tylko ku pamięci.
      Aktyw wyniósł się na forum pod adresem
      www.wankowicza.republika.pl/Welcome!
      Ożywiona dyskusja, nieocenione rady, wycieczki, spotkania, spostrzeżenia!
      • mmazurro Re: Nowe forum, poprawka 28.06.04, 23:55
        No doprawdy nie wiem, skąd to "Welcome!".
        Widać, mój komputer sam postanowił zachęcić do odwiedzin.
        Poprawny adres nowego forum:
        www.wankowicza.republika.pl

• randolph Re: Nowe forum, poprawka 10.08.04, 18:31
          Z niewiadomych przyczyn nasza strona www.wankowicza.republika.pl przestała
          działać. Do czasu wyjaśnienia i naprawienia usterki do forum proszę się logować
          bezpośrednio z tej strony 34all.org/forum_watki.php?board=3668
          pzdr, Randolph
          • randolph Re: Nowe forum, poprawka 16.08.04, 14:02
            ... i po kłopocie :)
            www.wankowicza.republika.pl zapraszam wszystkich.
            • randolph nowy adres www 02.12.04, 14:26
              mała poprawka dla zainteresowanych, nasz nowy adres to:
              www.wankowicza.prv.pl
              pzdr, R

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka